"la God nimic nu e imposibil"... da, el opreste soarele ca sa-l impiedice sa apuna si culmea, reuseste. O fi un semi Chuck Norris?
Daca stiau scribi la timpul acela ca pamantul are patine cu rotile si Soarele e priponit, altu' era jmerchezu'.
Pai nu e vorba de un zeu atotorice? Putea sa le zica "ba, vedeti ca eu am oprit pamantul nu soarele... ala are role nu asta". Cred ca ie misterioase caile lui nu?
Dar si pamantul daca ar fi oprit, ar fi fost o catastrofa cev, deoarece cred eu ca:e esentiala la ceva totusi miscarea de revolutie a pamantului
Daca esti atat de."intelept" tu cum ai fi spus unui individ de acu mai bine de 3000 de ani (si ca acesta sa inteleaga pe deplin) ca vei opri din miscarea sa cosmica soarele, pamantul si de ce nu universul pentru cat timp va fi necesar? Dar mai bine ne spui tu o chestie de cultura generala, cum l-ai lamuri tu pe acel individ ..de exemplu, functionarea decodorului stereo, ca esti "tare" in "chesti" specializate, darmite in cultura generala neicusorule.
"tu cum ai fi spus unui individ de acu mai bine de 3000 de ani"... eu, acest mare intelept, daca ar fi sa opresc ceva as fi oprit PAMANTUL nu soarele si am explicat de ce. Ti se pare prea complicat? Te depaseste subiectul? Daca eu stiu chestiile elementare gen pamantul se roteste NU soarele si PAMANTUL trebuie oprit NU soarele, zeul tau pe care il lauzi ca este atotorice de ce nu stie? Vrei sa zici ca din acest punct de vedere, zeul tau imi este inferior? Mersi de "complement".
Intelegi cum e cu soarele si pamantul? Ma indoiesc, e parca a 3-a sau a 4-a oara cand repet aceleasi lucruri in postarea asta.
Nu vrei sa "evoluezi" deloc, nu Dumnezeu a scris Biblia ci oamenii asa ca tu nu poti depasi nivelul intelectual a stramosului tau, mormolocul. Nu-mi pune vorbele tale in dreptul meu iar in ceea ce priveste zeul meu, in curand vei regreta amarnica ta "revolutie". Nu mai repeta gicule cum este cu soarele si pamantul caci nici astronomii nu stiu sigur cum e, vezi chestia cu Voyager 1 dar dupa cum stim amandoua se tot invartesc, pamantul in jurul soarelui si soarele in miscarea sa galactica (?) dar parca te intrebasem cum explici mataluta unui individ de acu 3000 de ani decodorul stereo. Evident ca nu ai raspuns pentru ca nu depasesti stadiul numelui (nick-ului) pe care l-ai luat.
Sa zicem ca eu nu pot sa le explic unora de acum 3000 de ani anumite lucruri din prezent DAR pot sa le explic faptul ca pamantul este cel care se roteste nu soarele iar daca eu pot sa fac asta iar zeul tau nu poate, din acest punct de vedere ii sunt superior. A explica unora ca pamantul se roteste NU e la fel cum ii explici unuia din trecut cum e cu televizorul sau avionul sau radioul, etc. E mult mai simplu dar se pare ca zeul tau este INCAPABIL si din cauza lui, un anumit nene a fost ucis. Cand acel nene a zis ca pamantul se roteste, zeul tau trebuia sa apara si sa spuna "ba nu-l ucideti ca are dreptate, eu v-am mintit iar pasajul din biblie e gresit" dar nu a facut-o. Zeul tau e un criminal, e responsabil de acea crima.
Pai daca tu nu numai ca "nu poti" dar HABAR NU AI despre ce te-am intrebat (si este vorba despre CULTURA GENERALA) atunci cum crezi ca unul de acu 3000 de ani ar intelege mecanica cosmica? Cum poti pune semnul egal intre un subansamblu electronic si Miscarea Galactica in armonia ei. Daca nu as respecta useri atunci as spune ca esti penibil. Dumnezeu nu este criminal deoarece acel om A ALES SINGUR sa faca acea declaratie (Copernic Nicolaus) si oricum TOTI oamenii suntem POSESIUNEA LUI, deci are DREPT de viata sau moarte asupra TUTUROR.
"A ALES SINGUR sa faca acea declaratie"... dar spune-mi, declaratia era corecta sau nu? A avut sau nu dreptate? Daca a avut, atunci unde a fost zeul tau cand acel om a fost ucis pentru ca a spus ceva adevarat? Unde a fost zeul tau cand un om a fost ucis din cauza ca zeul tau nu a vrut sa bage acel detaliu in cartea lui dar in schimb a zis "eu am oprit soarele"?
"deci are DREPT de viata sau moarte asupra TUTUROR. "... din moment ce tu crezi in acel prieten imaginar, o sa iti propun sa faci un mic exercitiu : imagineaza-ti ca prietenul tau NU exista. Gata? Acum raspunde-mi la urmatoarele intrebari simple :
1 - Din moment ce prietenul tau imaginar nu exista, mama ta are dreptul sa te ucida cand vrea ea? Conform mentalitatii tale, ea te-a facut deci te poate si ucide corect? O mama isi poate ucide copilul pentru ca are drept de viata sau de moarte asupra lui? Ti se pare moral?
2 - Daca o mama nu are voie sa-si ucida copilul, de ce ar avea voie zeul tau sa-i ucida pe oameni? De ce zeul tau poate sa scape cu o fapta imorala dar o mama nu?
3 - Tu consideri ca esti doar un obiect si ca acel zeu are dreptul sa faca ce vrea cu tine? Consideri ca zeul tau poate sa mearga pe modelul "eu te-am facut eu te omor"? Ti se pare moral?
"1 - Din moment ce prietenul tau imaginar nu exista, mama ta are dreptul sa te ucida cand vrea ea? Conform mentalitatii tale, ea te-a facut deci te poate si ucide corect? O mama isi poate ucide copilul pentru ca are drept de viata sau de moarte asupra lui? Ti se pare moral?"
Prietenul meu nu este unul imaginar ci unul mai real decat persoana ta si totusi iti raspund.
1. Procesul in care eu (si noi toti) am fost creati include si actiunea lui Dumnezeu, aceia de A DA SUFLARE DE VIATA, fara asta rezultatul nasterii mele ar fi fost un produs FARA VIATA, deci eu nu sunt in speta al celui care m-a facut ci a celui care mi-a dat viata, Dumnezeu. Si mama mea a urmat acelasi proces al creatiei. De aici si faptul ca noi suntem proprietatea lui Dumnezeu si nu a noastra.
2. Avand in vedere cele de mai sus, o mama nu-si poate ucide copilul deoarece VIATA este un dar a lui Dumnezeu pe care El si-l POATE RETRAGE cand doreste.
3. Nu sunt Dumnezeu asa ca nu ma intreba cum gandeste Acesta. El are alta notiune a valorilor fata cei de muritori.
P.S. Eu cand fac un produs (caci fac in speta) acesta este AL MEU si fac ce vreau cu el, il fac sa functioneze, il vand, il pastrez sau il distrug, totul in functie de care sunt scopurile mele cu acesta (produs).
Eram sigur ca o sa cauti scuze si ca o sa tragi de timp DAR ti-am spus sa iti imaginezi ca prietenul tau imaginar nu exista.
Zi-mi daca mama ta are sau nu dreptul sa te ucida cand vrea ea si daca ti se pare moral acel lucru. Nu mai cauta scuze si nu mai trage de timp. Raspunde la intrebare.
Apropo, exemplul tau cu produsul este jalnic. Ba mai mult de atat, te degradezi singur afirmand ca esti doar un obiect. Daca tu creezi o specie noua de oameni, ai dreptul sa ii ucizi cand vrei?
Sigur ca nu pentru ca o crima e tot o crima. Sau crima se opreste la autoritate? Atunci Hitler nu a facut nimic gresit in a ucide pentru ca in acel caz, el era autoritatea. La fel, o mama isi poate ucide copilul pentru ca ea l-a facut si pentru ca ea reprezinta autoritatea.
De ce ii permiti zeului tau sa scape cu fapte imorale si crime?
Ca sa ceri raspunsuri, intai trebuie sa le dai tu asa ca...nu incerca sa o intorci din mers ca nu tine.
Inca ceva, tu ma intrebi daca mi se pare MORAL (orce si oricum) dar tu NEGI existenta si importanta aceluia care este parintele LEGILOR MORALE. Esti de tot rasul ca sa nu spun mai multe. Incapacitatea ta de a intelege "ordinea" lucrurilor devine evidenta si foarte persistenta ceea ce duce in mod "rational" la incapacitatea si posibilitatea intelegeri unor evenimente. Nu mai pune intrebari daca esti in incapacitate intelectuala de a intelege raspunsurile. Tu intrebi: "Daca tu creezi o specie noua de oameni, ai dreptul sa ii ucizi cand vrei?"
Raspunsul este cu prisosinta DA, daca ce ar iesi ar semana cu tine.
" nu Dumnezeu a scris Biblia ci oamenii"
--Danut, prin asta iti scapa ceva Ai uitat ca biblia, cartea aceea, stii tu, a fost scrisa SUB influenta divina?
Da, oamenii au scris-o, dar cica sub influenta duhului sfant sau ce-o fi fost el.
De ce divinul tine mortis sa bage lucruri gresite in capul oamenilor? de ce nu le-ar fi "dictat" o intamplare corecta si logica dpdv al evenimentelor, al crearii si multe altele? Mm?
Deja ma doare capul.
Gresite : evenimente intr-o alta ordine cronologica decat cea logica --> in geneza se vorbeste despre zi si noapte,"a doua zi", INAINTE de crearea luminatorilor ceresti, soarele si luna.
Lumina si intunericul apar inainte de a fi create soarele si luna. Cum iti explici? nu vezi nici o ciudatenie? fii sincer.
Si acum in citatul dat de Gaia in care opreste acesti luminatori in loc cat timp doreste iar noaptea nu mai vine si totul doar pentru razboaie si lupte intre oameni...nu vezi? cum se instiga la lupta si ura intre popoare? si din ce cauze? din cauze infime, cine stie pe ce motive se urau,nu exista toleranta fata de cei diferiti,fata de cei care nu sunt de aceeasi opinie cu dzeu si "copiii" lui,fata de cei care sunt in cealalta tabara si au curajul sa ia propriile decizii.
--Se presupune ca dzeu este in fiecare om si-i insufla ganduri, iar de aici ma face sa inteleg ca unui zeu atotputernic ii sunt atribuite caracteristici pur umane de gelozie, invidie, lacomie, intoleranta, ura etc vrei sa mai continui?
==Cred ca da. Indrumarea asta a unui dzeu nu e altceva decat gandurile cele mai profunde ale unei fiinte umane care ies la suprafata, ganduri negative, distructive sau ganduri pozitive si constructive.
Nu a fost nici o inspiratie a vreunui duh..ci doar inspiratia omului si viziunea lui asupra lumii si asupra ordinii lumii si cum ar trebui ea sa fie. Parerea mea.
"Gresite : evenimente intr-o alta ordine cronologica decat cea logica --> in geneza se vorbeste despre zi si noapte,"a doua zi", INAINTE de crearea luminatorilor ceresti, soarele si luna. "
Vrei versiunea Biblica sau cea umana. incepem cu cea umana, tu ai auzit de lumina crepusculara, incearca varianta asta "umana".
Varianta Biblica este si mai lamuritoare: Apocalipsa 18, 1. Dupã aceea, am vãzut coborându-se din cer un alt înger, care avea o mare putere, si pãmântul s-a luminat de slava lui.
Apocalips 22, 5. Acolo nu va mai fi noapte. Si nu vor mai avea trebuintã nici de lampã, nici de lumina soarelui, pentru cã Domnul Dumnezeu îi va lumina. Si vor împãrãti în vecii vecilor.
In continuare logica ta este "construita" pe:"--Se presupune ca dzeu este in fiecare om si-i insufla ganduri,"
Nu, Dumnezeu nu este in toate sau in toti, crestinii nu sunt Panteisti.
Gandurile umane sunt ale aceluia care domina viata individului. Dumnezeu daca te supui si incerci sa indeplinesti preceptele Sale si RESTUL care este la indemana SATANEI. Nu exista cale de mijloc, nu exista indivizi neutri. Cei ce cred ca sunt neutri sunt de partea SATANEI. Marea majoritate inca nu s-a dumirit ca noi traim intr-un RAZBOI cu doua tabere, cea a lui Dumnezeu si RESTUL al SATANEI.
Fiecare cu parerea lui, LIBERUL ALBITRU, dar aceasta parere te ASAZA intr-o "tabara" sau alta, fie ca vrei fie ca nu, FIECARE ALEGE.
"Marea majoritate inca nu s-a dumirit ca noi traim intr-un RAZBOI cu doua tabere, cea a lui Dumnezeu si RESTUL al SATANEI. "
--Oare e lumea ca intr-un scenariu SF? Oare chiar asa sa fie? m-am gandit de multe ori la asta si ceea ce mi-a aparut in imaginatie a fost inspaimantator.
De ce ca simpli oameni trebuie sa fim disputati de doua creaturi care se urasc intre ele care ne vor ca proprietate? De ce asta? de ce viata sa fie o lupta?
Viata e o lupta nu in supranatural ci aici pe Pamant,Danut!
Am vazut oameni in scaun cu rotile,DE CE? ce viata e asta pentru ei? de ce sa nu aiba dreptul sa traiasca ca ceilalti oameni din jur? pentru ce sa fie pedepsiti sa vada in fiecare zi oameni normali,iar ei sa nu fie la fel? Ce-i asta?
O joaca cu oamenii? Daca e asa, urasc tot ce tine de divin daca el exista. Nu e drept daca asta e "voia lui".
Mai aud " a fost voia domnului" NU! care domn? care voie? Fratilor! ce-i asta? fericirea si suferinta ne sunt date cand are chef dzeu sau cum?
-Am spus ca "se presupune" pentru ca nimeni nu stie sigur daca exista aceasta suprema creatura numita dumnezeu.
Tu alegi sa crezi si sa fii sigur, fara indoieli, ca el exista, intelegi? Dar faptul ca TU CREZI nu schimba realitatea.
Si realitatea s-ar putea sa fie alta decat crezi tu, decat credem noi.
Asta am vrut sa spun...
"De ce ca simpli oameni trebuie sa fim disputati de doua creaturi care se urasc intre ele care ne vor ca proprietate? De ce asta? de ce viata sa fie o lupta? "
Intrarea in aceasta "lupta" a fost CONSTIENTA si ALEASA de inaintasii nostri, noi acum (cand castigatorul este cunoscut) putem doar sa alegem una din tabere. Noi ne aflam la sfarsitul luptei, stim invingatorul, trebuie DOAR sa ALEGEM. Realitatea este cum am spus eu, nu ca-s ghicitor ci fiecare poate "capata dovada" (individual) DACA cauta ADEVARUL cu sinceritate. Nu adevarul individual ci cel UNIVERSAL, al lui Dumnezeu. Asta am avut de spus.
Si de ce, ma rog, trebuiau "oprite" Soarele si Luna in timpul bataliei? ah da, sa nu cumva sa apuna ca daca se facea intuneric nu mai vedeau copiii lui Israel sa UCIDA!
Aww, ce draguuut... Cat de simpatic cum ia domnul partea FAVORITILOR lui iar pe ceilalti ii trimite la ghena de gunoi...
Ntz ntz, pic de toleranta nu exista. Si dzeu are defectele lui...
DA, timpul si spatiul si-au blocat dimensiunile in fata unei asemenea faptuiri. Macar senzatia oamenilor de tecere a timpului a fost iluzionata!
Normal ca a oprit soarele! Doara ce, el nu are un intrerupator, ceva, magic?
Practic se misca dar nu in sensul in care apare in biblie. Chiar daca opresti acea miscare, ziua ramane tot ziua iar faza cu "nu s-a grabit sa apuna" ramane tot gresita pentru ca pamantul este cel care face toata treaba iar daca opresti soarele, el tot va apune. Pentru ca afirmatia cu apusul sa fie corecta, zeul respectiv ar fi trebuit sa opreasca pamantul nu soarele. Mi se pare ca inveti la scoala despre soare, despre planete si fortele dintre ele. Ai vazut o aruncare cu ciocanul? Cam acelasi lucru e si la soare vs planete (asta luand in considerare doar sistemul solar).
Oamenii din timpuri nu conosteau tainele naturii si Dumnezeu le vorbea in sensul ca ei sa inteleaga. Unui copil micut ai vorbesti dupa intelesul lui exact asa a vorbit si dumnezeu ca daca spunea "Sa se opreasca pamantul" oamenii erau sa se uimeasca si erau sa zica da ce pamantul merge? Si se isca noi teme de discutii. Dumnezeu comunica fiecaruia dupa sensul lui
"Si se isca noi teme de discutii"... tu chiar nu observi problema din spatele afirmatiei? In primul rand, daca zeul crestin le spunea oamenilor "ba vedeti ca pamantul se roteste", un anume nene nu era ucis pentru afirmatia repsectiva. Deci zeul tau a putut sa opreasca o crima dar nu a vrut (deci e responsabil pentru acea crima).
Nu ma lua cu "fiecaruia dupa sensul lui" pentru ca e BULLSHIT. Tu ii spui copilului tau ca soarele se roteste in jurul pamantului? Ii spui ca pamantul este plat? Vrei sa iti mai dau alte exemple? Ii spui copilului tau lucruri gresite pana ajunge la o varsta anume sau pana invata la scoala? Sigur ca nu. Cand boracul te intreaba "soarele se roteste?", chiar daca el nu e geniu tu te apuci sa ii explici cum e cu pamantul si cu soarele. Daca tu poti face asta cu un copil, un zeu atotorice de ce nu putea cu oamenii de atunci?
Team inteles din prima ca esti un sceptic.Si daca nu stii soarele tot se roteste in jurul axei sale da e alt subiect. Apropo cand vrei sa bagi vina motivele vin cu duiumu dar asta nu rezulta ca cel acuzat deja este vinovat.In ce priveste cu copii nu ai deloc dreptate. Vorba aia "nu merge acolo acolo e lupu" este acolo lupu? Nu ci e o inventie pentru bebe ca sa te priceapa bine ca el nu stie ca priza electrica omoara. Exemple sunt multe dar deja nu are rost dupa inpresia care miai dato sper ca nu te-ai suparat pe mine
Am studiat astea pentru olimpiada de V.T. si exista o explicatie logica: Inca de la inceput Dumnezeu promite patriarhilor ca poporul lor va fi ocrotit si dus spre mantuire. Deci Dumnezeu are o impreuna lucrare cu conducatorul poporului pe care il ajuta sa biruie pe vrajmas. Da, a oprit soarele si luna precum a despartit Iordanul tot in timpul lui Iosua sau Marea Rosie in timpul lui Moise. Sper ca te-am ajutat, mai astept intrebari!
"Da, a oprit soarele"... stii ca soarele nu se misca nu? Cum opresti ceva ce nu se misca?
"Sper ca te-am ajutat,"... nu te supraestima. Mai ai mult pana la "ajutat" avand in vedere ca anumite chestii absurde le consideri ca fiind perfect normale.
Nu am cerut explicatia (pe care o poti intelege din text), eu am cerut ( in cazul in care nu te-ai prins ) sa te gandesti bine la partea cu "dumnezeu a oprit soarele" si eventual la partea cu luna.
* de fapt se misca (o sa inveti la scoala) dar nu in sensul in care poti sa zici "da, a oprit soarele". Si din pacate pentru tine, fragmentul NU este "metafloric"
O completare : din moment ce soarele nu se misca (asa cum crezi tu si asa cum apare in biblie), chiar daca il opresti, "ziua" isi vede de drum iar apusul si rasaritul se vor intampla la fel, fara intrerupere. Daca opresti soarele, din moment ce pamantul este cel care face toata treaba ( pentru ca el este cel care se misca), faza cu "si nu s-a grabit sa apuna, aproape o zi intreaga." este gresita. Intelegi de ce nu?
Vream sa zic ca la Dumnezeu orice este posibil, iar mintea noastra nu are suficienta ratiune pentru a intelege
"din moment ce soarele nu se misca (asa cum crezi tu si asa cum apare in biblie), chiar daca il opresti, "ziua" isi vede de drum iar apusul si rasaritul se vor intampla la fel, fara intrerupere. Daca opresti soarele, din moment ce pamantul este cel care face toata treaba ( pentru ca el este cel care se misca), faza cu "si nu s-a grabit sa apuna, aproape o zi intreaga." este gresita"
---Ti-ai dat singur raspunsul la intrebare
Pai eu stiu ca e absurd sa opresti soarele dar se pare ca zeul crestin nu stie asta si il opreste crezand ca nu o sa mai apuna si la asta am vrut sa ajung cu userii astia de aici care se cred mari inteligenti si care acum incep sa caute scuze si incearca sa-si scoata zeul din incurcatura. Din pacate pentru ei nu le iasa. Am vazut extrem de multe scuze penibile oferite de fanii acelui personaj in incercarea de a-l salva.
si scuzele nu se vor termina vreodata.
Mda... daca nu cauti ajutor decat un asa numit "ajutor" care sa coincida parerilor tale si strict doar ale tale atunci cred ca nimeni nu trebuie sa isi iroseasca timpul degeaba.
(PS. sa nu crezi ca nu as lua in considerare raspunsurile unor atei.le iau doar daca prezinta un strop de gandire la alt nivel (logica cat de cat ) sper ca intelegi.
Bun si asa ca o completare de ce reiese din text afirmatia ca soarele se misca.
La acea vreme nimeni nu a descoperit adevaratele miscari ale planetei noastre in raport cu soarele.
Totuis Iosua a incercat sa scrie pe intelesul si pe gandirea oamenilor de atunci carora le era adresata aceasta scriere.(Da Iosua reprezinta o exceptie de la regula "nimeni nu cunostea miscarile planetei", precum alti oameni de altfel, ei fiind luminat de Dumnezeu...da partea asta am scris-o pe deoparte degeaba...sa ma scuzi ca nu iti respect "convingerile".La fel ca si cum Moise a incercat sa le explice oamenilor ca Dumnezeu a creeat lumea in mai multe etape, Moise folosind ca etalon zilele tot asa si Iosua vrea sa scoata in evidenta puterea lui Dumnezeu si nu acest fenomen al rotatiei pamantului, dar bineinteles ca ateului asta ii capteaza atentia).
Nu incape indoiala ca este doar o legenda, acest lucru nefiind posibil pe Pamant.
Pe Mercur, da.. In momentul cand planeta Mercur ajunge la distanta minima fata de soare, creste intr-atat de mult viteza unghiulara de revolutie, incat, o depaaseste pe cea de rotatie. in consecinta, un observator aflat la marginea zonei luminate, in acea perioada, va vedea cum soarele rasare la est, parcurge o anumita distanta pe cerul mercurian, se intoarce apunand tot la est, urmand ca imediat sa rasara iar si sa-si continue drumul normal pe cer, apunand la vest.
Acest fenomen poarta numele chiar "Fenomenul lui Iosua"...denumire insipirata din legenda biblica.