| Ewle636352 a întrebat:

As dori sa vă întreb cum te pocăiești? Dacă ar putea să îmi explice careva pas cu pas ce trebuie sa fac as fi recunoscător. Până acum m-am lăsat de câteva păcate pe care le făceam destul de des, de alte păcate încă incerc sa mă las, dar nu știu ce ar trebui sa fac pentru a se consideră că m-am pocăit.

Răspuns Câştigător
| ania a răspuns:

Felicitări pentru dorința de a-ți pune în ordine relația cu Dumnezeu.Pentru mulți e mai ușor să înțeleagă ce însemnă să-ți vinzi sufletul deavolului decât să te împaci cu Dumnezeu.Biblia spune /Dacp mărturisești deci cu gura ta pe Iisus ca Domn( Stăpân ) și crezi în inima ta că Dumnezeu L- a înviat din morți, vei fi mântuit ( Romani 10/9).
Așa cum unii își vând sufletul deavolului, Dumnezeu vrea să ne dăruim toată ființa naostră Lui. După cum spune acest verset, contează ce rostim cu gura. E un fel de căsătorie cu Dumnezeu/ Spune cu voce tare/Doamne Iisuse, mântuitorul meu, te declar Stăp/n al vieții mele și mă dăruiesc ție cu toată ființa mea. Îți mulțumeac că ai murit pe cruce pentru păcatele întregii lui înclusiv pentru ale mele. Îmi mărturisesc înaintea ta toate păcatele( spne specific toate lucrueile petnru care te apasă conștiința) Primesc puterea de cuățire a sângelui lui Iisus hristos pentru toate păcatele mele. Iert și eu, de dragul tău toate personele care m/au rănit, mi/au greșit( spune, pe nume, pe cine și pentru ce) Vreau ca toată ființa mea să îți aparțină ție, trupul meu, sufletul meu, spiritul meu. Vreau ca gura mea, ochii mei, urechile mele, mâinile și picioarle mele să Te slujească pe Tine, să fac cu ele lucreri plăcute ție.Îți dedic ție gândurile, sentimentele și deciziile mele. Pune în spiritul meu Spiritul Tău cel sfânt, așa cum ai promis(Dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștrii cu atât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri v=a da Duhul Sfânt celor ce îl cer-Luca 11/13).Te declar pe Tine Stăpânul și Mântuitorul meu, îmi pun toată credința mea în Tine și primesc să fiu adoptat, înfiat în familia Ta, așa cum ai promis( Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele lui, Le=a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu, născuți nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu- Ioan 1/8, 9). Te rog ajut-mă să găsesc locul meu în familia ta și ajută/mă să înțeleg ce vrei să//mi vorbești prin cuvântul tău, Biblia.

15 răspunsuri:
| gratargratar a răspuns:

Pocainta este schimbarea vietii. Adica te apuci si traiesti dupa ceea ce se spune in Evanghelie. Deci pocainta implica:
1. Schimbarea vietii (obiceiuri, ganduri, relatii)
2. Inbisericire - adica devii sportiv profesionist (cum te-ai inscrie la un club de fotbal, pana atunci jucand pe maidan)
3. Spovedanie si Impartasanie

Biserica cu slujbele ei si tainele ei este mijlocul prin care noi crestem in pocainta. Caci pocainta dureaza toata viata. Nu exista "m-am pocait", ci numai "ma pocaiesc". Odata cu avansarea in viata duhovniceasca, o sa devii tot mai constient/a de pacate, si ceea ce inainte nu ti se parea pacat, acum sesizezi ca este. Prin rugaciune il chemam ajutorul lui Dumnezeu, iar in Biserica suntem alaturi de cei ce sunt pe acelasi drum cu noi. Prin impartasanie primim real pe Hristos in noi (devenim hristofori), iar prin spovedanie Dumnezeu ne iarta explicit de pacate, dar raul pacatelor ramane in noi, iar acesta se biruieste in timp. Exact cum aflam in pilda fiului risipitor: tatal primeste pe fiu care se intoarce, dar fiului o sa-i ia ceva timp pana o sa reconstruiasca averea pe care a pierdut-o cu desfranatele.

Deci e o lupta pe termen lung cea pe care vrei sa o incepi, si e de fiecare zi, pana la moarte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru gratargratar):

Ce se întâmplă cu cei ce au început să se pocăiască ieri și au murit azi?

"Nu exista "m-am pocait", ci numai "ma pocaiesc"."
"Deci e o lupta pe termen lung"

| Meme10Memu a răspuns:

Mai intai sa acumuleze cunostinta despre Dumnezeu despre calitatile minunate ale Lui Dumnezeu, despre ce a facut face si va face Dumnezeu, si sa cunoasca ceea ce Ii place si displace Lui Dumnezeu. Sa inceapa sa vorbeasca cu Dumnezeu, sa-L roage, sa-I multumeasca, sa-L laude, sa-I ceara iertare Lui Dumnezeu in rugaciune.

Cainta inseamna sa-i para rau ca a gresit impotriva Lui Dumnezeu. Atat de mult incat sa-si doreasca sa nu mai repete niciodata pacatul. E necesar ca pacatele sa fie inlocuite cu fapte bune.

| Werrich a răspuns:

Bună. 1. Cauți o biserică Adventista de Ziua a 7-a și participi la cursurile de cateheza. 2. Când te simți pregătit/a te duci la Pastor și zici ca vrei sa închei legământul cu Domnul Isus. 3. Te-ai pocăit.

| Celcestietot a răspuns:

Te numești om aflat sub pocăință când te lași de păcate, atât.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Pocăință" vine de la "pocaiones" = "schimbarea minții"

3 R:
- Recunoaștere
- Regretare la păcat
- Renunțare

Singur n-o să reușești, dar prin Puterea Lui Dumnezeu, adică prin Duhul Sfânt, cu siguranță.

Curaj! happy

| gratargratar a răspuns (pentru anonim_4396):

Ipolit al Romei scrie in sec. III ca Iisus ar fi spus:
"In cele ce te voi găsi, în acelea te voi judeca"

Asta este in concordanta cu ceea ce se scrie in cartea lui Iezechiel, dar si cu episoade din N.T. (vezi pilda fecioarelor intelepte).

Eu cred ca exista diferite grade de mantuire, caci si in imparatia lui Dumnezeu exista o ierarhie. Adica unul care se pocaieste o singura zi se mantuieste intr-un grad mai mic decat unul care se pocaieste o viata intreaga (dar asta o spun ca parere personala). Ca este cu putinta pocainta intr-o singura zi care sa duca la mantuire aflam din intamplarea cu talharul de pe Cruce.

| Irinel15123532 a răspuns:

Biblia spune asa, ''Cine il are pe Fiul, are viata, cine nu il are pe Fiul, nu va vedea viata''

Si ''Eu sunt calea, adevarul, si viata, nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine''

''Oricine va chema numele Domnului va fi mantuit''

''Daca nu se naste cineva din nou, nu va intra in imparatia Lui Dumnezeu''

Deci te intreb ceva. Esti mantuit? Ai numele scris in cartea vietii mielului? Ai Duhul Sfant in interiorul tau? I-ai spus vredata Lui Dumnezeu ca vrei sa fii mantuit si sa il primesti pe Hristos ca mantuitor personal? Daca raspunsul este ''nu'' atunci lasa-ma sa iti prezint ceva.
Când vorbim de vestea Bună a lui Dumnezeu pentru tine, despre Evanghelie, trebuie să știi câteva lucruri de la început.

Dumnezeu te iubește și ai valoare pentru El
Cea mai puternică încurajare pentru ca omul să se întoarcă spre Dumnezeu este minunata Lui chemare de dragoste: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât a dat... (Ioan 3:16). Dumnezeu te cheamă la El deoarece te iubește!

Dumnezeu te iubește și El a pus o valoare deosebită în tine deoarece te-a creat după chipul și asemănarea Lui și pentru că Fiul Său, Isus Hristos, a ales să moară pentru tine, în locul tău și din cauza ta. Astfel, indiferent de valoare pe care oamenii spun că tu o ai sau nu, există Cineva cu adevărat îndreptățit să îți spună: „Eu te iubesc; tu ai valoare pentru Mine!

Trebuie de asemenea să cunoști încă un lucru extrem de important:

Păcatul însă te desparte de Dumnezeu
Păcatul a fost cel mai urât, cel mai grozav lucru care se putea întâmpla pe pământ. El nu este prezent numai la criminalii populației, ci Biblia ne spune că „nu este niciun om neprihănit, niciunul măcar. Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu." (Romani 3:10, 23).

Când a creat Dumnezeu pe om, acesta era perfect și fără vină. Fiind creat în imaginea lui Dumnezeu, omul a avut puterea de a decide. Fără alegere, omul nu ar mai fi capabil să fie un om liber, care să poată avea libertatea de alegere între ce este rău și ce este bine. Omului i s-a dat libertatea de a asculta sau nu de poruncile lui Dumnezeu. Dumnezeu a zis că neascultarea va aduce moartea și, din această cauză, lumea s-a transformat într-un mare cimitir. Dezamăgirea, decepția, suferința și mizeria au devenit istoria rasei umane din ziua lui Adam și până azi. Boala păcatului, moștenită de la Adam, s-a transmis la fiecare generație. Fiecare membru al rasei umane este un păcătos (Romani 5:12).

Păcatul este o încălcare a legii, a voii lui Dumnezeu pentru oameni. Acest lucru înseamnă că omul își pune pe primul loc propria dorință și nu voia lui Dumnezeu. Această alegere a propriei dorințe este ceea ce Satan – diavolul – dorește. Diavolul este o ființă creată, limitată, care a fost în prezența lui Dumnezeu. Numele lui a fost Lucifer. La un moment dat s-a răzvrătit și a dorit să fie ca Dumnezeu. A fost pedepsit de Dumnezeu, apoi a devenit dușmanul lui Dumnezeu și dușmanul creației lui Dumnezeu. Caracterul lui Este unul urât și întunecat. Acțiunile lui, faptele lui, au un singur scop: să distrugă coroana creației lui Dumnezeu, adică omul. Niciodată, sub nicio formă și cu niciun motiv, diavolul nu vrea binele omului. Întotdeauna are un singur scop: să-l distrugă.

Trebuie să știi că păcatul a venit astfel asupra oamenilor. Astfel, păcatul pune un zid de despărțire între om și Dumnezeu, îl împiedică pe Dumnezeu să-l asculte pe om. Păcatul a adus moarte veșnică.
Când omul a căzut în păcat, Dumnezeu a fost singurul în stare să făurească un plan pentru salvarea omului și au fost două elemente fundamentale pe care Dumnezeu le-a pregătit.

ISUS HRISTOS CARE A DEVENIT MÂNTUITORUL ȘI MIJLOCITORUL OAMENILOR. El a fost singurul care a trăit pe pământ, fără păcat. Astfel, El a putut deveni Mântuitorul tuturor oamenilor. Sângele Lui ne spală pe noi de orice păcat. El este Mijlocitorul pentru că este la dreapta lui Dumnezeu Tatăl, unde, pe baza sângelui Lui și a jertfei Sale unice, mijlocește pentru toți oamenii de pe pământ.
HARUL ADUS DE ISUS HRISTOS. De 2000 de ani încoace, Dumnezeu Duhul Sfânt, a treia Persoană a Dumnezeirii, administrează harul lui Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu este favoarea nemăsurată a lui Dumnezeu pe care am primit-o prin jertfa Fiului Său. Harul este suma tuturor acțiunilor lui Dumnezeu îndreptate înspre om, cu scopul de a-l ajuta să fie mântuit pentru pământ și eternitate.
Ce îți oferă acest har al lui Dumnezeu?
Scriptura ne spune: Harul lui Dumnezeu care ne aduce mântuire tuturor oamenilor, s-a arătat... (Tit 2:11) Trebuie să știi că mântuirea lui Dumnezeu este adusă pentru toți oamenii, iar harul, această favoare nemeritată a lui Dumnezeu îți aduce câteva lucruri foarte importante în viața ta:

1. DUMNEZEU ÎȚI OFERĂ OCAZIA SĂ AUZI VESTEA BUNĂ A MÂNTUIRII – Dumnezeu te iubește, lui Dumnezeu Îi pasă de tine și Dumnezeu vrea să îți mântuiască sufletul. Acesta este primul pas al harului.

2. AUZIND VESTEA BUNĂ, TU PRIMEȘTI CREDINȚĂ ÎN INIMA TA – ea spune „Da, Dumnezeu există, Dumnezeu are dreptate și Dumnezeu a făcut pentru mine ceva într-un mod personal." Din punct de vedere spiritual, când credința vine în inima unui om, urmează pocăința. A te pocăi înseamnă a-ți părea rău de răul pe care l-ai făcut și ai cere lui Dumnezeu ajutor să nu-l mai faci și să îți îndrepți viața. Credința și pocăința sunt două lucruri care merg mână în mână.

3. CREDINȚA TREBUIE MĂRTURISITĂ – nu rămâne doar la nivelul interior al ființei (eu cred, eu mă pocăiesc), ci Scriptura spune că trebuie să mărturisești cu gura ta că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, că Isus Hristos este Mântuitorul lumii întregi și al tău într-un mod personal. Conștient fiind de toată veste bună dată de Dumnezeu, omul decide...

4. SĂ-L PRIMEȘTI PE ISUS HRISTOS ÎN VIAȚA TA – Cuvântul lui Dumnezeu vorbește despre a-L primi pe Isus Hristos în viața ta. Din punct de vedere teologic, acest moment este definit ca nașterea din nou. În Biblie ni se vorbește despre „spălarea nașterii din nou", despre necesitatea nașterii din nou și lucrul acesta este momentul definitoriu în care un om este înfiat în familia lui Dumnezeu. Această lucrare interioară o face Dumnezeu Duhul Sfânt prin auzirea Evangheliei lui Isus Hristos.
Auzind toate aceste lucruri pe care Dumnezeu le-a pregătit în bunătatea Lui pentru mine, se pune întrebarea simplă: CE TREBUIE SĂ FACI TU? Există trei lucruri importante care trebuie făcute.

1. SĂ-L CREZI PE DUMNEZEU PE CUVÂNT, să recunoști că Dumnezeu este mai mare decât tine, mai inteligent decât tine, mai bun decât tine și că tot ceea ce a pregătit pentru tine este cel mai bun lucru. Cu alte cuvinte să-L crezi pe El pe cuvânt!

2. SĂ-ȚI DAI VALOAREA PE CARE ȚI-O DĂ EL și să-ți prețuiești sufletul și trupul la valoarea pe care Dumnezeu a pus-o peste viața ta.

3.CAPACITATEA DE-A ALEGE CE ESTE BUN, CE ESTE SĂNĂTOS ȘI CORECT PENTRU TINE. Tu trebuie să știi un lucru: ai libertatea să alegi ceea ce tu vrei pentru că responsabilitatea este a ta. Nimeni nu răspunde pentru tine, nimeni nu te poate împinge spre Dumnezeu și nimeni nu te poate împiedica să mergi spre Dumnezeu dacă tu vrei. Alegerea este a ta și este definitorie, adică Dumnezeu a pregătit toate lucrurile. Dacă alegerea ta nu este înspre El, tu nu poți beneficia de lucrurile pe care El ți le-a dat și nefăcând lucrurile acestea, nu ai nicio șansă.

Dacă alegerea ta este să-L primești pe Isus Hristos, dacă aceste cuvinte care au vorbit despre valoarea ta în ochii lui Dumnezeu, dacă înțelegi că acum Dumnezeu te cheamă, printr-un act al credinței simplu, dar sincer, prin rugăciune, ne putem adresa lui Dumnezeu și putem cere lui Dumnezeu să vină în viața ta și să te ajute să Îl cunoști, să devii un copil al Său, să primești al doilea certificat de naștere și să fii numit copil al lui Dumnezeu, păcatele să îți fie iertate și să poți începe să trăiești cu Dumnezeu într-un mod real, personal în fiecare zi, ROAGĂ-TE URMĂTOARELE CUVINTE, cu voce tare și cu toată sinceritatea:

„Doamne Dumnezeule, recunosc în această zi că sunt un om păcătos și că am nevoie de harul Tău. Te rog acum, lasă ca tot harul adus prin Isus Hristos să cuprindă viața și ființa mea. Ai milă de mine, iartă-mi păcatul, mânuiește-mi sufletul, spală-mă cu sângele fiului Tău Isus Hristos, pentru că-L primesc pe Isus Cristos în inima și în viața mea ca Mântuitor și Domn. Ai milă de mine. Amin.

Dacă ai făcut această rugăciune cu toată inima, cu toată sinceritatea, cum trebuie să umbli de aici înainte? Sunt câteva lucruri importante.

În primul rând trebuie să știi că DIN CLIPA ACEASTA EȘTI COPILUL LUI DUMNEZEU. Lucrul acesta îți este garantat de credincioșia lui Dumnezeu și de cuvântul Scripturii. Biblia este pentru tine Cuvântul lui Dumnezeu și ea îți va spune tot ce trebuie să faci. De azi înainte vei începe să umbli cu Isus în fiecare zi:

Primul lucru: ROAGĂ-TE simplu, sincer, fără cuvinte pompoase – într-un mod cât se poate de natural: Doamne Isus, vreau să trăiesc cu tine în fiecare zi.

Al doilea lucru: CITEȘTE BIBLIA – vei învăța acolo ceea ce El dorește pentru sufletul Tău. Începe cu Noul Testament, îți recomandăm Evanghelia după Ioan.

