Foarte adevarat. Exista o renastere a spiritualitatii care vine ca o reactie subconstienta la materialism si la stiinta care nu poate oferi un sens in viata, nici fericire, nici implinire.Pentru mine,sa fii un materialist absolut si un ateist militant(atentie,militant,nu orice fel de ateu) este un delir nihilist.
Lumea are nevoie de acel sens al vietii,de un scop transcedental pe care nu ni-l ofera lumea moderna.
Si ca un fapt, aceasta renastere este, de asemenea, insotita de un sentiment anti-crestin.Deci nu se poate vorbi despre o revenire la crestinism, ci despre chiar opusul.
A citit si el 3-4 raspunsuri anti-religioase si a tinut sa posteze ceva impotriva lor. Schema religioasa de 2 bani.
De fapt nu vorbesc din ce vad aici sau in alta parte. E un trend pe care il observ global. Si nu doar eu ci foarte multi oameni.
E o discutie deschisa, libera.
E vorba despre viitor. Niciunul dintre noi nu stim ce se va intampla in viitor, dar eu am motive bune sa cred ca ateismul e la terapie intensiva si nu mai rezista mult.
Esti liber sa nu fii de acord cu mine, daca vrei. Discutia poate fi una interesanta.
Eu din contra, cu cat prograsul omenirii iar tehnologia si stiinta in sine evolueaza, observ ca religia pierde teren. Datorita faptului ca acum avem mai multe surse de informare si putem compara pareri si auzi sau citi mai multe opinii, putem digera avand logica la indemana, ca toate aceste povesti cu divinitati sunt simple aiureli scornite de oameni antici care au interpretat evenimentele gresit sau au incercat sa defineasca diferite chestii asa cum au putut. N.are rost sa explicam mai multe, vom vedea ce va fi peste 10-15 ani minim situatia globala. Nu se va schimba cu mult, asta e cert, dar sper că lucrurile se vor contura mai mult iar balanta va tinde sa se incline spre o parte si mai mult decat astazi. Sper sa te gasesc si atunci pe TPU pentru a.ti asculta pledoaria pentru care te.ai inselat.
Si de.aia tarile sarace sunt mai religioase. Cand n.au creier pentru evolutie stiintifica, au creier pentru inclinatii catre basme sf care le promit viata dupa moarte vesnica si mai buna decat asta.
Ateismul nu e mort, satan are si demoni de necredinta care influenteaza mintile multor oameni si ii mint ca Dumnezeu nu exista de sunt asa de siguri de asta de parca Dumnezeu personal le-ar fi sous ca El nu exista, e ca o revelatie negativa, vorbesc fireste din exoerienta unei foste agnostico-atee care ironiza cu mare placere credinta oricui( una din prietenele mele aproape si- a pierdut credinta din cauza mea atata misto am facut de credinta ei si de Dumnezeul ei.
America este printre cele mai bogate si dezvoltate tari din lume si in acelasi timp marea majoritate a țarii crede in Dumezeu. Plus ca eu vorbeam doar de credinta in Dumnezeu concret. Ma refeream la orice forma posibila de spiritualitate.
Coreea de nord e o țara ateista si e extrem de subdezvoltata deci ce ai zis nu are sens
Stiinta si religia nu fac parte din aceeasi categorie. E ca si cum ai compara merele cu perele, sau sportul cu muzica. De ce nu pot sa fac si sport si sa cant si la un instrument muzical?
La fel cei care cred intr-o religie se folosesc si de stiinta ca mod de analiza a lumii naturale.
Poate tu nu intelegi ce e aia stiinta.
Stiinta inseamna analiza lumii naturale si atat.
Religia joaca cu totul alt rol in viata unui om. Îi da sens. De asta stiinta nu poate lua locul religiei. Stiinta nu iti poate oferi sens vietii. Stiinta e doar un instrument de studiu si nu un instrument de sens.
Dar eu nu vorbeam de religie. Vorbeam de spiritualitate. E o diferenta totusi intre cele 2.
Si daca ce spui tu e adevarat si putem sa sortam informatii mai bine ca niciodata acum cu acest presupus progres de ce observ in jurul meu tot mai multi oameni atrasi de ocultism, de new ageism, de tarot, de Ouija, de Voodoo, de satanism, de crestinism de tot felul, de buddhism, de neopaganism, de hinduism, de astrologie, de perenialism, de credinta vaga in spiritualitate si asa mai departe. Lista poate continua. Cum iti explici popularizarea pe scara tot mai larga a acestor credinte?
Oare explicatia nu e ca pana la urma oamenii au nevoie sa dea sens vietii intr-un fel sau altul?
Pana la urma ateismul nu poate face asta. Ateismul e o non-pozitie. Asa zic si ateii.
Cine a spus ca persoanele idioate vor ramane atee? Ateismul e in trend pentru persoanele mai inteligente si cunosc realitatea lumii acesteia. Nu ne trebuie idioti atei.
Si care e realitatea lumii aceateia? Daca te lauzi ca o cunosti asa de bine. Care este sistemul metafizic care explica cu o acuratete cat mai mare rotitele si piulitele acestui mecanism numit realitate?
Realitatea e ca noi nu suntem asa de speciali, pe o planeta oarecare din sutele de mii de alte planete cu viata asemanatoare. In marea schema a lucrurilor, nu avem niciun scop prestabilit decat unul subiectiv, al fiecaruia dintre noi.
Nu la asta ma refeream. Care e metafizica realitatii percepute si afirmate de tine? Care e pozitia ta filozofica asupra presupusei "realitati"?
Materialism monistic?
Ateismul supravietuieste si prin erezie. Hulele si negarile care se fac la adresa Ortodoxiei sunt comune ateilor si ereticilor.
Acest Univers vast nu are nevoie de vreun Creator ca sa functioneze, iar daca exista unul cel mai probabil este Deist, la fel cum cred unii filosofi si oameni de stiinta.
Nu are absolut nicio legatura cu ce am intrebat eu. Unde ai vazut tu cuvantul "creator" in intrebarea mea?
De ce schimbi subiectul?
Am intrebat care e sistemul metafizic care explica si justifica mecanismul realitatii.
Nu ma mai intreba de metafizic ca nu cred in asa ceva
Nici macar nu stii ce e aia metafizica. Nu ai cum sa nu crezi intr-un domeniu de studiu.
Crezi in materialism? Adica tot ce exista e doar materie?
Bun, asta e o pozitie metafizica. E literalmente imposibil sa nu ai o pozitie metafizica.
Metafizica nu inseamna spiritualitate ci studiul realitatii.
Sa nu crezi in metafizica e ca si cum ai zice ca nu crezi in realitate
swordman întreabă: