Traducerea este NEFERICITA, nu este vorba de Prima Porunca (din Decalog cum s-ar intelege) ci o porunca primara (data inaintea alteia). Sensul se poate afla citind TOATE versetele ALIATE cu acesta. nu izoland un verset din CONTEXT. Eu as numi-o intrebare TENDENTIOASA daca as fi rau. Versiunea Cornilescu este cu mult mai aproape de TEXTUS RECEPTUS de unde au fost traduse amandoua versiunile.
Este adevarat ca traducerea lui Cornilescu este mai buna, in sensul ca sunt folosite cuvinte uzuale, dar eu dau citate din biblia ortodoxa deoarece ortodocsii sunt majoritari in Romania si nu vreau ca sa comenteze cineva ca am dat citate gresite din biblia sectantilor, desi toate bibliile sunt bune.
Totusi nu mi-ai raspus care este slova veche pe care nu trebuie sa o mai urmam?
Uite exact la ce ma refer :
Evrei - 8
13 Prin faptul că zice: „un nou legământ", a mărturisit că cel dintâi este vechi; iar ce este vechi, ce a îmbătrânit, este aproape de pieire.
Evrei - 9 (continuare la evrei 8/13)
1 Legământul dintâi avea şi el porunci privitoare la slujba dumnezeiască şi la un Locaş pământesc de închinare.
Exod 25.8;
2 În adevăr, s-a făcut un Cort. În partea dinainte, numită „Locul Sfânt", era sfeşnicul, masa şi pâinile pentru punerea înaintea Domnului;
Prin urmare la ce trebuie renuntat?
"Porunca dintai" sau "slova cea veche" reprezinta sistemul jertfelor din vechime. Aceste jertfe au fost aduse chiar si in timpul Domnului Hristos. Dar cand Domnul Hristos a intrat in Sanctuarul ceresc "facut nu de maini omenesti" -dupa ce S-a adus pe Sine ca jertfa pentru pacatele nostre-, atunci perdeaua dinlauntrul templului s-a rupt, simbol ca jertfele de animale care reprezentau jertfa de la Golgota au fost inlocuite de adevarata jertfa.
Intr-adevar "porunca dintai" care "vorbea" de jertfele zilnice de animale era "neputincioasa" din pricina ca "este cu neputinta ca sangele taurilor si al tapilor sa stearga pacatele." (Evrei.10:4) Jerfele erau doar un simbol care reprezentau pe Domnul Isus, adevaratul Miel de jertfa. Jertfele zilnicie si-au gasit "implinirea" la Golgota.
"Ne-am desfacut de Lege". Ne-am "desfacut" de legea jertfelor si a ceremoniilor, dar nu si de Legea celor 10 porunci.
SLOVA inseamna scrisul cuiva, o invatatura, si nu poate sub nici o forma sa insemne jertfa. Raspunsul nu este bun.
"ne-am desfacut de Lege " - Lege cu "L" (l mare) nu poate fi altceva decat cele 10 porunci. ...Am cautat expresia "legea jertfelor" si nu a fost gasita in nici un verset. Am cautat cuvantul ceremonie in toata biblia si nu l-am gasit.
Intrebarea ramane valabila - care este slova cea veche?
Trebuie renuntat la Legamantul dintai, la cortul pamantesc și la slujbele care se aduceau in el, la legea pe care Moise a primit-o cu privire la slujbele cortului, la Locul Sfânt.
Ai citat "porunci privitoare la slujba dumnezeiasca". La acestea ma refer cand spun de "legea jertfelor".
Toate acestea au fost scrise pentru ca noi oamenii să intelegem lucrarea lui Dumnezeu pentru mantuirea noastră ce o face in Sfânta Sfintelor din cer.
Au fost nevoie de mii de ani de jertfe pentru ca omenirea sa poata intelege lucrarea de mantuire.
Lucrarea de mantuire este usor de inteles, daca ar fi greu nu s-ar mai mantui nimeni - nu te poti mantui daca nu stii ce trebuie sa faci pentru a te mantui. Este adevarat ca preotilor le convine sa spuna ca tu nu esti capabil sa intelegi aceasta mare lucrare care este mantuire, ca aceasta mare lucrare o poate intelege numai el, de parca el nu ar fi tot om. preotul este un om pus in functia de preot de alt om care si ala a fost pus in functie de alt om. Sa ne spuna si noua unde scrie in Evanghelie ca numai preotul pricepe ce scrie acolo. Daca lasi la o parte prostiile pe care ti le-au bagat altii in cap si te apuci sa citesti Evanghelia cu scopul de a intelege ce scrie acolo vei intelege, dar daca o tot compari cu prostiile din cap nu vei intelege nimic NICIODATA. Inainte de a ma critica pentru ce am scris incearca sa faci ce am spus ca nu e nici un pacat sa cunosti cuvantul lui Dumnezeu. Eu nu iti bag in cap invataturi, eu iti spun sa inveti de la invatatorul Iisus, singur singurel deoarece pe lumea cealalta tot singur singurel ai sa mergi.
SpuneEvanghelia ca pomul se cunoaste dupa roade - faptele preotului sunt toate bune? daca nu sunt bune va ajunge in rai? daca profesorul tau se duce in iad tu unde crezi ca vei merge?
Degeaba memorezi filozofii de genul "legea jertfelor" daca nu stii ce sa faci ca sa te mantuiesti, daca nu stii ce inseamna sa fii crestin, daca nu stii de ce unii nu vor fi judecati si vor merge direct in imparatia cerurilor asa cum scrie in versetul urmator :
"Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 3/16-18)
"Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă"
(Sfânta Evanghelie după Ioan – 5/24)
Cine sunt cei care nu au pacate si nu vor fi judecati?
"Dar acum, izbăviţi fiind de păcat şi robi făcându-vă lui Dumnezeu, aveţi roada voastră spre sfinţire, iar sfârşitul, viaţă veşnică."
(Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel – 6/22)
"Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)
Preotul spune ca trebuie sa paziti legea dar uite ce spune Evanghelia :
"Vai vouă, învăţătorilor de Lege! Că aţi luat cheia cunoştinţei; voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedecat."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 11/52)
De ce?
Citeste Evanghelia si urmareste daca ce am spus este adevarat.