Daca te intereseaza istoria dacilor, iti recomand autorul Ion Nicolae Bucur cu "Ciclul dac". Cuprinde 4 romane foarte bune ( Sarmis, Dicomes, Sargetius si Comosicus). Iti mai recomand si romanul Ilenei Vulpescu-Saruta pamantul acesta.
Acet copil poate că este copil.
Adică ceva între 8 și 11 ani.
Mă îndoiesc că cele patru titluri din „Ciclul dac" sunt recomandabile pentru o a semene vîrstă.
La fel și cartea Ilenei Vulpescu.
Nu cred că le-ar înțelege.
Și dacă la o asemenea vîrstă, un copil începe a citi ceva ce foarte probabil nu îi va plăcea, atunci abandonează lectura, abandonează și cartea și, după vreo două - trei astfel de încercări nereușite, i se va diminua interesul pentru cititul cărților și nu peste multe va începe să urască această îndeletnicire.
Pentru o această vîrstă copilul trebuie să citească acele cărți simpluțe, cu un subiect atractiv, nu departe de vîrsta și aspirațiile sale. Cu timpul a ajunge el singur a alege cărți ceva mai serioase, mai complicate tematic, mai bogate în personaje, întîmplări etc.
Asta e părerea mea.
Primele cărți pe care le-m citit eu, în anul 1954, au fost niște cărți de basme, povești, „Amintirile..."lui Creangă,„Dumbrava minunată", „ Povestiri din viața unui copil egiptean" și încă vreo alte cîteva.
Apoi am trecut la „Cuore", „Morcoveață", „ Singur pe lume", „ Băieții din strada Pal", „Căluțul de foc", „Nică fără frică" și tot așa mai departe.
Prin clasa a IV-a am trecut la „Mică e vacanța mare", „Muzicuța cu schimbător", „Balonul e rotund", „Stejarul din Borzești ", „Doi prieteni", „ Vitea Maleev la școală și acasă", „Șerfi ", „Marea bătălie de la Iazul Mic", „Sfîrlează cu fofează",„Stiletul ", „Pasărea de bronz", „Orașul minunior", revistele „Luminița " și „Arici - pogonici", apoi Jules Verne, Karl May, Mark Twain, Sir Walter Scott, Ionel Teodoreanu și încă multe și mulți alți autori.
Sănătate!
Deni0401 întreabă: