Pionieri erau numiți toți copiii din epoca comunistă începând din clasa a II-a. Numirea se făcea în cadrul unei festivități in care li se punea la gat o cravata roșie cu tricolor pe margini care se prindea cu ajutorul unui inel transparent din plastic.
Nu erau numiți toți odată ci în etape la început fiind numiți cei mai buni la învățătură dar mai tarziu și cei mai slabi.
Costumul de pionier consta dintr-o cămașă albă și o fusta neagra cu pliuri la fete iar băieții aveau pantaloni negri. Pe cap se punea o bască alba. La gat purtau cu toții cravata cea roșie atât la costumul de pionier care se îmbraca numai la serbări sau festivități cât și la uniforma școlară.
Pionieratul ținea până la terminarea clasei a VIII-a pentru că din clasa a IX-a erau numiți uteciști.
Liona a spus ceva cu unele corectii. In clasa a 3-a erai facut pioner. Pana atunci erai la "Soimii Patriei". In clasa a 8-a, cand implineau 14 ani te faceau UTC-ist (Uniunea Tineretului Comunist).
Organizarea era una cvasimilitara cu grupa, pluton detasament si unitate. Ea era subordonata UTC-ului. Pentru mai multe citeste aici: http://bit.ly/2FAChEj
In clasa a doua erau făcuți pionieri primii elevi, cei mai buni la invatatura. Următoarele ture aveau loc și în clasa a treia. Eu am fost pioniera începând din clasa a doua.
UTC-isti nu s-au facut în clasa a opta, cel puțin nu la școală mea. In clasa a noua am fost considerată direct UTC-ista.
Poate ca nu-ti mai amintesti. Mai intreaba! Cu pionerii nu sunt sigur dar cu UTC-istii, 100% in clasa a 8-a. In clasa a 9-a si a 10-a erau facuti doar care nu prea invatau carte. Citeste si aici: http://jurnalul.ro/scinteia/special/file-din-istoria-utc-506242.html
Eu am fost facut UTC-ist de dirigintele meu din Sc. Gen. La liceu am avut in a 9-a si a 10-a diriginta. Deci nu pot confunda asta.
Nu am ce să întreb. Sunt sigură că în școala mea nu s-au făcut UTC-isti in clasa a opta. Nu spun că în alte părți nu s-a întâmplat cum spui tu.
Mara_4803 întreabă:
RoxanaCaplan întreabă:
CyberDune28 întreabă: