anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Am si eu o curiozitate, si imi pare rau ca v-o spun. De ce tinerii de astazi citesc in mare parte numai carti despre varcolaci, vampiri, magie, ocultism, si alte chestii din astea? ce vedeti la ele? ce au asa special? Acu' cativa ani, m-am uitat si eu la Twilight, numai primul, si na, la varsta aia mi se parea ceva interesant, dar acum la aproape 21 de ani mi se par stupide. Eu recunosc ca beletristica am citit foarte putin, si multa lume ma sfatuieste nu numai pe mine si pe altii sa incepem cu clasicii, si pana acum am citit de Dostoievski: Crima si pedeapsa, si Fratii Karamazov, 1984 de Orwell si mi-au placut foarte mult. Parerea mea este ca cele clasice sunt mai profunde decat cele contemporane, daca ma insel, va rog sa ma contraziceti. In fine revin la primele intrebari, vreau sa imi raspundeti voi cei care cititi astfel de romane, dar si ceilalti

Răspuns Câştigător
| Leocerba a răspuns:

Am 2 chestii de zis:
1) nu cred ca exista subiecte mai importante si subiecte mai putin importante, cred ca exista autori mai talentati, care sunt in stare sa faca absolut ce vor ei din orice, cu orice mijloace si sunt altii netalentati. Atat!
2)Fiecare perioada isi are nevoile sale, nimic nu-i intamplator in arta. Cartile de care tu vorbesti sunt create din presiunea irealului care incearca sa striveasca realulu pe care-l traim. Oare de ce nu ne-o mai fi fiind de ajuns realul? Te-ai intrebat?
Astfel de carti cer multa imaginatie de un anumit fel, cer fantezie, acceptarea fabulosului. Ele, oricat de simplista ar fi povestea, oricat de superficial tratate personajele, stii ce fac in mintea cititorului? Intra in mare forta peste lumea reala cu elemente ale misterului, calca ordinea realului in picioare, rup legile din jur, lucreaza cu inexplicabilul. Ti se pare putin?
Literatura care se bazeaza pe aceste subiecte pe care le enumeri tu vine ca o refulare, este metoda omului modern de a-si manifesta sensibilitatile lumii in care traieste.
Poate ca proza de azi pare ceva mai absurda prin subiectele astea dar ea exprima nevoile societatii de a recepta mirculosul, de a evada in anumite planuri nepervertite de dorinta de a defini, de a explica stiintific, intelegi ce vreau sa spun?
Interferarea plauzibilului cu neplauzibilul, pierderea dimensiunii reale in cartile de azi cu povesti despre magie, ocultism, vraji, vampiri etc. toate astea au un rost, o explicatie, ele apar intr-o lume in care omul s-a saracit de atata logica si, pe de alta parte, dimensiunea sacra se prabuseste incet-incet, avem din ce in ce mai multi sceptici in fata credintei in Dumnezeu, trebuie asezat ceva in acel loc din spiritul fiecaruia. De ce n-am aseza aceasta literatura fantastica, atat de potenta ca feluri de manifestare?
Eu cred ca nu-i tocmai rau.

34 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Cu adevarat cele clasice sunt profunde.
Pe TVR 2 mai nimeream cand si cand peste un film rusesc. Nici nu poti compara cu ce avem in ziua de azi. Filmele vechi au un farmec aparte.
Probabil apreciaza acele filme dorind sa evadeze din aceasta realitate, cumva vazand ca apartin mai degraba de acele lumi decat cele din ziua de azi.
Si mie imi place sa citesc despre lucrurile astea ori sa vad cate un film cu tema asta. Dar nu pot spune ca sunt un fan infocat. Nu sunt constant.
Cand si cand vreau ceva,, altfel'' si atunci apelez la ele.
Am vazut filmul facut dupa Maestrul si Margareta de Bulgakov. Surprinde foarte bine toate fatetele personalitatii umane.
Dar acest film are 900 de minute. Ori in societatea de azi rabdarea nu este o virtute.
Cele mai multe filme bune dureaza minim 3 - 4 ore.
Altfel e prea putin si superficial si nu poti patrunde cu adevarat in substanta a ceea ce ti se prezinta.

| Deaad a răspuns:

