Acum 2 ani 3 rataţi l-au tâlhărit pe tatăl meu, i-au luat 1 200 de lei si telefonul. Dupa vreo 6-8 luni am aflat care a fost unul dintre ei si m-am dus la el acasă să vorbesc. Nu a spus ce trebuia şi s-a ales cu nasul rupt şi picioare in cap. Asta numesc eu împăcare sufletească nu prostiile alea primitive cu zei.
Trebuie sa fim buni si iertatori.Si Domnul Isus ne-a iertat pe noi.Sotul meu a suferit un accident de munca in urma caruia a ramas pensionat de boala.Procurorul care s-a ocupat de caz ne-a sfatuit sa dam in judecata Combinatul, dar noi am refuzat din considerente religioase.Desii el ne spunea ca nu facem rau unei persoane ci ne vom judeca cu o institutie pentru a cere despagubiri.Noi am refuzat sa facem rau.Si Dumnezeu ne-a binecuvantat.
Ceea ce a patit sotul dumneavoastra este un accident nefericit de munca. I se putea intampla si altuia! Dumnezeu sa-i dea sanatate! Se intample multe accidente de lucru, cateodata din cauza administratorilor sau chiar a neglijentei lui. A fost ceva intamplator! Dar cand vine un golan pe strada si-ti da un pumn in gura, si tu muncesti si castigi banii aia asa cum se castiga in Romania, scuzele mele dar dumneavoastra sunteti una dintre persoane care favorizati infractiunile! De la un pumn in figura te poti duce cu capul de asfalt si ramai nenorocit pe viata, sau chiar sa mori, in acea situatie cum procedezi? Pedeapsa cu inchisoarea poate fi chiar si o pdeapsa de la dumnezeu, nu v-ati gandit la asta? Ca Dumnezeu nu bate cu bota! Din punctul meu de vedere nu este pacat, exista lege si trebuie aplicata. Pentru ca infractorul va recidiva din nou, cum fac majoritatea, si atunci poate chiar sa omoare pe cineva, si tu ca persoana atunci o sa te simti vinovat, ca nu l-ai trimis in puscarie.
In primul rand a facut o minune si chiar daca medicii nu i-au mai dat sanse de viata, Dumnezeu a facut o minune si l-a redat familiei.Si nu ducem lipsa de nici un bine. Da, combinatul a cumparat tratament in valoare de peste patruzeci de milioane in bani vechi.Nu am avut nevoie sa imi dea spaga, daca doream bani i-as fi actionat in judecata si as fi cerut o suma imensa.Pentru mine banii nu reprezinta o prioritate.
Eu privesc la partea plina a paharului si Ii sunt recunoscatoare lui Dumnezeu ca i-a dat viata si copiii mei au tata iar eu am un sot minunat care ma pretuieste si ma iubeste. Si eu la fel.Este bine sa privesti la aspectele pozitive din orice situatie si poti sa ai o atitudine de multumire chiar si in adversitati.Asa te poti ridica deasupra imprejurarilor vietii, daca nu te lasi doborat de ele.
Eu in locul tau le-as spune familei lui sa se dea naiba, omul a gresit acum plateste, trebuia sa se gandeasca ca o sa fie pedepsit inainte sa comita fapta, toti o ducem greu dar asta nu e un motiv sa furam.
Te-ai gandit vreo clipa ca, poate, inainte de a te jefui pe tine, tocmai capatase iertarea crestineasca de la cine stie ce pocait?
Lasi un infractor nepedepsit pentru ca nu te lasa nu stiu ce zeu razbunator! Dar zeul ala e asa de idiot incat sa lase infractorul in libertate pentru a putea face rau in continuare?
Frate! Cat poate sa prosteasca religia asta!
Daca am o inima iertatoare si nu doresc sa fac rau nimanui, nu inseamna ca sunt dusa cu capul. Eu nu impiedic organele legale sa respecte legea si infractorul sa isi execute pedeapsa. Stii ca neiertarea aduce cu sine amaraciune, frustrare, depresie, boli cardiovasculare? Nu exista chin mai mare decat cel provocat de amaraciune, care este rodul unui spirit neiertator. Ea refuza alinarea, refuza vindecarea si refuza sa uite. Nici o temnita nu este atat de daunatoare ca amaraciunea, ale carei zabrele nu lasa lupta sa se opreasca.
