| Sixx_Klaw_1997 a întrebat:

Are Dumnezeu un nume?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

După calculele specialiştilor, în Vechiul Testament existau aproape 5000 de nume sau adresări referitoare la Dumnezeu. Pentru a da unitate de sens diferitelor adresări către divinitate, Apostolii, sub inspiraţie divină, căci altfel nu văd cum, au folosit în tot Noul Testament numele de Dumnezeu. Este alegerea lor aceasta, şi nu a Bisericii lăsate de ei...

19 răspunsuri:
| oprescudorin11 a răspuns:

Sigur ca are.Dar nu avem dreptul a-L rosti.

| RAY a răspuns:

Iahve,iehova

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Adica YHVH? Ti-e frica de pedeapsa cu care te-a prostit religia?

| danay72 a răspuns:

Da, este Iehova. Psalmi83:18

Răspuns utilizator avertizat
| drutzix a răspuns:

Are mai multe nume El, Elohim, Yahwe, YHWH, Adonai

| TrăieşteClipa a răspuns:

Formula "Domnul zeu " a fost inventata tocmai ca sa nu faca vreo gafa in privinta numelui.
Au existat mii de zei de-a lungul timpului.
Crestinii au furat zeul evreilor, naiba stie de ce, probabil le-a fost mila de el vazandu-l mai mic si mai prapadit.
Acum depinde la care din ei te referi.Fiecare a avut un nume.

| milan9 a răspuns:

O observaţie pentru o exprimare de mai sus... Numele (sau mai bine zis pronunţia) "Iehova" nu este unul academic, ci dimpotrivă, este un compromis grosolan ce nu apare în originalele latine sau greceşti. Nu este o pronunţie scripturistică, evreii nu au pronunţat niciodată "Iehova".

Este important a nu se confunda iniţialele YHWH întâlnite în Vechiul Testament (pe lângă alte 5000 de expresii referitoare la Dumnezeu) cu pronunţia greşită "Iehova".
Această pronunţie ("Iehova") este o variantă falsă de pronunţie în limba engleză (de vocalizare), inventată la voia întâmplării prin îmbinarea abuzivă dintre consoanele unui nume (Y-H-W-H, a căror pronunţie autentică a fost definitiv pierdută şi vocalele altui nume (Adonai). O compoziţie deci, cel puţin ciudata...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Chiar 72, blestemate fie toate. Daca le vrei pe toate mesaj privat.

| Holiday a răspuns (pentru milan9):

Da, fix "dumnezeu" i-au zis inspiratii aia.
Denumirea asta e doar in romana. Altii ii zic dio, god, gud. bog, maykapal, allah, sau chiar unkulunkulu...si cate si mai cate.

| EmaS a răspuns:

In Vechiul Testament gasim mai multe nume ale lui Dumnezeu.Nume care arata atributele lui Dumnezeu, Acela care este ajutorul nostru in orice circumstanta ne-am afla. Iahve, Elohim, El Elion, El Roi, El Shadai, Iehova-Iire, Iehova-Rafa, Iehova-Nisi.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu are de ce sa-mi fie frica. Yahve se numeste Dumnezeul evreilor, explicata intr-o invatatura a lor transmisa mai mult oral(KABALA).
Este si in Vechiul Testament o anumita precizare. Dar eu sunt ORTODOX, Dumnezeu este o TRINITATE. TATAL, FIUL si SFANTUL DUH.
Acea TRINITATE este DUMNEZEUL meu.
Restul sunt elucubratii.
Religia 'prosteste ' doar pe oamenii inferiori, ateii care citesc si se cred ei insisi dumnezei.Pe adeptii sectelor, care macar isi faceau propria religie si nu capusau ortodoxismul, nuantand asa cum ar vrea cei care au infiintat diversele secte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Zici de secte?
Daca nu ar fi existat inchizitia, intreaga religie crestina ar fi fost in prezent o secta restransa, asta daca ar fi avut norocul sa supravietuiasca trecerii timpului.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru milan9):

Apare in CABALA (transmisa oral), care se vrea o explicatie stiintifica, o legatura cu religiile evoluate, sunt niste analize macar interesante in variantele scrise mai apoi. Exista si legaturi cu Vechiul testament, secrete, sublimate, dar nu e loc de discutii pe aceasta tema.

Deci se lasa libertatea credinciosului sa creada, in limita Scripturii. Dumnezeu insusi este impersonal, de asta e divin, nu se pun nume ca la caini, pisici, oameni, caci este mai presus de noi.

In CABALA se explica faptul ca aceste litere de origine iudaica au forma grafica imitand OMUL (repet, in viziune grafica), nu intamplator. Explicatiile CABALEI mi s-au parut tulburatoare si nu contrazic, in opinia mea Crestinismul, desigur, pentru oamenii profunzi, caci sunt ezoterice, nu se adreseaza neofitilor.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Asta dovedeste ca acest concept DUAL, Binele si Raul, este CORECT.
Exact ca si existenta lui IUDA care, fara el, nu ar fi existat nici sacrificiul si nici Mantuire.Dar Biserica se fereste de aceste afirmatii, caci oamenii simpli nu ar intelege, ar denatura si in normele soteriologico -maniheiste nu si-ar afla rostul intru Credinta. In istoria religiilor dar mai ales in stabilirea atitudinii oficiale, unice a atitudinii Bisericii prin nenumarate schisme si sinoade combative (care dureaza de milenii), s-a dovedit, deci, ca este CORECTA, STABILA, aceasta atitudine.Scuze de exprimarea nitel prolixa, din cauza grabei.

| Mașka98 a răspuns:

In textele originale numele Iehova apare de peste 7000 de ori.
Oricine are un nume, pana si animalelor le dam nume, atunci de ce cea mai puternica persoana din univers nu ar avea?

| Petrovic a răspuns:

În Vechiul Testament, numele lui Dumnezeu este Elohim sau Yahve.

Întrebări similare