Astea cu varcolacii si vampirii nu-mi plac nici mie sincer.Dar imi plac nici cartile care contin supranatualul.Te introduc intr-o altfel de lume, mie mi-a placut foarte foarte mult cartile cu wardstone de Joshep Delany.M-au lasat cu gura cascata, a fost o serie extraordinara.Si era cu magie,ocultism,era horror, cu vrajitoare etc. Ti-o recomand si tie.
Acum da, cartile clasice sunt cele mai bune dupa parerea mea dar supranaturalul su horror este un gen de literatura. Daca iti plac bine, daca nu, nu.Nu toti trebuie sa avem aceeasi parere.
Si acum, sa fim seriosi, ce copil mai citeste carti in ziua de azi? Toti stau pe net si se uita dupa fete sau baieti.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Probabil ca foarte multi oameni sunt mai atrasi de fantastic. Ceea ce traim zi de zi, adica ceea ce este natural nu starneste curiozitati pe cand fantasticul da. Eu de ex am citit aproape orice gen de carte, am prins vremurile de dinainte de '89 cand la TV nu prea aveai ce sa vizionezi astfel incat, atunci cand ma relaxam o facem in compania unei carti. Acum cu toata tehnologia asta si spre rusinea mea, mai greu gasesc timp sa citesc o carte dar cand o fac, recunosc ca mai arunc un ochi si in lumea fantasticului, a fanteziei. De ex imi place sa citesc un basm ori sa vad un film inspirat dintr-un basm. Nu stiu, probabil ma ajuta sa mai ies din cotidian happy

| Maskeried a răspuns:

Nu citesc carti cu varcolaci/vampiri, cu exceptia romanului Dracula, dar acesta se poate incadra in clasic. De ce nu citesc Twilight? E stupidm. Vampirul traditional este lipsit de sentiment, moare in lumina soarelui si detine mai multe si diferite abilitati, spre deosebire de Eduard sau cum il cheama. Cartile mai noi vor sa aduca povesti atat de fantastice si de interesante, incat arunca originea pentru ceva nou si. stupid, dupa cate se vede. E ca si cum ai incerca sa il aduci pe Eminescu, Hugo sau alti poeti celebrii, in varianta rap sau pop sau ceva.

| Duucu a răspuns:

Cele clasice sunt complicate, iar adolescenții vor să citească despre lucruri ieșite din comun și fantastice.

| Bogdanel97 a răspuns:

Salut! Pai probabil par a fi mai atractive, Eu nu prea citesc carti asa gen Ion, Fratii Karamazov etc. De exemplu pe mine m-au atras unele carti SF cum ar fi (Lord Of The Rings, Cronicile din Narnia, Eragon, etc.) Acuma depinde si de persoane. Multi sunt atarasi de fantastic (de exemplu eu, imi plac mult cartile SF) Nu zic ca nu citesc si din Literatura romana, citesc dar numai ce ne cere la liceu. Nu ma atrage de loc, au unii termeni care mi se par ciudati, plus alte chestii pe care oricat le citesc nu le inteleg. happy

| Duucu a răspuns (pentru Maskeried):

Adevărat,n-ai cum să compari vampirii de atunci cu cei de acum.Filmele/cărțile cu vampiri clasici îți trezeșc frică puțin, dar Twilight a făcut de răs tot ceea ce Bram Stoker a găndit.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Au un pic de mister în ele, iar asta ne face să fim din ce în ce mai interesați. cărțile clasice? da, e adevărat, sunt frumoase, dar fiind tineri, ne plac chestiile mai simple, mai ușor de înțeles, și ceva nu foarte profund. ne place doar să ne transpunem într-o altă lume, și să ne imaginăm cum trăiesc un alt gen de oameni.
mie, de exemplu, îmi place să citesc beletristică pentru că aflu cum au trăit sau cum ar fi putut trăi niște persoane. îmi place să-mi imaginez, ce pot spune?
Poate chiar pare stupid, dar încercați să priviți și din perspectiva noastră. cu toții am fost mici și un pic (sau mai mult) prostuți big grin.
O zi bună.

| BubbleShoot a răspuns:

Pentru ca sunt mai interesante ii atrage actiunea si nu ii plictiseste. Asta vor ei de fapt sa ii atraga sa fie atenti si asta au cartile acestea..actiune. Eu una nu le citesc ..nici pe mine nu ma atrag dar parerile fiecaruia.

| Rose123 a răspuns:

Ti se par stupide pentru ca ai crescut,ai evoluat,dar te-ai si conformat totodata cautand "normalul",asa cum suntem invatati. Din acelasi motiv ti s-ar parea stupid sa te joci ratele si vanatorii sau sa te comporti necivilizati pe strada, alergand si tipand in locul mersului obisnuit.
Cred ca greseala in fenomenul "vampiri" nu este cea de a citi romane cu astfel de personaje, ci cea de a nu extrage informatiile cu adevarat utile din ele. Adica multi dintre noi(si asta nu se intampla numai in cazul cartilor noi. Vorbesc despre SF in general) uita sa transpuna conflictul/ideea/morala cartii in viata reala(si plictisitoare, poate).
Recunosc ca am fost si sunt mare fana a cartilor cu subiecte neobisnuite si da, acum vreo 3 ani eram innebunita dupa absolut orice continea cuvantul "vampir" in titlu. Din experienta propie,iti pot spune ca aceste romane,desi avand teme comune, difera. Abordarea/stilul/vocabularul sunt distincte,ca in cazul tuturor cartilor, presupun.
Oricum, fiecare perioada din viata este insotita de probleme diferite, de intrebari si nelinisti comune. Lucrurile astea se regasesc si in filmele pe care le vizionam, cat si in cartile pe care le citim. Peste cativa ani vom considera penibil tot ceea ce facem acum laughing

| Yuukina a răspuns:

Iti spun eu ce vad la filmele cu vampiri, varcolaci, magie etc. E supranatural! E ceva ce nu exista si are acel farmec... Sunt lucruri care te atrag fara sa iti dai seama. Vampirii sunt "marile creaturi" care nu exista si totusi sunt atat de fascinante pentru ca sunt nemuritori si beau sange. Vrajitorii sunt la fel de fascinanti pentru ca practica imposibilul. Varcolacii sunt la fel de impresionanti pentru ca arata transformarea unei fiinte umane intr-o creatura animala. Sunt lucruri care atrag adolescentii pentru ca sunt bazate pe imposibil si pe ireal. De aia majoritatea tinerilor apreciaza mai mult cartile contemporane pentru ca majoritatea clasicelor sunt teme pentru acasa. Si eu am citit cateva "clasice". Baltagul, O mie si una de schite ale lui Caragiale, Amintiri din Copilarie. Poezii ale lui Eminescu. Toate astea sunt carti "fumate" pentru noi, adolescentii pentru ca nu traim de nu stiu cati ani sa fim mai obisnuiti decat ceilalti cu literatura asta. Pe noi ne fascineaza tehnologia, supranaturalul, imposibilul. De aia suntem si atrasi de cartile contemporane ce atrag mai multa atentie decat clasicele romane plictisitoare. Nu mai zic de filme, pentru ca majoritatea populatiei citesc o carte cand au teme de la scoala sau cand sunt plictisiti de viata. Acum filmul e baza (probabil sunt printre putinele persoane care apreciaza mult mai mult o carte decat un film). Nu ai ce sa faci si cum sa schimbi opinia tinerilor laughing Sunt si eu pe la varsta adolescentei si la cate carti clasice am citit (nu din buna vointa, ci am avut teme pentru ca altfel nici nu ma atingeam de ele) nu imi mai vine a pune mana pe vreuna. Cele contemporane sunt inspirate din alte lucruri mult mai interesante decat cele clasice : tehnologie, imposibil, ireal. cum am mai spus happy Sper ca te-am facut sa intelegi "ce vad tinerii la cartile astea"!
Sa ai o zi faina!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da, ai dreptate, cele clasice sunt mai 'serioase' si mai profunde, pentru ca sunt scrise de intelectuali pentru intelectuali, pe cand cele contemporane - mai ales cele gen fantasy - sunt doar atat: fantezie si nimic mai mult.
Tinerii de astazi le citesc pentru ca, probabil, li se par mai usor de 'digerat' decat cele clasice. Am cunoscut persoane, mai ales fete, care citeau de placere carti, se plictiseau si citeau, insa doar cele 'superficiale', care nu oferea nimic nou, nimic la care sa se poata reflecta, ci fapte obisnuite, gen telenovele. In concluzie, poate ca aceste carti de care ai pomenit tu ca sunt citite pe nerasuflate de tineri sunt un fel de telenovele in literatura, ma gandesc...

| dianapopescu22 a răspuns:

Oarecum traim vremuri fantastice: munca umana a fost inlocuita de masini, totul este ghidat de calculator, avem masini care parcheaza sau franeaza singure...Copiii care cresc in acest mediu, se formeaza cu o alta gandire, clasicul pentru ei nu mai exista, fiind considerat ceva primitiv. Daca ne gandim in ultimii 20 de ani cum a explodat tehnologia, ramane doar sa ne imaginam ce va fi peste 20 ani. Chiar S.F. Si atunci este oarecum normal ca tineretul sa ramana in sfera asta. Basmele cu Fat-Frumos au fost inlocuite cu Twilight. Este mai simplu de asemenea sa vezi un film pe tableta decat sa citesti o carte.

| Liviu a răspuns:

Ai 5 degete la o mana, nu sunt toate la fel.Nu traiesti singur pe pamantu asta.Eu unu sunt fan filmele cu vampiri si varcolaci.Acu sa imi pun streangu de gat si sa ma spanzur? Nu, in nici un caz. Faptu ca tie iti plac unele lucruri, e ok.Mie imi plac alte genuri de lucruri.Am 22 de ani dar urmaresc arrow, the vampire diaries, the originals, si multe seriale cu vrajitori si ocultismwinkingChiar daca sunt ateu.E ceva sa treaca timpul.Crezi ca sunt cu ceva mai special daca ma uit la filme rusesti vechi, sau daca ma uit la filme in 2014 aparute, sau cum? Sincer big grin Ne place, e ceva de domeniul fanteziei, unii oameni vor sa viseze cu ochii deschisi, pe cand alti vor sa citeasca ceva real.

| DatMikassa a răspuns:

De ce generalizezi?
Nu toti tinerii citesc astfel de carti, dar doar ca alea cu Shitlight si toate chestiile cu vampiri au devenit populare.
Dar seria Twilight e foarte, foarte slaba din punctul meu de vedere.
Si acum se poarta sentimental/telenovelic, adica asa prinde bine.
Vampirii nu au nici o legatura cu Twilight.

| ShadowGhost a răspuns:

Buna.In primul rand aceste romane de care ai scris mai sus, atrag mai mult tineret, iar parintii sunt dispusi sa plateasca oricat pentru ca, copii lor sa citeasca.Chit ca sunt niste stupizeni create la insomnii.In al2-lea rand, sa stii ca unele sunt chiar interesante.Intamplator,mi-au cazut si mie in mana cateva cartii de genul si am ramas profund impresionata. Kate Amstrong scrie foarte bine, spre exemplu.SI cum ai spus si tu, cartiile de genul le citesc adolescentii de pana la 18 ani.Prin ochii lor, acele carti sunt minunate, fantastice, un portal spre o alta lume.Normal ca la varsta ta, cultura se imbogateste, si precis nu o sa te vada nimeni cu Saga Amurg in mana. happy

| Çõяÿηą a răspuns:

Fiecare cu placerile lor, unii oameni sunt mai realisti iar altii care au o imaginatie mai bogata si sunt mai visatori le plac acel gen de carti si filme.Nu putem comdamna pe nimeni ca le place ceva sau nu, e dreptul fiecaruia de a-si exprima parerea sau placerea.

| Bitzy a răspuns:

Am în bibliotecă cărți cu și despre vampiri, plănuiesc să le citesc cât de curând. Nu am citit prea multe cărți cu vampiri, dar aș vrea să îți răspund. happy

Consider că fiecare citește pentru că vrea, nu pentru a impresiona. Când am spus că citesc cărți horror și chiar îmi plac am fost privită ciudat, iar cei care au spus că citesc clasici au fost priviți cu admirație și asta nu mi se pare corect. Atât timp cât acel roman îți dă satisfacție, respiri prin el, îl apreciezi și simți emoții ești liber să-l citești.

| LegionarulRoman a răspuns:

Pai raspunsul este extrem de simplu : mass-media livreaza tehnici, cultura si religii orientale, fac filme horror/fantasy SF si normal e ca sa apara si duzini de carti despre ocultism.

Parerea mea este ca prin astfel de carti(promovatoare de ocultism, ritualuri vrajitoresti, chiar satanism) cei care vor sa instaleze Noua Ordine Mondiala(NOM) spala mintile tinerilor( mai ales daca acestia asculta si muzica actuala) indepartandu-i de Dumnezeu si de realele valori etice-morale (caci se stie cine erau vrajitorii in Vechiul si in Noul Testament).


