Da! Cineva care a citit destule carti, cineva care stie gramatica, retorica si alte discipline, cineva care nu a intalnit, citind Shakespeare, Eminescu, Hesse orice consacrat, si care la astia nu a gasit o singura propozitie agramata sau fara sens, oriunde ar deschide cartea, acel cineva isi va da seama din 3 vorbe daca va deschide orice alta carte daca este maculatura sau de valoare!
E ca si cu un tablou! Daca iti place (iti trebuie o bruma de cultura si talent innascut), iti place sau nu te atrage cu nimic!
Poti deosebi o reclama la cipsuri de un tablou de Breugel?
Da, este posibil. De exemplu, daca citesc o singura carte de Sandra Brown, voi stii sa le cataloghez pe toate cele pe care le-a mai scris.
Da, cred ca poate.
Daca a citit una, doua, trei carti ale aceluiasi autor si si-a format o parere, cred ca sunt mari sanse sa poata emite o opinie destul de avizata asupra unei alte aparitii.
De multe ori oamenii sunt fie infumurati sau au ei aere( ca cica sunt foarte culti si pot sa isi exprime ei opinia despre carti) nu lua in seama deseori fac asta fiindca li se pare neinteresanta( snobism mai mult) sau generalizeaza.
Exact la Sandra Brown ma gandeam si eu; am reusit, cu mari sacrificii sa citesc vreo 50 de pagini dintr-o carte de-a ei. Asta era acum vreo 20 de ani. Chiar si acum, daca vad numele pe o coperta, fac urticarie.
Eu nu pot avea pareri întemeiate decat daca citesc integral cartea.
Ma intreb cati autori au scris literatura de duzina, mult spus mediocra, cati si-au exersat condeiul prin redactii de ziare obosite, omorandu-si neuronii pe articole dubioase, cu subiecte impuse de vreme sau de patroni, pentru a-si plati chiria, pentru a ajunge sa publice si opera impusa de propria lor constiinta, literatura care sa demonstreze adevaratul lor calibru. Probabil fiecare mare autor are si pagini ratate.
Poate, daca mi-ar fi cazut in mana primele romane dubioase ale lui Balzac, de exemplu, n-as mai fi pus in veci mana pe "Moș Goriot".
Sunt batran, asta e! Am citit o gramada de maculatura pana sa gasesc ceea ce-mi place.Mersi de apreciere! Si lui Anonim0852, pentru incredere.
George Calinescu, un mare critic literar la vremea lui, controversat din alte motive decat literare, spunea in memoriile lui ca meseria de critic este profund ingrata: trebuia sa citeasca toate maculaturile, sa-si dea cu parerea si mai erau si influente ale vremii, care te obligau sa nu fii sincer! Ca sa ajunga la esente, caci asta cautam: VALOAREA!
Un alt critic, pe nume Eugen Simion si-a scris lucrarea lui de doctorat (neplagiata, surprizatoare ), prin care compara personajul MERCUTIO din Romeo si Julieta al lui Shakespeare, si care moare fiind neutru (ca un critic literar), in numele apararii VALORII, adica bagandu-se intre un fel de EMINESCU si adrian pasunescu.
A-ti da parerea despre valoare este un gest cel putin periculos, in fata unor masse care si-au pierdut busola Valorii!
Eu daca rasfoiesc o carte, stiu si daca trebuie sa o citesc. Niciodata nu am citit o carte de la un autor pe care l-am respins din 3 vorbe! Tu cate sanse acorzi unui autor cretin? Sau iti pierzi si viata necitind ceva valoros, ca poate mai incolo o sa-ti placa? Ce fel de om esti?
Pana acum, cred ca esti un om supus trendului, cu discernamant variabil, care nu suporti polemica, discutia.De o cultura trendica, fara puterea de a-ti afirma valorile pe care le ai, sensibila la cuvinte si discutii pe care se pare ca nu prea te grabesti sa le evaluezi, cu mare potential, desi extrem de ingradit de o timiditate inexplicabila, de teama ca altii nu ar gandi ca tine.
Asa te vad eu. Din ceea ce am inteles eu din replicile tale.
Cu siguranta, nu-mi place polemica.
De aceea probabil nici nu inteleg atacurile la persoana, sagacitatea usor isterica, implicarea furibunda in discutii care nu-mi afecteaza existenta in niciun fel, sau, la extrema cealalta, glumele de doi lei asupra oricarui subiect, serios sau trollistic.
Asta nu inseamna ca ma tem ca altii nu gandesc ca mine. Daca am gandi toti la fel, ar fi o mare plictiseala.
Eu insami n-am inteles ce-am vrut sa spun pe 6 Februarie 2016 18:44 in raspunsul meu. Lipsesc ultimele 2 randuri ( cele mai valoroase, desigur ) si asta ma face incoerenta. Cred ca ma umanizez.
Cu atat mai mult trebuie sa-ti multumesc pentru interes.
N-ai un Nurofen?
(ma doare capu`)
Pai in loc de Nurofen, daca vrei sa -ti administrez un alt medicament, mai potrivit desigur, m-am gandit ca poate am gresit cu tot ce am zis. Fiecare om isi urmeaza nivelul pe care il are. Ca mie imi plac anumite carti si nu suport altele, este optiunea mea.In fond nu poti obliga un pescar sa citeasca Shakespeare sau un calugar sa citeasca Sandra Brown sau un filozof sa citeasca povesti pentru copii sau fete de pension sa nu citeasca Balzac.
Singura chestie pe care am uitat sa o spun, in toate contextele este ca Valoarea nu se voteaza, iar fiecare om are valorile lui.
Ti-a trecut acum durerea de cap?
Mie imi place polemica, cu conditia sa ma situez intr-un spatiu similar. Adica nu am sa ma contrazic cu un filozof, cand eu pasc oile, nici sa discut cu un electronist, cand eu sunt tampar sau sa dau lectii (de viata)unei fete, cand eu sunt baiat!
Am dat exemple la extrem, pentru intelegere, doar n-o sa-mi spui ca fac vreo gluma indecenta sau ofensatoare!
Discutia se referea daca cineva poate sa-si regaseasca spatiul in cadrul problematicii unei carti din start, rasfoind, sau daca trebuie sa citeasca de 10 ori o carte ca sa -si dea cu parerea, daca-i place!
Desigur.
"Desigur" de mai sus nu este pentru durerea mea de cap, cum banuiesti si dumneata ca si cei 971780* utilizatori ai acestei comunitati a fost o figura de stil mai palida si nu o durere adevarata, dar desigur pentru ca este posibil sa fie si aspecte pozitive.
_______________
* 971780 si cu noi 971782? dar multi mai suntem, domnule! Oare cum incapem atatia? Si fiecare cu valorile sale, vorba dumitale
Nu ati numarat populatia globului, care se pare ca e mult mai mare.Si mult mai mult de jumatate nu au citit macar un rand, daramite o carte?
Si noi ne certam pe o cazuistica minora, comparativ cu dezastrul.