| Jus7t a întrebat:

Voi puteți să citiți când e zgomot în jurul vostru? Tv, vorbește cineva, muzică de la vecinul, bormașini, etc.
Am văzut că sunt oameni care se pot concentra chiar și în condiții de genul și am încercat și eu doar că dacă fac asta des devine din ce în ce mai puțin plăcută activitatea asta, dar nu din cauză că nu îmi place cititul în sine ci pentru că îl asociez cu felul în care mă simt când aud zgomot și vreau să citesc.

Răspuns Câştigător
| WhiteLife a răspuns:

Multumesc. A fost acum mult timp in urma, dar, sa spun, cam cateva luni? Am incercat mai intai sa inlocuiesc muzica aceea, care avea cuvinte care ma distrageau, cu o muzica mai moale, sa zic asa (teoretic muzica clasica ajuta la concentrare si studiere). Erau unele momente in care mi se parea ca se pliaza asa bine cu textul si mai tarziu, cand am reluat unele piese, mi-aduceam aminte de povestea pe care am citit-o. Cred ca este important sa nu te dai batut si sa perseverezi, pana la urma cere mult efort. Mai poti folosi si dopuri de urechi, sau casti cu izolare fonica, poate te ajuta. Si daca ai cate un moment in care ti se distrage atentia si nu mai poti citi, mai citeste un pic si apoi iarasi un pic si tot asa big grin

19 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu.

| Digikey a răspuns:

Incearca sa te obisnuiesti, iti va fi foarte util mai tarziu, sa te concentezi in conditii de zgomot si stres.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu nu pot să citesc nici dacă respiră cineva lângă mine.

| Jus7t explică (pentru Digikey):

Am incercat dar încep să mă enervez până în punctul în care îmi vine să arunc tableta și să sparg peretele.
Poate mai încerc, am auzit și de la alții că citesc în tren, autobuz straight face dar fiecare e diferit totuși, dacă nu o să îmi iasă poate că nu e în natura mea.
Mersi de sfat.

| Jus7t explică (pentru anonim_4396):

laughing ne apucăm de cărți audio.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Jus7t):

Cred că ar funcţiona numai dacă mi-aş lega o eşarfă sau ceva la ochi ca să nu mai văd nimic. laughing
Nici dacă se mişcă cineva prin cameră nu mă pot concentra.

| WhiteLife a răspuns:

In liceu colegii puneau muzica foarte tare la boxe, se auzea de la un etaj mai jos si era foarte stresant. Obisnuiam sa citesc in pauza, asa ca la inceput am pus in casti muzica clasica si a fost cat de cat ok pana m-am obisnuit. Mai tarziu am renuntat la casti, pentru ca am devenit foarte captivata de ce citeam si ma concetram doar pe asta; cititul a devenit un mod de a scapa de ce e in jurul meu. Dupa cativa ani (4 dupa ce am terminat liceul) ma bucur de experienta pe care am avut-o atunci, pentru ca acum reusesc sa ma concentrez pe un lucru anume si am citit in drum spre facultate, pe tramvai, autobuz, tren. Nu renunta si in timp vei vedea imbunatiri. Gandeste-te ca cititul te scapa de atmosfera aceea obositoare si incet-incet te vei putea concentra happy

| Jus7t explică (pentru WhiteLife):

Cam în cât timp se văd efectele? Dacă poți estima, desigur.
Frumos mesajul de la avatar.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu

| Jus7t explică (pentru WhiteLife):

Lasă că mă mut eu în munți...nu mă las. laughing
Mersi, o să încerc :s

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai obișnuiește-te, trebuie să reții că butoaiele goale fac cel mai mare zgomot.
Nici mie nu-mi place, dar încerc să mă adaptez.
Încearcă pe un mal, dar si acolo poți da de oameni care își plimba cainii agresivi fara botniță.
Vara asa faceam, dar era naspa ca erau țânțari. Iarna e prea frig.
Acum nu poți să spui că poți găsi un loc, nici măcar sălile de lectură nu mai sunt deschise publicului.

| eckblume a răspuns:

Nu ma pot concentra cand trebuie sa invat ceea ce citesc. In schimb, pot sa rezolv probleme/exercitii, sa citesc chiar daca e zgomot. Totusi, simt disconfort daca nu ma pasioneaza prea mult ce citesc.
Odata, eram la un curs si ma apucasem sa citesc o carte. Eram atat de captivata incat nu mi-au distras ceilalti atentia.
Cred ca depinde si de intensitatea zgomotului.

| Jus7t explică (pentru eckblume):

Faza e că la început îmi place să citesc despre acel subiect dar după 50 de pagini nu mai e exact aceleași interes, nu dispare de tot însă scade(mna, vreau sa ajung unde mă interesează cel mai mult, la "acel" capitol dar mă ia cu altele pe care tot vreau să le citesc că sunt și ele importante), iar când scade vreau liniște să pot asimila mai multe.

| eckblume a răspuns (pentru Jus7t):

Eu ma plictisesc daca sunt multe pagini inutile. Un exemplu de carte care m-a enervat a fost,, Portocale verzi". Nu mai intelegeam ce se intampla cu subiectul. Mai era si galagie de la vecini laughing
Incearca sa te acomodezi cu zgomotul in timp ce citesti. La un moment dat se produce desensibilizarea. Adica nu prea vei mai fi deranjat de stimulii auditivi.

| Osneros a răspuns:

Da. Nu mă deranjează televizorul și nici discuțiile din jur, dar nu suport bormașinile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde ce citesc.Pot sa ma concetrez si cu sunete de bombe langa mine, daca citesc ceva cu scop stiintific(nu pentru placerea mea).Pot izola zgomotele din jur, ca sa ma concentrez, dar asta implica un efort si anuleaza placerea.
Ma simt confortabil citind ceva ales de mine doar cand sunt singura, in liniste deplina.Ma deranjeaza orice zgomot(inclusiv muzica, desi sunt destule studii care sugereaza ca ar spori conectrarea).

| ReignForest a răspuns:

Da pot înainte ascult am muzică la tv și repetat pentru școală sau în clasă cu colegii ce făceam zgomot rețineam

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Depinde ce citesc, care este nivelul zgomotului, muzicii, dacă este o muzică de relaxare sau nu, dacă este doar instrumentală sau cu voce.

| Adry05 a răspuns:

Mai citesc în tren ori cu zgomot de fundal ori cu muzica în căști ca să acopăr sunetu de fundal și da reușesc. pe mine mai mult mă distrage mișcarea și oamenii din jur decât volumul. dacă continui să exersezi cititul cu factori externi în jur, la un moment dat o să te obișnuiești să-i ignori