| Lyndsey a întrebat:

As dori sa gasesc un site unde sa aflu semnificatiile tutror "ritualurilor" sa zic asa din Biserica ortodoxa (ex.:semnul sfintei cruci, iesirea cu darurile, aprinderea lumanarilor,...).

10 răspunsuri:
| costis a răspuns:

Incearca pe crestinortodox.
Dincolo de cruce se vede iubirea lui Dumnezeu pentru om.

| Elvina a răspuns:

Gândește-te mai bine de ce au adoptat creștinii bradul sau ouăle roșii, iepurașul? Astea sunt simboluri păgâne.

| iurii75 a răspuns:

Ai aici câteva explicaţii despre unele "ritualuri" http://www.jw.org/......-de-paste/

| milan9 a răspuns:

E bine sa nu facem confuzie intre superstitiile babelor si invataturile Bisericii (care se dezice total de superstitii) pentru a nu fi indusi in eroare de tot felul de site-uri iehoviste...

Unele aspecte care ţineau de cultura veche, păgână, precum vechi sărbători din anumite momente ale anului (de ex. data solstiţiului) au fost DOAR ACOPERITE de evenimente cu semnificaţie creştină, pentru ca cele păgâne să dispară!

Deci important este că nu "s-au împrumutat" nici "elemente străine de creştinism (păgâne) şi nici măcar "semnificaţii"...

Singurul punct de tangenţă a fost data calendaristică. Dar "data" nu are nimic păgân în ea însăşi. Nu păgânii au inventat solstiţiul şi zilele anului, ci Dumnezeu...


"Înlocuire" nu înseamnă "împrumut"! Cele vechi au fost înlocuite de Revelaţia lui Dumnezeu care venea să explice ceea ce oamenii doar puteau intui".

Nu numai că scopul era eliminarea elementelor şi semnificaţiilor păgâne, ci era chiar SINGURA MODALITATE pentru a fi eliminate! Era singurul mod de a dispărea anumite forme de păgânism din conştiinţa acelor popoare care au îmbrăţişat creştinismul. Altfel, ar fi supravieţuit şi coabitat până astăzi.

| milan9 a răspuns:

În cazul "sânzienelor" şi "rusaliilor" sunt doar denumiri populare, denumiri ce etimologic nu se referă la nici un element păgân (lat.rosalia – "sărbătoarea rozelor", a florilor, a trandafirilor).

Denumirile acestea ("sânziene" şi "rusalii") sunt doar nişte sinonime de "umplutură" pentru că sărbătorile de bază ("Coborârea Duhului Sfânt", "Naşterea Domnului") nu au nici o legătură cu termenul popular - care e doar un sinonim cultural, nu aparţine Bisericii…

Sărbătorile creştine au denumiri INDEPENDENTE: "Coborârea Duhului Sfânt", "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul", "Naşterea Domnului" ("Crăciunul"-fiind chiar o denumire culturală veche şi confuză care nici nu apare prin cărţile de cult!)

"Rosalia" e un nimic pe lângă zilele săptămânii care în engleză sunt ZEITĂŢI SCANDINAVE, iar în latină şi română sunt zeităţi din PANTEONUL ROMAN!
ŞI LUNILE ANULUI LA FEL… dar iata ca nu numele este cel care conteaza;

| Lyndsey explică (pentru milan9):

Nu la sarbatori ma refeream. Voiam sa aflu despre obiceiurile de la Sf. Liturghie, despre tot ce face perotul si ce inteles au toate obiectele "magice"(stiu, exagerez spunand "magice").

| danay72 a răspuns:

Pe jw.org poti sa cauti la sectiunea publicatii -biblioteca online.

| Marian001 a răspuns:

Te referi la simbolisme in timpul Sfintei Liturghii.Am sa iti spun eu cateva. Fericirile cantate la strana,simbolizeaza Predica de pe munte a Mantuitorului,Apostolul semnifica trimiterea si propovaduirea apostolilor,Evanghelia simbolizeaza Insusi pe Mantuitorul Hristos la propovaduire, Iesirea cu darurile simbolizeaza iesirea din mormant a lui Hristos, La momentul epiclezei, se face prefacerea darurilor, in trupul si sangele Mantuitorului.Acoperamantul cu, care se acopera Sf.Trup,simbolizeaza piatra care a fost pusa pe mormantul Mantuitorului.Semnul sfintei Cruci, ne arata mai mult credinta, pentru ca facand semnul sfintei cruci, laudam pe Tatal pe Fiul si pe Sfantul Duh.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

E bine sa nu facem confuzie intre superstitiile babelor si invataturile Bisericii (care se dezice total de superstitii) pentru a nu fi indusi in eroare de tot felul de site-uri iehoviste...

| Lyndsey explică (pentru milan9):

Am spus "ritualuri".winking Multumesc oricum!