Are Martin Heidegger,la Librariile Alexandria,"Fiinta si Timp",foarte bine editata, explicitata, e cea mai buna traducere de asemenea, desi nu mai stiu cat costa exact."In Cautarea Fericirii" de Russell o gasesti si pe ea usor online, la un pret nesimtit de mic in comparatie cu ce ofera.Desigur,si "Lumea ca vointa si reprezentare" de Schopenhauer,pentru ca,dintre toate operele mari ale filosofilor nemti pre-Nietzsche,asta e cea mai bine prinsa in realitate, pentru ca Hegel si Kant debiteaza multe aberatii, fara fundament in vreo realitate, iar la Hegel, mai sunt si neconforme cu realitatea.Parerea mea.Ah, da, si tot de Nietzsche.
Și totuși, Schopenhauer l-a respectat enorm și a fost inspirat de Kant.
Adevarat.Dar Schopenhauer are un finisaj mental si ideologic enorm fata de naivitatea care nu e doar aparenta,e si evidenta, a lui Kant si de fixurile lui Hegel, care pe alocuri, eu unul, il gasesc insuportabil.Pana si Feuerbach e mai "tolerant" decat Hegel.
Eh, e iraționalist, poate d-aia te prinde atât de bine. Sau nu? Hegel merită niște pumni în găoace, în special pentru viziunile sale politice. Pe ăsta a tăbărât și Schopi, neobosit.
Patraul...asta...GenOm,tu esti?
Schopenhauer e simplu, realist si pe unda mea, nu pica nici in aiureli, nici in propozitiile alea ale lui Kant, care exprima nimicul in vreo 8-9 randuri. Avea Hegel in "Das Leben Jesu" o replica de-a lui Iisus, care suna cam asa : "Sunteti constienti de progresul vostru moral", spusa catre evrei.Ce, ma?! Numai atat si te lamuresti cat de coerent e. Politic, nu e nimic rau sa fi fost de stanga acum 200 si de ani, acum e rau.Atunci era chiar logic si altruist.Paradise!
Nu știu despre ce vorbești, nu cunosc niciun GenOm, dar sunt sigur că era/este o personalitate foarte plăcută.
Schopenhauer se încadrează, ca filosof, în mișcarea iraționalistă. La fel ca și Nietzsche, pe care l-ai recomandat spre citire integrală mai sus. De acolo mi-am luat libertatea de a deduce că și tu rezonezi cu această mișcare.
Hegel a dus totul la un nivel stupid de abstractizare, d-aia e atât de depășit azi și de aceea e atât de interpretabil. Din gândirea sa s-au inspirat și marxiștii și fasciștii. E idiot datorită gândirii sale etatiste - statul e totul. Sau zeu, cum l-a proclamat reputatul filosof. De dreapta, de stânga, astea-s etichete care te trag înapoi. James Madison era când de dreapta, când de stânga, când moderat, în funcție de cum dictau împrejurările și a fost un om politic de geniu. Nu mai merge cu încadrări d-astea superficiale. Orice convingere e o închisoare, zicea chiar Nietzsche. În mod ironic, convingerile lui i-au devenit obsesii care, până la final, l-au împins la nebunie.
^ ce v-ar mai admira aia de pe raportal
decrepit, cred ca ai si fumat fiinta si timp
victor333 întreabă:
Numepublicuserneim întreabă: