anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ceva timp am impresia ca cineva i-a facut farmece unui apropiat de al meu, si nu sunt singura persoana care a observat chestia asta *nu veniti sa imi spuneti ca chestiile astea nu exista pentru ca stiu cazuri adevarate asa ca nu ma intereseaza alte pareri*
Intrebarea mea este, oricine poate face farmecele acestea? Pentru ca persoana pe care o banuiesc ca ar fi facut este o persoana normala

14 răspunsuri:
| badpanda a răspuns:

Din pacate acele chestii exista.
In capul celor care cred in ele.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Intrebarea mea este, oricine poate face farmecele acestea?
Da, dacă are o motivație puternică.
Pentru ca persoana pe care o banuiesc ca ar fi facut este o persoana normala.
Cănd spui că este o persoană normală, așa și se pare ție. Nu știi ce este în capul ei și în sufletul ei. Asta nu se vede pe față sau în comportament.

| cristi202 a răspuns:

Nu trebuie sa te uiti dupa normalitate. Si mari criminali in serie erau perfect normali. Aparentele pot înșela.
Sunt destui cei ce zic ca pot face. Putini insa chiar pot face. Si adesea nu te astepti ca ei sa faca, chestiile astea se ascund foarte bine de cei ce le fac. E ca si cand se face dragoste, nimeni nu baga de seama happy.
Trebuie vazut daca a primit ceva cand a inceput totul. Daca exista asa ceva, trebuie sa se scape de acel lucru, oricît de valoros ar fi. Problemele nu dispar pana ce exista acel lucru. Totul poate fi mascat intr-un cadou frumos, dat ceva la nevoie, sau orice ce poate dat ca sa rămînă in casa. Acel lucru trebuie distrus. Stiu o persoana careia i-a fost distrusa viata doar pentru ca a mîncat o prăjitură ce a avut asupra ei o vraja. Si asta din invidie.

| KR0NSTADT a răspuns:

Îhî, i-a dat o zână cu bagheta magică în ciorbă.
Mai ai impresii d-astea?

| Holiday a răspuns (pentru cristi202):

Cel mai periculos la "vraji" e ca se gasesc unii sa dea apa la moara genului asta de povesti si il afunda pe ala "vrajit" si mai adanc in credinta ca i se intampla ceva pentru ca nu stiu cine i-a dat mosmoane...
"Vrajile" circula doar in grupurile care cred in tampeniile astea.
Daca 1% din povestile astea ar avea baza reala, toate statele ar avea un minister, sau cel putin o institutie a statului, care sa se ocupe de vraji si contra-vraji.
De fapt "vrajile" sunt doar (alte) moduri de a profita de naivitatea si lipsa de discernamant a unora.

| cristi202 a răspuns (pentru Holiday):

O fata la liceu, cea mai buna din clasa, nu credea chestia cu vrajile. Avea concurenta, o alta fata, ce o invidia. Aceea a tinut un party, a invitat-o si pe colega ei, a pregatit special o prăjitură cu vrăji pentru ea, si i-a dat-o. Chiar din acel moment, fara nu a mai fost aceeasi, nu se mai putea concentra la învățătură, a terminat liceul, dar cu greu, si a mai făcut o postliceală de asistente, desi visul ei era sa devina medic, si nu ar fi avut probleme in acest sens, era foarte capabila. A aflat dupa ani ce i se întîmplase de la o alta colega de clasa, care stiuse ce făcuse aceea fata ce o invidia ca sa o termine la acel party. Si era terminata cand am cunoscut-o eu. Problemele ei s-au agravat încet încet in timp, si cand eu am cunoscut-o nu mai era buna de nimic, nu mai era in stare nici sa aiba un job obisnuit, era scoasă la pensie, desi avea doar ceva peste 40 de ani. Si poate nu o credeam daca nu ar fi confirmat si părinții ei.
Si cazuri din astea sunt multe, Din inprejurarile prin care trec, oamenii isi pot da seama ca e ceva dubios cu privire la un anumit aspect si ca poate fi clar vorba de o vraja. Stiind ca cei ce fac vrăji considera ca e nevoie de unele obiecte pe care sa le plaseze celor vizați de ei, chiar si necrezind, nu ti-ai pune intrebari daca cineva ar primi un cutit si imediat dupa aceea fiecare membru al familiei sa se taie destul de serios in urmatoarele doua săptămîni, si renuntarea la cutit ar readuce lucrurile la normal? Prima intrebare apare daca nu cumva cutitul a fost prost si dificil de manevrat, încît să fie un pericol, ca sa excluzi cauza naturală. Si cand despici firul in patru si înlături orice cauza naturala posibila, ajungi sa te intrebi, chiar de nu crezi, daca nu e valabilă chestia cu vrajile, mai ales daca descoperi si v faptul ca cel ce a dat cutitul are ceva cu cineva din acea familie (invidie, dușmănie, etc). Multi asa au ajuns sa creada, pentru ca exista destule lucruri ciudate care se întîmplă, si care daca te uiti la practicile de vrăjitorie, realizezi ca nu e nimic ciudat, ca poti face analogie intre practica unui vrăjitor si ce se întîmplă. Eu am dat doar un exemplu in ce priveste obiectele, insa ele sunt mult mai multe si mai diverse. Din fericire insa, cei ce sunt in stare sa faca vrăji adevarate nu sunt multi, multi sunt doar șarlatani, sau doar cred ca sunt un stare de asa ceva.

Ce pot sa zic...la prima vedere, povestile tale sunt de ras, dar cand imi dau seama ca exista oameni in jurul meu care cred astfel de tampenii, si cu care vrei, nu vrei, trebuie sa interactionezi in anumite imprejurari, sau mai rau, ajung in situatia de a lua decizii la un oarecare nivel, imi dau seama ca situatia e nasoala rau. Cum naiba sa ai incredere in actiunile cuiva care explica astfel lucrurile?!
Vraja functioneza la fel ca credinta in spiridusi, ai pus botul si o crezi, adio, s-a terminat cu judacata limpede. De altfel de multe ori se si intrepatrund, e evident ca cei cu spiridusi in cap, au sanse mari sa creada si povesti si vrajitoare. Sunt din acelasi film.

Ti-am mai zis, daca ar fi cat de putin adevarate povestile astea, lumea ar arata altfel. Macar vice prim ministru ar fi un vrajitor de asta, in toate tarile. Dar nu e cazul, ele raman ceea ce sunt, povesti pentru creduli. E adevarat ca se pot obtine beneficii de pe urma lor, dar una e una, alta e alta.

| halogen001 a răspuns:

Sunt fantezii pentru naivi.

| ania a răspuns:

Orcine poate blestema, nu trebuie să ai diplomă pentru asta.

Poti sa rizi de ce nu crezi. Cum ai putea ride zicind ca e imposibil un accident aviatic cu un avion imens doar de pe urma unei simple saibe ("hai, ba, doar de la o saiba?!?"), insa asa a fost. Chiar a fost, poate fi vazut ce s-a întîmplat intr-unul din episoadele serialului "Dezastre in aer" (il poti gasi pe net) serial bazat strict pe întîmplări reale.
Oricît ai ride, cand ajungi sa ti se întîmple asa ceva, se duce tot risul. Doar pentru ca tie nu ti s-a întîmplat nimic de acest gen, sau poate ca nu ai observat odata ce nu accepti asta, nu inseamna ca neaparat nu exista si ca e de rîs

Explicatia asta te ajuta doar in situatia in care au descoperit ca saiba a cedat din cauza unei vraji, sau ceva de genul.
Ceea ce evident nu e asa.
Dar daca nu descopereau cauza si se trezea unul ca a auzit el ca unul din avion s-a certat cu altul si ala i-a facut vraji si de aia a picat avionul, nu se nastea in capul celor care cred povesti de genul o noua legenda fara nici o baza in realitate? Cam despre asta e vorba cu povestile astea.

| Holiday a răspuns (pentru ania):

Ideea nu e daca poti blestema, ci daca are vreun efect.
In plus, ok, pentru blesteme nu-ti trebuie "diploma", cum spui tu, dar pentru anihilarea efectelor blestemelor, e nevoie de cineva cu "diploma"? Si daca da, unde se obtine calificarea asta?

Exemplul cu saiba era ca sa intelegi ca realitatea nu e intotdeauna ce pare, ca ne facem de pe urma experientelor proprii anumite sabloane de pe urma carora stabilim ce credem si ce nu, dar realitatea demonstreaza ca poate fi si dincolo de ele, te poate surprinde.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Nu, nu oricine poate sa faca aceste farmece, pentru ca... (risc) nu exista. Daca ar exista... lumea ar fi luat sfarsit de mult big grin

Numai bine! ^_^