Vad ca iti place salata. Si mie, dar hai sa facem putina ordine.
1. Cind zicem rock de regula ne referim la rock'n'roll sau flasnete comerciale gen Bon Jovi sau Roxette.
2. Metalul e deja o cu totul alta poveste, care incepe cam cind baietii aia din Black Sabbath si nu numai se gindeau ca trebuie' sa se poate cinta si ceva mai cu oo decit ce cintau Led Zeppelin sau Deep Purple. Ce a urmat e istorie si o tona de genuri/subgenuri - black metal, gothic metal, industrial, heavy, speed, death, avantgarde samd.
Pe Led Zeppelin nu prea ai cum să-i încadrezi doar într-un singur gen. Au cântat chestii diverse experimentând în mai multe ramuri. Probabil asta îi face și unici.
Cand spui rock te referi la bon jovi sau altii...Cand spui metal te gandesti la subgenuri(metalul e un subgen al rock-ului). Sunt o gramada, black, trash power, folk s.a.m.d
Unde ai vazut asta? Ai vazut la unul care nu stia(si ala nu ne reprezinta pe toti) sau ai inteles gresit. Daca vezi ceva de genul:
Rock, Heavy Metal.
Inseamna Heavy Metal-sub gen de rock.
E ca si cand ai spune:
Nuvela, Gen epic. apartine genului epic si specifici ca este nuvela ca mai exista si schita de exemplu.
Asa e si cu ala. Spui ca este rock dar daca vrei precizezi si ce sub gen(Heavy Metal, Black Metal...etc).
Dar pot aparea greseli de exprimare sau persoane care cred ca sunt separate.
Alt exemplu ar fi legat de raspunsul lui Wooden si intrebarea ta (a doua):
Daca o trupa canta mai multe sub genuri ale rock-ului le poti spune rock.Sa nu mai stai sa insiri toate sub genurile.
Daca o trupa canta black metal ce zicem? Rock, Metal, Black Metal ca sa se stie? Spui doar Black Metal.
Au fost mai multe exemple si nu doar la intrebarea ta.Stiu.
Inteleg ce vrei sa spui. Dupa ce am citit si raspunsurile de mai sus m-am mai lamurit. Dar eu nu ma redeream la " Rock, Heavy Metal " ci persoane care scriu " Vreau si eu melodii de rock si metal "... dar ultimul lucru pe care l-am vazut si care m-a facut sa pun intrebarea a fost :
http://www.metalhead.ro/
Sus ( cand accesezi site-ul ) scrie " Muzica rock si metal, stiri... "
Pai da, e un sub-gen al rock-ului.
Rock-ul este impartit in mai multe genuri ( -core, metal... ). Atunci cand zici " vreau muzica rock" se poate intelege " vreau melodii Linkin Park, Papa Roach, Black Veil Brides si Pantera etc. ). Vorba lui KodrutZ: " salata", sau poti frumos sa zici " vreau melodii rock si metal, in care ti se poate da acelasi lucru mentionat mai sus. Sau " vreau melodii metal" cand ti se da Pantera, Eluveitie, Slayer etc.
Sper ca ai inteles. )
Păi da, rock-ul îi împărţit în mai multe genuri.
P.S. 1. : Tot ce se termină-n "-core" e de jeg.
P.S. 2.: Bagă un click aici: www.ro.wikipedia.org/wiki/Rock