Si daca nu-l ierti e tot o fapta buna. El se va duce la inchisoare si de acolo nu va putea sa atace si alti oameni. Eu as ierta pe unul care fura de foame, care fura o paine sau de mancare. Pentru ca si eu am furat o data dintr-un magazin o conserva, am fost prins si iertat. Dar pe astia care fura telefoane si sume imense de bani cum ar fi 300 de euro (e o suma mare totusi) si-ti dau si-n cap va zic ca nu l-as ierta! sunt hoti din astia care fac bani din furturi mari si cer taxe de protectie si au case mari si masini frumoase si traiesc ca niste imparati pe langa noi! iar Dumnezeu nu cred ca ma va pedepsi! pentru ca eu neirtandu-l pe el am facut un bine pentru alti oameni!
Aha, deci tu esti ca si datornicul nemilostiv.Stapanul sau l-a iertat. A fost destul ca sluga aceasta sa ceara o mica ingaduinta stapanului sau si acesta, cu bunatate negraita, i-a iertat toata datoria. Dar nu se uscasera bine lacrimile cu care ceruse omul indurare de la stapanul sau si intalneste pe cale pe unul dintre maruntii lui datornici, care ii datora o suma foarte mica - o suta de dinari - o suta de lei. I-a pus mana in gat sa-l sugrume, strigandu-i cu rautate: "Plateste-mi ce esti dator" (Matei 18, 28). Lui i se iertasera definitiv milioane, iar el, pentru o suta de lei, este gata sa-si sugrume confratele.
M-ati inteles gresit! eu zic ca iert pe unul care fura de foame, care are copii acasa, care n-are un loc de munca. eu recunosc ca am furat in strainatate o conserva! dar sunt mafioti din astia care stau la panda de exemplu langa o banca, si te vede iesind de acolo, iti sparge capul si-ti ia toti banii. Si ala din pilda lui Isus era un amarat, doar hotii astia care fura sute de euro, telefoane scumpe s-ar putea sa fie mult mai bogati si decat mine si decat dumneavoastra. Nu putem sa fim chiar atat de ignoranti!
Nu te costa nimic sa-l ierti.
Da-i o sansa ca nimeni nu-i perfect.
Ai ocazia sa faci o fapta buna.
Dal dracu'! Vrei sa te bagi in alte belele? Cine dracu' stie ce o sa mai patesti daca spui ca ai facut un denunt fals! Ca vezi doamen... i-ai "agitat" pe politisti degeaba.
Nu spune ca ai facut denunt fals! Da-l naibii. A avut sansa sa se gandeasca bine pana sa faca asta. Daca faci asta, poate va face asta din nou si va sparge nasul(sau si mai rau ar ucide) si altcuiva crezand ca va scapa din nou.
Dar daca tie mila de el si nu vrei sa ajunga la inchisoare, cerele bani familiei lui ca sa nu il bagi la mititica. Dar nu exagera! Ai zis ca a luat 300 si ai recuperat doar 200. Cerei 100 aia si inca 100 sau 200, dar nu exagera. I-ai cerut 100 aia si inca 100 si gata! Nu mai ceri.
Mie mi-ar pasa prea mult de sufletul meu si as ierta hotu ala, mai ales ca ti-a dat banii. Dar tu poti sa fii rau si sa nu il ierti, iar cand vei sta inaintea lui Iisus, la judecata ''dupa cum ierti ti se va ierta''. Sa nu pui lucrurile materiale mai presus de sufletul tau.
Uita-te la raspunsul meu de mai sus dat lui sEEk8
Am citit. Daca tu crezi ca pentru un nas spart merita sa faci un pas spre iad, n-ai decat e viata ta pana la urma. Inca ceva, daca te hotarasti sa il ierti pe hotu ala, sa stii ca ''iertarea fara de uitare e ca si cand nu ar fi'', adica daca nu uiti ca ti-a furat banii si te-a batut inseamna ca nu l-ai iertat.
Am sa ma duc luni la politie si sa vad daca mai pot face ceva sa retrag plangerea, eu am depus plangere penala de instanta. Iar politia trebuie sa o inainteze parchetului cam asa am inteles eu. Am sa-l sun maine dimineata pe ala si sa-mi dea restul de bani. macar sa-mi scot banii. poate asta nu-i pacat.
Daca sa il ierti sau nu, tu decizi; gandeste-te la ce ar fi facut Domnul Isus in locul tau si o sa iti dai singur raspunsul.
Un raspuns pe cinste domnule barbattttt
Nu merita iertat deoarece daca nu isi va savarsi fapta va repeta greseala. Asa ca la racorica cu el ca sa se invete minte cum trebuie sa se poarte in viata.
E simplu zis nu merita iertat. eu zic ca merita si cel mai mare talhar iertare, ca de aia facem tatal nostru an fiecare zi si cerem si noi iertare ca sa fim iertati.
Iertat ca sa faca alta gafa din nou? Nu nu, trebuie sa invete ce inseamna greul apoi sa fie om de rand. Iertarea are o limita dar daca se trece de acea limita infernul e urmatoarea statie, oricum Dumnezeu nu-i asa prost ca ii trimite pe unii langa demon foarte bine face.
Sa nu il ierti pentru ca incalci legea. Daca l ierti atunci meriti si tu sa fi inchis, pentru ca incurajezi furtul si violenta. Nu exista pacat, exista doar lege, iar tu trebuie sa o respecti.
Totusi sa-l bage altul in puscarie nu eu. iti dai seama ca isi ia ani grei de puscarie intre 5-12 ani. stiu ca fac o prostie, dar am sa fac tot posibilul sa il scot. parintii lui mi-a lasat numarul de telefon, si am sa le zic sa-si caute un avocat si sa-i indrume cum sa fac eu sa scot plangerea. il am pe constiinta da-l naibii.
Fa ce crezi, eu ti-am spus ce spune legea.
Daca o sa spui asta la politie o sa minti si apoi te poate acuza de denuntare calomnioasa. Tu poti sa-l ierti, ca un bun crestin, dar legea nu-l iarta. Si apoi cum o sa justifici la politie ca telefonul si banii tai au ajuns la el, o sa spui ca l-ai imprumutat? Eventual, daca iti restituie si ceilalti bani, de asemenea daca te despagubeste pentru nasul spart, poti sa nu mai ai pretentii si sa spui ca v-ati impacat. Oricum, fapta lui constituie infractiunea de talharie (te-a deposedat de bunuri prin violenta) si aceasta infractiune se urmareste penal din oficiu iar impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala a faptuitorului, eventual o sa-i de o pedeapsa mai usoara si, poate, cu suspendare, mai ales daca este infractor primar(nu a mai fost condamnat anterior). Numai bine!
Daca il ierti si pe tine te va ierta Dumnezeu cand vei gresi. Insa stiu cat de greu iti e sa ierti un asemenea individ. Tu alegi ce e mai important: mila lui Dumnezeu sau razbunarea personala. Fii fara grija, Dumnezeu il rezolva si pe el.
Oare sti dumneata care e dreptatea?
In unele situatii este evident
NU IERTA! In locul tau i-as santaja sa imi dea multi bani da-i dracu de hoti nenorociti.
Nu cred ca ar trebui iertat pentru ca iar va face nu se va invata minte, daca esti bun si il ierti.
Ma luati atata cu "trebuie iertat" si pana mea. Dreptatea nu e un pacat. Iarta-l sufleteste - ca sa zic asa - dar oricum legea nu-l va ierta.
Gandeste-te totusi ca tu ai depus plangerea la politie. Ce crezi ca se va intampla cand vei spune ca totul a fost o inscenare? Atunci intri tu la belele si mai mari.
In plus gandeste-te ca dupa nu se va opri si va talhari si pe altcineva.
Acum sa dea Dumnezeu sa fie la prima fapta. Ca daca mai are ceva in spate, sincer nu prea am ce sa-i fac.
Nu ierta. Daca-l ierti, va talhari pe altcineva. Vei face o fapta mult mai oribila daca il ierti, deoarece din cauza ta va putea fi liber si va face altcuiva ce ti-a facut tie. Accepti ca din cauza ta sa sufere altii? Asta deja nu mai tine de religie.
Domnule iertarea o avem de la Dumnezeu si tine clar de religie, de aia sau facut atatia talhari pentru ca nimeni nu lea oferit o sansa. Toti judecati si spuneti ca stiti adevarul dar adevarul acesta nu vine de la Dumnezeu, ti-ai pus intrebarea cate pacate ati iarta el pe zi? iar noi cate pacate suntem dispusi sa iertam?
Unde a fost religia cant ti-a spart nasu?
Daca nu vrei sa-l ierti atunci ce vrei?
Cum te-ai simtit cand ti-a mutat nasu de la loc? Ti-a placut? Daca iti retragi plangerea ii va sparge nasul si altei persoane, te vei simtii bine stiind ca va continua sa faca acelasi lucur?
Intenteaza-i proces, si cere-i despagubiri, nu lasa de la tine nimic, altfel vezi ce patesti.
Succes.
Sa ierti intr-o astfel de fapta e cea mai mare prostie pe care o poti face.
Acum el si familia lui sunt calmi ca niste catelusi,dar daca bagi la politie ca tu ai mintit,te alegi tu cu o amenda, el probabil ca nu o sa-ti mai dea nici banii, si probabil o sa te bata iar findca te-ai dus sa il denunti.
Gandeste-te ca de data asta ai fost tu, cel talharit si batut, data viitoare poate fi o fetita de 10 ani.
Daca ar exista vreun Dumnezeu, ceea ce eu nu cred pentru ca sunt ateu, nu cred ca ar vrea ca un infractor sa nu fie pedepsit.
Nu politia lucreaza impotriva lui Dumnezeu, ci infractorii.
Se spune ca infractorii sunt iertati de Dumnezeu doar dupa ce isi ispasesc pedepsele date de societate.
Eu las baga in inchisoare ca merita daca va ataca pe altcineva asa il opresti, daca te mai ataca o data si te ucide familia ta va vi bucuroasa? in biblie scrie sa ierti aspectele de ura, duamanie etc nu un hot citeste biblia si vei afla chiar in ea se da exemple de iertare de exemplu daca esti suparat ca cineva tea jignit nu-i bine
Domnul meu va faceti tatal nostru? daca da veti gasi pe la mijloc cam asa: si iartane doamne pacatele noastre precum iertam si noi greseliile gresitiilor nostri, Daca nul ierti si el primeste cea ce a cauta nu o sa pacatuiesti ci doar daca ti-a cerut iertare iarta-l punete tu an locul lui.
Nu tin cu hotii, nu-i sprijinesc, o porunca de-a lui Dumnezeu zice sa nu furi, dar iertare oricine are dreptul la ea si hotul si talharul si criminalul si ceilalti care poate fac chesti mai mici. Iartal ca sa fi si tu la rindul tau iertat.
Este vorba sa-l ierti "suflesteste" nu in sensul sa-ti retragi plangerea. A gresit si trebuie sa plateasca pentru acest lucru. Poti sa te duci la el si sa-i spui in fata, te iert pentru ca mai talharit, dar acuzatia nu o retrag. Majoritatea nu au inteles in lucru. Plangerea nu este o razbunare, este ceva normal care ar trebui facuta in toate cazurile de acest fel(jaf, talharie.)
Eu zic sa il ierti. Insa fiecare trebuie sa plateasca pentru faptele sale. Daca tu acum iti retragi plangerea el va face din nou asta. A-l ierta nu inseamna neaparat si sa iti retragi plangerea. Sper sa faci cea mai buna alegere!
Da, pacatuiesti..mai bine iartal..stiu ce simti. dar decat sa pacatuiesti din cauza unui "individ" mai bine iarta-l.
"aia e legea omului," Din cate stiu omul este specia dominanta si nu cred ca a mai aparut vreo una care sa o egaleze. Nu cred ca a mai aparut ratiunea si la alte mamifere.
"care conteaza este legea lui Dumnezeu." Indiferen de ce spui tot dupa grati ajungi daca nu o respecti, deci argumentul tau este invalid. Si legea nu se joaca. Ce o sa mai rad daca o sa te vad ca te duci la judecator si ii spui: Pai "Dumnezeu spune ca am voie. "
Ce o sa mai rad. Cred ca o sa iti raspunda: "Bine dragule, atunci stai tu la inchisoare pana vine Dumnezeu sa te elibereze."
Noi aici pe pamant traim dupa legile pamantesti cand mori traieste tu de ce legi vrei
Eu una cred ca nu ar trebui sa-l eiri deoarece si tu ai suferit, si o sa fi acuzat pentru minciuna.
Sa ghicesc... esti un alt ateu care vrea sa ma enerveze.