Depinde la ce biserici te referi... Biserica Ortodoxa este majoritara si este normal sa fie ajutata intr-o oarecare masura si de stat... insa de celelalte secte si biserici nu stiu insa cred ca ar fi normal sa fie ajutati si ei deoarece totusi tot lucratorul isi primeste plata sa
Tu de unde ai mai aparut? Bai nene, TOATE cultele din Romania legale primesc bani de la buget, stiai? Si musulmanii, si adventistii, si catolicii, si iehovistii, si greco-catolicii, toti, iti vine sa crezi asa ceva?
Intr-un stat democratic, biserica trebuie sa fie separata de stat!
Nici un cult nu trebuie sa fie favorizat sau considerat mai special ca altele.
Cititi Constitutia!
Nene eu am spus clar daca ai citit intrebarea la ce biserici mam referit.Deci inca odata ma refer la bisericile legale.Nu am zis de secte sau alte organizatii ilegale.Si tie ti se pare logic spui, normal ca daca unia is majoritari doar ei sa fie ajutati? Frumoasa logica mai ai.Dai inainte cai dai bine.Cind o sa ai un copil sau mai multi la fel sa faci, sa dai doar la unu si la restul sai pui sa se uite.Si sa le si explici de ce, sa le spui ca tii mai mult la cel care ii dai, ai sentimente mai majoritare pentru el decit pentru restul.
Tatatie eu nu am afirmat ceva ce tu bati cimpii pe aici.Ai vazut tu ca am facut eu vreo afirmatie de genul ce tu spui? Tu stii sa citesti? Dar sa intelelgi o intrebare stii? Mai cauta mai citeste odata dupa vii si dai un raspuns.Eu am pus o intrebare simpla, dar daca nici asa nu o poti intelege atunci nu vad ce mai putem discuta.Ce vrei sa iti desenez sau cum? Am spus clar doar daca deci DACA doar daca BOR primeste.Nu am facut afirmatia ca asa este ca doar Bor ia si restul nu.Si tocmai de aia am si intgrebat ca nu stiu.Deci da nu stiu daca toate bisericile primesc ceva.Dar asta o poti spune cu frumosu nu cu ba si too si de unde am mai aparut si eu.Si daca vrei sa stii de unde am aparut atunci afla ca Dzeul tau ma trimis.Esti lamurit acum?
Primesc si alte culte dar nu toate, ti se pare logic sa-mi fac o biserica cu 5 adepti si sa primesc cat BOR? Sincer mie nu mi se pare mai ales ca unele secte (culte -cum le place sa li se spuna-) sunt finantate de afara ca sa aiba cat mai multi rataciti
Nu am intrat pe aici sa ma trimti sa citesc constitutia.Asa mergeam citeam si tot nimic nu rezolvam, adica tot nu stiam ce am intrebat. Daca in constitutie se spune ceva aia nu inseamna ca si se aplica.Nu cred ca undeva in constitutie spune ceva ca guvernantii pot sa fure ca in codru. Oricum multumesc pentru sfat, insa nu il urmez ca nu sint curios.Eram asa curios cum se procedeaza nu ce scrie in constitutie si daca cineva stie poate sa raspunda si ma scuteste de un efort in plus.Numai bine
Da ai raspuns dar inainte ai mai spus si altceva ca de unde am mai aparut si eu si bai nene si nu stiu cit de frumos e sa vorbesti asa.Si nu am spuis clar ca doar BOR primeste.Mai citeste odata sa vezi ce am spus.Dar e mai bine sa o lasam sa ca nu ajungem nicaeri.La tine DACA ce semnificatie are? E acelasi lucru ca si cum as fi spus da primeste? Naspa, se pare ca atunci cind vrei sa postezi o intrebare e mai bine sa desenezi.
Am intrebat eu ceva de citi adepti are o biserica, sau de citi adepti e nevoie sa primesti ceva? Am intrebat simplu si clar daca se da ceva catre BOR si daca se da ceva si catre alte biserici legale.Nu cred ca daca tu iti faci o biserica cu 5 adepti vei fi legal.Te asigur ca nu intri pe usa primariei sa inregistrezi acea biserica.Cind am sps legale cred ca se intelege ca sint biserici cu f multi adepti.Da alte biserici sint finantate de afara probabil ca statul roman ajta doar BOR-ul.Dar nu pot sa zic sigur si de aia intrebai pe aici sa stiu daca cineva este bine informat.Si daca asa stau lucrurile eu nu vad sa fie normal sau logic chestia asta.
Asta este alta poveste si eu la fel as zice.Sincer eu as face mai mult de atit.As scoate tot ce tine de biserica la licitatie, cine vrea sa cumpere sa cumpere.Inainte as anula orice ban sau material catre orice biserica, as stopa orice ajutor catre biserici. Dupa as vinde totul si as scapa de de o povara, de o lene pe care trebuie sa o suport sa o intretin.Ba mai mult iais impozita la cladirile cumparate.Eu un amarit am o casa, un apartament si platesc impozit pe el, nimeni nu ma scuteste.Nu vad de ce nu ar plati si acesti banditi.Bine as face astea dupa ce as elimina toti hoti de la guvernarea tarii.Sa fie pusi acolo oameni cit de cit mai cinstiti si care sa faca ceva pentru oameni. Apoi eu ca salariat nu vreau, uite nu-s de acord ca din impozitul ce mil opreste mie sa fie platiti preotii indif de unde ar fi ei. Vrei sa ai biserica cumprara si dupa cine vrea poate sa idi dea tot salariul lui sau tot ce are ca nu se baga nimeni.Da asa ar fi logic, corect, normal.Dar in Romania de mult nu mai exista asa ceva, normalitate sa nu mai zic de corectitudine si asa mai departe.
Da! Chiar zilele trecute am urmarit o emisiune cu Prigoana, si al un moment dat zice ca in Constiutie scrie ca Biserica este autonoma - deci si financiar! - si de fapt, tot clerul ia salariul de la stat! Si eu m-am crucit - se stie ce evazionist gigant este! - si m-am gandit ca, daca toti banii aia s-ar duca catre Sanatate si Educatie, ar fi SUPER OK! Ei sa se administreze singuri, din toate taxele pe care le percep - si pe care nu prea elibereaza chitante! - sa fie mai cumpatati, mai smeriti si mai deontologi, si s-o lase mai moale cu papa la greu, de uite ce obezi sunt si ce rosii la fata, etc, etc! Daca nu crezi, cauta pe net si emisiunea si articole despre evaziunea financiara si ai sa te convingi!
Nu am spus ca nu cred, doar intrebam daca primesc bani de la bugetul statului.Acum ca este autonoma este una si alta este daca primeste bani de la buget.Autonomia probabil se refera ca politicul nu se amesteca in treburile lor interne, nu se refera si la faptul ca sint si autonomi financiar. Daca constitutia ar spune asa ceva nu ar avea cum sa le dea bani de la buget.Deci eu la asta mam referiot si voiams a stiu daca ei primesc bani de la buget.SI saca primesc, atunci voiam sa stiu daca si alte biserici de ex pnticostali si care mai sint primesc si ei bani de la buget.Restu ca sint "porci"ca fac ce fac e treaba lor si problema guvernului care ii ajuta.Sau poate pina la urma e si treaba noastra ca noi contiribuim la bugetul statului si din banii nostri aia ajung porci si fac ce fac.Deci ar cam trebuie sa ne pese la toti ce se intimpla.Ei de administart tot singuri se administreaza si acum ca de aia spune in constitutie autonomie.Probelema e ca statul ar fi trebuit sa isi ia mina de pe ei sa nu-i mai ajute deloc.Sa le ia tot ce au ca de fapt nu sint proprietatile lor, sint proprietatile tuturor cetatenilor tarii si sa le vinda lor daca ei vor sa aiba o biserica. Dupa ce o sa cumpere o sa plateasca apa, curent electrica si ce mai vor singuri din banii lor.Plis de asta statu va trebuie sa le perceapa taxe pe cladirile lor ca or sa fie proprietari de cladiri.Restu ca or sa fie non profit nu are ce le impozita.Dar daca si acolo oamenii vor cere chitante pentru tot ceea ce platesc atunci vor trebuie sa dea impozite si din banii aia.Si sa vad atunci ce or sa faca. Iara credinciosii pot sa le dea lor tot ce au ca nu o sa le mai pese la nimeni.Deocamdata eu platesc impozit si o parte din impozitul meu se duce si la biserica si poate ca eu nu sint de a cord cu asa ceva.Asa ar trebui facut,iar banii luati din vinzarea tuturor bisericilor si paminturilor si ce mai sint manastiri etc sa se faca ceva util pentru locuitori pentru oamenii, sosele, reparatii la spitale, case de copii., case de batrini si asa mai departe.Plus ca se elimina si banii alocati lor din buget care de asemenea poati fi redirectionat catre pensionari dee ex.Nu sa vii sa tai pensiile unor amariti care au muncit o viata vai de mama lor si tu ca guvern sa dai bani la [putori la leprele din Bor.Trebuie sa luam atitudine ca nu se mai poate.Toata tara este corupta de la mic la mare.Toti fura ca in codru, dupa cum apuca si dupa cum are ce apuca.Mergem din ce in ce in jos, sintem mai amariti pe zi ce trecem si asta din cauza guvernantilor care ne fura si ne umilesc in vazul tuturor.Nu am nimic impogtriva credinciosilor sau a bisericii dar nu asa trebuie sa mearga lucrurile.Ba sint de acord ca sa existe bisrici si credinciosi ca doar asa se poate aduna bani la bugetul unui stat.Cu citi mai multi credinciosi si mai multe biserici cu atit mai multi bani se vor stringe prin impozitare.Si acei bani poti fi fololsiti de cei care ne conduc sau de catre cei pe care noi va trebui sai punem si sa fie cinstiti in scopuri utile pentru noi toti. Daca vrem ca noi romanii sa avem un viitor, sa fim o natiune adevarata si puternica doar asa putem merge mai de[parte.Nu cu favoruri nu fitile si tot felul de furaciuni.Si aici nu ma refer doar la biserici sau relifgie, ci la toate formele de activitati ce se desfasoara intr-o tara.Aici acum am dat un exemplu cu biserica pentru ca ne-am gasit pe aici. Sper sa nu supar pe credinciosi dar si pentru ei ar fi foarte bine. Daca ai de unde sa produci vei avea si de unde sa dai la biserica sau la preot daca asta doresti.Cu cit vei fi mai sarac cu atit biserica, preotul vor fi si ei mai saraci si mai lipsiti de mijlopace sa te ajute chiar si sufleteste sau chiar si cu vorba.Wow ce roman am mai scris pe aici.
Daca nu ai citit din pana la capat raspunsul meu iti arat aici inca odata raspunsul pe care il voi explica: Depinde la ce biserici te referi... Biserica Ortodoxa este majoritara si este normal sa fie ajutata intr-o oarecare masura si de stat... insa de celelalte secte si biserici nu stiu insa cred ca ar fi normal sa fie ajutati si ei deoarece totusi tot lucratorul isi primeste plata sa
Uita-te si apoi comenteaza... eu am scris ca da este normal ca BOR sa primeasca ceva de la stat daca e majoritara asa cum cred ca daca biserica catolica sau baptista ar fi majoritara ar trabui sa primeasca ceva de la stat. Apoi am scris "alte secte si biserici" nu doar secte... si am continuat cu faptul ca mi s-ar parea si mie normal sa primeasca ceva si sa fie ajutati deoarece tot cel ce lucreaza trebuie sa isi primeasca plata.Si am subliniat iarasi faptul ca nu stiu daca celelalte confesiuni fie ele secte fie ele biserici catolice baptiste, evanghelice sau alte genuri primesc asa ceva findca nu sunt in acest domeniu, apoi venea continuarea ca mi s-ar parea normal sa primeasca si aceste biserici minoritare ajutor din partea statului fiindca totusi desfasoara si aceste activitati in folosul cetateanului si merita platite.
Citeste si dupa aceea poti sa tot sari cu gura pe mine.
Statele islamiste nu finanteaza ortodoxia, asta este religia de stat asta se finanteaza
Nu am sarit cu gura doar voiam sa zic ca vorbim de ceva legal aici.Imi cer scuze daca am sarit cu gura pe tine.Dar mie nu mi se pare normal daca esti majoritar sa primesti doar tu ceva iar restul nu.
Cam asta am spus si eu... m-a deranjat doar ca nu ai citit ce am scris pana in capat
Biserica ortodoxa este a statului si nu mi se pare nicicum logic ia-o cum vrei sa fie finatata de stat atita timp cit este o institutie consumatoare de bani, nu aduce nimic bun societati.Plus de asta eu nu sint de acord ca din banii mei o parte sa mearga la ei, pentru ca eu nu-s curios de nici o religie.Aici nu e vorba doar de alte religii ci de cei care nu-s religiosi, deci toti astia adunati nu vad de ce ar sustine pe barbosi.Cum am spus logic,de bun simt si mai stiu eu cum BOR sa fie privatizata si dupa du-te frate si dati tot ce ai bisericii, nu am absolut nici o obiectie, pentru ca fiecare face ce vrea u munca lui cu avutul lui.Dar atita timp cit alte religii, nereligiosii platesc pentru ca BOR sa fie sustinuta cum poti sa spui ca ti se pare firesc.O persoana normala nu poate sa spuna asa ceva, doar daca acea persoana este barbos si normal ca trage cu dintii sa isi mentina slujba.Si nu sint curios de activitatile ce le desfasoara biserica, nu biserica se ocupa de educatia copiilor ci scoala, de aia platim scoala, adica o sustinem, nu sa platim scoala si hai ca stai asa ca si biserica trebuie sustinuta ca desfasoara auzi la tine activitati in folosul cetateanului.Arata si mie o activitate a bisericii in folosul comunitatii ca mai facut curios poti? Se implica biserica in plantarea de copaci, in stringerea gunoaielor, in mai stiu eu ce alte chestii de genul asta pe undeva? Activitati folositoare spui? Poate daunatoare voiai sa spui, pentru ca pe linga ca sint tinuti din bani publici mai jegmanesc si oamenii, amaritii de oameni care se lasa prostiti de acesti barbosi.Frate daca tot vrei sa ajuti comunitatea asa cum spun ei si cum spui si tu car faceo ei atunci refuza banii ce tii baga lumea in buzunare.Tu ca preot barbos si cinstit,care stii f bine ca ai un job pe spatele acestor oameni amariti cum poti tu oare sa accepti banii lor,cum poti tu dormi linistit cind stii ca batrinul ala,batrina aia are o pensie de mizerie,ca taranul ala da cu sapa vai mama lui pentru banii aia,ca are copii si asa mai departe,cum poti oare sa dormi stiind ca ala iti da tie bani? Pai eu daca as fi as refuza,daca ei ar insista,as cauta sai invat, daca nu ar vrea sa inteleaga i-as ameninta ca nu-i mai primesc la biserica daca mai dau bani. Daca eu sint popa inteleg au salarii mici, dar nici nu dau cu sapa, nu se omoara cu munca, atunci sa-l invete pe amaritul ala sasi tina banii ca si asa e vai de el.Pai sa vad asa un popa si sincer de nu stiu ceas face.Ei pur si simplu accepta si ultimi bani de la un amarit chiar de ar sti ca ala a doua zi moare de foame.Tu de astia vii si imi vorbesti mie? Tu pe astia ii sustii si spui ca face activitati in folosul cetateanului? Nu este corect ca bisrica sa primeasca ajutor de la stat nicicum indiferent ce biserica ar fi ea.Statul roman este si asa vai mama lui, apoi tot ce tine de biserica apartine statului nu preotilor, chiar si acea secta, sau alte culte au si ele o bucata din BOR asta daca nu stiai. orice cetatean are o bucatica din aceasta biserica a staului.Statul roman a privatizat orice institutie ce nu era rentabila.De ce continua sa finanteze BOR? E cumva bor o institutie rentabila? aduce vreun venit la bugetul de stat? NU.Atunci privatizarea ei asta e un lucru firesc, normal. Dupa cum am spus toti religiosii sa faca ce vor, sa se faca sclavii lor ca nu imi pasa.Si spui sa nu sar cind spui ca bor desfasoara activitati folositoare.Omule cred ca visezi sincer.E ok o lasam asa ca oricum nu ajungem nicaeri. Daca esti religios e treaba ta dar nu trebuie ca eu sa te sustin pe tine, ca eu sa iti intretin biserica la care tu mergi si pe care o folosesti. Daca ti se pare asta logic atunci esti dusmanul meu pentru ca asta se numeste furt, se numeste asuprire, sau spune-i cum doresti.Mergi la biserica atunci cind e finantata suta la sute de religiosi sau de cei care dau bani de la ei din buzunar nu din banii statului.Statul nu este guvernul, sau presedintele, nu ei sint patroni ai staului ci noi toti cetatenii acestei tari.Cam asa stau lucrurile, iar daca nu iti place ce spun asta e, sa fii sanatos dar eu spun ce ma doare, spun care e parerea mea vizavii de acest bor.Nu am dat in cap nimanui, nu am jignit pe nimeni, deci am dreptul la opinie, sa vorbesc liber.Asa vad eu ceva logic, cinstit si asa mai departe.Tu poate vezi altfel pentru ca normal un ajutor si de la altu chiar fara voia lui iti vine bine.Nu stiu daca religia voastra asa va invata, dar cu siguranta bor asta face.Numai bine.
DeProfundis99 întreabă: