Ce frumos zici tu ...Am scris o compunere pe tema asta.Si ziceam asa: cititorii se impart in mai multe categorii :
Cei care citesc din placere, care chiar traiesc ce citesc, care simt emotia cuvintelor.
Cei care citesc pentru ca nu au ce face si se plictisesc si le-a recomandat cineva sa citeasca
Cei care citesc pentru ca trebuie la scoala sau...de nevoie.
Cei care citesc comentarii pe Facebook, afise si reviste.
lectura nu mai e populara din multe motive si unul ar fi internetul si tel; evizorul care-ti ocupa mai mult timp decat crezi.Altul ar fi ca, pur si simplu, in zilele noastre, lumea se deruleaza mult mai repede.Toata lumea e stresata, grabita, parca nu mai are nimeni timp pentru o gura de relaxare si chiar si cand o are si-o petrece vizionand fel de fl de emisiuni la televizor sau verificand Facebookul din 5 in 5 minute.
Unii prefera cititul online.E mai rece.Cartea are esenta ei, internetul e o alternativa mai rece.
Eu incurajez cat pot cititul si imi place foarte mult sa citesc si ma bucur cand aud ca cineva face parte din prima categorie de cititori.
Pentru ca s-a inventat internetul si copii prefera sa stea cu ochii in calculator decat sa citeasca.
Cititul este ceva perimat pentru noile generatii; in plus avand internetul pentru ce sa mai caute prin carti si sa afle informatii cand mare net le da mura in gura totul de-a gata?
Astăzi nu mai citește aproape nimeni cărți pentru informare căci există o formă mult mai rapidă și eficientă : internetul. Singurele motive care ar mai putea îndemna pe cineva să lectureze o carte sunt pasiunea, nostalgia și dorința de îmbogățire a vocabularului și dezvoltărea unui limbaj literar.
1. Cărţile te fac...neprost.
https://www.facebook.com/....../photo.php
2. Cărţile îţi dau aripi, nu Redbull.
https://www.facebook.com/....../photo.php
3. Cărţile îţi lărgesc Universul.
https://www.facebook.com/....../photo.php
4. Cărţile te fac să te eliberezi de problemele cotidiene.
https://www.facebook.com/....../photo.php
5. Cărţile te duc într-o stare de meditaţie şi autocunoaştere.
https://www.facebook.com/....../photo.php
6. Cărţile te eliberează de manipularea intelelectului de către anumite grupuri.
https://www.facebook.com/....../photo.php
7. Cărţile te învaţă să visezi.
https://www.facebook.com/....../photo.php
8. Cărţile sunt bariere închise ale intelectului, până le deschizi, şi pătrunzi în lumea lor.
https://www.facebook.com/....../photo.php
Eu pot sa zic ca citesec carti din pasiune si am in plan multe carti de psihologie/teologie/filosofie/istorie pentru citit.In seara asta sau maine incep, am amanat putin ca am avut teme pentru scoala.
Am uitat sa spun un lucru important:Nu citesc carti care mi se dau la scoala, din obligatie, citesc doar carti din domeniul care ma intereseaza si mai ales pentru facultatea ce o voi urma.Nu stiu care dar mai am timp de gandit.Ma bucur ca iti place sa citesti.Numai bine si la cat mai multe carti citite!
Salut! Si eu am inceput sa citesc din placere de aproape un an.
Dupa mine, scoala este principalul motiv pentru care copii si adolescentii nu mai citesc. De ce?
Deoarece se studiaza carti vechi de 50-100 de ani, care nu mai trezesc interesul pentru literatura. Astea sunt cartile care se cer la Bac, si asta doar pentru ca nimeni nu s-a mai obosit sa faca critica literara la carti mai nou aparute. Pentru elevi e un chin sa citeasca astfel de carti, si ajung la concluzia ca toate sunt la fel.
Ca tot vorbeam de asta, uitate putin peste Fahrenheit 451 de Ray Bradbury.
E pe subiect.
Eu citesc, uite chiar acum imi iau din timpul de citit ca sa iti scriu ceva.Citesc din diverse domenii, mai putin ceea ce fac la facultate.momentan citesc Tara zapezilor de Yasunari Kawabata.Ce conteaza ca suntem putini care citim? Tot putem schimba lumea.nu poti obliga oamenii sa citesca, putem doar sa-i incurajam pe cei care o fac. Unii s-au nascut cu aceasta pasiune, altii au cultivat-o, unii o urasc.Asta e.nu putem impaca pe toata lumea.
Asa cum spunea si anadana internetul este o problema, iar o alta problema este grupul de prietenii. Am observat ca in ziua de azi daca citesti poti fi luat in ras de ``prietenii``: ce fraier e si ala, si tot asa. S-a dus vremea cand cartea reprezenta ceva in Romania. Daca ar fi sa comparam Germania sau SUA cu Romania ne-am da seama ca nu suntem nici cat 1% din ele desi poate avem scriitori mult mai buni care merita. Iar o alta problema sunt banii. Decat sa le dea copiilor bani pentru o carte mai bine isi cumpara o bere sau un pachet de tigari
E inevitabil, toată tehnologia a copleşit adolescenţii si nu numai, deci nu cred ca unui copil i-ar fi greu să aleagă dintre o carte şi un joc pe calculator, dar mai sunt şi unele excepţii pe ici, pe colo. se mai întâlnesc şi oameni dornici să citească non stop. din păcate sunt din ce în ce mai puţini şi în curând analfabeţii vor cuceri lumea.
RoxanaCaplan întreabă:
CyberDune28 întreabă: