Eu am citit câteva din cărțile lui.
Blindatele morții, Legiunea blestemaților, Închisoarea OGPU, Gestapo, General SS...
Îmi plac, sunt destul de interesante pentru cât de mult îmi plac mie cărțile despre război, adică mai deloc.
Descrie perfect viața de pe front exact așa cum era ea, cu problemele reale ale soldaților, cu tensiunile dintre ei sau amicițiile cu soldații din armata adevrsă.
Chair dacă, el a spus, că unele chestii pe care le-a scris în cărți sunt pură ficțiune, tot crează o imagine bună de ansamblu războiului.
Am citit cam 5-6 si mi-au placut mult. Citesc rar carti despre razboi, dar acestea le-am citit cu multa placere.
Mi-a placut comicul( de fapt mult umor negru) starea de spirit a soldatilor, camaradenia lor si felul natural( feroce, dramatic) cum a prezentat razboiul trait in linia intai.
ROmanele sunt de exceptie. NU stim daca intr-adevar daca toate intamplarile au existat asa cum au fost descris( cel putin eu), darun lucru este cert si anume ca razboiul mondial este o adevarata catastrofa in randul omenirii ducand la mentalitati de dusmanie, obiceiuri terifiante si autodistrugere.
O prima intrebare ar fi: sa fi fost Hitler chiar asa de naiv incat sa lase pe mana unor boschetari cele mai puternice arme ale celui de-al 3-lea Reich?! o_O
De mentionat este ca lumea cartilor lui Hassel este olumbra sumbra, unde soldatii nu lupta pentru doar a supravietui- ei pretuiau ziua lor ca si cand ar fi fost ultima- ci si pentru a pastra o prietenie, un spirit de camaraderie.
" Stiu ca ei mi-ar fi prieteni, indiferent ca ne-am afla-n stepa sovietica. Stiu ca ei si-ar imparti si ultima de coaja cu mine" spunea acest autor. Intamplarile comice sunt amplificate si de cele de aventura, dar imaginile de razboi nu sunt chiar redate intr-un mod sumbru, ci prin limbajul expresiv al acestuia, modul sau de adresare si de exprimare a sentimentelor traite, ne face sa ne reducem teama, respectiv dezgustul. De-asemenea ei nu luptau pentru Hitler sau Vaterland, ci pentru pace si supravietuire.
mentholinks întreabă:
Numepublicuserneim întreabă: