anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Mi-am adunat imaginatia, cat de putina-i ea si am pus-o pe foaie.

Batranul isi odihnea zilele pe un scaun, pierdut in lumina monotona a ferestrei timpurii.Simplicitatea camerei era bantuitoare, cadrul unei poze fara fior. Pasind in camera, aud vag in indepartare vioara gloantelor acute.Indreptandu-ma spre el, fiecare pas o exeperienta noua, ajung in mijlocul camerei, frontul sperantelor, patul in stanga, batranul in fata si-n dreapta, o cladire, vazuta printr-o fereastra, emotii rapite de timp. Ajungand in spatele batranului, bratu-i este indreptat spre fereastra, mai fac un pas si ma innec in priveliste.Era o zi agolomerata de iarna, linii rapide pe zapada, tipete de pe patinuarul de pe colt si vocea adanca a trocului din piata, vuiet continu, era galagie si totusi afundandu-te in planul timpuriu, o liniste eterna. Trecatorii bifurcati, altii spre amuzament, altii spre nevoie, copii in gloate, de la mic la mare, inocenta intr-o lume amara. Cai pretentiosi cu trasuri bogate si-n sus si-n jos, calaretii purtatori de soapte, ansamblul unei imagini incolore.
Printre buzele-i aspre, opozabil iesise:
- Tinere. observa, simte-l cum sufla petalele sperantei, cum indoaie pana si cel mai drastic trunchi, cum orbeste pana si cea mai clara fantezie. naluca rapitoare.

Prima data cand imi las imaginatia sa zboare, nu am cautat inspiratie. As vrea sa stiu ce parere aveti, ce ati inteles din aceste randuri.

Multumesc anticipat!

13 răspunsuri:
| Cinevacatoatalumea a răspuns:

Nu ma dau in vant dupa descriere. Mie imi place ca o opera sa aiba multe imagini dinamice si dialog.

| FLORENTINAndreea a răspuns:

E bine pentru inceput. Doar sa ai grija la cateva cuvinte:
Simplicitate-simplitatea
Indepartare-departare
Sau cel putin eu asa stiu.

| 94Lucifer94 a răspuns:

Am înțeles că-ți place să folosești foarte multe metafore, dar sincer nu prea am găsit context pentru, citez ''ferestrei timpurii'',''vioara gloanțelor acute'',''frontul speranțelor,'',''linii rapide'',''planul timpuriu''. Și pune mai mult accent pe cursivitate. În rest e bine, eventual dacă faci mai mult și vrei să postezi pe Wattpad de exemplu, foarte important să folosești majuscule.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru 94Lucifer94):

Fereastra timpurie - am vrut sa indic ca batranul statea de mult timp innecat in priveliste, ca se petrece acum mult timp, ca nimic nu e nemuritor.
Vioara gloantelor acute - aici nu prea m-am bagat dar in cap meu, batranul era veteran de razboi si puteai simti cum el emana sentimente, amintiri, camera lui era ca o poarta a timpului unde el impartasea experienta de soldat. Vioara am vrut sa semnifice moartea.
Frontul sperantelor, tot la fel. Ca si cum era pe front si sperau sa traiasca.
Linii rapide - urmele pe zapada, am vrut sa sugerez graba.
Planul timuriu - Vazand imaginea descrisa, piata, targul, patinuarul, tot din ansamblu. Tot in acelasi timp.

Multumesc pentru feedback, ti-a indus vreun sentiment, vreo emotie, ceva?

| GabiDumitrescu a răspuns:

Mdah, hai sa inventam cuvinte. Si sa rescriem gramatica. Nu as putea sa scriu asa ceva nici daca as fi in coma alcoolica. Parca e un text scris de unul platit la numarul de cuvinte. Plictisitor, oribil gramatical/lexical, lipsit de substanta. Frazele alea doua din final lipsite de predicat... priceless. Priceless de jenante.

| suntsuper a răspuns:

Mi se pare ca ai incercat prea mult, e prea plin de figuri de stil. Dar mai bun decat ce se scrie pe wattpad, in orice caz. Bravo. Poti mai bine de atat.

| 94Lucifer94 a răspuns (pentru anonim_4396):

Păi mi-am închipuit o zi monotonă a unui bătrân singur pe timp de iarnă. Cât despre emoții și sentimente, nu prea, pentru că e prea multă monotonie, ai descris niște aspecte prea mult și ai uitat să adaugi puțină acțiune și dialog, să simți că ești în mintea acelui bătrân, că-i înțelegi trăirile. Totuși nu complica prea tare imaginea de ansamblu cu prea multe metafore de genul.

| Adry05 a răspuns:

E bine ca vrei sa adaugi figuri de stil, sa nu fie ceva prea simplu si plictisitor cum apreciaza domnisoara de jos, dar unele metafore chiar n-au sens. Imi dau seama ce ai vrut sa zici, dar n-au sens in context. laughing Mai bine publica pe wattpad, acolo intra special cei care vor sa citeasca.

| Adry05 a răspuns:

Nu trebuie sa fii asa negativist si sa te lasi atat de repede, trebuie sa exersezi mai mult si sa ai grija ca acele metafore sa aiba sens. Sunt sigura ca ai o mica voce care spune, mai tare sau mai incet, ca ceva nu merge acolo. Incearca s-o asculti laughing

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu sa te lasi, ci sa privesti realist problema. Pina la partea cu imaginatia, incearca sa scrii CORECT. Abia dupa aia du totul mai departe. Si ca sa iti mai dau un sfat constructiv, nu le mai ingramadi in halul asta. Textul trebuie sa fie mai aerisit. Ideea e ca ma dor ochii cand vad ca din patru cuvinte, cel putin trei le-ai scris gresit.

| sir sanjei a răspuns:

NO way.

Ai descris o mare zarva: piata, patinoar, amuzament, copii in gloate, o zi aglomerata de iarna si la final, citez: "ansamblul unei imagini incolore". Practic, m-ai dus cu mintea la o posibila sambata dupamiaza, cand totul este colorat si animat, iar pe urma m-ai dus in Melancolia lu' Bacovia!

| Cinevacatoatalumea a răspuns (pentru Adry05):

Ce intelegi tu prin simplu?

| oprescudorin11 a răspuns:

E frumos spus, romaneste! De ce te temi?
Este EXCELENTA introspectia!
Frumos exprimata.
Banuiesc ca vrei sa te gasesca un miliardar care, indragostit de FRUMOS sa-ti asigure zilele de maine de pe acum!
Poate vei avea aceasta sansa.