Religia e mecanismul cu care se manipuleaza oamenii in masa prietene, si banuiesc ca stii si tu asta.In fine, chestia e ca ateismul din punctul meu de vedere e un moment de maturitate, in care nu mai astepti sa "dea domnu" si sa faca x, y, z.E momentul in care realizezi ca esti singur pe planeta asta mare si din ce in ce mai poluata si te hotaresti sa nu mai crezi orice bazaconie.Cineva mie mi-a spus odata "Sa nu crezi mereu ceea ce citesti" ceea ce e un pic gresit.Din punct de vedere al formularii : "nu" (fac o repetitie aici...) nu este prevazut de creier de aceea si unii copii sunt obraznici: aud prea des particula "nu". ex : Nu scapa x pe jos, nu vorbii urat, etc.Dar deja trecem la altceva.
Daca intr-un adevar exista cineva "acolo sus" de ce nu s-a aratat lumii?
Cu aceasta persoana, sau fara, religia v-a continua mereu sa existe pentru a fi un mijloc de manipulare a celor slabi.Probabil ca nu ti-ai pus intrebarea asta, dar ai vazut cum in biblie Pavel (daca nu ma insel) a reusit sa indoctrineze atatia oameni sa strabata desertul?! Si nu cu foarte multa osteneala marii conducatori ai bisericii au reusit sa faca intregi popoare sa creada intr-o persoana care a traiat acum peste 2000 de ani si care a reinviat din morti!
Poate ca raspunsul meu nu iti v-a placea, dar nu am facut-o pentru placerea ta neaparat...Mi-am spus punctul de vedere.
Multa sanatate si noroc,
De restul trebuie sa te ocupi singur.
Am mai discutat cu cineva tema asta. Desi religia poate fi o indoctrinare, poate sa tina in frau niste comportamente animalice care nu ar fi chiar benefice societatii. Exista multe persoane care isi inhiba unele comportamente din cauza fricii de Dumnezeu. Daca nu ar mai exista legile de baza ale religiilor si nici macar religii, iti dai seama cum ar arata societatea fara simt moral? Unii oameni nu pot sa aiba un comportament decent in societate.
Eu cunosc multi atei si sunt oameni la fel de obisnuiti ca si credinciosii pe care ii stiu. Unii tind sa fie mai buni dpdv moral pentru ca nu cauta sa condamne anumite fapte si nu vor incerca niciodata sa influenteze o persoana asupra vreunui aspect, astfel incat sa o determine sa nu mai creada in Dumnezeu sau in orice alta entitate. Eu nu ii vad pe atei ca o plaga a societatii. Sunt oameni obisnuiti ca fiecare dintre noi, care isi asuma libertatea de a alege, cu care de altfel am fost inzestrati toti. Si inca o scurta adaugare, foarte multi atei sunt mult mai documentati in ceea ce priveste religia decat unii credinciosi practicanti, doar ca ei sunt mai pragmatici. Stiinta are mai mult sens pentru ei.
Ateismul n-are nici cea mai mica legatura cu moralitatea de care vorbesti tu. A fi ateu inseamna pur si simplu sa nu crezi ca tot ce e in jurul tau a fost creat de Divinitate si sa te bazezi doar pe fapte stiintifice. Punct. Asta e tot. Faptul ca nu esti un om credincios nu te face imoral sau anarhist. Dimpotriva, un ateu va avea un simt civic, etic si moral foarte bine dezvoltat pentru ca e perfect constient de mediul inconjurator. Nu ma intelege gresit, nu iau partea nimanui, dar faci niste afirmatii eronate, care, dupa mine, aduc putin a rezultat al indoctrinarii.
Aia se numeste manipulare in masa. Gandeste-te ca daca nu ar exista divinitatile si regulile lor, ai putea sa te trezesti cu un cutit in spate de la orice trecator pe strada doar din cauza ca asa vrea el. Multi oameni prosti sunt manipulati, iar daca nu ar putea fi manipulati s-ar alege praful de lumea asta datorita caracterului lor de paraziti. Daca n-ar fi existat religia ar trebui inplementat un sistem cum a descris si Cheloo: "Un test de 20 de intrebari de cultura generala. Cine ia sub 10, un glont in cap!"
Deasemenea crestinismul are tendinte de a distruge lumea...de fapt nu doar crestinismul, in special religia
Esti pe dinafara, prietene. Ceea ce a zis Cheloo se referea la nivelul de cultura generala/inteligenta pe cap de locuitor la care s-a ajuns in tara noastra, nicidecum ca sa sustina el religia si credinta. Nu uita ca tot el a zis "Crede si nu cerceta e-o mare minciuna." Asta daca tot ne "batem" in "Chelisme". Gandeste-te ca in momentul de fata te poti trezi cu un cutit in spate de la un ortodox, fiica ta poate fi violata de un ortodox, un ortodox poate sa se urce beat la volan si sa omoare 3 oameni de pe trotuar, un ortodox poate face multe. (poti inlocui ortodox cu orice alt cult vrei). Aceleasi lucruri le poate face si un ateu. De-aia niste "baietasi" destepti au creat JUSTITIA. Intelegi? Ca pe tine daca te omoara cineva, criminalul va fi judecat intai si intai de un judecator aicishea la noi pe Pamant si va sta la racoare. Apoi POATE va fi judecat si de Mai Marele de sus.
Te rog sa pricepi ca a fi ateu nu inseamna a fi anarhist. A fi anarhist = a fi huligan. Iti zic asa mai pe intelesul tau in cazul in care n-ai priceput. Si ca sa-ti dau cel mai recent exemplu, huliganii aia din Bucuresti care au vandalizat tot ce-au prins pe acolo, erau atei? RASPUNS: NU. Sau cel putin nu toti. Crestinii au OMORAT oameni in numele lui Dumnezeu. Musulmanii au OMORAT oameni in numele lui Allah (si inca o fac). N-am auzit de prea multe cazuri de atei care sa fi torturat si omorat oameni ca sa nu mai creada in Dumnezeu. Asta era ceea ce am vrut eu sa subliniez, dar nu stiu in ce masura vei fi in stare sa intelegi.
Anarhie - fiecare face ce vrea. Nu sunt reguli, nu e nimic.
Daca un dobitoc, cum sunt majoritatea oamenilor de pe Pamant, un hot, prost si needucat, caruia nu ii este fricade nimic decat de ia si de Dumnezeu ar afla ca acesta nu exista s-ar compora ca un animal.
Ar fura, ar omora, ar jefui oamenii.Pe scurt s-ar transforma intr-un hot care nu respecta nimic.
Daca mai multe persoane asemanatoare cu cel descris de mine afla ca nu exista Dumnezeu deja avem o problema.
Dar daca mul mai multi oameni asemanatori cu cel descris de mine afla ca nu exista Dumnezeu si recurg la violeta si crime, deja putem sa spunem ca este inceputul unei anarhii.
Darr nu toti oamenii pot fi atei.Intotdeauna vor mase, prostimi & alte clase joase. Daca le iei astora frica de Dumnezeu, societatea ar degenera intr-un haos.
Sper ca ai o explicatie rezonabila despre cum copiii ateilor pot sa creasca cu reguli morale.
Daca tot suntem la asta, sper ca ai o explicatie rezonabila despre motivul pentru care toti ateii pe care ii cunosc nu sunt niste oameni violenti.
Si daca tot suntem la asta, sper ca ai o explicatie foarte buna despre cum 75% dintre "crestinii" pe care ii stiu eu ori pur si simplu nu cred de fapt in Dumnezeu si nu le e frica de el.
De fapt-- ai inteles ideea. Pleci de la premisa gresita ca toti oamenii sunt niste fiinte distructive.
Ateismul nu-i o religie sau o dogma daca ar fi toata lumea atee ar fi acelasi legi, uita-te la suedezi aia sunt huligani, hoti? dupa tine crestini nu se omoara, fura etc pentru ca le e frica sau ca au educatie? omul are creier el poate gandi sa faca rau sau bine eu inca nu am vazut ateu sa se arunce in aer ca mulsulmani sa ucida mii de pers nevinovate eu nu am vazut, tu crezi ca toti ateii sunt niste huligani, hoti chiar imi pare rau ca gandesti asa mai ales ca traiesti intr_o tara ca Romania care e crestina si totusi cea mai corupta din europa
Nu Pavel a condus poporul evreu prin desert ci Dumnezeu prin omul Moise. Noi astia, crestinii credem ca cei ce se declara atei fac parte dintre acei credinciosi ce nu au reusit sa deosebeasca diferitele tipuri de "manipulare" si pe cei ce fac acest lucru. Acesti oameni sunt inca la stadiul unor instincte primare avand multe "etape" ale evolutiei de parcurs pentru a intelege cat de cat ca universul si tot ce exista in el nu este un HAOS ci totul se desfasoara dupa o "armonie" bine stabilita iar omenirea nu "merge haotic" ci are niste Lideri bine stanbiliti.
Nu asta am vrut sa spun.
Sunt multi oameni saraci, multi amarati care nu au din ce sa traiasca, multi oameni nemultumiti de salariile lor si care vor ca sistemul sa se schimbe. Tu sti ce ii face pe acesti oameni sa nu devina violeti, caci au vazut cum se fura de peste tot (nu ma refer numai la Romania), si ce ii impiedica? Speranta! Speranta ii face sa mearga inainte si sa nu recurga la violete si la a fura. Speranta ca intr-o zi va fi mai bine, speranta ca intr-o zi vor avea ce manca,speranta ca intr-o zi vor putea sa isi imbrace copii. Chiar daca nu pe aceasta lume,atunci in rai.
Sti cati bogatasi fura si o duc bine? Crezi ca oameni nu au vazut ce se intampla?
Dar totusi nu recurg la violenta pentru a se face dreptate. Sti de ce? Ei gandesc asa:
- De ce sa devin si eu un hot ca sa am bani la fel ca bogatasii astea si sa ajung in iad, cand asa am sa ajung in rai. De ce sa fiu invidios pe acesti bogati cand ei toti or sa ajunga in iad?
Cam asta gandesc.
Desigur mai este si o alta categorie de oameni care nu fura doar pentru ca le este frica de Dumnezeu.
Si mai este inca una, care chiar daca ar afla ca Dumnezeu nu exista nu ar recurge la furt.
Imagineazati ca speranta este cea ce ii mentine in viata pe acesti oameni, daca tu le-ai luat speranta, spunand ca nu exista Dumnezeu, ca nu o sa ii ajute nimeni, ca degeaba au suferit ca nu o sa ajunga in nici-un rai ce crezi ca se intampla?
I-ai omului speranta si i-ai luat totul.
Nu asta am vrut sa spun. Kosuchin a inteles si am sa iti scriu ce a scris el ca sa intelegi.
Darr nu toti oamenii pot fi atei.Intotdeauna vor mase, prostimi & alte clase joase. Daca le iei astora frica de Dumnezeu, societatea ar degenera intr-un haos.
Cred ca Alexcrb a vrut sa spuna ca daca crestinii nu ar mai avea frica de Dumnezeu ar face ce vor ei, ar omora pe cine vor ei, si daca te uiti pe TPU vezi niste psihopati in stare sa-ti omoare familia ( gen Mitch si multi altii) nu cred ca s-a referit la ateu = anarhist
Depinde. Daca ateul are o buna purtare acesta va inbunatatii lumea (aceasta) chiar daca el nu crede in Dumnezeu (sau nu are vreo religie) dar asemenea oamenii sunt putini. In mare parte ateismul este sursa de rau. Majoritatea eticii, legilor si reguli ce tin de bunul simt vin din religii (desigur ma refer la acele religii ce nu includ picioare si maini taiate).
Isi pot da un sfat? Am mai spus-o si o mai spun: Fara religie ar fi anarhie acum mi spui, Daca le iei astora frica de Dumnezeu, societatea ar degenera intr-un haos. esti cam nehotarat
Nu poate face nimic. La fel si crestinismul. E vorba de actiunile individului. Unii oameni se simt fericiti cand merg dupa logica si devin atei, iar altii se simt debusolati fara sa creada in ceva superior si devin crestini. Am intanit atei mai "crestini" si "crestini" sadici. Mai exista grupa gunoaielor genetice, care de frica se dau crestini. Eu "judec" semenii dupa fapte nu dupa religie, desi sunt rasist. Cand ma uit in jur vad cum credinta se stinge, cu biblia in sange. Eu cred ca important e sa respecti natura, mai ales animalele, ma deranjeaza cand de paste se da iama la miei si extermina specia pentru sarbatori, agnus dei. Sa poti fi fericit si sa poti alege calea cea buna. Bravo ateilor, bravo crestinilor, insa totul se plateste. Indecizia e funesta, la fel ca si alegerea proasta!
Daca ar domina ateismul, ratiunea ti-ar permite sa te ridici deasupra comportamentului animalic.Fireste ca asta este foarte greu pentru tari subdezvoltate, in care domina populatia fara educatie si fara pic de inteligenta.Anarhie ar fi fost acum cateva sute de ani, cand mai toti se comportau intr-adevar ca niste animale.Iti pot da exemplu una din cele mai dezvoltate tari din lume, pe Japonia.Procentul de atei este aproximativ 70%, iar eu nu vad anarhie, ci vad o societate foarte dezvoltata, care o duce foarte bine si este foarte respectata pe plan international.Acum sa luam o tara de la polul opus, una religioasa, de exemplu Portugalia, Romania, Sri Lanka(99%), care sunt tari sarace spre foarte sarace, in care coruptia este la ea acasa