Înțelegerea ortodoxă este că El nu le-a anulat neapărat, ci doar le-a împlinit, ele fiind incomplete, deoarece Moise nu avea acces la același "nivel" ori "grad" de revelație cum avem noi acum, o dată cu întruparea.
"...deoarece Moise nu avea acces la același "nivel" ori "grad" de revelație..."
Deci Moise asta, a cam batut campii, sau cum?
''S-a spus...dar eu spun''. Una din formularile standard pentru o sentinta rabinica. Oare rabinii ale caror sentinte rabinice au fost considerate destul de corecte si de relevante pentru a fi consemnate in cele 56 de volume ale Talmudului voiau sa anuleze toate legile si prescriptiile din V.T., sau doar unele dintre ele? Sau poate voiau sa sublinieze o nuanta. Si atunci poate ca si Iisus voia tot asta, sa sublinieze o nuanta, si adesea sa arate cu care din rabinii celebri este de acord, in cazurile in care spunea acelasi lucru pe care il spusesera ei.
Din pricina necredinței lor evreii erau greoi la minte.
Ei nici astăzi nu pricep că jertfele pe care le-au adus înaintașii lor reprezentau pe Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii, pe Isus Hristos. Dar ei L-au răstignit, și astăzi Îl țin departe de ei.
La fel fac și majoritatea creștinilor. Cu lumânări, icoane și sfinți, ei sunt departe de idealul dorit de Dumnezeu.
Nici poporul lui Dumnezeu de astăzi -biserica adventista de ziua a șaptea- nu stă bine din punct de vedere spiritual, deoarece ea este în prezent într-o stare spirituală încoprită: nici rece și nici în clocot.
Expresia "Ați auzit că s-a zis...Dar Eu vă spun..." nu anulează nimic din Vechiul Testament, ci îi silește pe urmașii Mântuitorului la un ideal mai înalt, la o mai bună apropriere de Dumnezeu.
Dacă tot am vorbit de jertfe mai sus, și dacă am putea parafraza astăzi una din nenumăratele jertfe, ar suna cam așa: "Ați auzit că s-a zis că trebuie să aduci mielul la Templu și să îl junghii personal cu mâna ta pentru păcatul tău; dar Eu astăzi vă zic că trebuie să vă rugați personal pentru păcatele voastre, să credeți că iertarea vi s-a oferit, și să fiți conștienți că păcatele voastre au adus moartea Fiului lui Dumnezeu pe cruce."
Legile Vechiului Testament nu s-au anulat odată cu întruparea, viața, moartea și învierea Mântuitorului, ci ele s-au împlinit; spre El arătau toate aceste jertfe. Pentru că nu sângele taurilor ne aduc iertarea, ci sângele lui Isus Hristos.
Nu a anulat nimeni o astfel de poruncă. Mai ales că popoarele lumii nu au dat legi ținând cont de Legea lui Dumnezeu sau de vreo poruncă de-a Lui.
Creștinismul a avut o oarecare influență și o astfel de lege "ochi pentru ochi" ar fi astăzi imorală. Cine știe dacă nu s-ar practica astăzi o astfel de lege în țări necreștine... Ba încă în țări creștine sau necreștine, există pedepsa cu moartea.
Dumnezeu nu a anulat o astfel de lege; ci vrea să-i ridice pe urmașii Săi la un nivel mai înalt de spiritualitate. Când omul se apropie de Dumnezeu, ajunge să Îl cunoască mai bine; iar cunoașterea aduce dragostea. Și când omul ajunge astfel să iubească pe Dumnezeu, el va iubi chiar și pe vrăjmașii lui.
În Isus Hristos toate legile Vechiului Testament au fost împlinite.
Noi astăzi poate nu împlinim porunca "ochi pentru ochi"; dar multi ar face-o dacă li s-ar da ocazia.
Dumnezeu cheamă lumea la un standard mai înalt astăzi. Dacă rămânem greoi la minte cum au fost cei din vechime, asta este doar vina noastră. "Cum ai făcut, așa ți se va face" spune Dumnezeu. Dar cel mai bine pentru noi este să ascultăm de îndemnul Său: "Ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel."
Cum a împlinit-o pe aia cu "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte"?
Mă refer in special la legile ritualice, dar dacă ai adus in discutie legia talionului ideea ei era justitia (sa nu pedepsesti mai mult decat ti-a fost nedreptatit pentru ca tu insusi ajungi sa nedreptatesti atunci). Această idee de justitie omenească a fost cu un pas mai aproape de justitia cerească care cere mai presus de orice milă și dragoste.
Cum e înțelegerea ortodoxă pentru afirmația lui Pavel: "Hristos e sfârșitul legii"? Rom. 10:4
CristiUcV întreabă:
AngelDark_6924 întreabă: