| LOVELORY16 a întrebat:

TPU! Ce inseamna Aleluia?

Răspuns Câştigător
| คภ๔гєยtzค16 a răspuns:

Laudat fie Domnul!

37 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

Lauda domnului!

| EmaS a răspuns:

Slava Domnului, laudati pe Domnul.

| riri2 a răspuns:

Acest cuvânt înseamnă „Lăudaţi-l pe Iah", „Iah" fiind forma prescurtată a numelui divin, Iehova.

| riri2 a răspuns (pentru EmaS):

Laudati-l pe Iah, sau pe Iehova!

ALELUIA este transliterarea în limba română a expresiei ebraice ha·lelu-Yah′, care înseamnă „lăudaţi-l pe Iah".

Iar IAH este o formă poetică prescurtată a numelui lui Dumnezeu, Iehova. Apare în Biblie de peste 50 de ori, de obicei, ca parte a expresiei „Aleluia".

Numele lui Dumnezeu, IEHOVA (IHWH), apare in Sfanta Scriptura de aproximativ 7000 de ori.

| kira30 a răspuns:

Aleluia inseamna "Laudati pe Domnul!"

| TomaSorinel1974 a răspuns:

A le lui adica slava domnului

| Maomau a răspuns:

Inseamna ca ai sfeclit-o!

| CryChristiAN a răspuns:

Aleluia ( pronuntat si Aliluia!) inseamna : ''Slavit sa fie Dumnezeu'' sau :'' Laudat fie Domnul Dumnezeu''

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Lauda Domnului!

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru riri2):

Nu exista iehova eu nu am gasit acest nume in toata Biblia!

| ManStrong a răspuns:

Halel lu ia.Lauda lui Dumnezeu.asa ar fi o traducere libera

| CryChristiAN a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Asa era numele Domnului din Vechiul Testament. Intr-adevar, in zilele noastre nu mai apare acest Nume. Alaturi, i se mai spunea lui Dumnezeu si: El-Shadai, El-Roi, Savaot, El-Elinion. Adonai, Elohim.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru riri2):

Ai o biblie numai a ta.

| besleaganicolaecosmin a răspuns (pentru CryChristiAN):

IAHVE nu iehova

| riri2 a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Poate ca te va satisface dovada dintr-o Biblie ortodoxa de la 1913, care NU e a mea:
http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12298

Iar daca nu... citeste aici si te edifica:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Iehova

O informatie in plus:
insusi numele Isus inseamna: "Iehova este salvare."

O seara buna!

Iahve e o forma/"varianta" a numelui - ca sa intelegi mai bine:

referitor la numele Ion/Ioan, n-ai contrazice pe nimeni ca nu e vorba de acelasi nume cand e vorba de John, Johannes, Hannes, Juan, Gjon, Yahia, Jannick, Iwan s. a. m. d. - sunt doar variantele de pronuntie si scriere de la o tara la alta/de la un popor la altul.

In limba romana, varianta numelui divin, si nu doar in limba romana!, e IEHOVA.

Pentru ca acest nume sa se sfinteasca te rogi, daca o faci, in rugaciunea TATAL NOSTRU.

Sau IAHWE...
ori Jabe, cum il pronuntau samaritenii...

| ManStrong a răspuns (pentru riri2):

Nu ha- lelu yah.Ci halel lu yah.
Caci halel inseamna lauda.

| ManStrong a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Este intr adevar intraductibil.IHVH.Numai marele preot stia sa l rosteasca, si l rostea doar o sin gura data pe an, in Sfinta Sfintelor in Templu.
Ceea ce fac martorii este luarea numelui lui Dumnezeu in desaert.

| riri2 a răspuns (pentru ManStrong):

Ha·lelu-Yah′ sau cum spui tu, nu doresc sa ma contrazic, fiindca nu sunt sigura 100%. Eu asa l-am gasit in surse de incredere.

Importanta e semnificatia.

Imi dai si mie dovada biblica a afirmatiilor tale?
Te rog.

Si, de ce sa luam numele lui Dumnezeu in desert, noi, care-l respectam atat de mult?
Nu vorbi denigrator despre o grupare religioasa care nu ti-a facut nimic, dimpotriva, chiar a carei membri te-ar ajuta la orice ora. Fiindca esti om, si-atat! Si fiindca noi nu-i privim de sus in jos pe altii, asa cum se face - fara motiv - din partea altora.

Un sfat: informeaza-te bine despre altii inainte de-a arunca cu noroi in ei. Si nu pausaliza. Atunci cand generalizezi, intotdeauna nedreptatesti, cel putin pe un singur om!

Sa ti dau dovada biblica?
Pot sa fac si treaba asta, dar daca ti spun ca sint evreu si traiesc la Ierusalim, si stiu limba ivrit, oare nu e destul?
Nu vorbesc denigrator decit numai chiar in acest sens, adicareferitor la numele lui Dumnezeu.Ca sint perfect constient ce se petrece aici.
In rest, eu am foarte multi prieteni martori si daca vei urmari mesajele mele vei vedea ca totdeauna am admirat omenia lor.Dar de ce sa nu scot in evidenta abaterile grave pe care le practica fat de biblie?
Daca ai nevoie i ti stau la dispozitie cu ori cefel de raspunsuri.

