Acum 2 ani 3 rataţi l-au tâlhărit pe tatăl meu, i-au luat 1 200 de lei si telefonul. Dupa vreo 6-8 luni am aflat care a fost unul dintre ei si m-am dus la el acasă să vorbesc. Nu a spus ce trebuia şi s-a ales cu nasul rupt şi picioare in cap. Asta numesc eu împăcare sufletească nu prostiile alea primitive cu zei.
Nu merita iertat deoarece daca nu isi va savarsi fapta va repeta greseala. Asa ca la racorica cu el ca sa se invete minte cum trebuie sa se poarte in viata.
Eu las baga in inchisoare ca merita daca va ataca pe altcineva asa il opresti, daca te mai ataca o data si te ucide familia ta va vi bucuroasa? in biblie scrie sa ierti aspectele de ura, duamanie etc nu un hot citeste biblia si vei afla chiar in ea se da exemple de iertare de exemplu daca esti suparat ca cineva tea jignit nu-i bine
Da, pacatuiesti..mai bine iartal..stiu ce simti. dar decat sa pacatuiesti din cauza unui "individ" mai bine iarta-l.
Trebuie sa fim buni si iertatori.Si Domnul Isus ne-a iertat pe noi.Sotul meu a suferit un accident de munca in urma caruia a ramas pensionat de boala.Procurorul care s-a ocupat de caz ne-a sfatuit sa dam in judecata Combinatul, dar noi am refuzat din considerente religioase.Desii el ne spunea ca nu facem rau unei persoane ci ne vom judeca cu o institutie pentru a cere despagubiri.Noi am refuzat sa facem rau.Si Dumnezeu ne-a binecuvantat.
Eu zic sa il ierti. Insa fiecare trebuie sa plateasca pentru faptele sale. Daca tu acum iti retragi plangerea el va face din nou asta. A-l ierta nu inseamna neaparat si sa iti retragi plangerea. Sper sa faci cea mai buna alegere!
Daca o sa spui asta la politie o sa minti si apoi te poate acuza de denuntare calomnioasa. Tu poti sa-l ierti, ca un bun crestin, dar legea nu-l iarta. Si apoi cum o sa justifici la politie ca telefonul si banii tai au ajuns la el, o sa spui ca l-ai imprumutat? Eventual, daca iti restituie si ceilalti bani, de asemenea daca te despagubeste pentru nasul spart, poti sa nu mai ai pretentii si sa spui ca v-ati impacat. Oricum, fapta lui constituie infractiunea de talharie (te-a deposedat de bunuri prin violenta) si aceasta infractiune se urmareste penal din oficiu iar impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala a faptuitorului, eventual o sa-i de o pedeapsa mai usoara si, poate, cu suspendare, mai ales daca este infractor primar(nu a mai fost condamnat anterior). Numai bine!
Nu cred ca ar trebui iertat pentru ca iar va face nu se va invata minte, daca esti bun si il ierti.
Daca sa il ierti sau nu, tu decizi; gandeste-te la ce ar fi facut Domnul Isus in locul tau si o sa iti dai singur raspunsul.
Eu in locul tau nu mi-as retrage plangerea ca dupa aia pe tine cade vina caai inventat ceva fals...si in plus trebuie sa fie pedepsit!
Este vorba sa-l ierti "suflesteste" nu in sensul sa-ti retragi plangerea. A gresit si trebuie sa plateasca pentru acest lucru. Poti sa te duci la el si sa-i spui in fata, te iert pentru ca mai talharit, dar acuzatia nu o retrag. Majoritatea nu au inteles in lucru. Plangerea nu este o razbunare, este ceva normal care ar trebui facuta in toate cazurile de acest fel(jaf, talharie.)
Eu zic sa nu il ierti, pentru ca mintitul e un pacat, si daca tu nu il denunti el va sparge alta casa si poate va omori pe cineva, oricum daca tu nu il denunti in va denunta altcineva si apropo si ce daca e tanar? are mai multe drepturi
Te-ai gandit vreo clipa ca, poate, inainte de a te jefui pe tine, tocmai capatase iertarea crestineasca de la cine stie ce pocait?
Lasi un infractor nepedepsit pentru ca nu te lasa nu stiu ce zeu razbunator! Dar zeul ala e asa de idiot incat sa lase infractorul in libertate pentru a putea face rau in continuare?
Frate! Cat poate sa prosteasca religia asta!