Alt exemplu de "carte" foarte populara este (dupa cum bine stiti) "Jurnalul unui pusti" :

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/05/16/jurnalul-unui-pusti/


Basmele clasice cu care au crescut generatii de copii, ascultandu-le fascinati (atat cele romanesti, cat si cele straine) nu mai sunt suficiente. Next level! Numai ca din pacate copii par sa devina pe zi ce trece tot mai inculti si fara minte(desi ei citesc cu ardoare carti fantasy).

Un adolescent ar trebui sa citeasca deja de la 15 ani fara probleme cartile clasice ale culturii universale si sa ghiceasca mesajul moral din spatele unei carti. Adolescentii zic "ca este prea grele" si prefera carti "care este mai usor". Nici nu ma mir...

| gingergirl1 a răspuns:

Sincer si eu sunt "innebunita" dupa carti laughing
Am citit recent o carte,care pana la urma m-a impresionat,pe masura ce o citeai te surprindea si mai multwinking Cand am cumparat-o am cam strambat din nas dar sti vorba aia "nu judeca o carte dupa coperta".Era ceva gen SF,mister si cuprindea si ceva "monstrii" pe acolo laughing Am citit mai multe carti de genul de exemplu "Vampirii din Morganvill" [nu stiu daca am scris bine thinking Dar dupa primul volum(sau al doilea) am lasat-o, ca ma enerva laughing Si am mai citit SF-uri din astea, de regula imi plac dar nici eu nu ma dau in vant dupa carti cu varcolaci, vampiri si etc.
Eu una IUBESC cartile scrise de Nicholas Sparks! love struck Simt ca ma definesc complet, mereu ma aseman cu un personaj de acolo happy Si imi place combinatia de dragoste-drama.
Deci in concluzie sunt de acord cu tine nici eu nu citesc abureli din astea laughing Dar.fiecare cu gusturile lui, nu?

NOname
| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Ce frumos şi limpede ai descris magia noastră, necesitatea ei...

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

As vrea eu sa fie suficient de limpede incat sa ma fi facut inteleasa. Ideile clare nu-s punctul meu forte, cam am tendinta sa ma spulber in toate directiile, din dorinta sincera altfel de a impartasi punctul meu de vedere. Iar la explicatia mea cu literatura fantastica atat de consumata in zilele noastre sa stii ca m-am gandit de multe ori, nu-i deloc intamplatoare forma in care cititorii doresc sa se lase sedusi si artistii simt sa evadeze si sa-si expuna fanteziile.

| UnleashedPsycho a răspuns:

În primul rând diferă foarte mult mentalitatea şi aspiraţiile. Plus că în secolul actual a intervenit internetul, care mie personal mi se pare mai mult decât o pierdere de timp. Înţeleg o persoană care e pasionată de o artă şi prin intermediul internetului o aprofundează, dar la ce-ţi foloseşte ţie, ca adolescent din nu ştiu ce ţară să vorbeşti cu o persoană din celălalt colţ al globului? În momentul în care orice tânăr poate interacţiona cu oricine, de oriunde şi nu are o mentalitate care îi permite să cântărească valoarea unui obiect, mi se pare normal ca acel oricine, de oriunde, să îşi pună amprenta asupra lui. Şi mai intră în discuţie toată treaba asta cu popularitatea. Din moment de auzi că 3 sferturi din grupul tău de prieteni citesc Twilight şi cine ştie ce altă "young adult novel", te simţi lăsat pe lângă şi te adaptezi.
Ce e trist că lucruri mărunte şi puerile ca acestea sunt acceptate, dar idei sănătoase, care există de secole bune, sunt respinse.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Mi-au placut mult raspunsurile voastre elaborate, nici nu stiu cui o sa ii dau funda, dar nu cred ca asta era ideea. Inca mai astept pareri big grin

NOname
| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Îmi place cum te-ai gândit, te-ai gândit bine, te-ai gândit perfect.
...deci şi cu seducţia altfel şi evadarea am lămurit-o şi suntem de acord, mai mult chiar.
Hmm, Braille ar trebui să fie foarte senzuală (cu o carte pe măsură).

| Ani4you a răspuns:

Urasc cartile cu vampiri magie si prostiile astea imi plac cartile si filmele cu peripetiile adolescentilor

| annasvpili a răspuns:

Sincer,eu la varsta mea(aproape 14 ani) pot spune ca am citit destul de mult.Pentru a ma forma si a ma pregati pentru viitor am citit carti din mai multe categorii.Nu m-au atras vampirii, varcolacii si vrajitorii.Intradevar,am vazut toate seriile din Twilight(acum poate e si varsta), dar mai mult mi-au placut carti precum:''Pe esafod, Maria Antoaneta ultima regina a Frantei''-Evelyne Lever, ''IvanHoe''-Walter Scott,''Divina Comedie''-Dante Aligheri, celebrele Odiseea si Iliada-Homer, etc.Parerea mea este ca sunt foarte multe carti bune, care din pacate sunt date uitarii in zilele de astazi.Clasici precumbig grinostoievski,Tolstoi,Puskin, Turghenev, Nietzsche, Dickens, Victor Hugo si multi altii.

| BiuL a răspuns:

Pentru ca asta e la moda. Eu nu citesc chestii de genul, nu am vazut niciun film Twilight, insa asta se poarta. Ca si cu hainele, si moda unor tipuri de carti sau filme vine si trece

| Teardrop a răspuns:

Twilight e cea mai tâmpită serie de filme. Cărţile nu le-am citit.

Uite.

În vremea renaşterii au fost la modă poeţii
Apoi au fost la modă clasicii.
Apoi au fost la modă romanele de dragoste.
Apoi au fost la modă SF-urile.
Apoi au fost la modă romanele poliţiste.

E doar o părere, şi e vorba de gusturi şi de autori contemporani.
Alt sentiment îţi dă să citeşte ceva scris de cineva care e încă în viaţă. Eu am citit Cronicile Wardstone, şi, personal, am vorbit cu Joseph Delaney.
Eu scris. Şi eu scriu fantassy, dar scriu în genul Tolkien, mai degrabă.

Tinerii, în general, citesc chestiile astea pentru că sunt mult mai uşoare.

Nu-mi place nimic din literatura contemporană cu vampiri. În mintea mea, vampirii sunt sângeroşi şi singuratici, nu adolescenţi ce strălucesc la soare.

În schimb, îmi place fantassy-ul, atât din ziua de azi, cât şi cel dinainte.

Am citit clasici. Surorile Bronte, Dostoiewski, Orwell, Shift, Tolstoi, Hugo...
Am citit mai marii aventurii, cum ar fi Julesc Verne.
Am citit zeci de romane poliţiste.
Am citit scritori mai puţin cunoscuţi.
Am citit autori români (care, din nu ştiu ce motiv, nu sunt ciţiti). Şi am dat peste cărţi foarte tari.
Am citit o grămadă de cărţi, dintr-o gamă largă de genuri, şi nu există ceva ce să nu-mi fi plăcut (genul, mă refer).

Nu sunt un mare fan al romance-ului, dar citesc şi asta.
Şi, cum am mai menţionat, nu-mi plac cărţile cu vampiri.


Ce văd eu la cărţile astea contemporane, cu magie?
Păi, dacă le citeşti, o să remarci că majoritatea au poveşti interesante, la baza cărora stă aventura.
Unii scriitori au o imaginaţie nelimitată în ceea ce priveşte noul.
Literatura se dezvoltă. Secolul următor, dacă nu chiar deceniile următoare, va fi la modă alt gen.
Ideea că poţi vorbi cu autorul e extraordinară.

Ţi-am spus toate astea ca să vezi că părerile sunt diferite.
Sunt doar păreri.


Şi mai am o părere personală. Dar asta e în legătură cu ce scriu eu.

Realitatea o trăiesc. De ce s-o mai şi scriu?

| Teardrop a răspuns (pentru Bogdanel97):

Hăăă...huu...
Frate.
Alea nu-s SF.
Sunt F. F de la fantassy.
SF vine de la stiinţifico-fantastic.
Lucrurile astea implică extratereştrii, roboţi, în general ceea ce se leagă de tehnologie. Unde ai tehnologie în Stăpânul Inelelor (apropo, îţi recomand toată seria, nu numai trilogia, adică Hobbitul, Silmarilion, Copii lui Hurin, etc.), sau în Cronicile din Narnia.