| AliKAlis a întrebat:

Bună, am o întrebare care sper sa nu jignească pe nimeni, pentru că nu acesta este scopul. M-am mutat de curând în Timișoara și voi face Crăciunul în oraș, de mica am fost învățată sa respect toate cultele religioase și crescând într-o regiune mai unită din punctul acesta de vedere desi sunt botezată in ortodoxie am frecventat și Biserica Catolică. Din copilărie întotdeauna în seara de Ajunului mergeam la slujba catolica pentru că este mai frumos structurată decât cea ortodoxă și cuprindea multe pasaje de orgă, iar în prima zi de Crăciun mergeam la slujba ortodoxă din același motiv, mai bine structurată și multe colinde, oricum in comunitatea în care am crescut majoritatea urmau acest ritual chiar și preotii Catedralei Ortodoxe Centrale și Catedralei Catolice, chiar special puneau slujbele la ore diferite. In fine, nu vreau sa plictisesc pe nimeni, idee este că îmi doresc să păstrez tradiția doar că în Timișoara pare ușor imposibil, nu mă înțelegeți greșit nu am nimic cu nimeni, dar nu mi se pare ok ca slujbele catolice din seara de Ajun sa fie in maghiara. Am intrat pe mai multe pagini ale Bisericilor Catolice din Timișoara, am întrebat dar majoritate preoților, paradoxal sau nu cu nume maghiare, au părut jigniți când i-am întrebat dacă există și o slujbă de Ajun seara in romana nu la 10 dimineața. Am înțeles că ar exista o catedrala catolica română in Arad dar mi se pare ciudat să mă duc până în Arad când în Timișoara sunt atât de multe. Iar acum întrebare, scuzați povestea lunga dar am simțit nevoia să explic, cunoaște cineva in Timișoara o biserică sau Catedrala catolica romană sau greco în care sa se tina slujba de Ajun in ROMÂNĂ? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

11 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Încă de la începuturile ei, biserica catolică a ținut slujbele religioase în limba latină tocmai pentru ca adevărul să nu fie cunoscut de oameni. De aceea biserica catolică a omorât mulți oameni care au îndrăznit să traducă Scripturile în limba maternă.
Astăzi, dacă slujbele religioase nu se mai țin în limba maternă (româna în cazul nostru) nu este din pricină ca oamenii să nu mai cunoască adevărul -căci ei nu îl doresc și nu sunt interesați de el; ci din pricina conflictelor etnice dintre români și maghiari. Pentru că maghiarii își doresc ca în zona lor din România să facă din ea o mică țărișoară ungurească. Dacă ar putea ar aduce chiar și moneda lor (forint-ul) în zona lor. Deci la mijloc sunt interese politice și nu le poți schimba nici dacă ai veni cu președintele țării. Totul este afacere și putere; bani și politică. În timpul acesta Dumnezeu rămâne un mister chiar și astăzi. Și asta din pricina bisericii catolice.

| AC4S4 a răspuns:

Daca gasesti o biserica greco-catolica, sunt sigur ca slujba va fi in limba romana.
In cazul bisericii romano-catolice, e mai complicat. Majoritari in biserica romano-catolica din Romania sunt maghiarii, de aceea limba cel mai des folosita este maghiara. Am vazut, ce-i drept, si biserici in care se organizau doua slujbe la ore diferite, una in maghiara, una in romana.

Trebuie sa existe slujbe in limba romana la biserica romano-catolica. In orase mult mai maghiarizate (Cluj-Napoca, de exemplu) exista.

| RAY a răspuns:

Biserica romano-catolică din cartierul Mehala
Deasupra altarului se vede o pictură murală cu Iisus pe cruce. Vitraliile au fost realizate la München. Orga a fost construită în 1902, de maistrul timișorean Leopold Wegenstein. Sfintele Liturghii se celebrează în limbile maghiară, germană si română, existănd posibilitatea peste săptămână să se celebreze si în limba bulgară

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Https://www.biserici.org/....../index.php

In aceasta biserica se celebreaza in fiecare duminica si sarbatoare o singura Sfanta Liturghie in limbile maghiara romana si germana.

| AliKAlis explică (pentru AC4S4):

Mulțumesc pentru răspuns, asta mă uimește și pe mine pentru că în alte părți știu ca nu este așa. Până la urmă în sudul țării, in Moldova, in nord, in capitală sunt și români catolici și exista Biserica Catolică R la București, așa că mi se pare complet aiurea că în Timișoara să se întâmple așa ceva, e adevărat că în Timișoara majoritate romana e ortodoxă sau protestantă dar oricum mi se pare o nedreptate pentru că până la urmă nu trebuie sa fi neapărat catolic că sa participi la o slujbă de Ajun. Biserica Greco Catolica cunosc una singura în centru dar nu găsesc niciun program însă o să încerc să mă duc să intreb, daca nu o să mă duc doar la Catedrala Ortodoxă, păcat însă că la noi slujba de Ajun e tratată așa sec, până la urmă mi s-ar părea normal ca si Ajunulul sa fie celebrat cu colinde și slujbă specială.

| AliKAlis explică (pentru RAY):

Mulțumesc pentru răspuns, am verificat la fel că și la celelalte slujba in romana la 6 dimineața in maghiara la ora 17 foarte corect, cred că pe cea de la 6 in romana nici nu o țin. O sa caut o biserica Greco catolica poate acolo se tine și in romana la o oră decenta pentru Ajun

| AC4S4 a răspuns (pentru AliKAlis):

Eu sunt neoprotestant, sarbatoarea o tinem mai degraba in seara de Ajun, 24. Nu stiu cum de ortodocsii sarbatoresc mai mult doar dimineata de 25.

| RAY a răspuns (pentru AliKAlis):

Multa bafta in cautarea unei biserici, ma mir ca nu ai gasit in limba romana, dar intre greco catolica vs ortodoxa care ar fi diferenta? du-te la ortodoxi e acelasi

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

Iisus s-a nascut pe 25 nu seara pe 24, ceea ce fac catolici, ortodoxi e corect

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Nu se stie data exacta in care s-a nascut Isus.

| RAY a răspuns (pentru AC4S4):

In varianta lor pe 25, ai dreptate, tu mergi la bise sa inteleg