anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am tot auzit multe persoane spunand "Ateismul este o religie. Ai nevoie de credinta sa CREZI CA NU EXISTA dumnezeu". N-o sa explic nici de ce este gresita o asemenea afirmatie nici faptul ca ateismul nu se refera doar la zeul crestin.
Daca ateismul este o religie, din moment ce voi nu credeti in Batman, Mos Craciun, Zana Maseluta, Unicorni, FSM, si multi altii (poti sa bagi orice personaj din desene, prieten imaginar, fiinte de pe alte planete, etc) inseamna ca, pe langa crestinism voi mai aveti miliarde de religii deci sunteti adeptii a mai mult de o religie. Felicitari, nu sunteti doar crestini. Pe modelul "ateismul e o religie", puteti sa-mi spuneti alte 10 religii din care faceti parte pe langa crestinism?

27 răspunsuri:
| AskAlex a răspuns:

Ateismul nu este o religie...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru AskAlex):

Sunt multi crestini care considera ca este. Intrebarea asta este pentru acel gen de persoane. Tot pe acelasi model de logica, daca ei nu cred in existenta unui pinguin tropical, roz si invizibil inseamna ca au o religie in plus pe langa crestinism (si nu cred ca "za big dog" accepta asa ceva din partea lor).

| AskAlex a răspuns (pentru anonim_4396):

Da...Atunci cand zici ca esti ateu, marea majoritate a crestinilor te eticheteaza ca un pacatos, un necivilizat, un incult si probabil ei cred ca daca nu esti cu dumnezeu esti cu celalalt. Si ei probabil cred ca fiind ateu crezi in ponei zburatori care fac curcubee.

| RAY a răspuns:

Ateismul poate fi o buna gandire daca isi dai seama cum sa o adaugi in viata ta nici de -cum o religie sau credinta, aia care spun tu chiar crezi ca fac ce spune isus? nimeni nu face ce spune ala du-te intr-o biserica oricare, din oricare religie vei vedea ca nimeni nu face doar se prefac, sunt in turma

| RAY a răspuns:

De pe TPU singura care cred ca face ce spune e emas restul sunt crestinii cu numele imi amintesc de anul trecut cand mam vazut cu un pocait am vrut sa vad cat de iubitor este i-am spus versetul cu iubestesti aproapele s apoi i-am cerut sa mearga cu mine ca ma plicty ca asa spune isus mi-a zis lasa ca domnu nu vede, vezi tu domnul nu vede, vede doar ce vor ei sa vada, daca tu ai vi isus nu l-ai arde vesnic?

| EmaS a răspuns:

Evident ca trebuie sa crezi ca nu exista Dumnezeu! Trebuie sa crezi ca omul a evoluat dintr-o celula.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru EmaS):

Stii diferenta dintre "cred ca nu exista" si "nu cred ca exista" sau pentru tine amandoua sunt la fel?

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Este o credinta, fie ca recunosti sau nu.

| martzian a răspuns:

Probabil ca m-ai auzit (well, a se citi - "citit") in special pe mine si nu "multe persoane" spunand asta. E drept ca o repet frecvent - nu dintr-o fixatie personala, ci ca urmare a studiului individual. Ai nevoie de mai multa credinta (spuneam eu) pentru a accepta ca universul si viata au aparut din nimic decat sa accepti ideea de Creator. Asta in conditiile in care e aproape universal acceptat faptul ca "ceva" a fost infinit in timp. Adica fie cred ca o fiinta eterna a creat ceva (viata, univers) fie cred ca din nimic a aparut ceva care, in timp, a generat Universul si viata...

Nu am afirmat nicaieri ca ateismul este o religie - fara a sugera faptul ca el ar fi lipsit de implicatii spirituale (care, evident, va scapa acum).

Desi etimologia termenului "religie" ia in calcul mai multe posibile radacini, eu prefer varianta ca el vine din latina (religare) - in ideea in care la baza conceptului sta refacerea unei relatii frante de pacat - intre singurul Dumnezeu si om - si nu impartirea, intre noi, a unor zei imaginari.

Nu poti "face parte" dintr-o religie. Esenta si focusul se leaga de relatie. Iar credinta adevarata, religia pe care o traiesti in viata de zi cu zi, este evidenta in modul in care traiesti.
„Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume." (Iacov 1:27)

Iti cunosc si obsesiile pentru prietenii tai imaginari (Batman, Mos Craciun, Zana Maseluta happy ) si nu voi dezvolta subiectul. Am certitudinea ca vei trece si de nivelul acesta de maturitate, curand.

PS: Dumnezeu te iubeste, Gaia! Iti stau la dispozitie oricand vei dori sa discutam mai mult pe tema asta.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru martzian):

Nu am zis de tine si nici nu mai stiu daca ai lasat un comentariu de genul. Ma refer la persoanele din viata reala si de pe alte site-uri. Nu intru doar pe TPU, pot conversatii si dezbateri si pe alte site-uri (majoritatea straine).

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru EmaS):

Conform mentalitatii tale, a nu crede in mos craciun e o credinta...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru martzian):

Apropo... "obsesia" mea cu personajul numit Batman face parte din categoria "imaturitate" dar "obsesia" ta cu personajele imaginare numite dumnezeu, isus si sfanta fantoma face parte din categoria maturitate? Sa presupunem ca as crede in existenta lui Batman, ce te face pe tine mai matur decat mine din moment ce si tu ai niste prieteni imaginari?

| martzian a răspuns (pentru anonim_4396):

E o mica diferenta, nu crezi? Daca Dumnezeu meu ar fi imaginar, asta ar insemna ca intalnirea cu "nimic" mi-a schimbat viata. Transformarea e in bine, ireversibila, reala - prea profunda ca sa fie o iluzie. Am incercat si am vazut ca este real ce mi s-a spus despre El. Cum te-a afectat pe tine intalnirea cu Batman?

| martzian a răspuns (pentru anonim_4396):

Tare. Mai ai timp si de altele?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru martzian):

Trecand peste partea cu "experientele personale nu constituie o dovada"... te-ai intalnit cu zeul tau? Descrie intalnirea, descrie cum ti-a schimbat viata si descrie cum arata zeul tau.

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Adica crezi ca nu exista.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru EmaS):

Deci e clar... habar n-ai care e diferenta dintre "a crede ca nu exista" si " a nu crede ca exista". Conform metalitatii tale, a nu crede in mos craciun este o credinta.

| martzian a răspuns (pentru anonim_4396):

Mi-e greu sa cred ca ti-a scapat marturia mea pana acum. Sunt convins ca si daca ma voi repeta vei avea aceeasi reactie. Am mai fost intrebat, am mai raspuns, asa ca poti cauta.

Dar, totusi, ai dorit sa eviti ridicolul prin faptul ca nu dai un raspuns la intrebare si ai trecut mai departe? Sau de ce nu mergi pana la capat pe logica trasata chiar de tine?

Dumnezeu te iubeste, Gaia. Trebuie doar sa incerci. Batman e un personaj de film. Poti incerca si varianta asta, dar am un feeling ca nu vei experimenta acelasi lucru radical care mie mi-a schimbat viata.

| Kremlin a răspuns:

Dacă ateismul este religie înseamnă că figurinele mele de acţiune sunt statuete şi benzile desenate icoane.

| LightingManuel a răspuns:

Gaia! eu nu cred ca Biblia la revelat pe Mos Craciun.Nu mai fa comparatii cu persoanele umane fata de Dumnezeu.Cred in Mos Craciun ca i-am spus o poezie si mi-a dat dulcuri,cred in mine pentru ca am fost si eu Mos Craciun, Multumit? Dar eu unul nu vad de ce compari Biblia,Biserica,Istoria, Soteorologia, Dogmatica, Morala. (si altele) cu povestea uni personaj de copii mici!?! Precum religia este o parte ce il caracterizeaza pe om si il face de a isi pune nadejde intr-o Persoana(Dumnezeu etc), la fel si ateismul este un mod de gandire(relige aparte) care neaga nadejdea si speranta in ori ce Persoana (Dumnezeu etc.) si se bizuie pe fortele proprii ale ratiunii care este redusa.Dece ateismul este o religie (negativa) pentru ca este contrar religiei. Dar voi trebuie sa stiti ce este religia! Am sa va dau pe scurt def. din Manualul de Teologia Dogmatica a religiei: Religia este legatura libera si constienta a omului cu Dumnezeu. Daca formulam def. ateismului comp. cu cea a religiei rezulta:
1.Ateismul este nelegatura(despartitura) libera si constienta a omului cu Dumnezeu.
2.Ateismul este legatura libera (ca alegere) si inconstienta a omului cu diavolul.Nu ma puteti judeca ca ceea ce am zis este incorect pentru ca am folosit rationamentul deductiv si premisa a fost definitia religiei.Deci din punct de vedere logic si filozofic ceea ce v-am spus este complet corect(si adevarat). Atata timp cat religia il insoteste pe om in gandire si il invata sa creada in Dumnezeu, lucrui spiritole si il face sa aiba o legatura cu El etc., ateismul este contrarul, pentru ca il face pe om sa respinga tot ce tine de provenienta spiritoala.De aici tragem concluzia ca ateismul necesita negarea celor ce sunt vazute prin credinta.Deci ateismul este o religie/credinta care isi are prorpiul ei mecanism filozofic/logic ca si alte religi. Este o nebunie (spun parinti contemporani) sa te straduiesti sa demonstrezi ca nu exista ceva care deja spui ca nu exista(la altele: Sa demonstrezi cea ce nu exista ca nu exista). Daca voi ateii v-ati oprii sa demonstrati ca nu exista Dumnezeu ajungeti la nivelul mediu al omului social.Dar din moment ce (+credeti+ca/ El nu exista) si voi doriti sa demonsrati ca El nu este si nu exista, si de asemenea dati fel de fel de argumente, inseamna ca sunteti molopsiti de o nebunie aparte.Inchei cu citatul unui parinte(cred ca este parintele Nicula de la Sibiu) care zice : Dumnezeu a facut un covrig si prin covrig se intelege ca a facut lumea, iar ateii sunt gaura dintre covrig/ concluzia este ca Daca nu exista Dumnezeu nu existau nici ateii(nici gaura). Aveti pic de logica in voi si lasati Animalismul Social (asa a zis Socrate, ca omul este un animal social), si memorati ca sunteti inzestrati cu Chipul lui Dumnezeu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Iar ai sa te superi pe mine, dar intrucat tu megi pe principiul "cainii latra caravana trece", voi incerca alte metode pentru a te face si acorzi o atentie mai mare felului in care-ti formulezi intrebarile.Acum de exemplu ai amestecat niste constatari corecte cu niste divagatii de prost gust. Cine sustine ca ateismul este o religie este un incult. Ateismul este o credinta, dar nu de ordin religios. Felul in care ai pus tu intrebarea nu lasa sa se inteleaga acest adevar.De aici se pot purta alte discutii privind deosebirea fundamentala dintre credinta religioasa si credinta in mod general.Si tu ai de exemplu credinta ca eu caut mai totdeuna sa te contrazic, asta nu inseamna ca faci din asta o religie.Si in alta ordine de idei, lipsa a ceva nu presupune, in mod obligatoriu existenta a altceva.Intunericul,de exemplu, inseamna lipsa luminii, dar nu si exisenta a altceva numit intunericPoate ca pe viitor, mai intorci capul si dupa cainii care latra!

| LightingManuel a răspuns:

Mai Valeriu, eu am definit ce inseamna religia si nu mai repet.Tu prin religie presupun ca vezi chiar ceva ca si cum ar fi marile religii.Nu discutam despre religi sau religie generala. Discutam despre religia personala. Convingerea si credinta formeaza religia, ce nu intelegi? Si omul poate sa aiba o relige a lui a parte, o religie personala de care sa nu stie nimeni, bineinteles asta nu inseamna ca este si adevarata.Tu vezi religia numai cand este raspandita ca un cult.Nu este asa!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru LightingManuel):

Nu dragule, tu nu m-ai inteles.In afara de asta ai o parere cel putin ciudata asupra religiei. Daca orice credinta persoala (in Ponta,in Iliescu,in pisica de acasa, in papagal etc)poate fi considerara credinta religioasa personala, eu nu te pot contrazice dar nici nu o sa accept fara o explicatie suplimentara. Ce este, totusi, din punctul tau de vedere o religie?

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

Exista, in esenta doar doua posibilitati:Fie ne-a creat Dumnezeu, fie noi L-am creat pe El.Asa cum am vazut, darwinismul-nu Dumnezeu-este o izvodire a mintii umane.Iti trebuie mai multa credinta ca sa fii darwinist.Pentru aceasta va trebui sa crezi fara o interventie divina:1.Ca ceva a aparut din nimic.(originea universului).
2. Ordinea a aparut din haos.(planul universului).
3.Viata a aparut din nonviata(ceea ce inseamna ca inteligenta a aparut din noninteligenta, iar personalitatea a aparut din nonpersonalitate).
4.Noile forme de viata au aparut din formele de viata existente deja, in ciuda dovezilor care arata contrariul ca de exemplu:1.Barierele genetice.
2.Schimbarea ciclica.
3.Complexitatea ireductibila.
4. Izolarea moleculara.
5.Neviabilitatea formelor de tranzitie
6.Dovezile fosile

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru EmaS):

1 - "ceva a aparut din nimic". Repet iar (mai mult ca sigur degeaba), daca zeul tau nu a avut nevoie de un creator, nici universul nu are. Daca zeul tau a existat pur si simplu, la fel putem zice si despre univers.
2 - "viata a aparut din nonviata". Pe bune? Folosesti acest argument? Ai uitat ca zeul tau a creat oamenii din nonviata (+ praf magic a la Peter Pan)?

Nu poti zice "orice are nevoie de un inceput si de un creator mai putin dumnezeu" la fel cum nu poti zice " viata nu poate sa apara din nonviata decat daca presara dumnezeu praful magic".
Nu e vorba ca nu poti sa accepti ca nu exista zei, supranatural sau alte chestii de genul acesta, problema e ca nu vrei. Ai nevoie neaparat sa crezi ca mai e ceva dupa ce mori (se numeste instinct de conservare). Practic, ai nevoie de "magie", vrei neaparat sa crezi ca exista chiar daca ai dovezi clare ca nu este adevarata.

| ania a răspuns:

Ateismul e o credință în sensul în care are ca premise sacre idei cel puțin la fel de nedovedibile material ca și teismul, ca de exemplu-materia nu a fost cauzată de nici o entitate imaterială.

| AskAlex a răspuns (pentru LightingManuel):

Dar cartile cu Mos Craciun l-au revelat pe Mos Craciun, si ele nu au revelat nici un dumnezeu.