Din punct de vedere al logicii bisericii au dreptate. Corpul este dat de Dumnezeu si nu ai voie sa-l distrugi. Din punct de vedere logic, nu. Daca bagi corpul in mormant nu mai ramane nimic din el. Si atunci?
Este de fapt o tâmpenie, Sergiu Nicolaescu a fost ateu. Logic ne întrebăm la ce ar fi folosit acea slujbă religioasă? Unui circ mediatic poate!
BOR nu a gresit cu nimic, mi se pare normal ca aceasta institutie sa isi exprime parerea/pozitia. BOR nu a incitat la violente, nu a convins pe acei oameni sa huiduie si sa urle in fata crematoriului. BOR, de fapt si de drept si-a exprimat pozitia conservatoare in privinta traditiei crestine indiferent ca tine sau nu de Biblie.
Dacă este să facem apel în ultimă instanţă la Sfânta Scriptură, aceasta prevede ÎNHUMAREA în toate locurile în care vorbeşte despre acest eveniment din viaţa omului. Şi atunci care mai este întrebarea? De ce are Biserica "îndrăzneala" de a face recurs şi de a respecta CUVÂNTUL SCRIPTURII EI? Oare nu e firesc să o facă?
Discuţii ar fi existat mai ales dacă n-ar fi făcut-o! Prin astfel de situaţii "conflictuale", "excepţiile" acceptate cu seninătate, deschid calea "regulii".
Din cate stiu eu Sergiu Nicolaescu nu a cerut o slujba de inmormantare ortodoxa, deci nu aveau ce sa refuze. BOR se baga doar in seama, nici SN nici familia nu le-au cerut nici macar parerea
Biblia nespecificand ca trebuie sa fii ingropat pentru a avea o slujba de inmormantare...
Da, a gresit.
Dar stii, 1 mare sfant spunea: '' daca noi oamenii nu incineram trupul animalelor moarte, la ce sa incineram trupurile noastre fara suflare? Nu este oare omul mai presus de orice vietate din Univers?''
Nu a gresit. Daca doresti sa beneficiezi de serviciile unui cult mi se pare normal sa te supui si sa respecti regulile care sunt valabile pentru toti enoriasii. Daca era ateu la ce i-ar fi folosit o slujba care nu i-ar fi facut placere?
Nu conteaza cum esti inmormantat ci conteaza locul pe care ti l-ai pregatit ca sa iti petreci vesnicia.
Eu sunt crestin.Nu scrie nicaieri in Biblie, ce sa faci cu corpul tau dupa ce mori. Binenteles ca nu e bine sa te sinucizi, sau sa iti bati joc de corpul tau atata timp cat esti in viata. Dar dupa ce mori oricum trupul putrezeste. Amin
Oreste este un geniu al teologiei.
Fiecare are dreptul sa faca ce doreste cu corpul lui, nu este treaba nimaniu atata timp cat nu deranjeaza pe nimeni
Nu a gresit, a procedat cum trebuie!
Ar mai fi o explicatie (pe linga cele mai importante care s-au mentionat deja de catre biserica) si anume ca nu e bine sa se faca exceptii si mai ales la persoane publice cunoscute.
Ce-ar fi spus familia unui om simplu care si-a dorit incinerarea si care ar fi fost refuzata de BOR? "Daca ai pile la BOR se poate, uite cum s-a putut la Sergiu Necolaescu daca a fost renumit si bogat! La noi nu se poate pentru ca sintem oameni simpli si saraci! BOR este nedreapta si discretionara!"
Iata de ce este bine, ca BOR sa fie consecventa cu astfel de situatii, sa nu-si incalce propiile reguli pentru ca asa isi cistiga respectul.
Uneori nu inteleg dualismul romanilor! Admiram si ne plac tarile in care se respecta legile si regulile sociale, dar propriile noastre legi si reguli le desconsideram, le incalcam sau pretindem exceptii.
Nu-mi aduc aminte din Biblie in care se condamna incinerarea.
Singurii care condamna asta sunt popii. Gasiti-mi 3 pasaje din Biblie in care incinerarea e condamnata ca pacat. Daca mai gasiti si cu Iisus, in care spune ca arsul e pacat, atunci fie, voi fi de acord.
Pe asta o stii? Daca ai timp 1 h uita-te la ia si zi-mi si mie parerea ta.
http://www.youtube.com/watch?v=pIiLvtQ_ukU
Traditia crestina este ca pentru oficierile religioase sa nu fie percepute taxe (ma refer la cele oficiale, nu la spaga ceruta de preoti). Dece BOR admite acest lucru? Sunt convins ca nu-mi vei raspunde.
Pentru ca BOR vrea bani, multi multi bani. Nu am sa inteleg de ce mantuirea si ritualurile au preturi etichetate fiindca nu imi amintesc ca Dumnezeu sau Isus sa fi precizat ca aceste actiuni vor fi tarifate.
Eu ma refeream doar ca mi se pare normal ca acesta sa isi exprime parerea oricare ar fi ea si orice ar fi sub dedesubtul acesteia.
Sunt convins ca nu-mi vei raspunde. -- Esti amabil sa imi spui de ce esti atat de convis?
"BOR poate doar sa isi exprime public o pozitie o parere cum de altfel a si facut-o printr-un comuincat de presa. BOR nu poate sa impuna nimanui indiferent de credinte sau de statul social sau public ce sa se faca cu cadavrul."
Asa, si? Ce-ai zis cu asta? Ai vazut tu undeva ca BOR a impus cuiva ce sa faca cu mortul? Iti spun eu ca n-ai vazut!
Concluzia: vorbesti aiurea. Adica prostii!
La astfel de evenimente (gen casatorie, funeralii), funeralii de exemplu, taxa este cerută de la episcopie, şi este din câte ştiu de cel mult 300 ron. A avut acum o lună un caz chiar pe scară pentru care familia a dat 300 ron pentru serviciul religios (este convenţia şi "rezolvarea" de către stat a salarizării preoţilor, pentru care nu plăteşte decât 40% din salariul brut, din care se scad apoi toate impozitele. La urma urmei, aceşti 300 nu rămân la preot, ci sunt după cum am spus, taxa episcopiei!).
În genearl problema cu înmormântarea este aceea că în afară de această sumă, 300ron, familia cheltuieşte cu mult mai mult, pe toate celelalte cheltuieli, cu groparii, cu cei care l-au spălat, cu sicriul, crucea, coroanele, cu masa şi pomenile corespunzătoare, etc... Familia de care spun a achitat în final cu mult mai mult...
Intrucat,pentru a crede intr-adevar in ceva, si aici nu ma refer numai la religie, trebuie sa ai niste repere, un far calauzitor, cum se spune.Acest far calauzotor,pentru fiecare perioada nu poate fi decat propovaitorii in viata. Daca ei,presupus teoretic cei mai buni,fac niste abateri de principiu,de ce sa nu crezi ca au luat exemplu de la inaintasii lor? Care este deosebirea intre un preot si un medic(de exemplu,salariat de stat),care cere spaga? Medicul,dupa mine,este mult mai corect,intrucat se bazeaza pe stiinta lui,pe care o probeaza prin rezultate palpabile,si nu pe har,pe care nu stiu cum si-l poate proba un preot.
Eram convins,intrucat majoritatea credinciosilor, admit(facandu-se ca nu-l vad), in numele credintei, orice abuz al celor care-i pastoresc.Din acest motiv, ajung sa-i conduca numai fariseii.
Cultele recunoscu nu platesc nici un fel de ipozit la stat pentru proprietati, activitati, beneficii, etc. Este normal ca preotii sa mai primeasca spaga(caci asta este)ce solicita fara rusine si frica de D-zeu? Si astea nu sunt cazuri izolate.Cazuri izolate sunt cand nu solicita. Spune-mi si mie ce pasaje biblice spun ca propovaitotrii credintei in D-zeu trebuie sa solicite drepturi suplientare.Pot crede eu ca au harul (atestatul) lui D-zeu, sau mai degraba sa cred ca sunt niste farisei, care vor sa-si asigure o viata ma usoara, exploatand increderea unora?
Cati din preotii pe care-i cunosti nu au casa sau masina?
Sunt de acord cu tot ce ai spus, mai putin cu paragraful al doilea unde vad ca ma introduci in randul credinciosilor. Nu-mi plac etichetele dar in cazul meu o aplic pe cea de ateu.
Subscriu primului paragraf in totalitate insa ma tem ca in primul raspuns pe care mi l-ai dat ai inteles gresit ce vroiam sa zic. Din punct de vedere relationist si institutional nu vad nimic anormal ca aceasta institutie sa isi expuna parerea. Insa din punctul de vedere financiar nu sunt de deloc acord cu BOR. Se comporta ca o corporatie lacoma si vicleana care nu lucreaza in numele credinciosilor ci in numele banului.
Există şi farisei, cum îi numeşti tu, dar acelea sunt cazuri izolate, şi spun asta nu doar pentru că aşa îmi place să cred, ci pentru că cunosc fooarte mulţi.
Aspiraţia unui candidat la misiunea de "PREOT", este un produs al unei deliberări fie în cunoştinţă de cauză, că el poate ajuta Biserica, sau, din păcate uneori, iresponsabila părere că poate profita de Biserică pentru a se "ajuta" pe el însuşi. Varianta a doua poate fi cea a unui adolescent în căutarea unui rost, luat de val, sau împins de la spate spre o alegere de către o familie uneori mai iresponsabilă decât el!
Exceptând cazurile mai rare ale unor "persoane nepotrivite" cu statutul, există versete în Scriptură care vorbesc despre "traiul" lor:
- Luca 10, 7-,, Şi în această casă rămâneţi, mâncând şi bând cele ce vă vor da, căci vrednic este lucrătorul de plata sa."
- I Corinteni 9, 7 -,, Cine slujeşte vreodată, în oaste, cu solda lui? Cine sădeşte vie şi nu mănâncă din roada ei? Sau cine paşte o turmă şi nu mănâncă din laptele turmei?
- I Corinteni 9, 8 - Nu în felul oamenilor spun eu acestea. Nu spune, oare, şi legea acestea?
- I Corinteni 9, 9 - Căci în Legea lui Moise este scris: "Să nu legi gura boului care treieră". Oare de boi se îngrijeşte Dumnezeu?
- I Corinteni 9, 13 - Au nu ştiţi că cei ce săvârşesc cele sfinte mănâncă de la templu şi cei ce slujesc altarului au parte de la altar?
- I Corinteni 9, 14 - Tot aşa a poruncit şi Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.
Te rog sa ma scuzi.M-a luat "apa" si nu am fost prea atent, Am ramas cu impresia ca aperi BOR-ul.Nici chiar asa zisa traditie,nu-i scuza,pentru gestul respectiv.D-zeul pe care-l invoca ei,nu pune conditii,mai ales cand cel in cauza nu are posibilitatea sa se pocaiasca pentru ce a cerut,poate intr-un moment da ratacire (hai ca am inceput sa vorbesc ca ei). Sunt niste farisei,care cred ca in acest fel isi dovedesc intransigenta in respectarea credintei.Fac insa slujbe pentru criminali,sau cei care si-au vandut sau nenorocit apropiaii sa neamul, dar platesc substantial. Fatarnicie, asta este totul.
Te rog, din nou, scuza-ma.
Milan,daca tu esti sincer in ce spui, inseamna fie ca nu cunosti decat varful aisbergului, fie ai avut norocul sa dai numai de cazuri fericite. Eu, din intamplare, am cunoscut multi studenti teologi, si am constatat ca nu sunt cu nimic mai evlaviosi ca restul.Ba dimpotriva,unii erau si cinici,prin felul in care explicau felul in care fenteaza ei canoanele "meseriei".Nu te contrazic, in trecutul indepartat, preotul era "pastorul turmei", in adevaratul sens al expresiei, mai ales in mediul rural.Acum insa, astfel de atitudine, reprezinta exceptie, chiar si la tara.Cunosc preoti (nu unul), care nu au vrut sa vina la o inmormantare daca nu i se dadea cat a cerut.Astia ar trebui scosi din randul clerului, fara alte discutii.Cine sa-i scoata, cand spaga se practica pana la nivel inalt.Cred ca si tu cunosti cazurile aparute in presa.
Imi dai exemple din Scriptura.Ele ararta insa ca slujitorii lui D-zeu trebuie sa beneficieze si ei de roadele muncii lor, dar nu sa fie mai bogati decat cei pe care-i indruma, cum sunt majoritatea preotilor.Cand ei bani de la un batran, indiferent ca nu i-ai solicitat, eu consider ca nu te poti numi slujitorul lui D-zeu.
Pai ce se spune in ICorinteni 9:13-14,face statul.Dece este nevoie sa ceara in plus.Mai ales ca "templul" are si alte venituri neimpozabile. Parerea mea este ca biserica devine,din ce in ce mai mult un trust, care exploateaza credinta Omului, investind numai fatarnicie. Stiu, sunt un pacatos, dar unul rational.Prefer sa ajung in iad dupa moarte, decat sa traiesc cu convingerea ca altii isi bat joc de sentimentele mele cele mai profunde.
Şi atunci nu poţi să nu te întrebi, doar atât poate neamul acesta? Cu siguranţă că nu doar atât, dar, mulţi, foarte mulţi alţii, pregătiţi şi cu spirit de sacrificiu, evită să îmbrăţişeze preoţia tocmai pentru RESPONSABILITĂŢILE URIAŞE pe care le are un preot, faţă de fiecare suflet din comunitate (pe care, după botez, îl mai vede sau nu...), faţă de,, ortodoxia" învăţăturii sale, faţă de modelul pe care îl oferă pas cu pas comunităţii, (apropo, din peste 14000 de preoţi şi cam tot atâţia călugări, mie personal nu mi s-a întâmplat să fi văzut vreodată unul care să stea la o terasă, chiar în civil fiind, în timp ce poate eu merg zilnic), apoi datoriile faţă de responsabilitatea de a reprezenta cu cinste Biserica lui Dumnezeu (pe cei care sunt 100% conştienţi de misiunea lor, acest lucru,, îi furnică pe şira spinării").
anonim_4396 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: