| Anonimgirltpu a întrebat:

Se poate imbina religia cu stiinta sau sunt 2 lucruri total diferite?

59 răspunsuri:
| Cybele a răspuns (pentru CostinAlamariu):

E ok sa fii religios dar nu ignora dovezile palpabile din fata ta. Nu putem lua biblia ca atare cuvant cu cuvant.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Anonimgirltpu):

Nu, sunt chiar curios cum suna explicatia mai pe larg, chiar daca e mai lunga. Si din nou, nu consider neaparat ca ideea discutiei e de a ajunge la un numitor comun, ci de a descoperi adevarul. happy
Videoclipul pe care mi l-ai trimis arata schimbari, sau daca preferi, adaptari in corpul uman, lucru care poarta numele de microevolutie.
Eu unul cred in microevolutie si banuiesc ca si tu crezi, deci iata nimitorul nostru comun! Ca tot ziceai ca nu gasim numitor comun, iata ca am gasit.
Este clar si de netagaduit ca exista mici schimbari la nivelul informatiei genetice care modifica fenotipul unui organism. Problema mea se gaseste in macroevolutie, sau in ideea ca un somon si un castravete au un stramos comum indepartat.

"Explicatia nu are sens pentru ca intr-o colonie de bacterii la care se adauga antibiotic, cele normale nu mai revin ca sa concureze cu cele mutante. Pt ca cele normale mor."

Ok, cele din organism mor datorita antibioticelor, dar bacterii normale din afara organismului pot reveni. Cred ca aici e mai degraba o neintelegere a frazei "vor reveni". Vor reveni in sensul in care altele din exteriorul organismului in discutie. Argumentul lui e ceva de genul: daca pui aceste bacterii intr-un mediu normal in care nu exista antibiotice atunci ele vor fi eliminate prin concurenta de bacteriile normale, dovedind ca bacteriile rezistente la antibiotic nu sunt de fapt mai evoluate sau mai adaptate in general ci au un atuu situational intr-un organism in care se administreaza antibiotice.

"In timp mai multe mutatii duc la aparitia unei specii noi pentru ca genomul original nu mai seamana cu cel care a suferit mutatii repetate si cele 2 populatii difera atat de mult incat nu se mai pot reproduce una cu cealalta"

Exista vreun experiment in care s-a observat aceasta afirmatie? Sau e doar o extrapolare/ipoteza?
Nu intreb ca sa "te prind" ci intreb din pura curiozitate fiindca sunt dornic sa invat ceva nou.

"Cum explici aparitia noului coronavirus?"
E o variatiune de virus rezultata prin intermediul repetatelor adaptari la mediu. Chestia e ca nu a evoluat din ceva ce n-a fost un virus, corect? big grin
Ti-am spus, nu neg existenta microevolutiei. Nu neg schimbarile care apar in genomul unui organism. Sunt perfect constient de astfel de schimbari. Ideea e ca nu mi se pare o dovada solida a existentei macroevolutiei.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Cybele):

Despre ce "dovezi palpabile" vorbim aici? Fii mai specific un pic.

Iar in ceea ce priveste Biblia normal ca nu putem lua totul cuvant cu cuvant fiindca sunt prezente expresii si figuri de stil. De exemplu cand Iisus ne spune sa iertam de 70 de ori cate 7 nu inseamna ca fix de atatea ori trebuie sa iertam ci se refera ca trebuie sa iertam nenumarat. Asta ar fi doar un exemplu.

| sierra1 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"Evolutia e o pseudostiinta idiotica" corect, evoluția religiei

| sierra1 a răspuns (pentru OctavianDanielMaria):

știu, îi intâlnim prea des. N-ar fi o problemă dacă n-ar ieși mereu in față, să fie vizibili

| sierra1 a răspuns (pentru FlorentinaM20):

" FlorentinaM20 a răspuns : Nu știu despre ce vorbești " - sincer, nici nu mă așteptam...

tu dă-i 'nainte cât te duce

| FlorentinaM20 a răspuns (pentru sierra1):

Înainte cu siguranța ca nu am cum înapoi ✌?

| sierra1 a răspuns (pentru FlorentinaM20):

Spuneam "cât te duce", aici e problema...

| FlorentinaM20 a răspuns (pentru sierra1):

Sunt aici pe TPU pentru a schimba idei, nu sa intru in polemici.Sa ai o zi productiva ✌?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sierra1):

Daca tu vrei sa crezi in ideea de macroevolutie desi exista milioane de contra-argumentre impotriva acestei idei e treaba ta. Ignoranta umana e de nestavilit.

" TwentyOneWay: Iisus ne spune sa iertam de 70 de ori cate 7 nu inseamna ca fix de atatea ori trebuie sa iertam"

da, bine zici: Ignoranta umana e de nestavilit răzbate din tot ceea ce scrii

Am spus Iisus ne-a zis sa iertam de 70 de ori cate 7 ca o expresie insemnand ca trebuie sa iertam nenumarat. Exista o greseala in interpretarea mea? Cumva crezi ca Iisus se referea sa iertam literalmente de atatea ori? Vad ca stii sa comentezi, hai sa-ti aud propria viziune a acelui vers din Biblie daca tot crezi ca interpretarea mea nu e buna.

" TwentyOneWay: hai sa-ti aud propria viziune a acelui vers din Biblie"

- ni se rupe de vers, de viziune și de cometariul asupra lui. E ok așa?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stiinta e tot de la Dumnezeu. Oamenii de stiinta doar au descoperit stiinta pusa de Dumnezeu. Dumnezeu este Creatorul a tot ce intalnesti.

| Anonimgirltpu explică (pentru CostinAlamariu):

Ok. Deci esti de acord cu microevolutia. Gandeste-te ce poate face microevolutia in 4 miliarde de ani de cand exista viata pe Pamant.
Dar nu este nevoie sa mai raspunzi. M-am uitat asa peste raspunsurile tale in general pe acest site. Sicer... chiar nu mai este nevoie sa comentezi. Voiam sa aud parerea mai multor oameni si parerea ta am inteles-o si o respect, dar nu sunt ogligata sa fiu si de acord. Important este ca religia ne-a invatat de bine si pe tine si pe mine. Daca si tu si eu suntem oameni buni datorita religiei inseamna ca si-a atins scopul. O zi buna sa ai si sarbatori fericite!

| Ghengbeng18381 a răspuns:

Daca o luăm pe știință: sa știi ca fizic vorbind bondarilor le-ar fi imposibil sa zboare dar totuși acestea...

| Anonimgirltpu explică (pentru Ghengbeng18381):

Unde ai vazut ca bondarii in mod fizic nu pot zbura?

Ok, daca ti se rupe de vers de ce l-ai citat si dupa ai zis ceva de ignoranta? Ce motiv ai avut sa-l citezi ca si cum am zis o prostie?

Dovedeste ca viata exista pe pamant de 4 miliarde de ani.

Aoleu dar chiar esti imposibil. S-au descoperit in roci fosile de organisme unicelulare si s-au datat cu izotop de carbon 14 ca sa se vada vechimea. Acum lasa-ma in pace ca ma seci. Orice ti-as spune tot pe a ta o tii. Nu vreau sa ne tot batem in idei. Intelegi omeneste ca e normal sa avem idei diferite? Ureaza-mi si tu sarbatori fericite ca un bun credincios ce esti si lasa-ma!

Subiectul nu suferă dezbatere, ești profund inoculat și n-ai șanse de revenire. hai noroc

Nu e vorba de dezbatere. Imi zici si mie cu ce scop m-ai citat?

Uite, iti rescriu mesajul tau:

" TwentyOneWay: Iisus ne spune sa iertam de 70 de ori cate 7 nu inseamna ca fix de atatea ori trebuie sa iertam"

Ok si care e problema cu asta?
Tu mi-ai spus ca nu orice scrie in biblie e literalmente, corect? Asa ai spus.

Eu dupa am zis ca sunt de acord cu tine si am dat exemplul asta cu 70 de ori cate 7.
Literalmente am spus ca sunt de acord cu tine.
De unde ai scos ca sunt ignorant din moment ce literalmente ti-am aprobat mesajul?

E inutil a mai dezbate subiectul

hai noroc

Ti-am spus ca nu dezbatem absolut nimic. Ce nu intelegi ca am vrut doar sa stiu la ce faceai referire?

Ai ales sa raspunzi cuiva doar ca sa te contrazici ca un mare hater ce esti in loc sa-mi urezi sarbatori fericite si sa ne vedem fericiti fiecare pe drumul lui. Sigur Dumnezeu te iubeste acum mai mult. Daca lupti pentru el cu ura atunci nu ii aduci niciun beneficiu. Din contra, oamenii care vrei sa-i intorci la El se vor indeparta si mai tare. Concluzia mea in legatura cu tine: esti un credincios plin de ura pentru oricine care nu gandeste ca tine. Nu te manifesti direct dar se vede din dragul tau de a te contrazice in loc sa urezi cuiva sarbatori fericite de exemplu.

In primul rand sarbatori fericite daca tii asa mult la urarea asta.
In al doilea rand am intrebat userul "sierra" la ce a facut referire?
Spune-mi te rog eu mult, ce e atat de plin de ura in a intreba pe cineva ce intentie a avut in spatele mesajului sau?

Nu m-am contrazis cu nimeni. Am cerut doar o lamurire. De ce ma insulti numindu-ma "hater" pentru o intrebare nevinovata?

Te numesc hater pentru ca asta esti. Ai avut de ales intre a raspunde cuiva cu bunatate la urare si a raspunde altcuiva ca sa te poti certa in continuare. Ai ales cearta si ai ignorat urarea din suflet a cuiva.
Legat de intrebarea celuilalt cu incendiul in spital. Ai fi putut sa ii raspunzi mai frumos. Un raspuns demn de un crestin adevarat. Dar ai raspuns ca un hater clasic. Eu nu m-am gandit la avort. M-am pus doar in situatia data ca atare. Tie repede ti-a fugit mintea la faptul ca cineva ataca crestinismul si repede repejor ai raspuns cu ura. Deoarece cum spuneam: esti plin de ura pentru cei care nu au aceleasi idei ca tine cand vine vorba de religie.

Nu te-a dus cu gandul la avort fiindca n-ai fost pusa in situatia sa ai un dialog cu astfel de oameni. Esti un newbie cum s-ar zice. Dar eu am fost pus in aceasta situatie si stiu argumentele lor marsave si intentiile lor malitioase. Esti prea naiva sa realizezi raul ascuns, iar natura ta de femeie te impiedica tratezi răul cu scepticism afundantu-te nu in bunatate ci in politete. Am vazut oameni ca tine asa. Va place sa va numiti buni la suflet dar de fapt sunteti doar politicosi. Politetea nu e deloc acelasi lucru cu bunatatea.
Plus ca e nonsensic ce ai zis. Tipul nu ataca crestinismul si nici eu nu am aparat crestinismul. Discutia despre avort nu are nicio legatura cu crestinismul ci cu viata. Daca nu urasti raul si nedreptatea avortului nu iubesti victimele acestei cumplite fapte, dar eu sunt ala "neiubitor"...

Întrebări similare