1. Nu trebuie. Daca faci cununia religioasa e ok sa faci si sex, cel putin din punctul de vedere al intrebarii.
2. Gasesti popi care sa faca slujba pe bani putini/gratis cu un pic de efort.
3. Pai e logic ca nu. Din moment ce zice clar ca fara casatorie nu ai voie.
4. Da e normala. Si is destui care o fac si inainte de casatorie dar folosesc contraceptive/prezervative si tin totul secret si nu le reproseaza nimeni nimic.
Păcat că ai pus întrebarea la aceasta categorie. Dacă o puneai la categoria religie, te puteam ajuta mai bine noi creștinii, dar acum o să vina majoritatea ateilor să îți comenteze. O să îți dau ceva din Biblie scurt, dar care sa te ajute personal foarte mult. Uite ce a spus Iisus :
„18. Oricine-şi lasă femeia sa şi ia pe alta săvârşeşte adulter; şi cel ce ia pe cea lăsată de bărbat săvârşeşte adulter."
Căsătoria ca făcut sex cu voia popii a fost inventată în 1563 de Conciliul de la Trento, vezi http://marriage.about.com/cs/generalhistory/a/marriagehistory.htm
Înainte de asta, biserica nu se ocupa în mod obișnuit cu căsătoriile oamenilor de rând, iar contactul sexual și mutatul la domiciliul conjugal se puneau drept căsătorie. Bineînțeles, relația nu rămânea secretă, ci era adusă la cunoștința rudelor, prietenilor și vecinilor.
În iudaism căsătoria era în mod istoric încheiată prin contract, întreținere financiară și contact sexual, dar era suficient un singur element din cele trei pentru a conta drept căsătorie. Prezenta unui rabin nu era necesară la încheierea unei căsătorii, vezi http://www.jewfaq.org/marriage.htm
Luther considera că deoarece căsătoria este o treabă lumească, ea nu este de competența bisericii. În viziune protestantă, biserica se ocupă cu sufletu', nu cu cine iei de nevastă.
Nu scrie nicăieri în Biblie ca "ce-a unit popa/rabinul, omul sa nu despartă", deoarece Isus n-avea de unde ști ce va trece prin mintea Papei și a cardinalilor în secolul al XVI-lea.
Despre căsătorie în iudaism: http://www.bbc.co.uk/religion/religions/judaism/rites/weddings_1.shtml
1) nu trebuie, se poate și una fără alta
2) așteaptă până când au sau caută un preot low-cost
3) ai voie, biblia nu e relevantă în zilele noastre
4) cunosc mulți fanatici care se consideră asexuali. religia le-a indus greșite despre sexualitate, așa că-s pudici și pentru ei e o ușurare că nu trebuie să facă sex prea curând
Nu pune întrebarea la Religie, acolo-s numai fanatici duși cu pluta.
Nu e categoria potrivita, dar sa iti raspund
1, in biblie nu se refera la un act,nu se refera la ceva civil,nici unde in biblie nu scrie asa ceva, daca va binecuvanteaza un preot relatia e destul, mai important este sa fii fidel tu fata de ea si ea fata de tine, ce folos sa fiti casatoriti si sa va inselati
2, primeste o binecuvantare din partea unui preot,pastor, rabin sau din partea parintilor, pe bune dar adam cu eva ce au facut si toti urmasi lor, se numea tatal spiritual al vostru
3, dar de ce sa nu vezi de o iubita, pavel spune sa fiti precum eu dar daca nu puteti fii vedeti de o sotie, deci aventura e pacat
4, da, e o prostie asta,biserica nu are legatura cu biblia, acei viermi de preoti care numa bani vor nu reprezinta pe iisus, iisus nu a facut nici o religie, secte, cult
1. Actele le semnezi pentru oameni.
2. Nu este nevoie să ai bani de nuntă.
3. Nu îți interzice nimeni o aventură.
4. Ce fac creștinii habotinici e treaba lor.
Pacatul si biblia sunt inventii ale omului pentru om si cred ca asta iti raspunde la toate
1. nu trebuie sa semnezi nici un act pentru cununia la biserica
actele se semneaza PENTRU A FI RECUNOSCUT CONTRACTUL de catre societate si, ambii parteneri sa fie protejati in caz ca...
2. nu se casatoresc, civil costa, la biserica costa SI MAI MULT
3. religia e un rahat, mai ales cand incearca sa controleze sex-ul, iar cel mai RAU lucru e nu numai sa nu experimentezi, dar doi oameni care au crezut in RAHATUL DE RELIGIE, si nu au facut sex decat dupa ce s-au casatorit, moment in care CONSTATA CA SEXUL INTRE EI NU E CUM TREBUIE, SI CA PE NICI UNUL NU IL MAI TRAGE ATA SA FACA SEX, moment in care intreaga casatorie e ruinata
IN PRACTICA DOI OAMENI AR TREBUI SA TRAIASCA IMPREUNA ***CEL PUTIN UN AN*** INAINTE DE CASATORIE, doar ca sa vada daca merge treaba, si chiar am vazut oameni care s-au casatorit pentru ca ea a ramas insarcinata si apoi aveau scandaluri cu amenintat ca se arunca pe geam de la etajul 10 si venit salvarea cu gorilele in halate albe si dus la spitalul de nebuni
4. atractia sexuala E NORMALA, indiferent ce rahat mananca biserica, nu suntem roboti, oricat ar incerca ei cu doctrina lor
Pana-n secolul al XVI-lea casatoria in biserica sau langa biserica (cum a fost multa vreme obiceiul s-o faca in porticul bisericii) nu era destinata oamenilor de rand. Si ei se casatoreau, dar aproape niciodata pana atunci nu-i casatorea un popa.
Ca sa intelegeti, eu credin Biblie am parinti crestini, si principiile astea le-am auzit tot de la crestini. Insa sunt de acord pana la un punct, de data asta nu mai pot fi de acord. Cum e posibil? sa zici ca nu ai voie sa faci sex cu cineva care vei sti ca stai toata viata si nu ai cum sa faci decat daca te casatoresti, adica stai ani buni impreuna fara nimic, ca amici? pe bune? pai inseamna ca nu exista atractie? doar atractia fizica trebuie sa apara in egala masura cu atractia emotionala nu?
Sigur! Îmi poți da mesaj în privat intrând la mine pe profil.
Omul ne cere informații pe baza Bibliei, nu pe baza a ceea ce crezi tu. Tu la testele de la biologie, în loc să scrii răspunsul conform cerinței, scriai formule matematice?!
I-am dat eu deja răspunsul -_-
Acum nu trebuie să faci spam cu astfel de evaluări.
1) acele acte țin de cununia civila, nu religioasa. Sunt 2 lucruri diferite.
2) se angajeaza? Asta fac oamenii fara bani.
3) "a experimenta sexul" e literalmente un pacat.
4) atractia sexuala e o reactie perfect normala a organismului uman. Doar fiindca ti-e pofta de ciocolata nu inseamna ca trebuie s-o si mananci. Pentru ca o sa fi gras si urat.
Serios? Stii ca inaintea secolului XVI marea majoritate a crestinilor nu avusesera cununii religioase? Au nascut ei pui de curbe pentru ca nu erau casatoriti religios?
Informatie in baza Bibliei este ca Biblia nu mentioneaza nicaieri ca rolul clericilor ar fi si acela de a incheia casatorii.
O sa am nevoie de o sursa credibila la ce ai zis. Nu am de gand sa iau in serios orice afirmatie intamplatoare fara niciun fundament.
Http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83s%C4%83torie
Sursele citate in notele de subsol le poti consulta la o biblioteca universitara mai mare.
1. Pentru ca statul roman se bazeaza pe niste legi, nu pe o carte de povesti.
2. Trag de ei ca sa aiba. Scoli, munci, de-astea. Bani pentru... ce?
3. Cel mai bine e sa experimentezi ca sa nu dai chix cand chiar o sa iti placa de cineva...
4. Logic ca e absolut normala! Stii ce e anormal? DOGMELE RELIGIOASE, alea sunt anormale! Stai tu calm, ca si aia casatoriti... din 365 de zile mai bine de jumate nu au voie din diverse motive cretine.
Da stiu, sunt extermisti. si asta nu imi place ca infloresc prea mult lucrurile. Eu am din astia pe linga mine, rude.
De aia cel mai bine e să citești și să-ți faci singur păreri, nu să lași persoane ca Celceștietot, pe care-l știe tot site-ul de schizofrenic, să-ți răspundă la astfel de întrebări.
In sursa pe care mi-ai trimis-o tu scrie doar de casatoria catolica. In Biserica ortodoxa taina casatoriei era stabilita inca din inceputurile bisericii
Sunt schizofrenic doar pentru ca stiu ca Dumnezeu exista? Voi nici macar nu aveti argumente pentru necredinta voastra, iar asta o dovedeste intrebarea mea :
https://www.tpu.ro/......mente-ati/
Voi negati puterea lui Dumnezeu doar pentru ca vreti sa va f. uteti si sa traiti doar dupa cum va place in viata, exact ca acei criminali care nu asculta de lege sunteti voi (doar ca in cazul nostru este legea Divina). Crezi ce vrei pana la urma si fiecare crede ce vrea, dar nu ai dreptul sa arunci cu niste comentarii ilogice si injurioase la adresa mea si a crestinismului.
Si eu ce rau am facut?! Doar am raspuns dupa situatia data, iar voi ma jigniti in ultimul hal, ma faceti martir.
De ce trebuie sa semnez/fac acte? daca e un legamant fata de Dumnezeu?
Mate dacă ai citi Biblia ai știi că căsătoria nu e nici măcar un act sacru din perspectiva narativ-inerentă a Bibliei, ci e un trasfer de proprietate a femei de la socru la ginere, pe scurt God nu avea niciun amestec major în căsătorie la evreii antici, lucrurile stăteau cam așa:
Se ia una bucată de evreu relativ bogat, se duce la un jupân care are o fiică, și îi spune că vrea nevastă.
Fata n-are nimic de spus, jupânul pune un preț, își dă acordul, bolborosește ceva de Yahweh și gata căsătoria.