| Anonimgirltpu a întrebat:

Se poate imbina religia cu stiinta sau sunt 2 lucruri total diferite?

59 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Nu poti imbina religia cu stiinta. Religia are la baza niste scrieri vechi, primitive, lipsite de coerenta, de logica, traduse si interpretate in toate felurile dupa bunul plac al celor care le-au facut si nu accepta verificarea sau modificarea in functie de realitate, deci e rupta de realitate. Stiinta tot ce face decurge din experienta, testare, verificare si poti avea incredere ca obtii rezultatele dorite. De exemplu in cazul covid cu ce ne ajuta religia si cu ce ne ajuta stiinta? Stiinta face vaccinul covid. E un lucru util? Este un lucru bun. In schimb religia nu are cu ce sa te ajute. Doar te duce cu vorba, sau te invita la pelerinaj in plina pandemie, iar la urma te ingroapa si a rezolvat problema.

| sierra1 a răspuns:

Miniciuna și adevărul au mers mereu mână in mână!

| CostinAlamariu a răspuns:

"Stiinta" e ceva mult MULT prea general. La ce te referi prin stiinta?

Inginerie? Normal ca se poate. Nu cred ca exista religie pe planeta asta care sa fie împotriva ingineriei, constructiei de poduri, cladiri sau mecanisme

Chimie? Nu cred ca exista religie pe lumea asta care sa aiba o problema cu existenta substantelor, moleculelor sau a reactiilor.

Fizica? Nu exista religie care sa nege legile termodinamicii, gravitatia, viteza luminii in vid sau optica.

Biologie? Nu exista religie care sa nege existenta organelor, a sistemelor biologice, a clorofilei sau a sangelui.

In concluzie tot ce inseamna stiinta e perfect compatibil cu religia. Dar atunci de ce exista mitul asta ca religia si stiinta n-ar fi compatibile cand mai sus am demonstrat logic ca ele sunt compatibile?

Simplu, din cauza unor teorii pseudostiintifice cum ar fi evolutia sau anumite paradigme mai mult filozofice decat stiintifice cum ar fi teoria big bang.

Sa va reamintesc ca ambele sunt teorii si atata tot. Nimeni nu a vazut cu ochii lui big bangul sau "evolutia" intamplandu-se. Nimeni. Stiinta adevarata se bazeaza pe lucruri observabile nu pe teorii si paradigme filozofice. Sa va reamintesc de asemenea ca nu exista stiinta fara vreo filozofie, iar de cele mai multe ori filozofia din spate e gresita.

Religia nu e anti-stiinta ci e anti speculatii filozofice gresite.

| FlorentinaM20 a răspuns:

Știința Creează problema și vine și cu soluția (in cazurile fericite)religia depinde de tine ce faci( ex: cu un cuțit poți omori sau poți tăia pâine pentru toți ceilalți )

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu se pot îmbina. Sunt moduri complet opuse de a vedea și a înțelege lumea.

| sierra1 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"In concluzie tot ce inseamna stiinta e perfect compatibil cu religia"

o-la-la, am auzit-o și p-asta!
Cum ziceai că e cu biologia și geneza?
Ce ziceai că a DECRETAT religia pe tema asta?

| sierra1 a răspuns (pentru FlorentinaM20):

" FlorentinaM20 a răspuns: ...religia depinde de tine ce faci"

ce vorbești mami, dacă te aude preotul/pastorul/sau-cum-i-o-mai-zice iți scapă una cu scriptura de te vede ăl-de-sus!

| FlorentinaM20 a răspuns (pentru sierra1):

Nu știu despre ce vorbești pastor, preot ce treaba au ei cu ceea ce eu spun?
? Limited comment

| halogen001 a răspuns (pentru FlorentinaM20):

Daca ai o problema de orice natura si ai la dispozitie doar religia, ramai descoperit, neputincios. Daca ai stiinta, mai ai o sansa.

| FlorentinaM20 a răspuns (pentru halogen001):

Pot fi de acord cu tine dar doar in cazul tău ....eu rămân la părere ca scutul este Dumnezeu.

Răspuns utilizator avertizat
| halogen001 a răspuns (pentru FlorentinaM20):

Multumesc. Nici eu n-as avea nimic cu religia daca ar fi adevarata si sa fie mai de folos, ca doar religia nu-ti cere mult, iti cere sa fii om, dar daca vezi ca nu te ajuta si iti da numai speranta iti pierzi credinta happy

Răspuns utilizator avertizat
| CostinAlamariu a răspuns (pentru sierra1):

Mi-ai citit macar raspunsul? Am precizat ca anumite teorii cum ar fi teoria evolutiei sau big bangul nu sunt compatibile cu anumite religii, dar asta inseamna ca intreaga stiinta e incompatibila cu religia?
Plus ca evolutia e doar o teorie. Nu e stiinta in adevaratul sens al cuvantului, in sensul in care poate fi observabil. Evolutia e o pseudostiinta idiotica.

| Anonimgirltpu explică (pentru CostinAlamariu):

Religia nu impiedica stiinta sa se dezvolde. Aici ai dreptate, dar eu am unele nelamuriri. De exemplu creationismul spune ca un creator divin a facut lumea asa cum se prezinta ea astazi. Dar putem sa ignoram faptul ca au existat dinozauri, mamuti, hominizi, etc? Oare lumea de fapt nu a fost facuta in mai mult de 6 zile? Oare acele 6 zile nu sunt de fapt milioane de ani in care viata pe Pamant s-a tot schimbat pana am ajuns sa aparem noi? Zic asta pentru ca am gasit in niste psalmi asa: „căci înaintea ochilor Tăi o mie de ani e ca ziua de ieri ce a trecut şi ca o strajă de noapte" (Psalm 89, 4); „o zi înaintea Domnului este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi" (II Petru 3, 8).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Biblia spune despre dinozaurii, și pentru Dumnezeu o zi nu este 24de ore ci mult... Mai mult

Se pare ca nu stii nimic despre evolutie. Nu poti sa spui ca este o stiinta idioata daca nu ai studiat-o putin. Pana si copiii de clasa a 8-a o pot intelege pentru ca o invata la scoala. Intra pe https://manuale.edu.ro/......QUkVTUyBT/ si da la pagina 48. O sa vezi ca dovezi ale evolutiei exista.
Nu iti mai face idei proceoncepute inainte sa studiezi ceva. Mai bine spui ca nu stii, sau ca nu ai o parere concreta.

| Anonimgirltpu explică (pentru anonim_4396):

Biblia mentioneaza in vechiul testament ca au existat „reptile gigant". Dar aici apare dilema. Oamenii nu au existat odata cu dinozaurii. Nu s-au gasit schelete de oameni atat de vechi ca ale dinozaurilor, deci clar ca a existat o perioada foarte lunga de timp in care au existat alte specii si recent in istoria Pamantului au aparut si oamenii. Deci concluzia este ca Dumnezeu nu a facut lumea asa cum se prezinta ea azi si viata pe Pamant s-a schimbat in timp adica a evoluat (s-a adaptat la conditiile mereu schimbatoare ale mediului) prin selectie naturala (adica intotdeauna a supravietuit cel mai apt). Acest proces duce la formarea de specii noi.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Acele versuri au alt sens. Se refera la faptul ca pentru Dumnezeu timpul nu e perceput cum îl percepem noi, Dumnezeu fiind cu totul in afara timpului.

Ziceai ceva de hominizi, dinozauri si mamuti.
Ok, in primul rand mamutii nu vad de ce n-ar fi compatibili cu creationismul, la dinozauri exista problema faptului ca extrem de putine schelete au fost gasite intregi. Cu dinozaurii e extrem de multa speculatie. Nu zic neaparat ca nu au existat, dar nu m-as baga sa accept niste speculatii ca fiind adevarate. Iar hominizii au fost interpretati ca fiind hominizi conform paradigmei darwiniste. De altfel ar putea fi doar niste maimute, corect? Vezi ca pana la urma totul tine de interpretarea umana care e limitata si predispusa la erori si subiectivism.

Atunci concluzia mea este ca totul poate fi interpretabil. Atat religia cat si stiinta, desi inclin mai mult spre dovezile palpabile ale stiintei si incerc pe cat posibil sa il bag si pe Dumnezeu in ecuatie pentru ca eu cred in El chiar daca multe chestii despre Dumnezeu au fost inventate de oameni.
Am absolvit o facultate de stiinte si nu pot ignora ce am invatat si toata logica pe care le au lucrurile invatate in 5 ani. Trebuie cumva sa combin toate invataturile cu religia pentru ca altfel ori il pierd pe Dumnezeu, ori am urmat acea facultate degeaba. Si nu vreau sa pierd niciuna dintre cele 2

Salut!

Vad ca iti place sa arunci cu noroi in oameni si sa-i acuzi de habarnism doar fiindca nu se conformeaza unei teorii. Dragut! :)

Vrei sa-ti spun un secret, totusi?
Eu am crezut în evolutie pana am inceput sa o studiez mai amanuntit si cu o gandire mai critica si mai rationala. Cu cat studiam mai mult si mai mult si mai mult evolutia cu atat credeam mai putin si mai putin si mai putin in ea.

Uite aici ai niste video-uri animate si simplute, mai pe intelesul tau unde se aduc contra-argumente logice si pertinente acelor "dovezi" ale evolutiei. Enjoy;)

https://youtu.be/lk1gDk1wGhQ

https://youtu.be/jlmgFFBBopM

https://youtu.be/wq_oYftA2ow

Si daca te simti in stare ai o hartie care contine contra-argumente matematice impotriva evolutiei:

https://web.archive.org/web/20191101081550/http://www.darwinsmaths.com/

Lectura placuta si nu mai acuza oamenii ca nu au habar de ceva fiindca dupa cum ai vazut in situatia asta te poti trezi cu o mare surpriza;)

| h379m3973423 a răspuns:

Salut,
Într-adevăr, nu au legătură așa cum nu au legătură nici roata cu legumele, dar sunt bune amândouă.

M-am uitat putin la videoclipurile trimise de tine. Tu chiar ai studiat evolutia din videoclipuri facute de un anume Gigel de pe internet? Eu am studiat evolutia la facultate.
Nu am aruncat cu noroi in tine. Am zis doar ca nu cunosti destul. Adica nu ai facut o facultate in domeniu, nu ai citit articole stiitifice. Scuze daca simti ca te jignesc dar chiar nu asta imi e intentia.

Nu am spus ca am studiat evolutia din videourile alea. Nu pricep de unde ai tras tu concluzia asta. Videourile ti le-am aratat doar ca sa fii expusa la contra-argumente. E foarte bine ca ai studiat evolutia la facultate. Inseamna ca te poti uita la video-uri si imi poti spune daca zice ceva gresit in ele. Te sfatuiesc totusi sa te uiti, asta daca nu ti-e frica ca ai facut 5 ani de faculta degeabawinking

Oricat de mult ne-am contrazice nu vom ajunge la un punct comun. E ok sa fim diferiti.

Ideea nu e sa ajungem la un punct comun sau sa ne contrazicem ci sa descoperim adevarul. Daca te-ai dus la o facultate unde ai studiat stiinta ma gandesc ca esti pasionata de aflarea adevarului, de a fii sceptica si de a critica rational anumite idei preconcepute, nu am dreptate?
Eu nu am nici un interes sa continui discutia sau sa te mai contrazic. As vrea doar sa stiu ce parere ai de acele 3 video-uri. As fi vrut sa te uiti la ele ca si asa sunt foarte scurte si sa-mi zici daca poti sa observi o greseala in ele sau chiar daca te-au convins sa privesti evolutia cu scepticismul cu care ar trebui teoretic sa privesti orice teorie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sigur că se poate. Știința omului, evoluând, confirmă ideile transmise de Dumnezeu omului, prin Scriptură. Cum ar fi că după ce atingi un trup decedat trebuie să te speli...și e doar un exemplu.

| RAY a răspuns:

Se vede unde e religia la putere, saracie, prostie, incultura, misoginism, coruptie, crestinismul ce a facut timp de 1500 de ani? religia este un set de fantezi care satisface oameni care iti regasesc nevoie emotionale,sunt si unele religi care pun accept si pe stiinta, adventismul, stiinta este una, religie este alta, religia da acelasi raspuns pentru orice dumnezeu, stiinta cerceteaza

| RAY a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Nu ai ce discuti cu fanatici, pentru ca te considera posedata de diavol

Daca vrei o parere despre videoclipuri, ok mi-o voi exprima. Sa luam de exemplu videoclipul cu bacteriile in care incearca sa explice stiintific cum acestea capata rezistenta la antibiotice. Videoclipul explica asa: "Mutatiile au un cost. Acest organism este cu greu un organism mai potrivit, iar aceste bacterii mutante sunt doar versiuni distruse ale originalelor. In realitate cand antibioticele sunt eliminate din mediu, aceste bacterii mutante se sting intr-un fel, deoarece apar din nou cele normale, mai puternice care le distrug."
Explicatia nu are sens pentru ca intr-o colonie de bacterii la care se adauga antibiotic, cele normale nu mai revin ca sa concureze cu cele mutante. Pt ca cele normale mor. Mutatia care da bacteriilor rezista se trasmite mai departe prin reproducere, altele isi elibereaza AND-ul dupa moarte pentru a fi preluat de alte bacterii, iar altele folosesc conjugarea (se conecteaza prin pili in scopul schimbului de gene. In timp mai multe mutatii duc la aparitia unei specii noi pentru ca genomul original nu mai seamana cu cel care a suferit mutatii repetate si cele 2 populatii difera atat de mult incat nu se mai pot reproduce una cu cealalta.
Cum explici aparitia noului coronavirus? A existat de la inceputul lumii? Nu! A aparut acum printr-o mutatie. Si ce sa vezi? A aparut o mutatie noua in Maria Britanie. Mutatia nu reprezinta evolutia in sine dar este primul pas spre evolutie.
Exista dovezi ale evolutiei si in corpul nostru.
https://www.youtube.com/watch?v=rFxu7NEoKC8&ab_channel=Vox

Sunt oameni care cred ca Pamantul este plat si iti vor aduce tone de dovezi in acest sens. Sunt oameni care cred ca au fost rapiti de extraterestrii si iti vor aduce mii de dovezi in acest sens. Daca tu crezi un lucru vei cauta special dovezi care sa iti confirme ca ai dreptate. De aceea zic ca nu vom ajunge la un numitor comun niciodata si ne vom contrazice la nesfarsit.
Videoclipurile tale sunt bune dar omit special unele lucruri pentru a ajunge la concluzia ca evolutia nu exista. Sincera sa fiu ti-as explica mai pe larg dar mi-e teama ca raspunsul va fi prea lung si nu il vei mai citi.

Întrebări similare