Regula de aur când te apuci să scrii o carte este SĂ SCRII DESPRE CEEA CE CUNOȘTI. Dacă nu ai nicio tangență cu Poliția Română, nu are sens să încerci să scrii o carte cu detectivi, bazându-te pe ce ai văzut în filmele americane.
Dacă nu știi cum se procedează cu prelevarea amprentelor, a ADN-ului, cu autopsia, care sunt protocoalele în caz de incendiu criminal sau ce drac de nume poartă în jargonul polițiștilor, nu cred că iese ceva credibil.
Mă sincer îndoiesc că dacă ești student la Academia de Poliție primești cazuri spre rezolvare iar dacă ești polițist criminalist lucrezi la Serviciul Criminalistic, nu la Academie. Dacă tot ai situat acțiunea în București, pentru ce naiba îl cheamă pe ăla Harry?
Ai mai mult talent decât alții pe care i-am văzut postând pe aici și o mai mare ușurință în a formula fraze, ceea ce este un plus dar încearcă să scrii ceva cu eroi de vârsta ta (nu cred că ești adult), că nu cred că poți reda corect sentimentele și trăirile unor oameni maturi. Ai putea găsi un mister care să fie investigat de niște adolescenți, ca în Cireșarii dar adaptat la secolul 21, așa pari un copil care se joacă de-a polițiștii și face din gură ni-no, ni-no ca să dea impresia că e cu mașina
În primul rând trebuie să ții cont de regula sfântă „cuvânt-virgulă/punct-spațiu-cuvânt", deoarece „In cele din urma, sprijinita", cu acea virgulă lipită de ambele cuvinte stici estetica și devine obositor pentru ochii cititorului, sfatul ăsta mergând în scrierea online. Lucrează și la exprimară. Citește fiecare enunț cu voce tare, respectând semnele de punctuație pe care pui, ca să poți realiza unde sunt în plus și unde sunt în minus.
Folosește diacritice și încearcă să structurezi fragmentele mai mici. De ce? Pentru că am observat că e mult mai lejer să citești trei fragmențele de cinci sau șase rânduri, decât să citești unul de cincizeci.
Eu din „Si la final voiam ca detectiva sa gaseasca o scrisoare de dragoste din partea fratelui barbatului care a decedat" am înțeles că fratele mirelui era decedatul și în mintea mea se formase o întreagă teorie a complotului dintre mireasă și viitorul cumnat. Mă gândeam că incendiul fusese programat de amândoi, doar că din anumite motive individul murise. De aici ai putea dezvolta povestea ei. După ce moare cumnatu', intră în depresie (sau mai are și ceva boală psihică, vezi tu), dă foc la conac, și moare și ea, dar și bărbatul pe care nu-l iubea. La final poate exista ceva răsturnare de situație, pot ieși alte amănunte: viitorul mire și-a omorât fratele (dar asta după ce îl aduci pe tip într-o lumină foarte bună, cu donații către case de copii și tot așa).
Sau ai putea duce povestea în zona paranormalului. Fantoma fratelui se răzbună! Adevărul e că nu prea mă pricep la astea și nu m-am mai uitat la telenovele de multă multă vreme. Dar cred că ai acum niște idei acolo.
Din curiozitate: postezi cartea undeva online? Pe Wattpad? Dacă da, care e numele tău de user? Aș vrea să văd ce faci.
Iti multumesc mult pentru sfaturi, voi tine cont de ele.In ceea ce privește contul Wattpad, da am unul, insa nu cred ca voi începe sa postez acolo decat dupa ce observ o schimbare in exprimarea mea si reușesc sa dezbat un subiect bun.
JCDenton întreabă: