Buna.
In legatura cu prima intrebare eu cred ca da, in sensul ca, daca ai observat sunt religii care au alte obiceiuri, unele au si restrictii sa zic asa... de exemplu sa nu manance carne de porc daca nu ma insel, la musulmani.
Cred ca cel mai bine in legatura cu prima si a doua intrebare pusa de tine ar fi sa intrebi un preot.
Din punct de vedere religios sa zic asa cred ca doar un preot iti poate da un raspuns complet si corect, daca totusi o sa ai nedumeriri mai cere o parere de la un alt preot.
Ce înseamnă că o ai? Înseamnă că și crezi?
Cum adică te-ai născut într-o religie?
Ce înseamnă să ți-o schimbi?
1. Da.
2. Depinde din ce punct de vedere. Din punctul de vedere al fostei religii e păcat, din punctul de vedere al noii religii e chiar foarte bine.
Eu te cunosc,de aici de pe forum.
Prin urmare deduc din "ce religie ai", ca te referi la ce religie crestina ai(ortodox, catolic, protestant, neoprotestant). Daca la asta te ai referit am 2 argumente.
1.)Ortodoxismul e o religie buna,curata,pana ajungi la cea mai mare prostie,si anume SFANTA TRADITIE. Iisus a spus clar "Eu sunt CALEA,ADEVARUL SI VIATA, NIMENI NU VINE LA TATAL, DECAT PRIN MINE".In Evanghelie da legi morale despre cum ar trebui sa si traiasca omul viata, cat mai pe placul LUI(lui Dumnezeu).Si mai zice" Face-ti pocainta!"Deci traditiile nu sunt nimic altceva decat ritualuri umane, unde popa nu mai stie ce sa mai inventeze.
Catolicismul e o gluma nemuritoare.Papa e aproape la fel de fariseu ca fariseii din biblie, singura diferenta e ca aia au hulit pe Iisus, el inca nu.Religie comoda si la traditii si la dogme, mai putin dogma cu casatoria, care i pe viata.
Protestantismul si neoprotestantismul, contin mai multe culte.Cel mai curat este penticostalismul. Diferenta dintre ei si ortodocsi e si ea maricica.Doar 3 taine si nu 7 ca la ortodocsi.Sunt mai curati ca ortodocsii, mers la biserica regulat si din inima nu fortat, cantece pentru Dumnezeu, nu lalaieli de la preoti, rugaciune facuta acasa din inima.Se boteaza ca-n biblie la maturitate, nu ca pruncii la nastere etc.
CE SA ALEGI?
Ori o religie protestanta sau neoprotestanta (da una care chiar respecta biblia cum e penticostalismul), ori ortodoxismul, dar fara partea cu traditii, care deja a ajuns o afacere si care deja ma scoate din sarite.
2.)Al doilea argument al meu,deci in al doilea rand,e ca ma dezgustati voi CRETINIILOR.
Pentru voi ar trebui sa existe un SINGUR DUMNEZEU, O SINGURA CONFESIUNE SI UN SINGUR SET DE REGULI.Dar voi ce ati facut?
SCHISMA, si apoi alte sute de schisme mai mici.
Si totul a pornit de la CREZ.
ORTODOCSII AU ZISURCEDE DE LA TATAL.
CATOLICII au zis Purcede de la TATAL SI FIUL.
Iar eu ce va zic, simplu, NU CREDETI CA E UN MOTIV PENTRU CARE IN BIBLIA AIA DUMNEZEU A LASAT CREZUL APOSTOLILOR SI A ZIS" CRED IN DUHUL SFANT" si ATAT.Pentru ce mama voastra de handicapati ati schimbat crezul si o tabara a zis de la TATAL si cealalta de la TATAL SI DE LA FIUL.
PAI DE AIA NU VA MAI RABDA DUMNEZEU.
Daca il accepti pe Iisus din TOATA INIMA SI CREZI IN EL SI RESPECTI INVATATURILE DIN EVANGHELIE,FELICITARI AI FACUT FAPTE BUNE SI AI PRIMIT SI HAR.
Deci ai ajuns in RAI.UN SINGUR,DUMNEZEU, UN SINGUR Iisus, un singur duh sfant, un singur Paste, O SINGURA RELIGIE CRESTINA.
SEMNAT UN ATEU.
Păi te cam contrazici singur:
Ba spui ca ortodoxismul este o religie bună și curată, până deviază si urmează tradiția, ba spui ca penticostalismul este bună și curată, si din inimă etc.
Apoi ghici ce: te arăți indignat că nu este o singură religie, argumentând ca este un singur Dumnezeu. Si colac peste pupăză spui ca ambele sunt bune, dar între ele există diferențe, ceva legat de numărul de taine. Păi în Biblie în Amos 3:7 citim că Dumnezeu le dezvăluie slujitorilor săi tainele sau lucrurile sale confidențiale. Na, cum e?
Păi ce folos sa o ai, si sa nu o crezi? De ce o mai ai?
Ce însemna să o schimbi? Să nu mai fii catolic, sa fii ortodox. Sa ceri sa fii șters din evidențele ortodoxiei și sa te botezi la baptiști. Cam asta.
Cum te naști într-o religie? Simplu. De regula nou nascut fiind, te botează părinții în religia lor. Astfel o moștemesti si tu, ne fiind neapărat de acord cu ea. Dar ți-au ales-o părinții deci, rămâne asa.
Nu are relevanță din punctul de vedere al Universului. Aceluia nu îi pasă de ce credințe ai tu. El te așteaptă să mori, să te descompui și să participi la ciclul natural până când planeta asta dispare, apoi galaxia, iar apoi devii energie comprimată într-o gaură neagră care își urmează calea de a atrage alte obiecte materiale ca tine acolo. În final totul devine unul și unul devine nimic. This is the way of life.
Am zis ca ortodoxismul e pura pana la partea cu traditia, deci practic e buna pe jumatate.
Iar penticostalismul e pura in totalitate.
Si da la crestini e un Dumnezeu, si voi tot prosti sunteti ca trebuia sa ramaneti um intreg.
"confidentiale", Tainele sunt pentru toti.
"Na cum e? " - esti un adorabil, care are ghinion cand gandeste, na ti-o dadui frumos.
Păi te contrazici. Vrei o religie singură, si adevarata, zici ca între cele 2 sunt diferențe (între ortodoxism si pentticostali) si apoi spui ca sunt bune, aman2, cu mențiunea că ortodoxia urmează tradiția si asta nu e bine. Sa presupunem ca nu ar urma tradiția. Atunci fi 2 religii bune? Tu care spui ca ar trebui să fie o singură religie pentru că este un singur Dumnezeu, ai aproba 2 religii?
Na, cum e cu procesul de gândire?
Nu înțeleg ce vrei să zici la ultima fază. cu chestiile confidențiale.
Da, enormă, dacă nu din punct de vedere spiritual, cel puțin din punct de vedere social.
Evreii, cu credința lor, stau în propriile comunități de obicei, în cartiere evreiești, din motive istorice. Fugeau deseori de persecuții din partea creștinilor și a musulmanilor, iar stând mai departe de creștini și musulmani, așa evitau conflictele; de asemenea, anumite secte mai extremiste evită contactul total cu alte neamuri înafară de evrei.
Dacă ești musulman și vrei să pleci din islam, riști să fii omorât. Dacă ești născut în această religie, cei care te omoară pot fi chiar proprii părinți sau frați.
Dacă ești creștin, ești expus la cel mai mare risc de persecuție din lume. Creștinii sunt cea mai persecutată religie, în Orientul Mijlociu prin masacre, închiderea și distrugerea bisericilor, interzicerea crucilor pe biserici, interzicerea construirii bisericilor, și multe altele; în China, prin persecuțiile făcute de către stat, în special împotriva clerului care nu colaborează cu partidul comunist; în Occident, de către ocultele mondiale care infiltrează elemente negative și total opuse principiilor creștine, astfel încât să destrame turma; chiar și la noi în școli, copiii preoților sunt deseori batjocoriți de alți copii fix din motivul că părinții lor sunt preoți, sau pentru că ei ca și copii sunt credincioși (proasta educație dată de părinții rupți de Biserică).
Dacă treci de la religia rea la Biserica Ortodoxă, nu e păcat, e o faptă foarte mare, care te va aduce pe calea mântuiriii.
Dacă pleci din Biserica Ortodoxă, îți vei pierde mântuirea. Apostazia este cel mai mare păcat.
La care biserica ortodoxă? Cea din Rusia sau cea din Ucraina? O biserică care spune că îl urmează pe Isus Cristos nu trebuie să fie unită și să promoveze iubirea?
Întreruperea pomenirii Patriarhului Constantinopolului de către Patriarhia Moscovei nu înseamnă o întrerupere a comuniunii euharistice, după cum a spus Mitropolitul Ilarion al Patriarhiei Moscovei:
https://mospat.ru/en/news/47192/
Adică, Biserica Ortodoxă tot una este, nu s-a rupt Biserica Ortodoxă.
Criza din 2018 nu îi afectează pe laici. Adică, enoriașii din Patriarhia Moscovei se pot împărtăși în continuare la Patriarhia Constantinopolului, și invers.
Biserica Ortodoxă este unită și promovează Agape (Dragostea), dragostea, deși printre credincioși s-au infiltrat și eretici care încearcă să piardă turma. Patriarhul Bartolomeu este un astfel de exemplu: este agent al serviciilor secrete americane, precum a fost și predecesorul său din anii 60', Atinagora; aceștia au promovat erezia ecumenismului, ca să piardă pe credincioși, dar mulți și-au dat seama că aceștia sunt lupi îmbrăcați în piei de oi, precum au fost și Nestorie și Arie de demult.
Înafara Bisericii Ortodoxe nu este mântuire, pentru că „Cine nu are Biserica drept mamă, nu-L are nici pe Dumnezeu drept Tată şi în afara Bisericii nu există mântuire." (Sfântul Ciprian al Cartaginei)
Am fost sigur că la asta o sa faci referire. La neînțelegerile din sânul vostru motivate de lăcomie, funcții, sfere de influență, bani etc.
Hai sa fim realiști și să recunoaștem că despre asta este biserica ortodoxă, si ca să îndepărtat de oameni. Când ei ar trebui să fie nucleul. Întrebă pe mamaia Lica: mamaie e bine că sa întrerupt pomenirea patriarhului Constantinopolului de către patriarhia Moscovei sau nu? Ce însemna euharistie? Ce însemna Agape? Cine a fost Ciprian al Cartaginei si ce învățam de la el? De fapt bisericii nu-i pasă de oameni. Pentru ea, ei sunt doar un sac de bani, atât. Nimic mai mult. Zici ca ortodoxia este i biserică unită, care promovează iubirea? Ia de aici:
"Patriarhul Kirill. . . a transmis cel mai puternic semnal de până acum prin care a justificat invazia Rusiei în Ucraina prezentând conflictul ca o luptă împotriva păcatului." (AP News, 8 martie 2022)
„Luni, liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Epifanie I al Kievului, a binecuvântat poporul îndemnându-l «să lupte împotriva invadatorilor ruși». . . [El] a mai afirmat că uciderea soldaților ruși nu este un păcat." (Jerusalem Post, 16 martie 2022"
Deci șefu Kirill spune să-i ucidă rușii pe păcătoșii ăia de ucrainieni. Nemernici oameni, uncrainienii ăștia. Iar ălalalt. mai cap de cretă spune că nu e păcat să-i omori pe invadatorii ruși. păi eu Stiu ca Isus a promovat sau a predicat iubirea, si a spus că e păcat să ucizi, ba mai mult, sa te rogi pentru dușmanii tai. Asa învață Isus Cristos. O fi Epifanie ăsta mai în măsură să schimbe învațătura creștină? Deci unde e unitatea si iubirea la care faci referire?
Sa nu mai zic de luxul nerușinat în care se scaldă. Se aseamănă perfect cu modul de viață simplu al lui Isus care a intrat călare pe un magăruș în Ierusalim. si care nu avea avut sau casă, bani sau proprietăți. Exact ca Isus Cristos.
Problema e că în momentul în care se fac lecturile și predicile în Biserică, intră la oameni pe o ureche, și iese pe alta.
Orice ortodox trebuie să știe de Pidalion, de Sfinții Părinți, de Viețile Sfinților, să știe măcar câțiva Psalmi, și să știe de asemenea cum să citească cele 7 laude din Ceaslov, de asemenea, să știe Crezul pe de rost.
Dacă întrebi pe o babă de la țară, la credința ortodoxă adaugă propriile ei superstiții, care nu le-a învățat în NICIUN CAZ DE LA PREOȚI, ci le-a moștenit din moși strămoși, căci suntem la origine un popor păgân: se spune să nu dai zoi de pomană, la Închinarea Sfintei Cruci să nu mănânci nuci, semințe, și orice e în formă de cruce, l-au adăugat pe Ilie Pălie, ploile din luna iulie spun că sunt Ploile Sfântului Ilie (în trecut, la slavi, era zeul Perun care aducea ploile), taie porcul în post la Ignat (un păcat foarte mare să omori animale și să verși sânge în post), sărbătoresc sărbători păgâne precum Dragobetele etc. Preoții de la țară au încercat să lepede aceste obiceiuri păgâne din popor, nebinecuvântate de Biserică, dar babele sunt în stare să ia și capul preotului, dacă preotul le ia la rost cu aceste obieceiuri, care pentru ele sunt mai sfinte decât Evanghelia însăși; se spunea că babele au creat a 5-a Evanghelie, Evanghelia Babelor, și din păcate așa este. Cum vrei să predai despre Sfinții Părinți și despre dogmele Bisericii unor persoane care cu înverșunare urmează obiceiurilor păgâne, și nici vorbă să le lase, ci mai degrabă de alungă de la casa lor?
