| anastasiaflorentina a întrebat:

Astazi am facut pomana de 40 de zile unchiului meu, iar dupa ce parintele a sfintit hainele ce trebuiau date de pomana a ramas lumanarea aprinsa, iar dupa ceva vreme am abservat un foc, iar hainele nu au ars in totalitate, doar de o parte, dar nimic nu mai poate fii folosit!
Ce ar trebui sa insemne, este un semn sau neatentie?
Inseamna ca decedatul nu voia ca hainele sa ajunga la acel om?

Răspuns Câştigător
| milan9 a răspuns:

Referitor la ce sustine @danay (prin prisma gresitelor convingeri ale asa zisilor "martori"), e de adaugat ca SUFLETELE dupa ce ies din trupuri NU raman inconstiente:

"Şi când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiaţi pentru cuvântul lui Dumnezeu şi pentru mărturia pe care au dat-o."
"Şi strigau cu glas mare şi ziceau: Până când, Stăpâne sfinte şi adevărate, nu vei judeca şi nu vei răzbuna sângele nostru, faţă de cei ce locuiesc pe pământ?" Apoc. 6, 9-10;

Si acesta este doar unul dintr-o multitudine de versete care confirma "constienta" lor...

11 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Este pur si simplu neatentie. De fapt, omul nu mai stie nimic când moare. Eclesiastul9:5,6,10

| oprescudorin11 a răspuns:

Sigur ca e un semn! Universul nu functioneaza 'la intamplare'.Cu atat mai mult DUMNEZEU care L-a creiat!
Eclesiastul estye cea mai inteleapta culegere de frumuseti creiate de om, in limita uman INTELEGERII Lui Dumnezeu!
Cand sunt necajit, ma regasesc in ECLESIASUL!
E amuzant! Dar nu asta e CALEA LUI DUMNEZEU, doar popasurile!

| mentholinks a răspuns:

Pai da, ce sa faca omul acela cu hainele?! Trebuia sa dai si tu o sticla de rachiu ceva ca asta le place celor care vin la praznice.

| xerxes1 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Este clar ca Dumnezeu nu creeaza nimic la intamplare.
Dar tot nu inteleg rostul pomenilor.

| xerxes1 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Pomenile nu sunt specificate in Biblie.Acestea sunt obiceiuri pagane.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru xerxes1):

Nu e eroare de tastare, doar ca asa consider eu ca este corect, din scrierile mai vechi, asa m-am obisnuit!

| oprescudorin11 a răspuns (pentru xerxes1):

Pomenile sunt specificate cel mult implicit, nu neaparat pentru morti. Intr-adevar, la popoarele vechi (greci, egipteni, etc.) se puneau in sarcofagul mortului obiecte de trebuinta si se dadea la oameni cate ceva. Nu prea cred sa nu existe in Biblie un text, ceva sa se refere la pomeni pentru morti, am sa cercetez pentru mine.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru milan9):

Asta implica si problema pomenilor?

| oprescudorin11 a răspuns:

Indiferent de ce scrie sau nu in Biblie, explicit sau nu, pomenile ajuta oamenii fara norocul (sa zicem), al nostru, este un moment in care trebuie sa ne amintim si de oamenii fara adapost, fara mijloace de a obtine HRANA, care si-au pierdut BUSOLA reala (pur si simplu) de oamenii batrani care au uitat conturile lor de la banca, chiar daca au furat si au nemuncit ca sa le obtina.
Ortodoxia asta sprijina!
Iar daca se intamplasa ia foc, REPETAM operatia de donare, poate ca mortul se va razgandi! Desigur:cu mai multa atentie, daca de asta ne banuim, de neatentie.Si asta solveaza problema!

| NGheorghe a răspuns:

Ce tare e faza!
acum 3 ore | xerxes1 a răspuns (pentru oprescudorin11):
" L-a creiat!" "L-a creeat" ati vrut probabil sa scrieti.
Încă vine cu "No offence" când corect este: "L-a creat!"
Râde ciob de oala spartă!

| NGheorghe a răspuns:

Sau de ce sa nu însemne ca:" pe tine te-a durut in cot de decedat si de acele haine"
Ia mai citește normele PSI ( prevenirea si stingerea incendiilor) ca sa nu dai foc la casa.