Ceea ce a patit sotul dumneavoastra este un accident nefericit de munca. I se putea intampla si altuia! Dumnezeu sa-i dea sanatate! Se intample multe accidente de lucru, cateodata din cauza administratorilor sau chiar a neglijentei lui. A fost ceva intamplator! Dar cand vine un golan pe strada si-ti da un pumn in gura, si tu muncesti si castigi banii aia asa cum se castiga in Romania, scuzele mele dar dumneavoastra sunteti una dintre persoane care favorizati infractiunile! De la un pumn in figura te poti duce cu capul de asfalt si ramai nenorocit pe viata, sau chiar sa mori, in acea situatie cum procedezi? Pedeapsa cu inchisoarea poate fi chiar si o pdeapsa de la dumnezeu, nu v-ati gandit la asta? Ca Dumnezeu nu bate cu bota! Din punctul meu de vedere nu este pacat, exista lege si trebuie aplicata. Pentru ca infractorul va recidiva din nou, cum fac majoritatea, si atunci poate chiar sa omoare pe cineva, si tu ca persoana atunci o sa te simti vinovat, ca nu l-ai trimis in puscarie.
NU IERTA! In locul tau i-as santaja sa imi dea multi bani da-i dracu de hoti nenorociti.
Crede-ma poate ca pierduti o amarata suma dar daca tu il vei ierta si il vei intelege, Dumnezeu iti va dubla suma,, si chiar daca ai pierdut o suma de bani poti castiga un pacat in fata lu Dumnezeu. Eu zic sa te mai gandesti!
Iti multumesc pentru raspuns si la toti care ati scris aici. dar dupa cum a zis cineva de mai sus, u nu crezi ca daca il bag in inchisoare pentru el nu este o pedeapsa de la Dumnezeu? eu am stat si m-am gandit, daca avea asa putina omenire in el, trebuia sa imi ia telefonul si banii fara sa ma loveasca. Eu nu am impus forta, m-am gandit la ce e mai rau. El dupa ce mi-a luat tot ce aveam prin buzunare, m-a si lovit! Asta e, daca nu ma lovea, si imi recuperam bunurile, probabil il iertam. Intelegi ce ma roade pe mine acum? De ce m-a si lovit dupa ce a vazut ca-i dau tot?
Mie mi-ar pasa prea mult de sufletul meu si as ierta hotu ala, mai ales ca ti-a dat banii. Dar tu poti sa fii rau si sa nu il ierti, iar cand vei sta inaintea lui Iisus, la judecata ''dupa cum ierti ti se va ierta''. Sa nu pui lucrurile materiale mai presus de sufletul tau.
Am citit. Daca tu crezi ca pentru un nas spart merita sa faci un pas spre iad, n-ai decat e viata ta pana la urma. Inca ceva, daca te hotarasti sa il ierti pe hotu ala, sa stii ca ''iertarea fara de uitare e ca si cand nu ar fi'', adica daca nu uiti ca ti-a furat banii si te-a batut inseamna ca nu l-ai iertat.
Sa nu il ierti pentru ca incalci legea. Daca l ierti atunci meriti si tu sa fi inchis, pentru ca incurajezi furtul si violenta. Nu exista pacat, exista doar lege, iar tu trebuie sa o respecti.
Am sa ma duc luni la politie si sa vad daca mai pot face ceva sa retrag plangerea, eu am depus plangere penala de instanta. Iar politia trebuie sa o inainteze parchetului cam asa am inteles eu. Am sa-l sun maine dimineata pe ala si sa-mi dea restul de bani. macar sa-mi scot banii. poate asta nu-i pacat.
Chiar ca eu nu m-as fi gandit la lucrul aceasta, din ce mi-ai raspuns tu acum chiar m-ai pus pe ganduri.
Cred ca pana la urma ai dreptate deoarece el cand a facut-o trebuia sa se gandeasca si la consecinte, da, asa este ai dreptate. Chiar cred ca s-ar putea ca pedeapsa sa vina de la Dumnezeu. Vorbeste cu familia ta si spune-i ce crezi tu despre acest om eu acum zic ca ar trebui sa suporte consecintele!
Bafta si vezi ce faci!
Totusi sa-l bage altul in puscarie nu eu. iti dai seama ca isi ia ani grei de puscarie intre 5-12 ani. stiu ca fac o prostie, dar am sa fac tot posibilul sa il scot. parintii lui mi-a lasat numarul de telefon, si am sa le zic sa-si caute un avocat si sa-i indrume cum sa fac eu sa scot plangerea. il am pe constiinta da-l naibii.