Pai este de fapt o tehnica care presupune acapararea unui intreg fragment cu ochii si nu numai 2-3 cuvinte.Ca exemplu pot sa iti dau pe Nicolae Iorga care a ajuns la un stadiu avansat in aceasta tehnica incat citea un roman consistent din 500-600 de pagini in 1-2 ore maxim.
Sa iti spun ceva ce poti gresi.Cand citesti si simti ca nu ai inteles ce ai citit, nu citi din nou propozitia.Continua la viteza mare incercand sa intelegi pe ansamblu paragraful.Noroc si spor la citit.
M-am cronometrat 2 pagini la 5 min si nu imi place ideea ca pierd timp citind... as citi cu placere daca as citi 50 de pagini pe ora.
Mi se întâmplă şi mie să citesc mai "greu" unele pagini, de ce? Pur şi simplu nu sunt atras de ce citesc, cărţile care îmi plac, le citesc de plăcere şi ceva mai repede.
Fă cum a zis baimareanu, cronometrează'te şi încearcă să'ţi dobori "record-ul ".
Pai. Poti incerca sa citesti mai mult! Dar ceea ce conteaza cu adevarat este sa intelegi ce citesti! Asa ca daca esti interesat de ceea ce citesti vei citi mai mult de unul singur si vei dermina mai repede!
Eu nu inteleg cine te alearga? E cumva o competitie, care citeste mai repede? Conteaza sa intelegi ce citesti. Trebuie sa citesti pentru ca-ti place ce citesti, nu pentru ca poti citi 200 pagini pe secunda.
Cu cat vei citi mai mult, cu atat vei citi mai repede (cu toate ca nu inteleg graba).
Ideea nu e cât de repede citești, că nu ești la un concurs de citire rapidă. Ideea e să înțelegi, să fii acolo, să pătrunzi sensul și să rămâi cu ceva de pe urma lecturii.