anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Aceasta postare are mai mult rol informativ. Nu cauta o rezolvare ci ofera una. Cu toate ca nu este o intrebare pe bune, nu trebuie stearsa (asa ca fanii cu raportarile, down boys).

In ultimul timp am vazut din ce in ce mai multe persoane (nu doar pe TPU) care o ard gen "biblia contine chestii stiintifice care au aparut cu MULT TIMP inainte ca stiinta sa le descopere" dupa care se apuca sa ofere anumite exemple (patetice as spune eu si scoase din context [ca tot sunteti cu contextul in gura]).

Cu toate ca anumite raspunsuri pentru fiecare afirmatie facuta de voi ar merita anumite retusuri, sunt "ok" si asa.

http://rationalwiki.org/......eknowledge

Si ca sa fie si o intrebare, o sa pun clasicul : cum comentati?

Hai sa ignoram toate absurditatile din biblie care nu au legatura cu stiinta, hai sa ignoram toate afirmatiile facute de biblie care au fost dovedite ca fiind gresite, hai sa ignoram toate afirmatiile prezente in biblie dar pentru care nu exista nici cea mai mica urma de dovada DAR sa luam drept "argument suprem" pasajele interpretabile, sa luam toate chestiile "metaflorice" si sa le sucim astfel incat sa coincida cu ce vrem noi sa auzim nu? Stiu, mai exista si unii care gandesc si care nu iau toate idioteniile sau toate povestile "metaflorice" ca fiind pe bune. O mica "prezicere" pentru voi : fie o sa renuntati de tot la zei fie o sa deveniti deisti, polideisti, panteisti, sau altele de genul (in cazul in care nu ati ajuns deja). Acele optiuni religioase sunt mult mai logice decat cele care pretind existenta unui zeu personal.

6 răspunsuri:
| Rührselig a răspuns:

It's your genuine "make-belief".

Mulţi oameni sunt imaturi, copii, nu au puterea să dea piept cu realitate. Că nu avem un părinte despotic atotputernic acolo sus care ne veghează, că doar viaţa aceasta o avem şi atât. Mulţi se ascund în spatele acestor basme egocentriste şi narcisiste în care îi trasformă în nemuritori şi în fii de zei, astfel încât vor căuta orice mijloc primitiv şi ilogic să-şi justifice credinţa oarbă, dar în acelaşi timp să justifice credinţa şi celorlalţi. Cu cât cred mai mulţi, cu atât se simt mai siguri pe ei, că dacă 1-2 milairde de oameni cred în ceva o să să-şi pună întrebarea eronată " cum pot atâţia oameni să se înşele?" fără să ia în considerare că primile 4 religii ale lumii au pe puţin câte un miliard adepţi, dar na...

| Cezar2014 a răspuns:

Autorul principal al Bibliei este Dumnezeu, iar oamenii care au scris cărţile Bibliei sunt autorii secundari, care au scris sub inspiraţia lui. Dumnezeu a transmis cuvântul său prin ei, folosind capacităţile şi cunoştinţele lor din acea vreme, de aceea a vorbit nu numai la propriu, ci a vorbit şi prin metafore şi asemănări, la figurat, ca să poată înţelege şi oamenii de atunci la nivelul lor. În acest Cuvânt, Dumnezeu a încredinţat omului cunoştinţa necesară în vederea mântuirii.

Deşi conţin şi afirmaţii ştiinţifice, totuşi cărţile Bibliei nu sunt cărţi de ştiinţă şi nu trebuie interpretate în totalitate ad litteram, în sens propriu, ci şi în sens figurat. Şi sfântul Augustin spune că anumite noţiuni din cartea Genezei, cum ar fi zilele de creaţie, nu au sens propriu, ci sens figurat. Biblia şi ştiinţa nu sunt contradictorii, ci complementare (se completează). Adevărul Bibliei este de tip religios. Un exemplu: ce vrea să spună Biblia cu privire la creaţie? Primele capitole din Geneză - carte din Vechiul Testament care descrie creaţia - utilizează genul literar al "povestirii simbolice": prin imagini foarte vechi, vor să comunice un mesaj real şi profund. Vor să reveleze, fără a apela la pretenţii ştiinţifice, că omul îşi are originea la Dumnezeu, că Dumnezeu a dat un scop în viaţă şi speranţa în fericirea deplină, în mântuire. Ştiinţa şi Biblia nu se contrazic, deoarece se mişcă pe două planuri diferite: ştiinţa studiază cum s-au petrecut faptele; Biblia găseşte în fapte voinţa lui Dumnezeu, mesajul său. Biblia se foloseşte de genurile literare nu pentru a descrie exact cum s-au petrecut lucrurile, ci pentru a comunica mai profund ceea ce înseamnă "sensul". Biblia răspunde la întrebarea "de ce?" nu la întrebarea "cum?"

Pentru o lectură în privinţa adevărului şi inspiraţiei Bibliei recomand cărţile « Şi totusi Biblia are dreptate » de Werner Keller şi « Biblia este totuşi adevarata » de Petru Popovici. Cine este de bună credinţă va vedea că dovezile ştiinţifice ale adevărurilor Bibliei sunt de necontestat. Cartea "Biblia este totuşi adevărată" poate fi citită şi pe internet, accesând linkul următor:
http://www.scribd.com/......-adevarata

Există şi argumentele profeţiilor biblice: autorii cărţilor Bibliei au afirmat că ceea ce au scris este din inspiraţia lui Dumnezeu, iar afirmaţiile lor sunt confirmate de împlinirea profeţiilor biblice: cărţile Bibliei conţin profeţii care s-au împlinit cu exactitate după multe secole, deci autorii au fost inspiraţi de Dumnezeu, care cunoaşte şi ceea ce va fi în viitor. Dacă nu ar fi fost inspiraţi de Dumnezeu, ei nu ar fi avut de unde să ştie ce va fi după multe secole. Preştiinţa lui Dumnezeu (faptul că Dumnezeu cunoaşte ce va fi în viitor) nu înseamnă predestinare : Dumnezeu, fiind atotştiutor, cunoaşte ceea ce vor alege oamenii, dar el nu-i predestinează pe oameni să aleagă într-un fel sau altul, deci oamenii au libertatea voinţei şi responsabilitatea pentru alegerile lor.
Semnele date în profeţii converg toate spre o singură Persoană : Isus Cristos.

Iată o carte foarte bună despre adevărul Bibliei :
http://www.theophilos.3x.ro/Biblioteca/Carti/ONLINE/Este Biblia adevarata/index.html

O carte foarte bună despre autoritatea Scripturilor (autoritatea Bibliei):
http://www.rcrwebsite.com/doc1.htm

O secţiune a acestei cărţi, intitulată: Isus Cristos - suma şi esenţa profeţiei biblice (cartea pe net e în română, deşi titlul linkuluie în engleză) :
http://www.rcrwebsite.com/prophecy-jesus.htm

Recent, chiar un rabin înţelept evreu, Ytzak Kaduri, a recunoscut că Isus Cristos este Mesia:
http://www.youtube.com/watch?v=eATJ4PRXEJk

Recomand şi un blog foarte interesant:

http://www.cezar-iasi.blogspot.ro
De pe acest blog recomand, în primul rând, articolul cu titlul Argumente şi dovezi ale existenţei lui Dumnezeu şi a vieţii veşnice de după moarte (articolul cel mai amplu, din partea de jos a blogului). În afară de acestea, blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, filme documentare, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on-line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare), articole foarte interesante. Vă rog intraţi pe blog şi trimiteţi-l mai departe ca să folosească şi altora.

| anonimg a răspuns:

Cu adevarat esti pornit impotriva Bibliei. Dar trebuie sa te lupti ca sa nu stapaneasca sentimentul acesta peste tine, ci tu sa-l stapanesti.

Biblia vorbeste despre smoala inainte de potop: "Fa-ti o corabie din lemn de gofer; corabia aceasta s-o imparti in camarute si s-o tencuiesti cu smoala pe dinauntru si pe din afara." (Geneza.6:14)
Ea spune ca pamantul este rotund mai inainte de a se inventa telescopul: "jucand pe rotocolul pamantului Sau si gasindu-mi placerea in fiii oamenilor." (Proverbe.8:31)
Daca Dumnezeu nu ar fi intervenit -pentru binele omului-, atunci omul ar fi construit Turnul babel, turn care s-ar fi ridicat pana la nori. Si omul ar fi facut aceasta fara savantii de astazi in care lumea se increde, savanti de parca ei ar fi facut pamantul! Daca stiinta este mai mare decat Biblia, de ce nu a inventat telescopul mai inainte de potopul lui Noe? Sau calculatorul acum 2milioane de ani in urma? -Ani care nici n-au existat macar. Daca stiinta este atat de mare, de ce oamenii inca se mai imbolnavesc si mor? De ce nu da ea viata vesnica? De nu imi da ea macar speranta zilei de maine? -Nu mai vorbesc de un viitor aici pe pamant.
Spune-mi mie ce fac eu cu toata stiinta asta? La ce imi foloseste ea mie? Imi da ea de mancare? Imi plateste ea intretinerea? Ce fac eu cu acest calculator? La ce imi foloseste ca sa pot avea un castig de la el? Pentru jocuri? Pentru a-mi pierde timul liber in loc sa il petrec cu familia? Ori pentru a gasi o fata cu care sa ma culc? Sa imi faca temele la scoala? Sa fur? Intreb iarasi: l-a ce e bun calculatorul? Sa cunosc informatii? Si la ce imi folosesc aceste informatii daca eu nu am nici un castig cu ele? Poate sa ma duc la televiziune la concursuri de cunostinte.
S-a inventat masina? La ce imi foloseste masina? Ca omul investeste in ea si scoate doar atat cat sa aiba cu ce sa traiasca. Cine poate calcula pierderile de vieti omenesti care le-a provocat stiinta cu aceste masini? Sunt sigur ca oamenilor le place sa vada cum semenii lor zbor prin aer chiar si pe trecerile de pietoni. S-au inventat avioane? Poate de razboi; ca acelea care transporta pacientii aterizeaza prin padure.
Poate stiinta sa de-a nastere vreun copil? Poate ca ea cerceteaza lucrurile si ajuta ca nasterea sa fie mai usoara; dar ea niciodata nu va putea sa de-a viata -nici la om, nici la animal, nici la plante...

Daca cineva vrea sa cunoasca cum stau lucrurile cu adevarat cu toate aceste descoperiri, atunci sa la aduca langa Sfanta Scriptura ca sa le poata intelege. Pentru ca daca Dumnezeu ne-a dat aceste descoperiri iar noi nu le folosim spre slava Sa, atunci ar fi fost mai bine de noi daca nu ne-am fi nascut. Dumnezeu a dat stiinta si pricepere oamenilor, dar nu ca sa le foloseasca impotriva Sa. Crezi ca degeaba vorbeste Biblia de "plansul si scrasnirea dintilor"? As vrea sa vad ce face stiinta cand Dumnezeu Isi va retrage harul si protectia sa de la oameni. Sa vad ce vor face aceia -care s-au increzut in stiinta- in fata cutremurelor si taifunurilor.
Omul este ca un vierme, ca paiul de pe camp cu toata stiinta lui. O clipa sa Isi retraga Dumnezeu fata Sa de la el, si oasele i se vor inmuia ca apa.
Oare a facut stiinta pamantul, sau ploaia, sau graul de pe camp? Daca Dumnezeu nu ar fi dat acum zapada, in vara am fi facut foametea. Toti. Cu toata stiinta.

| Dandanache a răspuns (pentru anonimg):

"Daca Dumnezeu nu ar fi intervenit -pentru binele omului-, atunci omul ar fi construit Turnul babel, turn care s-ar fi ridicat pana la nori. Si omul ar fi facut aceasta fara savantii de astazi in care lumea se increde, savanti de parca ei ar fi facut pamantul! "

O cladire al carui varf sa atinga cerul ofera mai mult coordonate simbolice, decat arhitectonice. De altfel, cerul ca delimitator in elevatia unei cladiri trebuie neaparat inteles ca fiind metaforic, altfel s-ar intoarce impotriva Bibliei, ca argumentand faptul ca inginerii turnului erau convinsi de existenta firmamentului. Nu stim exact cat de mare ar fi fost cladirea discutata in Biblie si nici ce perceptie a inaltimii aveau constructorii. Ziguratele babiloniene cu siguranta erau impresionante si lasau impresia ca ajung la cer. Totusi, ele si totodata cea mai inalta cladire a antichitatii, Piramida lui Keops, sunt departe de zgarie-norii de astazi.

Mi se pare ca Gaia ti-a intins o capcana si tu ai cazut in ea. Biblia are pe alocuri si informatii tehnice, chiar si in mai sus discutatul episod se vorbeste despre descoperirea caramidei, dar asta nici nu confera singuralitate Bibliei, la fel cum nici nu ii altereaza mesajul. Anticii aveau cunostinte stiintifice si tehnice, si e absolut normal ca aceste informatii sa apara in literatura.

| Anonim a răspuns (pentru Cezar2014):

Nu stiam ce sa cred dar acuma ca spui ca si Sfintul Augustin a zis ca biblia e adevarata, gata, nu mai este nici o indoiala ori loc de argument ca cine dracului sintem noi sa contrazicem pe marele sfint Augustin, nu? Esti penibil.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Dandanache):

Oare are rost sa ma obosesc sa-i raspund userului respectiv? Vad ca pentru el calculatorul, masina, avionul... STIINTA sunt irelevante deoarece nu il ajuta cu nimic (facepalm).

"Anticii aveau cunostinte stiintifice"... nu zice nimeni ca in biblie nu apar anumite detalii care tin de stiinta dar cum sa le zici astora sa nu exagereze in afirmatii? Si in scrierile hinduse apar detalii ce tin de stiinta si acele scrieri sunt mai vechi decat biblia. Inseamna ca au fost si ele inspirate divin si ca politeismul este varianta corecta (daca e sa folosim logica astora).

Cred ca userul acela incearca sa fie un troll.

"Spune-mi mie ce fac eu cu toata stiinta asta? La ce imi foloseste ea mie? Imi da ea de mancare? Ce fac eu cu acest calculator? Sa cunosc informatii? Si la ce imi folosesc aceste informatii daca eu nu am nici un castig cu ele? La ce imi foloseste masina? Poate stiinta sa de-a nastere vreun copil? Oare a facut stiinta pamantul, sau ploaia, sau graul de pe camp?".

Tin sa cred ca discutia cu userul respectiv e o pierdere de timp.