Manualele si programa profilor a fost conceputa intr.un fel anume. Gandeste.te ca poate nu iti plac tie aceste carti, dar ce iti garanteaza ca niciunui elev de varsta ta nu ii plac? Cartile distractive nu trebuie sa ti le intinda profa pe tava, le cumperi tu si le citesti acasica. Insa o persoana careia ii place lectura, vede valoarea unei carti chiar daca nu se numara printre preferatele sale. Cand eram in generala il faceam la greu pe Caragiale. Nu imi place nimic scris de el, acasa citeam Eliade si Rebreanu. Dar a fost un mare scriitor si sute de oameni il apreciaza, faptul ca nu ma omoram eu dupa el nu insemna ca trebuie sa ma plang. Esti la scoala din pacate nu iti alegi tu lectiile dar cum ziceam poti sa citesti ce vrei tu acasa. Si pe cuvant acum...nu se dau la liceu lucruri atat de grele pe care le.ar putea studia doar academicienii, poate nu ai tu lectura la suflet de ti se pare asa greu. De exemplu mie nu mi s.a parut. Nici usor nu poate sa fie frate,dupa liceu urmeaza facultatea,nu poti sa te duci si sa stii chestii de nivel mediu. Pentru ca e greu sa intri la facultate daca nu ai pile,trebuie sa fii foarte bun! O carte este sau nu plictisitoare in functie de gusturile tale,eu il ador pe Petrescu, de exemplu. A si pentru cei care urasc asa mult literatura, exista si altfel de licee, tehnice, sportive, unde chiar te distrezi frate dar pe urma daca tu stii lucruri cat un copil de a saptea...tie iti e rau . O zi frumoasa!
Frate vrei distractie? uita-te la un stand-up comedy, cauta un film, si ca sa stii si tu Caragiale e beton, nu mi-am dat seama de asta decat dupa liceu. Pai daca nu ai citit comedia " O scrisoare pierduta " sau sa vezi filmul, asta e! nu stii ce pierzi, aia comedie nu funduri goale, tipi care se imbata de nu stii pe unde sa-i culegi, ce viata e aia, ce haz e in glumele cu sex? ia ca exemplu pe Doru Octavian Dumitru, nu pe Bordea, alea glume inteligente. In fine de Camil Petrescu am citit " Ultima noapte de dragoste prima noapte de razboi ", si recunosc nu m-am omorat dupa ea, dar nici nu pot spune ca este o carte proasta, foarte frumos descrie razboiul cu obuzele care cad si astia fug din gropi in gropi ca sa se ascunda speriati de moarte etc. Morometii nu mai spun, cea mai tare carte pentru bac ever! am ras de m-am prapadit la unele faze, si Baltagul e o carte buna. Pai cum sa ii apreciezi pe Petrescu sau Caragiale de exemplu, daca nu ai citit prea mult la viata ta, daca ai crescut cu Jurnalele vampirilor, Twilight si alte SF-uri din astea, normal ca nu apreciezi o opera buna, alea sunt gunoaie, hartie reciclabila. Poate gresesc si pun o eticheta, daca e asa imi cer scuze, si daca ti se pare greu Petrescu sa citesti Dostoievski care e mai filozofic, atunci da poti sa te plangi. Uite eu de exemplu m-am apucat de citit la 16 ani si nu regret, sincer! pune tu un tanar din ziua de azi sa reziste pe timp de razboi, un tanar care a crescut cu filme violente cu impuscaturi, sex, explozii si alte din astea, sa-l vezi cum face pe el sau mai rau, se sinucide
Am spus ca vreau sa citesc o carte care sa ma distreze, enjoi, pe limba ta amice, daca nu stii romana, sau distractia inseamna pentru tine sa petreci toata ziua? Amice, calmeaza-te tu vezi ce am scris eu acolo? am scris mai mult comentariu literar decat cartea in sine, asta nu e normal, ce naiba, iti place o carte pentru ce e ea, nu pentru ce sun alti,
pe mine asta ma nelamureste, de ce nu putem sa citim cartea si sa ne lase pe noi sa o analizam/studiem, nu, ei ne baga in cap sute de pagini cu comentarii critice, bune de nimic, cred ca scoala ar merge mult mai bine asa, am citit o scrisoare pieduta, iar replica aceea,, cu schimbarea nu sunt de acord, dar cu mici modificari pe ici pe colo prin locurile esentiale, propun,, va fi mereu favorita mea)) nu am spus ca nu imi place caragiale, e cel mai tare scriitor, dar Camil Petrescu, e prea de tot, ce mama naibi ne pasa noua de intelectul superior? asta e o carte pentru mase? nu, la lliceu e asa, care e un pic mai destept pricepe care nu, gata se pierde, ce bine ar fi sa avem un sistem a in Finlanda, dar am deviat
vezi, omul inteligent stie sa citeasca si cartile bune si cele proaste, am citit toate cele pe care le-ai enumerat, aaa si nu sunt sf-uri sf-ul e un gen care necesita ceva gandire,
eu am inceput sa citesc pe a 7-a, prima mea carte a fost Robin Hood, de Al. Dumas, daca nu as fi citit cartea aia, nu ajungeam la Caragiale sau Sadoveanu, de aceea cred ca r trebui sa cititm carti usoare, de masa, totusi ar citi ceva
noua vad ca ne trebuie cativa intelectuali, decat mase care au citit macar o carte in viata lor
" enjoi, pe limba ta amice " ok, asta a fost naspa sa stii.
" pe mine asta ma nelamureste, de ce nu putem sa citim cartea si sa ne lase pe noi sa o analizam/studiem, nu, ei ne baga in cap sute de pagini cu comentarii critice, bune de nimic " pentru ca marea masa a elevilor nici nu citesc o carte si ca sa ii pui sa se exprime mai poetic, e ca si cum le-ai da cu ciocanul in cap. Sunt unele romane sau poezii atat de filozofice incat iti trebuie o tona de explicatii ca sa le intelegi. Poate tu esti mai buna la romana pentru ca ai citit destul de mult, dar restul colegilor tai? daca toti am citi nu am mai avea nevoie de fise de comentarii, dar e greu sa patrunzi sensul unei carti oricat de scolit ai fi. Stiu ce inseamna Sf, dar cred ca ai inteles ideea cu Twilight si celelalte nimicuri, cartile alea nu au pic de substanta in ele