| AvalohAlyn a întrebat:

Aveți vreo speranța că există o lume mai buna dincolo de moarte?

16 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| T0T a răspuns:

Speranțele din acestea nejustificate sunt pentru oamenii slabi care nu au suficiente motive bune de a trăi (atunci își inventează).

| Dddonkey a răspuns (pentru T0T):

Si daca traiesti sa iubestii pe oamenii sau sa ii ajuti in orice fel posibil de ce iai considera slabi? Nu ar fi motive bune sa iti iubesti aproapele? Daca s ar respecta ceea ce a cerut Isus ai fi oamenii foarte fericitii.

| T0T a răspuns (pentru Dddonkey):

Poți să îți iubești aproapele și să ajuți și fără promisiuni deșarte. Sau nu?

| Dddonkey a răspuns (pentru T0T):

Da se poate, dar unde ai moralitate daca nu exista Dumnezeu? crezi ca oamenii sunt nascutii cu gandurii bune? Ti se pare ca daca credinta in Dumnezeu ar disparea oamenii ar deveni mai bunii?

| NotNamed a răspuns:

Bro... încearcă sa trăiești cat mai mult si cat mai bine pe lumea asta pentru ca alta nu mai exista. După ce mori nu mai vezi, nu mai simti si nu mai constientizezi nimic, practic nici nu ai existat. Singura dovada a existentei tale va rămâne ce.a de pe pamant care se va sterge cu timpul.

| T0T a răspuns (pentru Dddonkey):

Moralitatea nu e născută dintr-o religie anume. Moralitatea e influențată de aceasta. Drept dovadă există moralitate în Japonia. Ia vezi ce respect au oamenii de acolo pentru mâncare și pentru cei din jur. Exista moralitate și înaintea creștinismului. Eu unul am întâlnit atei foarte morali (atât cât se poate înțelege din termenul ăsta). Cu toate astea moralitatea e subiectivă. E născută din nevoia noastră de a conviețui pentru a supraviețui și a ne dezvolta. Oamenii sunt născuți cu instincte. Unul dintre ele e supraviețuirea. Normal că omul o să adopte moralitatea turmei ca să își faciliteze supraviețuirea. Tot din supraviețuire pleacă împerecherea. Aplici o moralitate bună pentru a îți găsi consoarta. Totul se rezumă la grup. Să nu fii nociv grupului. De acolo pleacă moralitatea, iar cu timpul aceasta a fost influențată de interesul unora pentru a controla masele.

| Dddonkey a răspuns (pentru T0T):

"Cu toate astea moralitatea e subiectivă." Dare de unde provine ea? Ce este moral pentru mine nu este si pentru tine.
Ca si imperecherea nu pleacas in moralitate ci din legea, si libertatea de a te inmulti. Eu nu zic ca e nascuta dintr o anumita religie, nu sunt de acord cu ideea de religie(poate insemna orice, si uneori alte religii nu au respect sau iubire pentru altii semenii)ci prefer Dumnezeu care e inceputul moralitatii. Fara Dumnezeu moralitatea devine o chestiune de decizia fiecaruia si de multe ori nu conteaza moralitatea oamenilor cand unii liderii sau decis sa omoare in masa( Hitler, Pol Pot)

| T0T a răspuns (pentru Dddonkey):

Păi am spus de unde provine:
„E născută din nevoia noastră de a conviețui pentru a supraviețui și a ne dezvolta."
În rest moralitatea s-a construit pe baza influențelor care au provenit în mare de la cei care voiau să controleze masele.
Nu am spus că împerecherea pleacă din moralitate. Ea pleacă din instinct. Moralitatea poate pleca din împerechere. Având în vedere că grupul format respectă niște ideologii, e normal că le respecți și tu ca să fii integrat. E mai simplu să te reproduci dacă ești integrat într-un grup și nu pustnic. De asemenea, pentru a cuceri o femelă trebuie să te comporți într-un anume fel pentru a avea succes. Nu întotdeauna, dar în mare asta se întâmplă. Omul adoptă comportamente ca să îi fie bine, iar după o perioadă îndelungată de timp i se întipăresc aceste comportamente.
Moralitatea de bază provine din evoluția noastră, din nevoia de a supraviețui. Cele mai importante aspecte morale promovează apartenența la un grup, de aceea moralitatea poate însemna că nu e bine să ucizi, cum a făcut de exemplu Hitler. Moralitatea nu e absolută nici în aplicare. Sunt destui care se pot abate de la ea. Însă în modul ăsta a devenit moralitatea ceva important. Mai departe religia a întreținut-o și a modelat-o.

| Dddonkey a răspuns (pentru T0T):

Sunt de acord cu unele puncte scrise de tine, dar toate astea duc spre un inceput, din nou moralitatea difera de fiecare chiar daca tu crezi ca avem aceleasi ideologii, multi cred ca e ok sa minti, furi, jignesti in schimb altii nu vor lua parte si nu cred ca foloseste.
Totul are un inceput ca si viata noastra, inceputul planetei, de unde ar proveni daca nu a fost un creator? Ca sa aio creatie trebuie sa fie un creator nu?

| T0T a răspuns (pentru Dddonkey):

Toate teoriile au un punct inițial. Evoluția sistemelor de asemenea este reprezentată de un punct inițial. Înseamnă asta că înainte de acel punct inițial sistemul nu funcționa? Probabil că nu. Eu țin punctul inițial de când mă interesează de acel sistem sau de unde pot să măsor. Sistemul îl pot descoperi și pot intui un comportament precedent dacă e cazul. Însă în unele cazuri nu putem că suntem limitați ca oameni și descoperim lucruri pas cu pas.
Dacă spui că o creație are nevoie de creator nu te înșeli. Însă dacă spui că planeta este o creație, te poți înșela. Dacă ai rezolvat vreodată o problemă mai complicată de matematică poți observa că răspunsul poate zace în locuri unde nici nu ne-am gândi să ne uităm. Creatorul pare cea mai la îndemână soluție, de aceea o iau atâția oameni ca fiind valabilă. Când nu cunoaștem ceva simțim nevoia să aflăm. Dacă nu putem afla, ne imaginăm. Așa și vikingii au găsit ca soluție a apariției fulgerului ciocanul lui Thor. Azi știm că asta a fost soluția corectă? Nu.
Legat de mințit, furat, jignit etc. Toate astea nu încurajează apartenența la grup despre care vorbim, deci pot fi considerate imorale. Dacă într-un grup toți ar fura, acel grup ar fi haotic și nu ar funcționa eficient. Dacă toți s-ar jigni, nu ar mai putea lucra atât de bine împreună știind că nu sunt bine integrați. Dacă ocolești adevărul, ocolești și situația reală a grupului, iar când apare o problemă tu vei încerca să demonstrezi prin minciună că nu există, nu o vei lua la cunoștință pentru a o repara. Toate aceste situații răspândite pot însemna dezastru abătut grupului. De aceea doar puțini își permit să scape nepedepsiți, iar cei care încalcă morala trebuie pedepsiți. Legea tot din morală pornește.
Eu o numesc morală rațională. Ea are o logică. A pornit pentru că noi oamenii suntem slabi individual. Avem nevoie să lucrăm împreună pentru a ne dezvolta. Suntem diferiți și avem aptitudini diverse. De acolo și vorba celebră „divide și cucerește". O societate care nu e unită și nu e în stare să colaboreze e ușor de destrămat. Noi știm asta de multe mii de ani. Ne-a intrat în sânge acest pericol ca și moralitatea. Nu la toți, dar multora. E greu să spui de ce un individ s-a abătut de la moralitate. E foarte complex de studiat situația individuală a cuiva. O traumă te poate modela forțat într-un anumit mod. Nevoia de a supraviețui poate face la fel (în pragul de a muri de foame, cam toți dintre noi am fi în stare să ucidem dacă am avea o bucată de pâine în față și în fața noastră unul ca noi).

| Celcestietot a răspuns (pentru NotNamed):

Multumesc lui Dumnezeu pentru ca am vazut asemenea raspuns, acum stiu ca esti unul dintre oamenii care nu s-au intors de pe lumea cealalta, pentru ca nu exista ca asa ai decis tu pe baza a ceva neconcludent.

| Celcestietot a răspuns:

Judeci fara sa ma cunosi, si creezi structuri ciudate (ultima propozitie). Am cercetat toate religiile pe care le-am putut cerceta, nici macar nu ti-am scris ca sunt crestin sau ca am vreo religie anume. Am facut eu asta? Nu.
Tu crezi in ce vrei, eu nu ti-am impus ceva in comentariul meu, dar ai o atitudine atipica de ateu (parerea mea), si totodata una absolutista care nu este necesara.

| NotNamed a răspuns (pentru Celcestietot):

"Multumesc lui Dumnezeu" - deduc ca ești un creștin convins
"acum stiu ca esti unul dintre oamenii care nu s-au intors de pe lumea cealalta, pentru ca nu exista ca asa ai decis tu pe baza a ceva neconcludent." - m.a deranjat faptul ca vi sa imi raspunzi pentru ca te.a iritat răspunsul meu ca altfel l.ai fi ignorat si sa imi spui ca ce cred este pe o baza neconcludenta iar deranjul meu este ca tu cu degetele tale scrii "neconcludent" stiind ca existența dumnezeului tău nu are o dovada concludenta pe pamant.

| Celcestietot a răspuns (pentru NotNamed):

Aha, deci Dumnezeu se gaseste numai la crestini? Se pare ca nu ai auzit numai de crestinism, deci tu esti cel spalat pe creier inca de mic.
M-a iritat? Chiar deloc, dar se pare ca tu stii pana ce simt eu.
Zoomere, cu lacuna asta de logica si cu nesimtirea primesti block din partea mea.

| doctorandus a răspuns (pentru T0T):

PRINCIPAL pentru mine este ce faceti/cum va comportati fata de mine si de altii, si nu ce credeti. Sunt oameni ce cred chestii foarte frumoase, chiar utopice si s-au exteriorizat in fapte prin comunism, sau oameni ce cred tot felul de tampenii si conduita lor este decenta si legala.