| Teffan a întrebat:

Astazi am avut o conversatie(bine, eu doar am ascultat plictisit fara sa spun nimic) cu o ruda-vecin pe care l-am intalnit pe cand ma plimbam prin padurea de langa curtea mea.Este sambata si tocmai iesise din biserica adventista de. ziua a 7-a,la o plimbare,ca si mine,prin padure.
Adventist fiind, in ORICE conversatie pe care o port cu dansul, incearca 100% din dialog,sa imi umple capul cu idei adventiste,prin metode subtile, asa incat "sa nu-mi dau seama" si sa nu cred despre el ca un nenorocit care vrea sa se bage in viata mea religioasa, dar erau evidente referintele.

"Ce citesti"

"Orice in afara de literatura sf neo modernista" spun eu.In principal clasica."

"Aha,uite, si eu la varsta ta citeam carti bune, dar niciodata nu mi-au placut..basmele..ei bine, asa ceva, niciodata.Nu vreau sa aud de plasmuiri si inchipuiri.Este bine,sa stii sa iti alegi bine cartile."

Principiu adventist.
Se stie atitudinea ostila a adventistilor fata de basme,in comparatie cu ortodoxul,care impartaseste un sentiment neutru spre pozitiv pentru acestea.

La fel,adventistul respecta intru totul Biblia,mai putin, probabil, partile in care Yehova ordona uciderea oamenilor..sau..cine stie..am auzit de o "secta" adventista care a facut masacru, dar nu mai stiu cum se cheama, oricum am descoperit-o intr-un top 10 pe Youtube.

danut nu are voie sa poarte cercel de exemplu.
"Nu exista in biblie cercelul,domnule."

Copilarind cu ei in aceasta viata,caci imi sunt vecini,veri,unchi samd,am reusit sa experimentez aceasta indoctrinare religioasa, la un moment dat au reusit sa ma ademeneasca inspre biserica lor, la 11 sau 12 ani.Actionau cat inca eram mic, si manipulabil.Am fost o saptamana,dar cum din totdeauna am fost un spirit liber,natural,am renuntat sa mai frecventez aceasta biserica si ma indepartam constant de crestinism.

Aici observati acest concept de "misionare",prin care crestinul doreste NESPUS sa converteasca oamenii la o religie desertica,lipsita de viata,zombificata,care creeaza oameni slabi.(atat de slabi mental incat se transforma in acei zombi din filmele prostesti de la Holywood)

Cand eram mic,actionau perfect pe fata.
"O sa ajungi in iad daca nu esti adventist"

o femeie adventista chiar venea regulat la bunica mea sa incerce sa o converteasca,spunandu-i ca va ajunge in iad daca nu o face.

Acum actioneaza subtil,de fiecare data cand ne intalnim.

Cum comentati comportamentul crestinului?
Ce parere aveti despre conceptul de misionare?
Este oare acesta actiune,desfasurata in scopuri "altruiste"?
Cand ne uitam in trecut observam ce a facut misionarea in lumea antica.

A omorat oameni.

Si astazi, nu mai omoara oameni, dar poate omori suflete.
Caci desertul din care provine crestinismul este lifeless.
dar padurile Europei sunt pline de viata.
Iar basmele romanesti sunt cele mai frumoase comori pe care le mostenim din paganism.

9 răspunsuri:
| Itanul a răspuns:

Toti sectantii (adventisti, iehovisti, penticostali, baptisti, etc), au ca misiune convertirea altor persoane, indiferent din ce religie provin. Da, in ultima vreme au devenit mai versati.
De acord cu tine: "basmele romanesti sunt cele mai frumoase comori pe care le mostenim".

| DeyCj a răspuns:

Depinde de ce basme. Dacă te referi la tradiție, sunt de acord. Dacă te referi la superstiții nu sunt de acord.
„Cum comentati comportamentul crestinului?"
...creștinului ce a sărit din lac în puț, probabil, și asta-i spune propovăduire(eronată) de credință. Prostie specifică tuturor adepților organizațiilor religioase minoritare.

