O sa se faca doua mosteniri succesive, dupa parinti si apoi dupa fratele tau.
Dupa parinti o sa mostenesti 1/2 din avere. Dupa fratele tau o sa mai mostenesti 1/2 din partea acestuia, respectiv inca 1/4 din averea parintilor. In final tu o sa mostenesti 3/4 din avere si sotia fratelui 1/4 din avere.
Pentru a putea calcula costul trebuie sa spui valoarea averii ramase dupa parinti, totul se calculeaza la aceasta. De asemenea trebuie sa spui datele deceselor parintilor si fratelui, conteaza pentru impozitul pe mostenire. Numai bine!
Nu sigura (nu sunt femeie) ci foarte sigur, sunt jurist si am tangenta cu succesiunile. Daca nu ma crezi poti citi art.970 si urmatoarele din noul Cod civil, republicat in 2011.
Si tu crezi ca, daca spui ca dai funda, o sa primesti raspunsuri mai bune?
In primul rand este importanta ordinea deceselor. Fratele a murit inaintea parintilor sau dupa? Ca idee, vor fi dezbatute 2 succesiuni:
1. Succesiunea parintilor, unde mostenitori veti fi tu si fratele tau (daca a decedat dupa parinti), cu o cota de 1/2 fiecare.
2. Succesiunea fratelui tau, care va cuprinde masa succesorala proprie, la care se adauga cota de 1/2 mostenita de la parinti. Intrucat fratele tau nu a avut copii, veti fi chemate tu si sotia lui, tot cu o cota de 1/2 fiecare.
Dar repet, asta in ipoteza in care fratele a decedat dupa parinti. Daca a murit inainte, se schimba datele problemei. In orice caz, vor fi 2 succesiuni separate, deci 2 certificate de mostenitor distincte.
Calculul fiecarei mosteniri se face in functie de bunurile din masa succesorala (exista niste evaluari in functie de zona in care sunt situate bunurile), asa ca pentru informatii cat mai exacte trebuie sa te prezinti la biroul notarial in raza caruia defunctii au avut ultimul domiciliu, cu toate actele de proprietate.