| fllu07 a întrebat:

Am fost zilele trecute la o înmormântare a unei rude de altă religie. Era ortodoxă. Si la cimitir, cu câteva momente inainte sa coboare decedatul în groapă, popa scoate o sticlă de vin roșu si începe și toarnă pe cel mort si cântă ceva de genul:
"Păcătos ai fost, păcătos ești, dar vei fi alb" aproximativ asa.
Ce rost are vinul ala turnat pe persoana decedată? Si in plus, de ce i-a spus: păcătos ești? Omul murise, își plătise păcatul. Romani 6:7. Poate cineva să mă lămurească și pe mine? Si neapărat, care este baza biblică sau modelul biblic pentru asa ceva?

22 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| NuImiSuspendaContulPls a răspuns:

Vinul o reprezenta sângele lui Hristos. O zice ca Iisus ii iartă păcatele. Fundă?

| fllu07 explică (pentru NuImiSuspendaContulPls):

Nu. Nu-ți dau funda pentru o presupunere. "O reprezenta."

| fllu07 explică (pentru OctavianDanielMaria):

Dacă nu stii sa răspunzi la întrebare de ce'ți bagi nasul? Sa fiu elegant. sa nu zic altfel.

| fllu07 explică (pentru OctavianDanielMaria):

Gen: cât is roșiile în piața? Tu raspunzi: o bătut Italia cu 2-1.
Ce am întrebat eu, ce răspunzi tu? Tipic ție. Pe câmpii rau de tot.

| NuImiSuspendaContulPls a răspuns (pentru fllu07):

Ăoleo, pai de ce nu te duci la popa ca să-ți zică el?

| Babacunene a răspuns (pentru NuImiSuspendaContulPls):

Si de ce nu arunca in groapa si cu paine nedospita? Alta faza, vinul trebuie baut si nu varsat de catre cei care se impartasesc. Mortul acela nu bea acel vin.

Matei 22:31, 32:" Iar despre învierea morților, n-ați citit ce v-a spus Dumnezeu: 32 «Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob»? a El nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii".

Matei 22:32 ( biblia ortodoxa ):"Eu sunt Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul morţilor, ci al viilor."

| DarthNiger a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Pai si iudaismul este tot o secta din religiile politeiste canaanite imbinat cu caracteristici din religia babiloniana, daca o luam asa.
Yahweh asa cum il numesc ei pe dumnezeu, era venerat printre multi alti zei si zeite canaaniti pana sa devina o religie separata monoteista.
Iar islamul nu este o secta a iudaismului, este o secta a religiilor politeiste arabe imbinata cu invataturi crestine, iudaismul pe vremea propagarii islamului nu avea o influenta asa mare precum crestinismul din Europa

| minrest a răspuns:

Stiu pasajul, ai redat bine ideea; este un pasaj din Isaia in care se spune ca, daca evreii ar renunta la idolatrie Dumnezeu i-ar ierta cu placere, adica pasajul in contextul lui nu are nici o treaba nici cu iertarea mortului, nici cu inmormantarea. Iar turnatul de vin peste corp, evident, este o practica pagana; probabil biserica nu a indraznit sa nu mai toarne vin, chiar daca nu putea justifica practica asta prin nimic.''Nu stiu, popo, mie imi torni vin peste tata, cum s-a facut intodeauna.''

| fllu07 explică (pentru minrest):

M-am gândit eu că are origini păgâne. Dar nu eram sigur.
Ai cumva si vreo sursă laică pentru a dovedi asta?

| minrest a răspuns (pentru fllu07):

Sa iti arat deocamdata originea pagana a altui lucru pe care l-ati facut la inmormantare. La sfarsit, ati aruncat pamant peste sicriu, iti aduci aminte? In Horace's Ode 1.28, the shade of a drowned, unburied sailor, trapped through no fault of his own between the worlds of the living and the dead, implores a passer-by to "sprinkle dust three times" on his corpse and give him rest, or suffer his revenge. Cicero (Laws 2.22.57) writes that "... until turf is cast upon the bones, the place where the body is cremated does not have a sacred character..." The casting of earth or placing of turf on the cremated bones might have been the minimum requirement to make a grave a locus religiosus (a religious place, therefore protected by the gods). Pana cand nu se arunca pamant peste ramasite, locul inmormantarii nu avea un caracter sacru. De asta ati atuncat si voi pamant peste sicriu.https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_funerary_practices

| minrest a răspuns (pentru fllu07):

Uite aici descrisa practica stropirii cu vin a cenusii mortuare: The ashes were sprinkled with wine, placed in an urn and buried either in or next to the cremation site (in which case the funeral place was a bustum) or cremated then taken elsewhere for burial, in which case the cremation place was known as ustrina.https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_funerary_practices

| Mayhem666 a răspuns:

Aaahhh, ce irosire de vin bun. Face risipa degeapa. Hmph!

| fllu07 explică (pentru Mayhem666):

Inițial asa m-am gândit și eu, dar apoi am văzut că este o ieftinitură din pastile. 7-8 lei sticla.

Cunosc engleza dar nu la nivelul de a înțelege ce mi-ai scris.

Cat despre faptul de a arunca pământ cu mâna, în groapă, stiu ca este un obicei păgân. Si banii la fel. Sa ii pui bani mortului ss treacă vămile. laughing
Eu nu am participat la niciun obicei. Doar am fost prezent din considerație pentru cel care a murit.

| Mayhem666 a răspuns (pentru fllu07):

Ah, ok, atunci nu-i problema.

| iurii75 a răspuns (pentru fllu07):

In regiunea noastră este un amestec de vin cu ulei...
Câte bordeie atâtea obiceie...
Au asimilat o mulțime de obiceiuri păgâne care erau în regiunile respective, de aceia deși au aceiași religie - ortodoxia, în dependentă de locul de trai fiecare au obiceiuri diferite. Rușii au foarte multe tradiții ce lipsesc la alte țări "ortodoxe".

| fllu07 explică (pentru iurii75):

Păi asta e o dovada ca sunt o parte a religiei false. În adevăratul creștinism trebuie să existe unitate. Toți într-un gând a spus Ap. Pavel. Adică ce face Ion în România trebuie să facă si Johan în Germania, si John în Statele Unite și Jianxu în Japonia. Dar dacă în 2 orașe din aceiași țară sunt obiceiuri diferite în cadrul aceleiași religii, atunci arată clar lipsa unității, deci ca este o religie falsa.