| EmaS a întrebat:

Afirmatiile biblice au o profunzime care nu poate fi cercetata de catre mintea omeneasca. Ceea ce vrea sa ne spuna Biblia incepe dincolo de ceea ce poate cerceta mintea noastra?

Răspuns Câştigător
| Raniia a răspuns:

De vreme ce Biblia afirma despre sine ca este Cuvantul lui Dumnezeu si nu al oamenilor, este rational ca ea sa elucideze intrebari la care numai Dumnezeu poate raspunde.

| 38499388seby29 a răspuns (pentru Raniia):

Raniia : Daca este adevarat cea ce ai scris, intrebari la care numai Dumnezeu poate raspunde.de ce exista biblia printre noi omeni? Ca noi sa fim indusi in eroare? nicidecum! i-mi pare tare rau dar de oriunde ai fi cules aceasta informatie e gresita. de oarece tu nu ai citit nici o data biblia, ca de ai fi citit-o ai fi stiut de versetul din bible care zice : "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire" (2 Timotei 3:16) Aceste cuvinte îl identifică pe Dumnezeu ca autor şi inspirator al Bibliei. Biblia este un uluitor tezaur de cunoştinţă din toate domeniile; fie că este vorba de ştiinţă, psihologie, istorie, religie, Biblia este un îndrumar pentru oricine şi orice. Lucrul acesta se datorează faptului că cele scrise în Biblie au la bază înţelepciunea lui Dumnezeu.
Aflăm (tot din Biblie) că omul a fost preocupat de căutarea înţelepciunii adevărate încă din vechime. Unul dintre aceştia a fost Moise, conducătorul şi organizatorul pământesc al Israelului. El a spus că învăţăturile Domnului sunt "ca roua… ca ploaia repede pe verdeaţă, ca picăturile de ploaie pe verdeaţă" (Deuteronom 32:2). Un alt slujitor al Domnului însetat de cunoaştere a fost şi regele David. "Învaţă-mă căile Tale Doamne! Eu voi umbla în adevărul Tău. Fă-mi inima să se teamă de numele Tău."(Psalm 86:11) Apoi, paşnicul Solomon, constructorul unuia dintre cele mai mari edificii de pe pământ – casa Domnului din Ierusalim - pune înţelepciunea pe primul loc între toate valorile: "Căci câştigul pe care-l aduce ea este mai bun decât al argintului, şi venitul adus de ea este mai de preţ decât aurul; ea este mai de preţ decât mărgăritarele, şi toate comorile tale nu se pot asemui cu ea." (Proverbe 3:14, 15) Mai presus de toţi, Isus, fiul lui Dumnezeu declara: "Cuvântul Tău este adevărul". El le mai spune ucenicilor săi, precum şi nouă cei care dorim să-L urmăm: "Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei; veţi cunoaste adevărul, şi adevărul vă va face slobozi"(Ioan 17:17; 8:31, 32) Dumnezeu însuşi dezvăluie că ceea ce scrie în Biblie este adevărat şi aduce foloase celor ce se supun cuvântului Lui: "Cel ce şedea pe scaunul de domnie a zis: „Iată, Eu fac toate lucrurile noi." Şi a adăugat: „Scrie, fiindcă aceste cuvinte sunt vrednice de crezut şi adevărate." (Apocalipsa 21:5)
De ce ne este de folos Biblia? "Pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună." (2 Timotei 3:17)
Biblia este de folos aşadar pentru că ne instruieşte în ce priveşte doctrina corectă şi conduita pe care trebuie să o aibă cine vrea să-L urmeze pe Dumnezeu, cu ajutorul ei putem să ne facem ordine în minte şi în viaţă, ne mustră şi ne disciplinează, ca să umblăm cu umilinţă în adevăr şi dreptate. Ascultând ce ne spune Dumnezeu prin Biblie, putem deveni "împreună lucrărtori cu Dumnezeu"(1Corinteni 3:9).
Nu există astăzi pe pământ o ocupaţie mai bună şi mai folositoare decât lucrarea lui Dumnezeu. Aşadar să fim oameni ai lui Dumnezeu desăvârşiţi şi destoinici pentru orice lucrare bună.
Domnul să ne ajute să facem aşa! si sper ca acum intelegi de ce nu imi comvine ce-a ce tu ai raspuns!

| EmaS explică (pentru 38499388seby29):

Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,

| Raniia a răspuns (pentru 38499388seby29):

Tu ai inteles ce am scris eu?
Atata timp cat Biblia afirma despre sine ca este Cuvantul lui Dumnezeu si nu al oamenilor, nu este logic ca Dumnezeu raspunde intrebarilor noastre, El singur le poate elucida si rezolva in mintea noastra.De exemplu, noi cautam adevarata fericire, cine ne poate da raspuns si ne arata aceasta modalitate-Biblia, ea dezvaluie viitorul pamantului si al omenirii.Toata Scriptura este inspirata de Dumnezeu(deci noi singuri nu am gasi raspuns la intrebarile noastre) si utila pentru a instrui, pentru a indrepta lucrurile pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie pe deplin competent, complet echipat pentru orice lucru bun.

| EmaS explică (pentru Raniia):

Asa este, draga Raniia.In Biblie gasim raspuns la toate intrebarile vietii, in orice circumstanta ne-am afla.

62 răspunsuri:
| Dumnez?u a răspuns:

Acest lucru este valabil si pentru Profetul lui Khalil Gibran.La fel si pentru toate cartile cat de cat serioase.Biblia nu are caracter de mare scriere aprioric, asa va place voua sa credeti, dar adevarul e ca nu-i o filosofie chiar asa de rasarita prezenta acolo.

| Hombre a răspuns:

Si atunci daca nu va duce mintea de ce dracu' ne mai bombardati cu psalmi si interpretarile voastre retarde, luati-va capre si la pasune.

| EmaS explică (pentru Hombre):

Tocmai ca ne duce mai mult decat pe cei care nu intelegeti Cuvantul lui Dumnezeu. De aceea Il si traducem in viata noastra de fiecare zi! tongue

| Inferno a răspuns:

Si daca profunzimea lor este mai presus de mintea omeneasca, de unde stii gradul lor de profunzime? Datorita mintii, dar ai spus ca depasesc mintea umana. Deci cum poti ajunge la aceasta concluzie, daca depasesc mintea umana.
Este un paradox.
De exemlu: Acel obiect este atat de bine camunflat incat ochiul uman nu il poate detecta. Daca tu ai spus ca este atat de bine camunflat, automat inseamna ca l-ai detectat, deci afirmatia cum ca nu poate fi detectat cade.

| EmaS explică (pentru Inferno):

Metoda normala pe care o folosim in fiecare zi este cea care se numeste ''hermeneutica literara''intelegem ceea ce citim si ceea ce auzim prin acceptarea lor in mod literal, sau cu alte cuvinte, in sensul cel mai natural, mai normal, mai obisnuit al comunicarii.

| danut a răspuns (pentru Inferno):

"Deci cum poti ajunge la aceasta concluzie, daca depasesc mintea umana." Vezi tu aici nu este vorba de o contradictie ci de termeni diferiti, problema pe care EmaS nu a finalizat-o. Omul are natura fireasca, omeneasca, care este depasita de posibilitatea intelegerii Cuvantului lui Dumnezeu DAR cu ajutorul (la cerere) a celei de a treia persoane a dumnezeirii, Duhul Sfant, omul poate capata o natura DUHOVNICEASCA care faciliteaza INTELEGEREA Bibliei, transformand si caracterul omului din unul firesc in unul duhovnicesc.

| BeyondTheDarkSun a răspuns (pentru Inferno):

Stai linistit. Emas nu apartine ratiunii, creierului, ea se ghideaza numai dupa bataile inimii... Daca au un ritm alert, atunci gandeste ea mai bine.

| EmaS explică (pentru BeyondTheDarkSun):

Gandesc si inca foarte bine.Doar ca privesc din perspectiva Bibliei.

| reihiuke a răspuns (pentru Inferno):

Nu e niciun paradox. Asa cum unii au IQ 90 si altii au 120 iar cei cu IQ mic nu pot intelege ceea ce inteleg cei cu IQ mare, la fel o minte omeneasca poate intelege biblia iar alta nu (desi aici intelegerea nu tine de IQ ci de alti factori). Mai sus a specificat ca nu poate fi inteleasa de catre "omul firesc". Incearca sa intelegi ca oamenii pot fi pe nivele diferite, nu sunt precum o specie de copaci - toti pe acelasi nivel. (desi asta afirma stiinta).

| Inferno a răspuns (pentru reihiuke):

Citez: "Afirmatiile biblice au o profunzime care nu poate fi cercetata de catre mintea omeneasca."
Se refera la mintea umana in general, nu exista nici-o specificatie ca s-ar referi doar la mintea oamenilor cu un IQ pana in 100.

| reihiuke a răspuns (pentru Inferno):

Ba exista mai jos. Si am si scris. happy Si am zis ca nu s-a referit la IQ ci la "oameni firesti".

| Inferno a răspuns:

Cum poti judeca gradul de profunzime al unui lucru de care spui ca este imposibil sa-l intelegi? Este o contradictie.

| Thunderstruck a răspuns:

Nu va inteleg, cand Biblia afirma ca Pamantul sta atarnat pe nimic voi sunteti siguri ca vorbeste despre gravitatie, dar cand Biblia spune despre colturile Pamantului sau despre marginile acestuia, astea sunt metafore.Si cum mai zicea cineva aici, de ce ar face Dumnezeu o carte greu de inteles pentru oameni? Poate sa fie una la obiect, usor de inteles.

| RAY a răspuns (pentru Thunderstruck):

E si tu cumva trebuie sa se scoata si ei

| reihiuke a răspuns (pentru Thunderstruck):

Voi nu sunteti in stare cu mintea aia sa gasiti un motiv pentru care o carte ar fi greu de inteles pentru oameni, dar va mirati cum ar putea fi scrisa o carte pe care voi sa nu o intelegeti.

| Thunderstruck a răspuns (pentru reihiuke):

Care "noi"?

| reihiuke a răspuns (pentru Thunderstruck):

Tu, savvy si Andrei.

| RAY a răspuns:

Emas daca tu spui ce rost are ca un pacatos ca mine sa te contrazica, doar tu esti papa de la roma in varainta feminina, ma colinzi de craciun?

| EmaS explică (pentru RAY):

Dedicatie speciala:http://www.youtube.com/watch?v=ESmwy0DUB7I

| RAY a răspuns (pentru EmaS):

Da frumos emas, primesti si prin card?

Ce, plata? Fara plata ati primit fara plata sa dati!

Daca ma colinzi eu platesc

Pocaitii nu primesc bani.

Nici prin card? dar ce bei?

Coca-Cola!

Da-mi id tau sa sil trimit

| Mădă0611 a răspuns:

Dincolo de ce poate cerceta mintea noastra e doar credinta. Credinta sfideaza logica, legile fizicii si ce mai poate exista, mai ales ca e personalizata, oamenii percep diferit lucrurile, n-ai cum sa stii exact ce gandeste cineva si de ce gandeste asa (de ce crede ceva).
App, spunand "Afirmatiile biblice au o profunzime care nu poate fi cercetata de catre mintea omeneasca" iti pui limite, si daca ai putea mai mult, nu poti pentru ca nu vrei, ca iti e oarecum interzis.

| Alphawolf a răspuns:

Daca nu este conceputa bine, daca este o inventie a anticilor nici nu va putea fi inteleasa de om, atata timp cat omul se agata de ea. Omul se agata de povestea biblica pentru ca ii ataca slabiciunile(dorinta, frica, emotivitate, etc), asfel el interpreteaza la infinit, nu poate accepta ca este o inventie, motiv pentru care da impresia ca nu poate fi inteleasa. Dupa rationamentul tau, orice om ar putea inventa o poveste care sa nu poata fi inteleasa de oameni.
Deci, referitor la afirmatia ta din intrebare, eu consider ca am inteles esentialul - povestea biblica este o inventie.

PS: Daca crezi ca povestea biblica nu este plina de paradoxuri, ori nu stii ce e ala un paradox, ori nu gandesti.

| EmaS explică (pentru Alphawolf):

Ca sa intelegi Scriptura trebuie sa o cercetezi.Tot atat de important ca si intelegerea Scripturii in sensul ei cel mai simplu, normal si obisnuit, este intelegerea Scripturii in contextul general a ceea ce spune autorul.Numai atunci cand stii contextul vei stii cum a intentionat autorul sa fie inteles textul respectiv.Un pericol ades intalnit este ceea ce numim demonstrarea: construirea unei interpretari pe aplicatia superficiala a unui text biblic scos din context.

| savvy12 a răspuns (pentru EmaS):

Ema, ai patit odata sa ti se para ca esti pacatoasa, si sa crezi ca nu esti destul de buna?
Eu stateam azi nu stiu, si ma simteam asa de vinovat ca nu pot fi mai bun, si simteam ca Dumnezeu e suparat pe mine, si mi-o venit sa plang si am incet sa zic iarta-ma Doamne ca sunt cel mai pacatos din lume, de ce oare ma simt asa? N-am mai patit asta niciodata, tu ai patit?

| EmaS explică (pentru savvy12):

Da,mi s-a intamplat si mie de mai multe ori.Este Duhul Sfant care te cerceteaza si iti arata starea ta inaintea unui Dumnezeu sfant si curat.Este bine pentru ca dupa asemenea experiente te straduiesti sa fi mai bun.

E prea aiurea, ma simt vinovat, si cer scuze chiar da nu stiu pentru ce, dai ii cerlaughing, da nu stiu dc, ma simt vinovat nu stiu, parca nu sunt destul de bun, chiar nu inteleg sentimentul

Tocmai asta-i harul lui Dumnezeu ca nu prin noi insine suntem ceva ci prin mila si indurarea Lui. Dumnezeu ne priveste prin prisma jertfei lui Isus si ne vede curati si spalati de pacate.

Da Dumnezeu ne iarta orice am facut?, in trecut am facut lucruri oribile nu stiu, si parca imi doresc sa nu le fi facut, acum imi pare atat de rau ca le-am facut, nu stiu simt ca omoara lucrurile alea, parca nu ma cunosc cum am putut sa fac.

Trebuie sa te rogi ca Domnul Isus sa te ierte prin sangele care a curs la Golgota si sa crezi ca El te iarta dar important este ca nu trebuie sa mai repeti acele pacate.Sa citesti Biblia si sa frecventezi o Biserica.,, Copilaşilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiţi. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit.,, - 1 Ioan 2:1

Doamne fereste, pai daca ti-am zis ca nici nu ma cunosc, nici nu-mi vine sa cred ca am facut asa ceva, normal ca nici nu ma gandesc sa mai fac asta, si da am inceput sa merg la biserica in fiecare duminica la penticostali, acolo imi place... desi eu is ortodox dar nu imi pasa...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce spui tu mi se pare putin logic. Iata si de ce:
-cum ne-am dat seama (noi oamenii), ca profunzimea bibliei nu poata fi inteleasa?;
-desi reprezinta Cuvantul lui D-zeu, Ea a fost redactata de oameni>Cum au putut redacta ceva ce nu intelegeau? Au scris dupa dictare?(chiar si atunci omul face greseli);
-stim ca oamenii au considerat drept bune o parte din evangheliile existente.Pe ce baza au ales, daca nu le intelegea profunzimea?
-de ce TU, personal crezi in ceva a carei profunzime esti constienta ca nu o intelegi?

| C0nstantin a răspuns (pentru anonim_4396):

Ea e se crede Mesia varianta feminina si e interconectata cerebral la Dumnezeu...

| EmaS explică (pentru anonim_4396):

Biblia nu poate sa fie inteleasa de omul firesc.Numai atunci cand o citesti cu o inima curata si sincera si ceri ajutorul lui Dumnezeu sa iti lumineze mintea cu lumina Duhului Sfant.Lasa Scriptura sa se autodefineasca; lasa Scriptura sa fie dictionarul tau.Acest lucru este adevarat ori de cate ori vei studia Cuvantul lui Dumnezeu.El este incarcat cu figuri de stil, cum ar fi un limbaj comparativ, care nu trebuie niciodata alegorizate ci mai degraba intelese prin cercetarea Scripturilor pentru a gasi explicatia a ceea ce vrea sa spuna autorul in textul considerat.Atunci cand lasi Scriptura sa interpreteze Scripturas, argumentul tau se zideste pe ceea ce spune Cuvantul lui Dumnezeu.Atunci cand permiti omului sa interpreteze Scriptura, argumentul tau se zideste pe ceea ce spune o anumita persoana si felul cum gandeste el, si atunci trece orice, in special adevarul.

| EmaS explică (pentru C0nstantin):

Nu sunt decat o simpla credinciosa care crede in Dumnezeu si in promisiunile Lui!

| 3xfemeie a răspuns:

Eu cred ca afirmatiile biblice au o profunzime pe care o cerceteaza si o inteleg inteleptii. Noi oamenii de rand, mai avem mult pana acolo. Dar asta e, incercam si noi dupa puterile noastre.
Putin cate putin. happy

| EmaS explică (pentru 3xfemeie):

