Un prieten de-al meu... Pui intrebarile : Cine vine?-un prieten; Al cui prieten? - al meu
,, Al meu'' este adjectiv pronominal posesiv, un singur posesor, un singur obiect posedat. -> gasesti in tabelul din cartea de romana la lectia cu pronumele posesive
De fapt ambele sunt corecte si acceptate
https://www.digi24.ro/......nta-479867
Initial "de-ai mei" era corect dar fiindca se foloseste extrem de frecvent "de-al meu" au acceptat si forma asta
Si nu-ti zic neaparat din site-ul ala, am un curs despre scrierea corecta la facultate unde ne-a zis, ti-am trimis link-ul doar pentru explicatie
Sunt sigur că Radu Paraschivescu nu se ridică la nivelul tău intelectual și la studiile tale linvgistice, nici eu nu l-aș lua în serios pe acest nimeni.
Daca te referi doar la tine in propozitie/fraza, ce rost are sa zici "de-ai"?
Nu ai de ce sa il pui la plural (articolul genitival), voi ganditi inainte sa puneti intrebarile astea? )
Asumi ca exista plural intr-o situatie normala dar propozitia zice clar un singur prieten, nu mai multi, in contextul ala nu vad rostul pluralului.
... Ok, tine-o in continuare pe a ta. Nu zic eu, zice un profesor universitar, dar e ok, tu stii mai bine decat ea.
Corect este "un prieten de- al meu a venit la mine" că doar unul a venit, nu mai mulți, logic?
Spui "de-ai mei" când sunt mai multi. Adică "doi prieteni de-ai mei au venit la mine".
Pff...o dată cu democrația s- a schimbat și gramatica,? no. E de râs.
Adrian_Ilie_1998 întreabă:
Desh întreabă: