| andra4u a întrebat:

A doua porunca spune : " Sa nu-ti faci chip cioplit si niciun fel de asemanare a niciunui lucru din cate sunt in cer, sus si din cate sunt pe pamant jos si din cate sunt in apele de sub pamant. Sa nu te inchini lor si sa nu slujesti lor." Cum se face ca toti crestinii ortodocsi o incalca, inchinandu-se la icoane?

63 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Mda! Ai dreptate! O incalca dar din nestiinta! Deci nu e un pacat sau poate nu atat de mare...
Omul face un pacat sau incalca legea lui Dumnezeu cand o face cu stiinta si vointa deplina si nesilit de nimeni!

| milan9 a răspuns:

Nu incalca nimeni nimic! Trebuie doar sa stii ce inseamna "idol"... thinking
- Porunca a II-a a fost data acum 4000 unui popor care isi facea idoli (PARASINDU-L PE DUMNEZEU). Imaginea in schimb, icoana, doar APROPIE pe om de Dumnezeu. happy

Apoi, este un lucru esenţial faptul că Sf. Cruci sau icoanelor li se acordă doar "CINSTIRE" şi nu "închinare" (nu divinizare)! Icoanele sunt doar obiecte de cult.
Evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptate la cererea lui Dumnezeu...
Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată lingvistic de polisemia termenului. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori, ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…

| milan9 a răspuns:

TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!

Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "asemănărilor"! Fiecare cult creştin foloseşte excesiv funcţia de reprezentare, de "asemanare" pe care o are imaginea.

Dumnezeu NU INTERZICE ASEMĂNAREA (dovadă sunt statuile heruvimilor CERUTI DE DUMNEZEU). El interzice doar imaginea falselor zeităţi (CONCURENTE), prin care evreii părăseau amintirea lui Dumnezeu cel adevărat.

| milan9 a răspuns:

Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? Nu. Şi tot la fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală! thinking

| TrăieşteClipa a răspuns:

Cele 10 porunci evreiesti au fost plagiate din cele 292 de legi din codul lui Hammurabi care si acestea la randul lor au fost furate de la sumerieni.
Ele au fost destinate domesticirii triburilor de salbatici si un om cu mai mult de 2 neuroni ar trebui sa inteleaga ca multe dintre ele sunt deja expirate.

| alin9669 a răspuns:

Citește de exemplu în cartea Ieremia, dacă nu mă înșel capitolul 1, versetele 1-10 și vei vedea clar cât de greșită este religia ortodoxă și din acest punt de vedere. Asta e numai așa o mostră, în multe părți în biblie vei găsi ca nu e bine să te închini la icoane, "sfinți"...: În momentul în care Pavel și Barnaba au vindecat un olog, acesta s-a închinat lor. Drept urmare ei si-au rupt hainele în semn de furie pentru ca acesta să înțeleagă ca nu e bine ce au făcut și ca trebuie da te închini numai lui Dumnezeu, nu la " sfinți" sau feciorei Maria. Isus a zis: "Mamă și frații mei sunt cei ce asculta cuvântul meu si-l împlinesc". Nici măcar îngerilor (cum s-a închinat Ioan și a fost " certat" de către înger). În concluzie religia ortodoxă este GRESITA, singură religie adevărată este BIBLIA!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cum se face ca esti bleaga, si daca nu cunosti ortodoxia, iti dai cu parerea riscand sa pari stupida de la cativa km? Asa pur si simplu? ce intelegi tu prin Chip cioplit? si prin faptul ca o imagine face cat 1000 de cuvinte?

| milan9 a răspuns (pentru alin9669):

In cazul lor, Pavel și Barnaba, chiar riscau sa fie considerati DE SORGINTE DIVINA de catre locuitorii Imperiului roman sau de catre grecii idolatri...
In cazul icoanelo (imaginilor) folosite de Biserica sau catre secte/denominatiuni in revistele lor, acestea NU SUNT IDOLI! Au acelasi rol pe care il au si fotografiile din albumul tau, pe care nu-l consideri plin cu idoli, cred... thinking

| milan9 a răspuns:

La porunca lui Dumnezeu (!) chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") HERUVIMILOR.

UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), si nicidecum eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii insisi aveau SUTE de obiecte de cult.

| VelaJohnny a răspuns:

happy s-au incurcat cu religiile pagane, crestinismul dupa moartea apostolilor lui Isus s-au cam pierdut si au ajuns influentati de catre popoarele pagane. Surse istorice o spun nu eu, daca esti curios iti dau o pagina de wikipedia happy
Legea e clara, „sa nu iti faci chip cioplit" de niciunde, cer sau pamant, si spune „sa nu te inchini lor". Oamenii cu 3 randuri de cruci si 3 randuri de matanii le „cinstesc", fie ca is peretii drepti ai bisericii, fie ca is icoane. E inchinare aplecarea batranelor? Este! Apoi, is tot felul de sfinti care necesita anumite „ritualuri" ca sa te asculte cand te rogi la ei, nu stiu cate „poezii" sa citesti stand in genunchi si rugandu-te la o icoana cu el (cum au unii altare pentru anumiti „sfinti" in casa). Le-a slujit? Fireste! Au facut ceva pentru ei, un serviciu. O tin minte pe mama cand eram mic, eram bolnav si nu mai stiu la care sfanta s-a rugat (bine ca a renuntat acum la practicile astea, nu mai are astfel de obiecte in casa, s-a schimbat de atunci). Si porunca asta a lui Dumnezeu este cat se poate de dreapta, pentru ca toate ritualurile, rugaciunile (eu le numesc poezii, unele au rime big grin ) si asa numitele „binecuvantari" pe care ti le pot aduce (cum se spune ca aia e ocrotitoarea sarmanilor, ala al bolnavilor, in functie de necesitate, alege-ti sfantul) sunt inventii umane, sunt inventate de cei vii, nu au nici o valoare, si nici nu pot niste oameni morti sa te ajute. Tot ce faceau profetii consemnati in Biblie faceau cu puterea lui Dumnezeu, ei is oameni, nu merita sa te rogi, e ca si cum te rogi de vecinu' de peste drum sa te vindece de cancer. Ce poate face omul muritor. Daca e ceva de cerut, cere-i lui Dumnezeu, el are puterea asta. Asta e motivul pentru care sunt asemenati cu idolii „sfintii", pentru ca ii iau locul lui Dumnezeu, in loc sa i te rogi lui, te rogi la lemn si sticla si in loc sa te increzi in Dumnezeu iti pui toata speranta in morti. Felicitari ca vezi lucrurile clar si ca ti-ai dat seama de lucrul asta happy

| iurii75 a răspuns (pentru milan9):

„Evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptate la cererea lui Dumnezeu..." - big grin
Și nu băteau mătăni în fața acelor obiecte, nu le „pupau", nu le puneau lumînări și nu le purtau prin ocoale ca să le fie binecuvîntate animalele (porci nu țineau). Nu le cărau prin localități pe unele care cică ar fi mai "cucuete„ ca altele pentru a vindeca pe unii de prostie.Nu umbla nimeni în fața lor pe brînci și în coate pupînd pămîntul.
" Cruci sau icoanelor li se acordă doar "CINSTIRE" şi nu "închinare" rolling on the floor
S-o spui celor ce merg pe brînci in urma ta lingînd idolii.
Unei imagini nu i se atribuie puteri miraculoase și nimeni n-o poartă pe la porci ca să prindă mai repede la slănină.
"nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii,"- păi nici nu se comportă cineva cu ei așa cum vă comportați cu idolii.

| Amsm a răspuns (pentru lpavel):

Cum adica "din nestiinta"? Adica atatia amar de popi din lume, nu stiu Cele Zece Porunci?

| Amsm a răspuns (pentru lpavel):

Iti spun eu cum. A venit unu si a zis ca l-a vindecat nu stiu ce icoana si au inceput toti. Oricum, vor fi foarte dezamagiti in primele clipe dupa moarte cand vor vedea ca s-au inchinat la niste lemne.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Confirm cele spuse mai sus, cu mentiunea ca cine exagereaza in acea cinstire face o eroare...

Un lucru esenţial faptul că Sf. Cruci sau icoanelor li se acordă doar "CINSTIRE" şi nu "închinare" (nu divinizare)! Icoanele sunt doar obiecte de cult.
Evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptate la cererea lui Dumnezeu...
Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată lingvistic de polisemia termenului. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori, ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Pentru sectantii iehovisti care contesta si lupta impotriva Scripturii, a sfintilor, si a puterii pe care o are rugaciunea in general, iata mai jos cateva mentiuni referitoare la CONTEXTUL ISTORIC al bibliei:

1. În Sfânta Scriptură, Dumnezeu îi porunceşte lui Moise ca, de ambele părţi ale Chivotului Legii, să se pună doi Heruvimi de aur turnat. Ori, ştim că acesta era simbolul prezenţei lui Dumnezeu în mijlocul poporului evreu, dar poporul venera astfel nu numai Chivotul şi pe cei doi Heruvimi.
Tot la porunca Domnului, Moise a înălţat, în pustiu, un şarpe de aramă, cu scopul ca evreii muşcaţi de şerpi veninoşi, privind la el, să se vindece. Ori, acest şarpe era numai o prefigurare a Crucii lui Cristos, precum Însuşi Mântuitorul ne-o spune: "Şi precum Moise a înălţat şarpele în pustiu, aşa se cade să Se înalţe Fiul Omului, pentru ca tot cel ce crede Într-însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică" (Ioan III, 14).
Împăratul Solomon, de asemenea, împodobeşte templul, construit de el, cu doi Heruvimi de aur, fără a i se reproşa că este idolatru.

2. Sfânta Tradiţie atestă faptul că cinstirea icoanelor are o continuitate neîntreruptă din perioada primelor comunităţi creştine apostolice. Al doilea izvor al credinţei noastre, Sfânta Tradiţie, ne argumentează faptul că venerarea icoanelor datează încă din primele veacuri ale creştinismului. În perioada prigoanelor contra creştinilor, din primele trei secole, întâlnim în catacombe pe Mântuitorul închipuit prin figura Păstorului cel Bun cu oiţa pierdută pe umeri. Tot în catacombe întâlnim chipurile Preacuratei cu Isus în braţe, precum şi ale apostolilor Petru şi Pavel, zugrăviţi alături de chipul Mântuitorului. Uneori ele poartă şi aureolă, semnul veneraţiei religioase. Cultul Sfintei Cruci, de asemenea păstrează o continuitate neîntreruptă din perioada primelor comunităţi creştine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cine ne spune noua la cine sa ne inchinam? Secta aparuta la 1800 toamna, sau alta secta aparuta pe la 1900 toamna? Una huleste pe Hristos zicand ca-i Arhanghelul Mihail, si cealalta ii neaga Dumnezeirea.
Hristos n-a avut Biserica Sa, pana au aparut sectele adventiste si paganii iehovisti? Si mai sunt multe alte secte fara Dumnezeu, majoritatea neoprotestante.
Hristos spune ca pe Biserica Sa nici portile iadului n-o vor birui.
Si atunci de ce a fost nevoie sa apara aceste secte mitomane?

Nicaieri in Biblie, icoanele nu sunt interzise. Chipurile cioplite sunt statuetele falsilor dumnezei ai neamurilor.
Psalmul 95 spune foarte clar ca "Toti dumnezeii neamurilor sunt idoli."

Este Hristos un fals dumnezeu pentru sectanti? E problema lor!
Hristos este ortodox! Hristos este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat si "chipul lui Dumnezeu cel nevazut". Adica "Eikona tou Theou", cum spune Noul Testament in greaca.
Hristos este Icoana lui Dumnezeu. O Icoana vie.

Si atunci ajungem la vorba Sfantului Ioan Damaschin: "Cine nu cinsteste icoanele, nu cinsteste nici pe Dumnezeu".

| victorasM a răspuns:

Prea multe explicaţii pe aici. Idol este materialul. Iar tu nu te închini la materialul din care e făcută icoana, ci la cel din icoană. Dacă priveşti o poză te duci cu gândul la cel din poză, nu la plasticul din care e făcută, acelaşi lucru şi cu icoana. E numită fereastră spre cer, pentru că ea ne duce cu gândul spre cer, priveşti pe cel din icoană, te simţi mai aproape de el.

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Asa se face, ca multora nu le trebuie invatatura sanatoasa si adevarata pe care Dumnezeu ne-o da prin intermediul Cuvantului Sau Biblia. Dar gandeste-te,,, cate din cele 10 porunci" se practica de religia respectiva si de fapt si de multe altele care nu accepta adevarul sau masurile luate de Dumnezeu pentru salvarea omenirii? Stii cum este cu crestinatatea asta instrainata de Dumnezeul adevarat? Ei il pun pe Dumnezeu jos, si pe ei se inalta, ideile si poftele lor domina. Ei bine, dar cat timp? Nu realizeaza ca se duc din rau in mai rau. Daca doresti citeste in Biblia ta in 2 Timotei 3:1-5; Isaia 44:9-20; si Isaia 42:8.

| milan9 a răspuns:

Utilizatoarea @Porumb, "martora a lui Iehova" pare sa-si faca un hobby din a vorbi eronat despre lucrurile pe care nu le cunoaste...
Dar oare cine se afla in varful piramidei "martorilor lui Iehova"? Ei bine, intemeietorul ei nu se pare ca e un delicvent pe nume Charles Russel. Reverendul J.J. Ross este cel ce întâi a publicat o broşură în care dezvăluia pretenţiile şi învăţăturile false ale lui Russell. Astfel, Ross evidenţia că Russell, "nu a frecventat niciodată şcolile superioare, nu ştie aproape nimic despre filozofie, despre teologia istorică sau sistematică şi este complet ignorant în ce priveşte limbile biblice (greaca şi ebraica)3." Fără succes, Russell a încercat să oprească răspândirea acestor informaţii demascatoare prin a-i intenta proces pentru calomnie reverendului Ross. Însă, Russell nu doar că a pierdut procesul, dar s-a şi făcut vinovat de sperjur în tribunal, minţind sub depunere de jurământ că posedă cunoştinţe ale limbii greceşti pentru ca la urmă să recunoască că afirmaţiile privitoare la el făcute în broşură erau adevărate4.
În anul 1913, din nou fără succes, Russell a dat în judecată ziarul "The Brookly Daily Eagle" pentru calomnie fiindcă a fost demascat pentru încercările frauduloase de a vinde un grâu obişnuit la preţul exorbitant de 60 de dolari sacul (35, 24 litri) susţinând că este un "grâu miraculos"5.

| iurii75 a răspuns (pentru milan9):

Cine n-are urechi nu va putea auzi și înțelege niciodată că evreii n-au practicat nimic în fața heruvimilor sau a altceva din ceea ce practică ortodocșii în fața "idolilor de balegă" (așa-i numește scriptura).
Că-i induci pe alții în eroare e ușor de înțeles, că reușești să te auto amăgești - asta daaaaa, aici ai talent.
" Sfânta Tradiţie atestă faptul că cinstirea icoanelor are o continuitate neîntreruptă din perioada primelor comunităţi creştine apostolice."
Asta susține "sfînta minciună" al cărui tată îl cinstești. Dovezile istorice spun cu totul invers.
Cu "aureola creștină" ai trîntito groaznic, ca nuca de părete. rolling on the floor

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Picturiile din sec I din catacombele din Roma atesta vechimea icoanelor, mergand pana in perioada Bisericii Apostolice.
" Sfânta Tradiţie atestă faptul că cinstirea icoanelor are o continuitate neîntreruptă din perioada primelor comunităţi creştine apostolice."

Apropierea de icoane, atingerea lor, sunt variante de manifestare a evlaviei, a "simpatiei" fata de sfinti -modalitate asemanatoare valorii pe care o au albumele cu fotografii ale familiei. Nici mai mult nici mai putin.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Dupa cum spunea mai sus, TOATE CULTELE FOLOSESC IMAGINEA!

Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "asemănărilor"! Fiecare cult creştin foloseşte excesiv funcţia de reprezentare, de "asemanare" pe care o are imaginea.

Dumnezeu NU INTERZICE ASEMĂNAREA (dovadă sunt statuile heruvimilor CERUTI DE DUMNEZEU). El interzice doar imaginea falselor zeităţi (CONCURENTE), prin care evreii părăseau amintirea lui Dumnezeu cel adevărat.

| iurii75 a răspuns (pentru milan9):

rolling on the floor
Potrivit cu Encyclopædia Britannica, „pe parcursul primelor trei secole de existenţă a Bisericii Creştine. . . nu se poate vorbi de artă creştină; în general, Biserica s-a împotrivit cu vehemenţă introducerii ei. De exemplu, Clement din Alexandria a criticat arta religioasă (păgână) întrucât îi încuraja pe oameni să se închine lucrului creat, nu Creatorului".
Atunci cum a luat amploare închinarea la icoane? În aceeaşi lucrare se spune în continuare: „Pe la mijlocul secolului al III-lea e.n. au început să-şi facă apariţia în Biserica Creştină primele lucrări de artă picturală, care, deşi acceptate oficial, au întâmpinat o opoziţie înverşunată din partea unor congregaţii. Însă, la începutul secolului al IV-lea, când sub domnia împăratului roman Constantin creştinismul a devenit religie de stat, picturile au pătruns în biserici şi încetul cu încetul folosirea lor a devenit o practică în creştinătate".
John Taylor în cartea sa Icon Painting: „Cultul împăratului însemna şi închinarea la portretul său pictat pe pânză ori pe lemn, iar de aici până la venerarea icoanelor n-a fost decât un pas". Astfel, închinarea păgână la imagini pictate a fost pe nesimţite înlocuită cu venerarea picturilor ce-i înfăţişau pe Isus, Maria, îngeri şi aşa-zişii sfinţi.
" au cel puţin 70 % din cultul "asemănărilor"!" - nu bate mătăni nimeni în fața lor și nu le ling, la fel și cu cele ce înfrumusețau templul.
Că te închini lemnului dovedește faptul că două reprezentări ale aceluiaș "sfînt" nu sunt la fel de apreciate, una e considerată mai ceva ca alta, ceea ce arată că te pleci în fața lemnului, nu a persoanei (ceea ce de asemenea ar fi greșit. Petru n-a acceptat "cinstire" din partea lui Corneliu).
Isus le-a spus ascultătorilor săi că slujitorii lui Dumnezeu trebuie să se închine „cu spirit şi adevăr" (Ioan 4:24).( nu cu ajutorul idolilor de balegă)

| iurii75 a răspuns (pentru milan9):

„Primii creştini nu foloseau imagini în închinare. . . Această practică a fost adoptată de biserică în secolele al IV-lea şi al V-lea, întrucât s-a crezut că oamenii simpli puteau învăţa despre creştinism mai degrabă cu ajutorul imaginilor decât al predicilor sau al cărţilor." (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature, de McClintock şi Strong, volumul 4, paginile 503 şi 504)

| iurii75 a răspuns (pentru milan9):

. În cartea Early Church History to the Death of Constantine se menţionează: „Nimic nu putea fi mai dezgustător pentru primii creştinii decât închinarea la imagini!".
. Iată ce se spune în cartea Byzantium: „Creştinii din secolul I au moştenit de la iudaism o repulsie faţă de idolatrie şi nu priveau cu ochi buni nici un act de venerare a imaginilor unor sfinţi". În continuare, cartea face următoarea remarcă: „Începând cu secolul al V-lea, icoanele şi imaginile. . . au ajuns foarte răspândite în închinarea adusă atât în locurile publice, cât şi în locuinţele particulare". Având în vedere că folosirea icoanelor nu îşi are originea în creştinismul din secolul I, unde a început aceasta? -
În "sfînta" minciună.

| milan9 a răspuns (pentru iurii75):

Mare destept esti tu daca imi citezi din lucrari ale "martorilor lui Iehova" sau din lucrari neoprotestante ("Byzantium", "Early Church History to the Death of Constantine", "Theological, and Ecclesiastical Literature"). Aceste lucrari sunt SUBIECTIVE si cauta doar sa sustina sectele.

IN SCHMIMB, picturile din sec. I din catacombele din Roma atesta folosirea imaginilor in viata crestinilor din PRIMUL SECOL CRESTIN. Nu-i de mirare, 40000 de culte de inspiratie cerstina folosesc astazi imaginile in "cultul" lor.
Cei care neaga folosirea lor in cult, sunt si CEI MAI IPOCRITI! Te-ai prins, nu? happy

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Este gresita ideea sectelor cum ca primii creştini ar fi mostenit o repulsi faţă de idolatrie de la evrei. Evreii de foarte mult timp nu mai avusesera caderi de genul acesta (idolatrie- cinstire de zeitati false - concurente lui Dumnezeu).
Urau ei idolii (zeitati false - concurente lui Dumnezeu) dar din alte surse de "inspiratie": vechii greci sau vechii locuitori ai Romei, cei care chiar aveau idoli (zeitati false - concurente lui Dumnezeu).

O manipulare a adevarului este a afirma ca de fapt crestinii ar aduce "acte de venerare a imaginilor". NIMIC MAI FALS. Cinstirea se aduce lui Dumnezeu si sfintilor (in numele lui Dumnezeu), si nicidecum icoanelor ca obiecte, cele care sunt asemenea albumului foto al familiei noatre sfinte si dragi... happy

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Sa lasam la o parte NEOPROTESTANTA Encyclopædie Britannica, pentru ca vine sa conteste adevaruri istorice clare. Nici de hartie igienica nu este buna daca nu tine seama de FAPTE ISTORICE CLARE:
http://video.crestinortodox.ro/......VIDEO.html
Catacombele Sfantului Gennaro, patronul spritual al orasului Napoli este o marturie in sprijinul Sf Icoane.
In Roma s-au descoperit peste 40 de catacombe, cele mai cunoscute si mai vizitate fiind : Catacombe di San Callisto, Catacombe di San Sebastiano, Catacombe di San Domitille sau Catacombe di Santa Priscilla, Sinagoga de la Dura Europos.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Neoprotestantii (adica sectantii) si-au construit teologia pe minciuna si pe mediocritate.

Flacaii se fac ca nu vad diferenta intre un IDOL -εἴδωλον(combatut de Biserica ) si o ICOANA -εἰκὼν.

In crestinism, reprezentarea lui Dumnezeu in formele artei iconografice a devenit posibila datorita faptului istoric al intruparii. Astfel sfintele icoane reprezentind pe Mantuitorul, au la baza intruparea Fiului lui Dumnezeu.

„Dumnezeu s-a aratat in trup …" (I Timotei 3, 16), si daca S-a aratat in trup, poate fi reprezentat.

| milan9 a răspuns:

Cinstirea chipuri de heruvimi(ICOANELOR) – ce erau in templu – niciodata nu a fost dezaprobata de Hristos sau de Sfintii Apostoli. Dumnezeu Insusi – Care a poruncit categoric prin porunca II a Decalogului a nu ne inchina la idoli – a poruncit a se face chipurile de heruvimi(ICOANELOR) care erau pe chivot, ceea ce inseamna ca acesti heruvimi lucrati de mana de om sunt icoane si nu idoli. Dispozitiile Legii Vechi arata ca reprezentarea unor personaje sau simboluri religioase(ICOANELOR) erau ingaduite.

„Apoi sa faci DOI HERUVIMI DE AUR si sa-i faci ca dintr-o bucata…. Heruvimii acestia sa fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fetele sã si le aibã unul spre altul; spre capac sã fie feþele heruvimilor."(Iesire 25, 18-22)

Chiar Iosua, s-a inchinat in fata Chipurilor de Heruvimi(ICOANELOR).

„Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, A CAZUT CU FATA LA PAMANT inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presãrat pulbere pe capetele lor „(Iosua Navi 7, 6)

Cum ICOANA Heruvimilor nu este idolatrie, tot asa ICOANA Mantuitorului nu este idolatrie.