Da, eu as dori dovada biblica la afirmatia ta:

"...IHVH.Numai marele preot stia sa l rosteasca, si l rostea doar o sin gura data pe an, in Sfinta Sfintelor in Templu."

Multumesc anticipat.

A lua numele in desert - inseamna a nu-l respecta, a-ti bate joc de el. Asa inteleg eu.
Ori noi... departe de noi chiar si acest gand!

Daca o sa am intrebari, o sa apelez cu placere.
Multumesc mult de oferta.
De fapt, da, am o intrebare: unde scrie in Scrierile ebraice ca nu ai voie sa pronunti/folosesti numele lui Dumnezeu. Care sunt versetele concrete?
Insa doresc trimiteri biblice, si nu pareri ale rabinilor, te rog.

Inca ceva: si eu am amici evrei si sunt o mare admiratoare a limbii, pe care o gasesc fascinanta. Stiu ca e si foarte grea. Cand am fost in Israel am auzit si niste melodii extrem de frumoase. Presupun ca erau in ivrit. Si apropo de limba: nu cred ca faptul ca tu cunosti aceasta limba e o garantie pentru ceea ce spui referitor la Scripturile ebraice. Deoarece ebraica arhaica (o pot numi asa?) e diferita de ivrit. Daca gresesc, te rog sa ma corectezi.

Cred ca pentru tine ebraica arhaica este aramaica.Limba mama a limbilor semite. Ivrit este denumirea de ebraica, pe romaneste spui ebraica iar in ebraicasa zic asa se spune ivrit.
Nu ai gasit verset un V testament unde spune; Moise a rostit Numele Domnului.
In situatii deosebite se rostea numele domnului.Si marele preot asta facea in Sfinta sfintelor.Nu s tiu ce studiezi tu, de nu stii aceste lucruri.Eu discut cu martori prin te; efon foarte des, ca am prieteni nenumarati.
A lua numele in desert - inseamna a nu-l respecta, a-ti bate joc de el. Asa inteleg eu.
Ori noi... departe de noi chiar si acest gand!
Iata ce spuyi tu, si eu nu te contrazic.Deocamdata.
Cu ce respectati voi insa numele Domnului, calcind porincile lui?
Vei zice care?
Isus a spus Cine va calca una din ce; le mai mici porunci etc etc si va invata pe oameni asa. Oare nu invatati voi pe oameni sa calce Sabatul ca nu mai trebuie? Cine va invata asa ceva? Isus? Dumnezeu?
Prin asta aduceti voi cinste numelui lui?
Ti am dat un exemplu scurt.Salom ddin Ierusalim.

Nu ma refeream la arameica/aramaica, ci la ebraica in care a fost scrisa Scriptura. Stiu ca voi vorbiti acum ebraica moderna, sau ivrit.

Te rog sa nu amalgamezi.

Ramanem si elucidam problema cu numele, in cadrul careia te rog sa-mi raspunzi la intrebarile pe care ti le-am pus, cu versete din Scripturile ebraice sau asa-zisul Vechi Testament (nu-mi place denumirea, fiindca nu e scripturala, dar asta e alta chestiune).

Mai pe urma, poate discutam si de Sabat sau alte teme.
Dar... pas cu pas, sa nu ne/le incurcam.

Acum ma retrag, fiindca e tarziu, iar maine am multa treaba. Dar tu poate imi vei da versetele cerute pana maine seara sau poimaine dimineata, cand o sa mai apar pe-aici.

VAY & TUDAH!

Ma apelezi miine seara sau pimiine.Intr adevar e tirziu de tot.Si eu miine sint ocupat.Dar nu sint prea obisnuit pe acest forum si poate nu ti gasesc postarea ca sa ti raspund.O fac insa cu placere.
Noi vorbim ebraica cu care este scrisa Biblia adica V Testament.Ca avem si cuninte moderne e normal o limba evolueaza in functie de inaintarea societatii si dezvoltarea tehnica si stiintifica.Era normal ca limba sa se dezvolte.Dar in proportie de 80 de procente cuvintele din Torah le folsim si astazi in vorbirea curenta.
Eu nu voi amalgamiza nimic.Ma tem insa ca o sa te retragi.

| Iulian03 a răspuns:

Slava domnului.

| gabaon a răspuns (pentru ManStrong):

Shalom israel! ma bucur ca am putut citi cateva randuri ziditoare pentru mine ...si atentie la MARGARITARE. Daca ai ceva despe Ezra as citi cu plcere.multumesc

| demimoor a răspuns (pentru gabaon):

Hello riri2 sper sa ma recunosti.In ce priveste religia nu ma pun cu tine sti f. bine despre ce vorbesti