anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

F.M. Dostoievski sau Lev Tolstoi? Argumentati. (A treia optiune nu exista, deci fara "niciunul dintre ei")
Puteti scrie scurt si la obiect sau cu mai multe detalii, raspunsurile voastre sunt binevenite.
Va multumesc.

Răspuns Câştigător
| oprescudorin11 a răspuns:

Prefer dintotdeauna pe Dostoievskii.E artist desavarsit! Ce argumente? Citeste-l!
Lev Tolstoi e scriitor 'de epoca'.Are si el profunzimi, dar e descriptiv, in dauna profunzimii. Cum sa ma exprim? Dostoievskii este Universal! Il poti compara cu Shakespeare. Alt fel insa. Tolstoi, desi l-am adulat prin sonata Kreutzer sau Parintele Serghi, restul pare maculatura, gen sandra brown, va ramane un scriitor minor.
I-am citit integral pe amandoi.Dar parerea mea nu e 'batuta in cuie'.

17 răspunsuri:
| gelu1970 a răspuns:

Ambii. nu poti citi unul fara sa continui cu celalalt. ar fi o utopie.

| Ommmmmffffffgggggg a răspuns:

Lev Tolstoi.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru gelu1970):

Interesant. Nu consider ca ar fi o utopie, eu il prefer doar pe Dostoievski si stilul sau.

| marinaa9 a răspuns:

Dostoevski

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am sa scriu lung pentru ca mor dupa avatarul tau.
nu il stiu pe tolstoi, decat din atonement-ul cu care il privea sestov cand tolstoi se apucase sa munceasca ca un sclav si sa isi gaseasca fericirea.
si din razboi si pace si ana karenina care-s cu esenta mica.
imi place dosto pentru ca toata lumea a fost marcata de el in afara de mine. pentru mine e doar clasic si melancolic ca o portie buna de durere sau ca o scanduralaughing

| vega358 a răspuns:

Lev tolstoi fiindca sunt mai bune cartile

| angus35 a răspuns:

Dostoievski are carti mult mai profunde cu personaje "incurcate" ale caror existenta deriva din viata reala a secolului in care a trait insusi autorul.In schimb contele Tolstoi are carti mai populare si mai bine primite de critica. Oricum, amandoi sunt buni de tot.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu am citit decât Război şi pace de Tolstoi. Mi-a plăcut, dar nu se compară cu scrierile lui Dostoievski. Dostoievski are un umor sumbru şi mascat, iar personajele sale sunt atâât de complexe şi de fascinante. În general nu mă dau în vânt după personajele feminine, dar cât de mult m-au marcat personajele din Crimă şi pedeapsă. Chiar şi Sonia, cu toate că nu e genul de femeie care mi-ar plăcea în viaţa reală.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Multumesc pentru raspunsul dat.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru oprescudorin11):

Iti multumesc pentru raspuns. Parerea mea e foarte asemanatoare cu a ta. big grin Dostoievski e scriitorul meu preferat. - am invatat o sumedenie de lucruri de la el.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nici Tolstoi nu e de 'aruncat'! A mai scris 'Invierea'.
Dar Dostoievskii taie cel mai fin cu bisturiul in abisul nostru, al psihologiei! Imi amintesc faptul ca m-am indragostit de el in momentul in care am citit din Idiotul, exclamarea Aglaei:
(citez din memorie)"In dumneavoastra glasuieste adevarul crud, prin urmare sunteti nedrept."
Am stat si m-am gandit destul de mult, mi s-a parut nitel socant, caci nu intelegeam dihotomia aparenta!

Si mai este, sa zicem un argument subiectiv: Nietzsche, m-a surprins prin copilareasca lui afirmatie :'(iar din memorie -nu pot uita ideea):'Dostoievskii suna mai bine in limba franceza, caci limba rusa este prea butucanoasa'.(ceva in genul asta!). Nu stiu daca are dreptate.
Pot spune ca Dostoievskii s-a apropiat mai mult de D-zeu, de Scriptura, asa de intim, incat il confund cu ele.El mi-a explicat 'Invierea lui Lazar', multe alte concepte care pareau de neanteles.
El m-a invatat despre dragoste, despre consecintele urii, aproape tot ce pretuiesc acum conceptual.
Depaseste limitele cunoasterii tangibile!
Cand vreau sa-mi purific sufletul, pe el il recitesc.

Mai e un argument, pe care nu ar trebui, poate sa-l spunbig grinostoievskii este un scriitor neasemuit in literatura universala.Chiar si Lev a incercat sa-l intreaca.Raman mut.Raman mut mereu la argumentele lui, ca sa ma exprim extrem de prozaic. Ca atunci cand il asculti pe Mozart sau Bach sau privesti un Rembrandt. Daca citesc o propozitie de-a lui, mi-e rusine de ceilalti scriitori!

In fine, Dostoievskii a inventat tehnica suspanului, a inventat arta conversatiei, a definit abisul si profunzimile abisului, dragostea. Subtilitatile feminitatii, delimitarea intre bine si rau.
Frumusetea lumii sub toate aspectele.
Cu cuvinte basice.Simple. Sancta simplicitas(parca).

Dar si dragutul de Lev a scris ceva ce m-a 'miscat', in stilul contemporanului lui F.M.D.
Nuvela :'Parintele Serghi ', miscatoare ca bun simt. O idee despre inexistenta puritatii. Poate mai tare ca Sonata Kreutzer.

Argumentul final in favoarea lui Fodor Mihailovici Dostoievskii vs.Lev Tolsoi este simplu (ma gandeam) :a descoperit puritatea si in mijlocul nemerniciei si mizeriei.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru oprescudorin11):

Eu de Lev Tolstoi am citit doar fabule.
Cu privire la Dostoievski - m-am documentat in legatura cu biografia lui: nu e de mirare ca este apropiat de Dumnezeu, strabunicul si bunicul sau au fost preoti, tatal lui s-a facut doctor, la ei in familie mereu citindu-se Biblia si fiind explicate invataturile ei. De asemenea, stiu ca doica sa ii citea atat lui cat si fratelui sau opere ale marilor clasici. Deci chiar daca nu a fost un conte bogat precum Tolstoi, el a putut atinge si vedea mult mai bine caracterul uman, a trait in societate, s-a lovit el singur de toate. Inca de mic avea o pasiune pentru literatura, marturisea ca in drum spre scoala militara el si fratele lui isi imaginau si scriau poezii. Insa, a fost stralucit si la matematica si altele. A devenit proiectant militar, ii placea arhitectura, desenul. Deci era un om desavarsit. Un om cu adevarat inteligent se pricepe la toate si exceleaza doar la un singur lucru.
Pe cand Tolstoi nu era atat de desavarsit. Nu il jignesc, ci doar am argumentat de ce l-as alege si de ce Dostoievski e personalitatea pe care o admir si o stimez. I-am citit si povestirile. Are multe, foarte interesante. Sunt pe wikipedia la Opere, poti sa vezi acolo, si apoi dai cautare pe internet si le gasesti online.
Si eu am auzit prima data de Dostoievski citind "Idiotul" big grin Ce coincidenta placuta!
Un alt autor care mi-a captat atentia este Edgar Poe - prin povestirile sale interesante si atat de deosebite, unele chiar revoltatoare la acea vreme, din cauza horror-ului. Desigur, nu ii ia deloc locul lui Dostoievski in ochii mei, dar din moment ce imi plac si filmele horror, Poe are o minte interesanta, desi in povestea Ligeei, la comentariu, am descoperit ca are si o minte macabra. Nu as fi vrut sa il cunosc in persoana. big grin