Dar cum iti explici ca sunt oameni inteligenti in felul lumii cu mai multe facultati si totusi nu inteleg nimic din Biblie?,, Căci nebunia lui Dumnezeu este mai înţeleaptă decât oamenii; şi slăbiciunea lui Dumnezeu este mai tare decât oamenii.
26 De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi care aţi fost chemaţi: printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales.
27 Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.,,

| 3xfemeie a răspuns (pentru EmaS):

Eu am spus intelepti, nu inteligenti.
Poate ca pur si simplu au alte preocupari. Si asa in paranteza, un om nu poate fi credincios daca nu a citit biblia? Cati stiau sa citeasca acum 100 sau 200 de ani? Cei saraci nu prea aveau acces la scoala. Nu zic sa ne gandim la bunicii nostri, dar eu pun pariu ca si azi sunt multi care nu au o biblie in casa. Nu cred ca e corect sa spunem ca nu au credinta.
ps Sunt de parere ca fiecare lucru trebuie inteles la vremea lui, atunci cand esti pregatit si deschis.

Totusi, trebuie sa cunosti care este voia lui Dumnezeu si modul in care trebuie sa iti traiesti viata. Eu nu zic ca o bunicuta de la tara care face binele si traieste cu frica de Dumnezeu nu va fi mantuita. Am avut ocazia sa stau de vorba cu profesor Universitar si imi spunea ca este in cautarea lui Dumnezeu, iar la indemnul meu de a citi Biblia mi-a spus ca el nu o intelege!

Un om sincer si inteligent!
EmaS, a citi biblia nu devine automat echivalent cu a intelege. Dupa parerea mea este cea mai grea carte scrisa vreodata si daca ar fi fost inteleasa macar de jumatate dintre cei care o citesc, am fi fost mult mai evoluati spiritual.
Probabil ca greseala vine din faptul ca ne grabim sa spunem AM INTELES si ne oprim din cautari. Parerea mea!

Nu ti s-a intamplat sa citesti a nu stiu cata oara un text sau un verset si sa primesti o alta putere de intelegere, o alta lumina?!

Poate la tine functioneaza, dar la mine este mai greu.
Daca m-as pune pe o scala a evolutiei spirituale, probabil ma incadrez cu succes la elevul de clasa intai care invata alfabetul. laughing
Cat am inteles eu din biblie? Cred ca si 10 % e mult spus. Poate ai observat ca niciodata nu vin cu citate.
Nu pot intelege un text citind de 100 de ori. Eu am nevoie sa caut mai departe si curios ca multe raspunsuri vin cand nici nu ma astept.
Cam asta e la mine. Niciodata nu mi-a placut ideea " crede si nu cerceta ".

Este foarte important studiu biblic inductiv. Pentru a intelege mai bine, pentru a te familiariza cu textul, a intelege contextul. Vezi cine este autorul cine este destinatarul, ce evenimente, care sunt cuvintele cheie.

| stpu a răspuns:

Pai daca faci o afirmatie, pe urma de ce mai pui o intrebare?
Afara ploua. Ploua afara?
Te indoiesti de ceea ce spui?
Multi filosofi au incercat sa inteleaga biblia, si au sfarsit prin a fi atei. Asa ca ma indoiesc de aceasta profunzime.

| EmaS explică (pentru stpu):

Vreau sa te atentionez si pe tine ca ploua afara si ca trebuie sa iti iei umbrela! happy

| GRs a răspuns:

Biblia a fost scris de oameni, iar pe vremea aceea nu se stiau asa multe, deci poate fi inteleasa de mintea umana. Altfel de ce "ar fi scris" un zeu o carte despre propria religie daca nu o poate intelege nimeni?

| reihiuke a răspuns (pentru GRs):

La cel ce i-am spus si lui savvy12. Poate nu poate fi inteleasa de majoritatea oamenilor, nu de nimeni.

| savvy12 a răspuns:

Nu, de ce ar comunica Dumnezeu intru-un limbaj necunoscut omenirii? Ce sens ar mai avea cuvantul sau daca nu ar fi simplu de inteles...

Ma refer la cei care nu inteleg Biblia, spun ca ea este plina de paradoxuri.

E plina de paradoxuri pentru ca ei vor sa aiba...tongue

| reihiuke a răspuns (pentru savvy12):

Poate ca il comunica intr-un limbaj necunoscut majoritatii omenirii.

Ai dreptate!

Răspuns utilizator avertizat