Ce ai scris tu este un sfat duhovnicesc, dat intr-un anumit context, nu o dogma. Au fost perioade in istorie cand oamenii, fie impovarati de munca, fie din cauza saraciei extreme (nu aveau incaltari, sau un rand de haine curate) evitau sa mai participe la slujbe.
Si Patericul este plin de astfel de sfaturi duhovnicesti, dar nu se aplica oricare vorba oricarui om. Si daca o zicere este destinata doar unui om sporit in asceza, sau care a facut pasi mari spre apropierea de Dumnezeu, nu inseamna ca zicerea respectiva este falsa sau potrivnica credintei.
Am mai spus, dar mai spun o data. Dumnezeu a facut pe om NORMAL si ii cere sa aiba un comportament potrivit felului lui de a fi, adica normal, si i-a mai si explicat ce inseamna normal pentru a nu exista confuzii. Si le-a spus :
"Sa fie milostivi,blanzi,cinstiti, drepti, modesti,cu inima curata, facatori de pace, care au in suflet dragostea, bucuria, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa,înfrânarea, neimpovarati de nici o grija, nefatarnici, iubitori de adevar,care nu defaimeaza, nu umbla cu inselatorii,nu tulbura,nu umbla cu mestesugiri ascunse, rusinoase,fara viclesug, fara partinire,iertatori, isi iubesc aproapele si isi pun sufletul pentru. prietenii sai, care lucreaza intotdeauna ca pentru. Domnul nu ca pentru. oameni. care nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr."
(Extrase din Evanghelie)
Deci asa sa faca pentru ca asa e normal. anormale sunt :
mânia, iuţimea, răutatea, defăimarea, cuvântul de ruşine din gura voastră, nu fiti plini de toată nedreptatea, de desfrânare, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de hotii, de purtări rele, bârfitori, grăitori de rău, urâtori de Dumnezeu, ocărâtori, semeţi, trufaşi, inchinatori la idoli, lăudăroşi, născocitori de rele, neînţelepţi, călcători de cuvânt, fără dragoste, fără milă, hrapareti, betivi, defaimatori, iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudăroşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, lipsiţi de dragoste, neînduplecaţi, clevetitori, cruzi, neiubitori de bine, trădători, necuviincioşi, îngâmfaţi, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu, si altele ca acestea cum ar fi desfrânarea, necurăţiea, destrăbălarea, Închinarea la idoli, fermecătoria, vrajbele, certurile, zavistiile, mâniile, gâlcevile, dezbinările, eresurile, Pizmuirile, uciderile, beţiile, chefurile"
( Extrase din Evanghelie)
Pentru a fi normal este nevoie de asceza?, de invataturile celor care au incercat sa devina oameni normali, si care au facut asta respectand invatatura lui Iisus cea pe care o avem si noi in Evanghelie? Puteau fi acei batrani calugari sau preoti mai mult decat normali? Nu se stie ca orice depaseste limitele normalului este anormal?
Referitor la dogma nu pot sa spun nimic bun, iar ce nu e bun si nu e de folos nu are rost sa discutam.
"Biserica este o corabie"- NU se refera la cladire, la caramizi, ci la esenta a ceea ce Biserica reprezinta. Atelierul mantuirii, spatiul spiritual in care Fiul lui Dumnezeu Si-a intemeia tpreotia crestina, in care a lasat transmiterea harului.
Cum ai putut oare sa deduci acest lucru? Din doua una.
- Ori nu stii, draga Mircea, ce este aceea exprimare metaforica (ca si cand nu ai cunoaste faptul ca Biblia abunda in astfel de procedee artistice mai mult decat orice carte de literatura),
- ori, si s-ar putea ca despre asta sa fie vorba, esti mai tendentios decat ma temeam...
Ar trebui sa te temi de acele "exprimari metaforice". Toate interpretarile care au dus la dezmembrarea bisericii lui Dumnezeu si aparitia mai multor religii care nu se suporta intre ele, au fost facute deoarece niste explicatii simple, pe intelesul oamenilor de acum 2.000 de ani, au fost considerate metaforice si interpretate in functie de interesul fiecaruia. Iar daca au fost folosite si metafore ce mare piedica s-a pus in fata intelegerii unui text?
Din punctul tau de vedere sunt un nestiutor, si recunosc faptul ca nu stiu nici dogma ta si nici alte dogme, eu stiu doar partea din Evanghelie pe care Dumnezeu mi-a permis sa o inteleg. Iar Dumnezeu m-a lasat sa inteleg ca biserica lui Iisus este formata din crestini
Acum 2 ore | milan9 a răspuns:
"Biserica este o corabie"- NU se refera la cladire, la caramizi, ci la esenta a ceea ce Biserica reprezinta. Atelierul mantuirii, spatiul spiritual in care Fiul lui Dumnezeu Si-a intemeia tpreotia crestina, in care a lasat transmiterea harului.
iisus nu era crestin nici apostoli lui nu erau, iisus nu a facut vreo religie, secta, iisus a dat cheia lui petru, petru unde a facut prima biserica nu scrie in biblie, probabil era ceva metaforic
De acord cu tine.
Biserica reprezintă oamenii; ei sunt "pietrele vii" amintite de Petru.
Iar dacă ne luăm după pilda fiului risipitor, se pare că amândoi fii erau pierduți -chiar și cel mare rămas acasă.
Faptul ca ai scos expresia din context, o face de neinteles.
De fapt, Biserica este o corabie, ce are 7 vasle (adica cele 7 sf. taine). Esti salvat in Biserica atata vreme cat te folosesti de aceste taine si duci o viata in conformitate cu cerintele lor.
Cu siguranta Sf. Nicodim nu se referee la biserica, ca cladire, ci la sensul larg de Biserica (capul, care este Iisus; membrele; ierarhia administrative, cladirile etc.)
Vezi că te faci de cacao, cuvântul biserică are substitent dublu la ortodocși. Când e cu "b" se referă la clădire iar când e cu "B" se referă la biserică ca ansamblu credincioșilor.
Biserica lui Iisus este formata din crestini, dar surprinza... Aceasta Biserica are un anumit corp de invataturi, de reguli, un mesaj clar, un ANUMIT mod de intelegerea a acestui text al Scrupturii.
Daca in teza la Literatura poti lua 10 pe o interpretara originala a unui anume text literar, nu acelasi lucru se intampla cu textul Scripturii. Cuvantul acesteia ete foarte clar:
"Exista UN Domn, O credinta, UN botez"- Unicitatea Bisericii este subliniata clar.
In DIFERITE locuri ale Bibliei...