| MeisterSchnitzel a întrebat:

"ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, πρὶν Ἀβρaὰμ γενέσθaι ἐγὼ εἰμί." (Novum Testamentum Græce, ed. XXVIII, Ioan 8, 58)
"Foarte adevărat vă spun: Eu eram înainte ca Avraam să vină în existență." (Biblia Martorilor lui Iehova, același verset)
De-abia de vorbesc puțină greacă și până și eu știu că "ἐγὼ εἰμί" înseamnă "eu sunt". Scuzând traducerea extrem de lipsită de gust, cum se face că Turnul de Veghe, care are, chipurile, traducători profesioniști, a tradus prezentul indicativ al verbului εἶνaι cu imperfectul în română? Cum justificați această traducere?

10 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Crezi că folosind imperfectul se schimbă înțelesul? De exemplu, dacă spun: Eu sunt aici mai înainte de a vă fi mutat voi în casa de vizavi. Sau: Eu eram aici mai înainte de a vă fi mutat voi în casa de vizavi...Par a avea același înțeles.

| TimberWolf a răspuns:

Mama, cand pune asta cate o intrebare trebuie sa convocam institutul de cercetare de la Geneva.

| MeisterSchnitzel explică (pentru sabin89):

Din contră, sensul se schimbă radical.
Am explicat asta acum vreo doi ani altcuiva, dau aici copy-paste:
Și dacă nu cunoști limba greacă îți poți da seama că propoziția e la prezent din versetul următor. "Deci au luat pietre ca să arunce asupra Lui." (Ioan 8; 59). De ce au aruncat evreii cu pietre în Iisus? Legea iudaică spunea că o persoană trebuia omorâtă cu pietre pentru hulă împotriva lui Iahve. Ce hulă a spus El aici? A spus "Eu sunt", adică afirma că El e Dumnezeu - iar în legea iudaică să te proclami Dumnezeu era hulă). În Ieșirea 3; 14 spune: "Eu sunt Cel ce sunt", adică Cel etern, care-și trage existența din El Însuși. În Septuaginta e Ἐγώ εἰμι ὁ Ὤν iar în ebraică este "ani Yehieh așer Yehieh" (de unde și tetragrama biblică YHWH, pe care iehoviștii o citesc greșit Iehova). Astfel îi cere Dumnezeu lui Moise să îl prezinte poporului evreu. [Acesta nu era singurul nume dat Domnului de evrei, dar era considerat cel mai sfânt, fiind pronunțat doar o dată pe an la sărbătoarea Yom Kippur. În rest se foloseau alte nume, că Adonay sau Elohim. În Daniel 9:19 scrie "numele Tău îl poartă ceata și poporul Tău", adică Isra-El, de la Elohim.] Așa se explică și secvența din Marcu 14; 61-64: "Iarăşi L-a întrebat arhiereul şi I-a zis: Eşti tu Hristosul, Fiul Celui binecuvântat? Iar Iisus a zis: "Eu sunt" şi veţi vedea pe Fiul Omului şezând de-a dreapta Celui Atotputernic şi venind pe norii cerului. Iar arhiereul, sfâşiindu-şi hainele, a zis: Ce trebuinţă mai avem de martori? Aţi auzit hula. Ce vi se pare vouă? Iar ei toţi au judecat că El este vinovat de moarte.")

| MeisterSchnitzel explică (pentru TimberWolf):

Păi ce mai aștepți? Spune-le să se întâlnească, că eu vreau răspunsuri. laughing

| sabin89 a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

"adică Isra-El, de la Elohim"
El de la Elohim. De la ce vine isra?

| MeisterSchnitzel explică (pentru sabin89):

"Ișra" vine de la verbul "ș-r-h" (שָׂרָה‎‎) care înseamnă "a conduce", "a stăpâni".

| sabin89 a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Deci Israelul este condus de Dumnezeu (Isra-El). Poate așa se explică faptele: au supraviețuit două milenii, au reușit să se adune din nou în țara lor, iar acum rezistă oricăror presiuni venite din parte dușmanilor care îi înconjoară.

| RAY a răspuns:

Pot sa spun si eu ca iahve foloseste EU sunt

| Seba2013 a răspuns:

Totalitatea puterii a fost contestata de secularisti. Secularistii au dat nastere la natiuni securiste, gen comunismul.

Mai bine era inainte cand exista o Biserica iar lucrurile se intampla la vedere si in public.

Astazi plin de scoli secrete, fbi, Illuminati si tot felul.

Daca oamenii vor sa nu mai fie mintiti si dusi in deriva trebuie recuperata TOTALITATEA PUTERII si luata de la tot felul de organizatii care exista in numele Libertatii si Drepturilor.

Cu copiii lor te poti LUPTA pe TPU insa cu tatii lor care lucreaza la servicii secrete nu. Ori joci pe fata ori pe la spate.

Secularistii castiga pe la spate. Religiosii fata in fata le da de nu se vad.

| ania a răspuns:

Expresia Inainte de Avram, Eu sunt'i-a sandalizat si pe farseii cu care discuta Mantuitorul si i-a facut sabia pietre, lapidareafiind pedeapsa din Legea lui Moise pentru blasfemie tocmai pentru ca era o trimitere directa la midul in care Yahve s-a prezentat pe Sine lui Moise in rugul aprins, e o dovada clara ca Mantuitorul se prezinta pe sine ca fiind Dumnezeu. Organizația Marroeii lui Iehova, negand Trinitatea si divinitatea, egalitatea Tatalui cu Fiul mai bine schimba Biblia ca sa se potrivreasca cu interpretarea lor.