Apoi e important să știi că niciun bebeluș proaspăt născut nu a umblat pe stradă singur, ci întotdeauna a fost îngrijit. ESTE IMPORTANT SĂ FII ÎNTR-UN GRUP DE OAMENI care cred ca tine, care își doresc aceleași lucruri ca tine și care Îl experimentează pe Dumnezeu deja înaintea ta. Ei te vor ajuta să înveți să umbli cu Dumnezeu în fiecare zi. Trebuie să se schimbe în viața ta multe lucruri, dacă rugăciunea ta a fost reală. Duhul lui Dumnezeu care te-a înfiat și care te-a crescut în familia lui Dumnezeu te va învăța să umbli cu Dumnezeu în fiecare zi.

Citeste noul testament, Hristos te iubeste enorm de mult.

| danut a răspuns:

Te pocaiesti caindu-te pentru pacatele tale, nemaifacandule si RESPECTAND Legea celor zece porunci. Mai trebuie sa ai un Botez ca al Domnului Hristos, LA MATURITATE ca dovada ca ti-ai schimbat caracterul. Trebuie sa devi membru la o Biserica in CARE se prromoveaza TOATE cele zece porunci, inclvlusiv Porunca a doua si A PATRA. Numai aasa te poti POCAI.

| Digikey a răspuns:

Nimeni nu este perfect.Nici macar preotul care te spovedeste sau pastorul care te boteaza. Daca ai sti ce pacate comit unii, ale tale ti se vor parea glume.
In special religiosii care stiu citate din memorie sunt cei mai nazdravani.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Stiu ca era un indreptar pentru spovedanie. Poti sa il cumperi si sa citesti de acolo. Daca chiar asta vrei.

| milan9 a răspuns:

"Pocăinţă" înseamnă regretarea păcatelor, primirea harului iertării. Spaţiul pe care Dumnezeu l-a lăsat pentru pocăinţă este spaţiul Bisericii, pe care Mântuitorul o numeşte "Biserica mea" - una singură.

| milan9 a răspuns:

În general se face mare confuzie în privinţa termenului de "pocaintă". În nici un caz ea nu presupune renunţarea la har, la Biserică. "Pocăinţa" reprezintă hotărârea de a nu mai greşi, urmată de primirea concretă a harului...
"Pocăinţa" înseamnă doar conştientizarea, mărturisirea (taina spovedaniei, sau a "pocăinţei"), părerea de rău pentru săvârşirea păcatelor.
Ca regret pentru păcatele făcute, ca primire a a harului iertării prin spovedanie, însoţeşte întreaga viaţa a omului.

Dar asta nu e tot. Este necesar ca păcatele respective să nu mai fie repetate, altfel pocăinţa (regretarea păcatului, spovedania şi îndreptarea vieţii) nu este dusă până la capăt!

| pacatosulBogdan a răspuns:

Daca iti doresti sa te considere altii pocait, asta e deja mandrie. Intodeauna e bine sa ne dorim si sa punem inceput bun pocaintei, dar sa spui la trecut ca te-ai pocait, asta-i inaltare de sine.
Sfantul Sisoe cel mare, fiind pe patul de moarte - scrie Patericul Egiptean - se ruga sa mai traiasca ca sa se pocaiasca, insa ucenicii ii spuneau ca el nu mai are nevoie de pocainta. Atunci el a spus ca nici nu stie sa fi pus vreodata inceput pocaintei.
Insusi Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care stralucea mai mult decat soarele, a venit sa-i ia sufletul, caci a spus: "Aduceti-mi vasul pustiei!" Asa sunt sfintii lui Dumnezeu: vase ale Duhului Sfant.

| Whateverrr a răspuns:

Bună! Pocăința nu presupune să facem noi ceva cu puterea noastră. Renunțarea la păcat e o consecință a nașterii din nou, pe care Dumnezeu o lucrează în noi prin Duhul Sfânt. Tot ce trebuie să facem este să acceptăm jertfa lui Iisus Hristos ca plată pentru păcatele noastre (asta implică o recunoaștere a faptului că suntem păcătoși și avem nevoie de iertarea Lui). Odată ce am luat decizia pentru Hristos, suntem mântuiți o data pentru totdeauna. Dumnezeu se uită la inimă. Dacă cineva își dorește sincer să facă voia Lui și să se pocăiască, El îl primește cu siguranță. Daca ceva nu e clar, sau daca vrei și referințele Biblice pentru ce am scris mai sus, poți să-mi zici