| MMP2000RO a întrebat:

Oare toată literatura contemporană cuprinde limbaj obscen, o hipersexualizare a poveștii/firului narativ incluzând detaliile, abordarea și limbajul semi-indecente sau chiar indecente, precum și cuvinte și chiar pasaje explicite?

Sau este și literatură ok din acest punct de vedere? Ok pentru mine în sensul în care să pot citi ceva interesant fără să mi se facă greață și silă și să aibă și acțiune interesantă (cum e orice roman citit parte a literaturii clasice), nu zic că alte persoane nu pot să guste romanele contemporane.

Am început să citesc recent (pentru prima dată) două romane contemporane (''Atenție! Los Angeles va sări în aer'' respectiv ''Oameni în Rolls Royce'', de autorii români Vintilă Corbul și Eugen Burada) și sincer m-am lecuit de literatura contemporană, le-am citit parțial apoi am revenit la literatura clasică (pe care o devorez cu plăcere încă din copilărie, acum având aproape 25 de ani).

Poate sunt și cărți contemporane mai ok și de asta vă cer recomandări, altfel cred că rămân la cea clasică, la piesele de teatru (orice tip de dramaturgie îl citesc cu plăcere, fie acesta dramă, comedie sau tragedie) și eventual la romane SF pe viitor - că tot e genul meu preferat de filme și seriale - (dacă voi ști că nu conțin scene de tipul celor citite în cele două cărți pe care le-am menționat).

Menționez că urăsc tot ce ține de romantism și sexualitate și sunt scârbit de hipersexualizarea societății (deși sunt foarte progresist și n-am absolut nicio treabă cu nimeni și cu ceea ce face lumea, dar nu mai pot deschide nici măcar un minut televizorul fără să văd reclame cu aluzii la sex, dragoste, romantism etc. - deci fără să-mi lase o senzație de greață, repulsie și silă totale), dar că pot citi orice roman clasic de dragoste sau piesă de teatru cu îndrăgostiți (deci doar sub forma asta sunt suportabile), având în vedere că oricum nu-mi trezește absolut nicio emoție ceea ce citesc și rămân complet indiferent, neimaginându-mi absolut nimic (le citesc cu plăcere, dar mecanic, deși stau întotdeauna să analizez ce citesc).

4 răspunsuri:
| LisaJulie a răspuns:

Poate citești cartile greșite! Ai încercat Cioran, Ana Blandiana sau Cărtărescu?

| MMP2000RO explică (pentru LisaJulie):

Deocamdată nu, doar pe cele două amintite le-am citit parțial, în rest am citit doar literatură clasică de mic copil (adaptată vârstei, bineînțeles).
Poți să-mi recomanzi câteva cărți potrivite de Cioran, Blandiana sau Cărtărescu, având în vedere preferințele și gusturile descrise mai sus, te rog? Pot fi și autori contemporani străini, dar aș prefera să fie traduse în română.

| eliancodrut a răspuns:

Aici se pot desprinde cateva paliere de discutii.
1. Literatura contemporana nu-i mai plina de sexualitate decat cea clasica. Atat doar ca noi, care am invatat in comunism, nu aveam acces la ea.
2. Sexualitatea face parte din cotidianul vietii, iar fara romantism ne coboram la nivelul animalelor: sex pentru reproducere.
3. Romanii sunt un popor pudibond. Alte popoare nu folosesc tot felul de denumiri sau suptrefugii de a denumi intimitatile ca organe ale corpului sau actiuni ale indivizilor.
Asta ca sa apar aceasta literatura.
Dar trebuie retinut ca aceste scrieri trebuie sa nu ne dea senzatie de greata.
4. Literatura a ajuns sa fie un marcheting. Asta se cere, deoarece asta se vinde.
5. Cred ca dacape tine te deranjeaza lucrurile lumesti, cum le zice, inclusiv romantismul, e ceva psihic particular.
Si in incheiere, fiecare citeste ce-i place.

| suncream8 a răspuns:

Honore de Balzac