| pisicutzaPOKERITZA a întrebat:

Hey, tpu1 eu as vrea sa compun melodii insa am o mare problema. Ideea este ca stiu sa cintesc notele (optrime, doimea etc.), dar nu stiu cum se cotesc notele atunci cand cant ( Aste le stiu daca aveti dubii do re mi fa sol la si do, dar cand am pus versurile pe fiecare nota, nota pe portativ nu stiu cum sa cant) Voce am! ma puteti ajuta va rooog? niste sfaturi sau un link cu un site ar fi perfect(care sa ma ajute sa inteleg). dau FUNDA P.S. am intrebat-o si pe profa mea de muzica dar ea nu are nici o treaba cu muzica (eu fiind la liceu de arte Plastice au angajat pe cine au apucat si ei) si ori cm nu am inteles nimic de la ea!

Răspuns Câştigător
| col3 a răspuns:

Pai daca nu poti canta notele incearca cu o orga, un pian ceva. Cu asta ar fi cel mai simplu. Faci cateva exercitii simple de intonatie cu ajutorul instrumentului dupa care incerci singura si te corectezi cu instrumentul. Trebuie exercitii, dar daca te straduiesti reusesti. happy

5 răspunsuri:
| col3 a răspuns:

Te referi la faptul ca nu poti citi/canta un portativ? Nu poti face trecerea de la o nota la alta? Nu am inteles exact la ce te-ai referit.

| pisicutzaPOKERITZA explică (pentru col3):

Da la asta ma refer

| pisicutzaPOKERITZA explică (pentru col3):

Iti multumesc

| col3 a răspuns (pentru pisicutzaPOKERITZA):

Cu placere! happy Daca te mai pot ajuta sa-mi spui.

| vasilevasi a răspuns:

Cred ca intimpini problema timpilor respectivelor note de pe portativ. Orice melodie are un ritm.Patru batai inseamna o nota intreaga, o doime e compusa din doi timpi(doua batai), la un timp(o batae)echivalentul este o patrime.In continuare, intr un timp(o batae)intra doua optimi, patru saisprezecimi.Cind scrii o partitura trebuie sa stabilesti acest timp si in functie de el scrii notele ce compun melodia,deci vizavi de batae, scrii notele intregi, sau doimile, sau patrimile, sau optimile, sau saisprezecimile asa cum se incadreaza dupa bataia principala care echivaleaza(cum am mai spus)cu o patrime.Nu e chiar simplu, deoarece unde e nevoie, trebuie folosite si semne de pauza de doime, patrime, optime, etc.Deasemenea trebuie sa tii cont in ce gama scrii melodia,fiecare gama avind la cheie,dupa caz dieji(#), sau bemoli(, b'), adica in loc de nota respectiva, un semiton mai sus, sau mai jos.De exemplu:daca melodia e scrisa in La major(care are la cheieDo#, Fa# si Sol#)intotdeauna, aceste note nu se vor cinta natural in melodie, ci cu un semiton mai sus, adica o jumatate de nota peste Do, Fa si Sol.