Ce parere aveti despre conceptul de misionare?"
Proastă.
„Este oare acesta actiune, desfasurata in scopuri "altruiste"?"
Depinde, mai degrabă instinct patern.

| anonimg a răspuns:

Eu sunt adventist, dar nu sunt de acord cu acea femeie adventista care venea regulat la bunica ta sa incerce sa o converteasca, spunandu-i ca va ajunge in iad daca nu o face, sau cei care iti spuneau "O sa ajungi in iad daca nu esti adventist".
Ma tem ca acea femeie si acei oameni vor ajunge ei insasi in iad, pentru ca o astfel de exprimare n-are ce cauta in biserica adventista.
Ai crescut in mijlocul unor oameni adventisti dar care sunt straini de Dumnezeu. Judecata lor va fi mai aspra decat a acelora care n-au cunoscut pe Dumnezeu.

In prinvinta subtilitatilor -sunt bune numai daca sunt constructive. (La fel ca si criticile: unele sunt constructive iar altele destructive). Ele (subtilitatile) au capacitatea de a-l face pe om sa gandeasca, sa-si puna singur intrebari. Nu sunt de acord cu ele ca sa fie aplicate intotdeauna. De regula -chiar si aici pe site cat si cand vorbesc unui om pe strada- ii spun omului exact cum stau lucrurile. Acesta este adevarul si gata. Dar nu pot sa vorbesc pur si smplu despre lucrurile spirituale oricum. Stiu ca aceasta este o nevoie a oamenilor -a mea, a ta, a celor ce ne citesc si acelor care nu ne citesc- fie ca isi dau seama de ea, fie ca nu. Deci daca nu exista empatie intr-o discutie -si cu cat mai mult in cea spirituala- atunci ar fi mai bine pentru ei ca acei oameni sa nu se vada. Pe scurt, nici un om nu va vedea cerul daca nu stie sa empatizeze cu oamenii, chiar si daca ar fi adventist.
Nu vad de asemenea rostul subtilitatii atunci cand tu si cu omul acela va cunosteati. In locul acelui om eu ti-as fi spus: " tu nu esti strain de lucrurile acestea. In viata trebuie sa iei hotarari. Esti la varsta in care poti sa cercetezi de unul singur cum stau lucrurile si sa te hotarasti ce vrei sa faci cu destinul tau. Daca iti place viata te poti bucura de ea pana la limitele ei; dar daca vrei sa fii fericit cu adevarat, va trebui sa-L cauti pe Dumnezeu care este doritor sa vina in viata ta si sa te faca fericit. Este folos pentru tine ca sa te gandesti la lucrurile acestea." Aceasta ti-as fi spus, si aceasta chiar iti si spun.

Nu este de mirarare ca gasesti critici la adresa bisericii adventiste. Oamenii L-au criticat pe Dumnezeu Insusi si L-au rastiginit dupa aceea. Daca ar avea posibilitatea o vor face din nou -chiar si aceia care au vazut minunile Sale. Deci nu trebuiesc sa ne mire criticile. Ele au rolul de a denatura imaginea persoanei -fie fizica, fie juridica.
De asemenea pot fi oameni care sa te critice chiar si pe tine, la scoala, la munca, pe strada, etc. -ca de ce esti asa cum esti si nu esti altfel. Si cat timp vei trai vei avea parte de critici. Toti oamenii au parte de critici fara nici o exceptie. Dar ca sa fie bagate in seama, criticile trebuiesc fondate, sustinute cu dovezi. Altfel noi nu trebuie sa le bagam in seama.

Oamenii se agata de asa zisele aspecte negative din Scriptura cautand in felul acesta sa arate vreun aspect negativ al lui Dumnezeu. Dar asa ceva nu exista. Dumnezeu este si drept si milos in acelasi timp.
Dar Dumnezeu este al intregii Scripturi, si nu doar al vreunui pasaj din ea. Pe cand oamenii cauta doar acele pasaje negative, fara ca macar sa cerceteze contextul in care acestea au avut loc.
Cand Dumnezeu -care a dat viata- a hotarat ca sa o si ia inapoi, nu a facut aceasta fara ca sa fi existat o judecata mai inainte. Daca vom citi contextul vom vedea ca oamenii aceia au depasit limitele nu doar bunului simt, ci a oricarui respect fata de Dumnezeu care Se facuse cunoscut. Si astazi exista o multime de oameni necredinciosi, si care isi traiesc viata asa cum o doresc, si totusi Dumnezeu nu-i pedepseste; ba chiar ii binecuvanteaza! Le da hrana, ocrotire si au parte de multe alte binecuvantari. Si da, este Acelasi Dumnezeu "sangeros" (cum mai este numit de multi) care a existat si in timpul Vechiului Testament. Atributele caracterului Sau sunt dreptatea si mila. Ele nu pot fi separate niciodata. El cauta tot posibilul sa salveze pe om. Pilda oii pierdute sau a fiului risipitor exprima prea putin din dragostea lui Dumnezeu pentru aceasta omenire pierduta. Pentru vrajmasi a murit, si pentru ei S-a rugat: "Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!" (Luca.23:34)
Da, eram pierduti toti daca Domnul Isus nu venea sa moara pentru noi. Ne-a oferit speranta, salvare; ne-a oferit nadejde si un viitor in care nu va mai exista suferinta, durere, necaz si moarte. Lucrurile acestea sunt adevarate, pentru ca si fiinta noastra suspina dupa ele. Aceasta era nevoia noastra, iar Dumnezeu ne-a oferit-o prin moartea Domnului Hristos; nu peste multa vreme vom vedea si implinirea ei. Atunci suferinta, durerea, necazul, tristetea si descurajarea, chinul si moartea -toate acestea le vom privi ca pe ceva trecator. Le vom lasa in urma si vom uita de ele. Nu vor ramane pentru vesnicie decat semnele cuielor din palmele si picioarele Mantuitorului si semnul spinilor de pe fruntea Sa. Si acum dar, ce mai sunt basmele romanesti ca si comori pe langa lucrurile cu o greutate vesnica de slava?
"Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc." (1Corinteni.2:9)

| AC4S4 a răspuns:

Depinde de om. Ai accentuat ca e adventist de parca toti sunt la fel. Poti sta multi ani cu un adventist si sa nu afli nimic de confesiunea lui daca nu-l intrebi. Exista de asemenea multi pagani, atei, etc. care incearca din plin sa te convinga ca ideile tale sunt false.
Cunosc si eu crestini care, daca intervine un pic subiectul credinta, incearca sa profite. Nu sunt de acord cu exagerarea.

Nu stiu ce legatura adventismul cu basmele, e prima data cand aud. Nu sunt adventist.

| RAY a răspuns:

Pentru sectanti toti intra in iad, toti sunt pacatosi doar ei sunt sfinti, dar cum de esti Adventist man?

| Teffan explică (pentru RAY):

Cum ai putut sa ajungi la concluzia ca sunt adventist, domne?
Mai citeste odata intrebarea.

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

Si ortodocsi sunt la fel, doar ca-s o secta mai mare.

| Golyat18 a răspuns (pentru anonimg):

laughing_ laughing_ "ma tem ca acea femeie si acei oameni vor ajunge ei insisi in iad, o astfe de exprimare nu are ce cauta in biserica adventista"
Tu te auzi cat de tare esti?
M-ai dat pe spate! laughing laughing

| RAY a răspuns (pentru SG1995):

Cancerul numit religie e la fel peste tot man dar si tu esti crestin mai liberal.