| Exal a întrebat:

Ateii sustin ca experientele NDE sunt halucinatii provenite in urma eliberarii unor hormoni din creier. Desi acest lucru e imposibil, vom considera ca e adevarat.
1.Deci,exista cazuri in care oameni ce nu au auzit vreodata despre lucruri precum Dumnezeu si viata de apoi au vazut asa ceva in experienta lor NDE. Sunt oameni nascuti atei, in familii de unde nu aveau de unde sti despre aceste lucruri. Totusi ei asta au vazut in experientele NDE. De ce halucinatiile alea te limiteaza doar la asa ceva?
2.Copii,de pana in 6-7 ani au avut experiente NDE in cazuri critice si au relatat asa ceva cand ei nici nu cunosteau detalii despre viata de apoi si Dumnezeu. De ce n-au visat spre exemplu >extraterestrii
3.Pana si ateii nu cred asa ceva si abia se gandesc la asa ceva unii au avut experiente NDE. De ce?

11 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Ateismul nu are legatura cu fenomenul NDE, asa ca un ateu poate sustine ca NDE este produs de oricare caza (exceptand o cauza mistica) din multitudinile de cauze posibile(sau imposibile), nu doar de nu stiu ce hormoni.

Nu stiu la ce hormoni te referi. Ar trebui sa detaliezi mai mult ipoteza despre care spui ca e imposibila.

1. Pai exact asta e, ca fenomenul NDE nu se limiteaza la un anumit tip de halucinatii. De fapt e variabil. Anumitit oameni nu vad nimic, altii vad o lumina, unii l-au vazut pe Shiva desi erau crestini, etc.
Spui ca acei oameni nu au auzit de Dumnezeu dar dupa afirmi ca erau atei, ceea ce nu are niciun sens.

Personal nu cred ca exista oameni care nu au auzit niciodata de notiuni precum Dumnezeu dar dupa au avut asemenea experiente.
Cred ca in realitate vorbim de una din cele trei variante:
a.) Sunt doar minciuni, povesti vanatoresti.

b.) Persoanele respective au doar impresia ca nu au mai intalnit notiunile respective, dar in realitate le-au intalnit. Subconstientul retine cam tot. Prin hipnoza o femeie a reusit sa vorbeasca in franceza desi nu cunostea limba absolut deloc, insa primii 3 ani din viata I-a petrtecut langa oameni care vorbeau in franceza

c.)Halucinatiile pe care le-au avut au fost deformate de interpretari ulterioare. Asa cum, prin repetitie, iti pot fi inserate amintiri false si o halucinatie poate fi redefinita.
Daca persoanele cu care au discutat dupa le-au pus sa revizualizeze imaginile iar si iar in cautarea unor elemente mistice nu m-ar surprinde ca "mintea" sa le fi creat din nimic. Memoria este usor de manipulat, mai ales ccand vorbim de niste halucinatii in pragul mortii.

d.) O combinatie intre b si c.

2. Nu toti copiii de 6-7 ani care au avut NDE l-au vazut pe Dumnezeu.

Cum iti explica tu ca niste copii de 6-7 ani care cred in Dumnezeu si sunt religiosi au avut experiente NDE si nu l-au vazut pe Dumnezeu?

Cat despre motivul pentru care l-au vazut pe Dumnezeu, desi "nu auzisera" de El, este identic ca la punctul 1.

1.)+2.) De remarcat este faptul ca majoritatea oamenilor care il percep pe "Dumnezeu" in timpul experientelor NDE au o viziune profund culturalizata a Sa. Pe scurt fiecare isi vede divinitatea in care crede.

Exista insa si exceptii (budisti care sa il vada pe Iisus), insa problema e ca exceptiile se afla in toate categoriile. Adica ai sa intalesti si crestini care il vad pe Shiva, sau alta zeitate in care nu cred.
Deci halucinatiile nu se limiteaza doar la un singur tip desi au cateva puncte comune.

3.) De ce nu? Doar pentru ca nu cred ar trebui sa nu experimenteze fenomenul? Poate e un fenomen biologic. Doar pentru ca nu cred ca am nevoie de mancare inseamna ca pot trai fara mancare Sau daca neg existenta gravitatiei inseamna ca pot zbura? Serios?

De ce credinta/necredinta unor oameni fata de un fenomen, posibil chimic, ar trebui sa influenteze producerea fenomenului?

Este adevarat ca mai exista o teorie despre NDE care spune ca e doar o consecinta psihologica a faptului ca oamenii respectivi se asteapta sa vada ceva. Si conform acestei ipoteze acei atei nu ar trebui sa experimenteze NDE. Faza e ca asta nu e singura ipoteza posibila.

| xerxes1 a răspuns:

Un crestin o sa viseze doar Marii si Iisusi.De ce hindusii nu-l viseaza pe Iisus sau pe Maria?
Chiar nici musulmanii sa nu-l viseze pe salvatorul lumii?

| SG1995 a răspuns:

Experiențe NDE sunt date contextul social și cultura pop. Cultura pop americană și europeană plus cea din Orientul mijlociu are influențe iudeo-creștine d'aia îl visează ăia pe Yahweh, îngerași, Iisus ș.a.m.d. Un musuman îl va visa pe Mahomed un budist pe Buddah, un hindus își va visa zeul venerat un shintoist la fel. Religia ține de contextul social iar fenomenele descrise de tine la fel.

Răspuns utilizator avertizat
| xerxes1 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

Pai cum sa arate exact ca in filmul lui Zeffirelli, saten cu ochii albastri, sau nu crezi nici in filme?
rolling on the floor

| doctorandus a răspuns:

Premiza ca e vorba doar despre atei este falsa. Sunt multi crestini extrem de sceptici fata de experientele NDE.

Răspuns utilizator avertizat
| Nilsson a răspuns:

Nu stiu ce sa spun despre experientele NDE dar oamenii in aceasta stare nu au viziuni cu inorogi, extraterestri verzi cu cap mare sau Mos Craciun ci mai degraba au experiente religioase.
Asa ca argumentul lor „nu cred in Dumnezeu pentru ca nu cred nici in Mos Craciun/ inorogi" e de tot rasul.
Credinta nu este ceva orbesc, Dumnezeu are grija sa le intareasca credinta celor ce-L cauta, poate ca experientele NDE sunt astfel de exemple.

| Exal explică (pentru SG1995):

Oamenii ce au avut parte de NDE au avut în prima fază experiente extracorporale. În funcție cat a durat experiența NDE ei pot ajunge si la divinitate. Fie el și budist tot pe Dumnezeu sau Iisus au văzut.

| RAY a răspuns:

Asa ca argumentul lor „nu cred in Dumnezeu pentru ca nu cred nici in Mos Craciun/ inorogi" e de tot rasul.

de ce e tot rasul, acelasi dovezi care prezinta acele personaje prezinta si dumnezeul tau =zero, ca credinta inseamna a crede nu a cerceta ceea ce crezi

| RAY a răspuns:

Biblic vorbind ce ai scris acolo sunt basme, de ce? citeste biblia, se vede ca habar nu ai de ia