Nu Biserica s-a îndepărtat de oameni, ci oamenii de Biserică. INCLUSIV CLERUL.
Biserica nu înseamnă clerul, ci totalitatea credincioșilor ortodocși, botezați și miruiți, care cred în învățăturile Evangheliei și ale Sfinților Părinți.
Un preot care face simonie trebuie evitat. Dacă nu vă place un preot, mergeți la altul. S-a și proorocit că pentru a găsi un preot bun, oamenii vor merge la zeci, sute de kilometri distanță.
În ciuda faptului că țara e plină de preoți, preoții buni cu adevărat, îi numeri poate pe degete, dar nu ducem încă lipsă de ei.
Epifanie a fost schismatic nenumărați ani. Dacă este împreună responsabil pentru ruperea Bisericii, nu e de mirare că îndeamnă la uciderea altor creștini ortodocși (care constituie o bună parte din soldații ruși).
A fost readus în Biserică de Bartolomeu, un agent al serviciilor secrete americane, care aveau interesul de a crea o biserică autocefală în Ucraina.
Tot Epifanie aprobă tacit persecutarea preoților care au rămas cu Patriarhia Moscovei.
Acum, războiul acesta este un haos total. Trebuie să reținem că se fac abuzuri pe ambele părți, și niciuna din părți nu sunt sfinți.
Se întâmplă pur și simplu că o minoritate de 30-40% din soldați pe ambele părți sunt probabil creștini ortodocși, care au fost chemați la luptă. Ar fi putut alege să dezerteze dacă voiau, și să fie închiși în pușcărie; de altfel, nu îmi amintesc să fie acest lucru păcat, pentru că printre creștinii ortodocși din primele veacuri, mulți abandonau funcțiile din magistratură, serviciul militar etc. De altfel, preoții și monahii au interdicție de a vărsa sânge, deci nu au voie să participe în armată.
Patriarhul Kiril avea dreptul să binecuvinteze pe soldații ruși care mergeau la luptă în Ucraina, deoarece acolo se întâmplă o persecuție a enoriașilor Patriarhiei Moscovei de către ultra-naționaliști care nici nu știu Tatăl Nostru.
Când vine vorba de Epifanie, nu prea e în poziția de a vorbi sau a spune ceva, căci el a aprobat tacit persecuția enoriașilor și a clerului Patriarhiei Moscovei. Totuși, îi pot înțelege pe ucrainenii care nu au nicio vină în toate ce se întâmplă, și aleg să-și apere casele, familia, țara; cel mai probabil, dacă rușii ar veni peste țara mea și o parte din ei ar masacra civili, la beție ar fura de la rudele mele, și ar viola femei din zona mea, aș lua și eu arma în mână, că nu pot avea încredere niciodată într-un invadator că se va ocupa mai bine de ai noștri decât o facem noi.
Soldații ucraineni ar trebui judecați după ce spune Sfântul Ioan Botezătorul soldaților în Luca 3, 14.
Nu puneți vina războiului din Ucraina pe Biserică.
Războiul a fost rezultatul unor politicieni care au făcut decizii nu tocmai bune, iar Biserica s-a găsit în mijlocul războiului, deși a făcut toate eforturile să prevină războiul de acum. Chiar dacă niciun creștin ortodox nu ar fi luat arma în mână, tot s-ar fi omorât oameni, pentru că creștinii ortodocși sunt o minoritate în Ucraina și Rusia. Spusesem de 30-40% creștini ortodocși, dar nu m-aș mira dacă numărul real de ortodocși în Ucraina și Rusia ar ajunge cel mult la 5%, iar în armată poate chiar și mai puțin de atât, căci comunismul a spălat pe creier nenumărate generații cu materialismul dialectic.
Astia habar nu au ca nu s-a nascut nimeni crestin sau de alta religie. E o minciuna bagat in cap de catre parinti sau popi.
Nici pe departe ortodoxismul. nu e curat. Uite-l pe Putin. Stai ca asa ca Putin nu reprezinta ortodoxia, dar Patriarhul Chiril I al Moscovei? Stai asa ca Patriarhul Chiril I al Moscovei nu
reprezinta ortodoxismul, dar papa si catolicii reprezentau catolicismul in timpul inchizitiei, cruciadelor, etc
iintunericul întreabă: