Nah, e taxa de membru. Daca nu o achiti la timp, te cearta public de obicei pana scoti cash-ul. Cum fac de exemplu unii popi, care mentioneaza in biserica cine a ''uitat'' sa plateasca contributia.
Nu. Orice organizatie are un loc, un sediu, unde credinciosii se intilnesc toti impreuna. Ca orice loc, ca orice cladire, are nevoie de intretinere. Daca credinciosul vrea sa stea in conditii umane, sunt de luat cateva aspecte in seama. Caldura, lumina, piesele de mobilier, etc. Dar toate astea costa. Nu se ofera gratis. Si pentru ca adesea locul e mult mai mare decat un simplu apartament, si consumul si necesitatea reparatiilor e mai mare. Este nevoie de un administator, de un meserias bun la toate, chiar de un paznic la cele mai mari. Si nimeni nu iti sta la munca pe ochi frumosi. Deci costurile pot ajunge sa fie destul de serioase. Si mi se pare indreptatit sa se ceara bani in acest sens. Daca faci parte dintr-o familie, si stai cu ea in aceeasi casa, si lucrezi, cred ca esti de acord ca nici nu se pune problema de a nu plati la intretinere. La fel e si cu biserica, e o familie mai mare, si toti contribuie la intretinerea localului unde se aduna.
Eu am fost ani buni in doua organizatii. Nici una nu a cerut bani pentru altceva. Dimpotriva, in cazurile celor saraci, care nu au putut da, organizatia a fost cea care s-a ocupat de ele, dind din ce credinciosii au dat. Poti sa pui si asta pe lista, credinciosii dau si pentru ca organizatia da mai departe la altii in nevoie. Daca tu ca credincios, suspectezi ca cu acei bani dati se intampla lucruri necurate, ai dreptul sa cercetezi, sau, daca nu o poti face, poti sa nu mai dai deloc, nu e ceva obligatoriu, Biblia spune ca poti cerceta lucrurile si actiona potrivit constiintei.
Stii, cei din afara vad cum unii se folosesc de ce dau credinciosii in scop personal, si e adevarat ca o fac nepermis de mult, e intr-adevar o realitate asta. Dar ce nu vad cei dinafara, si cel mai adesea nici credinciosii nu vad, e cit se da altora in nevoi. Atita timp cit Hristos spune in cazul darniciei ca ce face dreapta sa nu stie stinga, deci trebuie facut totul in ascuns, nu vei vedea niciodata un credincios ca se va lauda cu ce a dat. E ca un aisberg, la suprafata vezi doar o mica, infima parte. Ce e dedesubt, invizibil, e grosul. Daca va exista o zi a judecatii, cei necredinciosi vor fi surprinsi de cit de mult au dat cei ce cred in viata. Daca nu vezi, nu inseamna ca nu exista.
Iti dau doar un caz. Pe vremea comunistilor, din cauza persecutiei, o familie nu putea lucra, si aveau 11 copii. Cind au inceput problemele serioase, lipsurile, au inceput luna de luna sa gaseasca, la aceeasi data, in cutia postala, un plic cu echivalentul unui salariu bunicel in bani. Acel plic cu bani venit lunar timp de ani de zile i-a ajutat sa supravietuiasca. Stiu povestea de la unul din copii, care era deja matur cand mi-a povestit-o. Acum, desi este in varsta, sunt absolut sigur ca tot nu stie de unde veneau banii. Desi in acea perioada parintii lui au cercetat sa vada cine ii ajuta. Asta inseamna sa faci lucrurile in ascuns, stinga sa nu stie ce face dreapta.
Tu poti sa crezi ce vrei, sa vezi doar partea negativa a lucrurilor, care e infima insa fata de cea pozitiva, pe care niciodata nu o vei putea descoperi, pentru ca asta este natura lucrurilor in biserica lui Dumnezeu. "Slava lui Dumnezeu sta in ascunderea lucrurilor" spune Biblia.
Nu zic ca nu sunt și preoți sau instituții ce exagerează sau fura, dar mai sunt și popi și biserici ce nu fac lucuri de genul.
La mănăstiri spre exemplu nu e obligatoriu sa dai nimic dacă nu vrei. Poti sa lași un leu /doi la pomelnic, sau cât dai un 50 de bani pe o lumânare etc.Dar nu te forțează nimeni.
În cartierul unde am crescut eu spre exemplu, când vine popa cu Iordanul nu trebuie sa dai nimic. Daca vrei tu poți sa cumperi un calendar pentru noul an cu imaginea bisericii dar atât.Nu plătești sfintitul.
La tara in schimb plătești o suma (nu mai știu exact cat) pentru groapa (la oraș dai mii de euro pe un loc de veci) și slujba dacă, cumva nu ai familie.Dar si asa, se da cel puțin 2000 de lei ajutor de înmormântare când se întâmplă să te duci.
În general plătești serviciile, condițiile, spațiu etc.
"Iti dau doar un caz. Pe vremea comunistilor, din cauza persecutiei, o familie nu putea lucra, si aveau 11 copii. Cind au inceput problemele serioase, lipsurile, au inceput luna de luna sa gaseasca, la aceeasi data, in cutia postala, un plic cu echivalentul unui salariu bunicel in bani. Acel plic cu bani venit lunar timp de ani de zile i-a ajutat sa supravietuiasca."
"Asta inseamna sa faci lucrurile in ascuns, stinga sa nu stie ce face dreapta."
Bum, si atunci intrebarea: presupunand povestea ca reala, de unde stii ca ii primea de la un mistic?!
Sunt banii pentru buna funcționare a Bisericii.
În astfel de biserici(cum ar fi cele tipic baptiste) se fac tot felul de organizări pentru ajutorul bătrânilor, văduvelor, cel puțin fraților și surorilor din Biserică care sunt bolnavi/e, tabere pentru tineri/seniori, babysitting, mașină pusă la dispoziție pentru cei ce nu pot ajunge la biserică și înapoi acasă ș.a. Organizările se fac, sau ar trebui să se facă de către pastori. Pe lângă învățătura pe care trebuie să o ofere cel puțin de două ori pe săptămână și care să se încadreze în crezul creștin baptist, trebuie să ofere cel mai mare ajutor în respectivele organizări și consiliere(1 la 1) pentru fiecare membru al bisericii(cel puțin o dată pe an pentru a se asigura că nu duce lipsă de ceva ce ar putea ajuta Biserica și că este pe calea lui Hristos).
Având în vedere aceste lucruri ne putem da seama cât de mult timp ocupă și de ce liderii organizatorici sunt(sau ar trebui să fie) plătiți de către cei care se bucură de toate acestea.
Chiar dacă ar fi persoane care profită financiar pe urma enoriașilor baptiști, nu este ceva ce pot schimba sau influența din poziția pe care o am în societate. Deci cu ce mă ajută să mă îngrijorez că poate-mi fură câte un leu din salariu?
Nu asta e taxa de membru.
Cică atunci când un om moare sufletul său se întoarce înapoi la carte în Biblie.
Taxa de protecție e o mare prostie. Dacă nu ai dușmani nu plătești nimic. Asta era acum sute de ani.
Singurul care are dreptul să îți impună taxe e guvernul și nimeni altcineva.
Da tu un caz de necredincios care sa facă așa ceva. Nu sa dea o data, asta e ușor, orice om o face, ci sa ii pese incit sa aiba grija pe termen lung. Primul lucru care l-am aflat despre pocăiți a fost cînd eram mic, părinții mei vorbeau de ei și ziceau că se ajuta între ei. Și acea familie neavind contacte cu necredincioși, ghici care necredincios i-ar fi ajutat atît fara sa ii cunoască.
"Nu bogați. Aia dau că au de unde."
Nu dau "ca au de unde". Altele sunt motivele pentru care dau.
"Unul cum a fost cel dat de mine, pe vremea comuniștilor toți erau egali"
Dupa cum singur ai spus, nu toti erau egali. Ala cu 11 copii, daca zici ca era vai mama lui, e evident ca nu era "egal" cu ala de la care primea.
Dar ca idee, cat de imbecil sa fie cineva sa faca 11 copii daca este vai mama lui?! Si cand te gandesti ca si el, si copiii lui, au drept de vot...
Oricum, mai mult ajutor pentru el decat banii aia, ar fi fost ca dupa 3=4 copii sa-i spuna unul: ba imbecilule, opreste-te din facut copii.