Imediat dupa Invierea Sa, Mântuitorul Hristos a transmis apostolilor harul Sau şi a confirmat puterea acestui har de a ierta sau "dezlega" păcatele:
Ioan 20, 21 :"Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. "
Ioan 20, 22 :"Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; "
Ioan 20, 23 :"Cărora veţi IERTA PĂCATELE, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute."
Hristos face legătura dintre VINDECARE şi IERTARE:
"Ce este mai uşor a zice slăbănogului: IERTATE îţi sunt păcatele, sau a zice: SCOALĂ-TE, ia-ţi patul tău şi umblă?"- Marcu 2, 9.
Şi vindecarea şi iertarea puteau fi făcute NUMAI DE DUMNEZEU! Dar Mântuitorul Hristos a transmis apostolilor Săi (şi mai apoi episcopilor şi preoţilor) harul de a vindeca, de a scoate duhurile rele, şi tot la fel, de a dezlega de păcate ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU!
În_ general se face mare confuzie în privinţa termenului de "pocaintă". În nici un caz ea nu presupune renunţarea la har, la Biserică. "Pocăinţa" reprezintă hotărârea de a nu mai greşi, urmată de primirea concretă a harului...
"Pocăinţa" înseamnă doar conştientizarea, mărturisirea (taina spovedaniei, sau a "pocăinţei"), părerea de rău pentru săvârşirea păcatelor.
Ca regret pentru păcatele făcute, ca primire a a harului iertării prin spovedanie, însoţeşte întreaga viaţa a omului.
Dar asta nu e tot. Este necesar ca păcatele respective să nu mai fie repetate, altfel pocăinţa (regretarea păcatului, spovedania şi îndreptarea vieţii) nu este dusă până la capăt!
Spoveditul este un ritual al ortodocsilor si catolicilor, deci daca nu esti ortodox sau catolic, nu e pentru tine.
Pocairea are sensul de a renunta la pacatuit, dar tot Biblia ne spune ca acest lucru este imposibil. In jargon "pocait" inseamna neoprotestant sau sectant.
Sunt ortodocs, dar nu am mers niciodată la biserică și anumite evenimente m au făcut să vreau sa merg, de aceea as aprecia daca ai putea sa îmi explici puțin mai detaliat ce este spoveditul.
Hello! Spovedania este un obicei pe care il practica ortodocsii, care presupune marturisirea pacatelor personale unui preot. Totusi, Biblia nu precizeaza ca ar trebui sa ne confesam unui preot, in sensul ca este indeajuns sa ne marturisim lui Dumnezeu pacatele, pentru ca El sa ni le ierte (1 Ioan 1:9), si bineinteles, sa ne para rau de ele. Practic asta e pocainta: regretarea pacatelor si implicit hotararea de a-L urma prin credinta pe Dumnezeu, de a accepta jertfa Domnului Iisus ca pret pentru pacatele noastre. Odata ce ne-am pocait, nu inseamna ca nu mai pacatuim niciodata, pentru ca este imposibil, ci ca pacatul devine doar ceva accidental in viata noastră, nu un mod de viata. Credinta in Iisus este singurul mod prin care putem ajunge in cer, conform Bibliei (Ioan 3:16)
Pai mergi la biserica si vei vedea... nu ai nimic de pierdut... poti sa te duci Duminica si dupa slujba sa vorbesti cu preotul. Aici toata lumea isi da cu parerea.
Prin spovedanie, marturisesti pacatele tale, iar preotul prin puterea ca i s-a dat ti le iarta, urmand ca tu sa ii respecti canonul pe care il vei primi si sa te pocaiesti(adica sa nu mai pacatuiesti). Succes, Dumnezeu sa te ajute! Daca vrei mai multe detalii scrie-mi in privat (sunt ortodox)
Spovedania se referă la mărturisirea păcatului.
Pocăința se referă la: Recunoaștere, Regretare și Renunțare la păcat (sunt 3 R, ca să ții minte ușor). Provine de la grecescul "pocaiones", care înseamnă "schimbarea minții", și reprezintă porunca Lui Dumnezeu pentru toți oamenii: "Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință, ci poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască.".
Este o tehnica crestina de obtinut informatii. Practic preotul are putere absoluta deoarece cunoaste toate slabiciunile si tot ce fac credinciosii din parohia lui.
Rahatul cu iertatul este doar placebo.
Spoveditul este tinerea treaza a informatorilor in activitatea lor de zi cu zi. Fara spovedit dispare sectia informativa din cadrul Biserici.
Pocainta este o recunoastere a pacatelor fata Dumnezeu, FARA INTERMEDIARI sau informatori si HOTARAREA de a nu le mai face, pacatele.
Duhul Sfant este INDRUMAT catre om DOAR de Dumnezeu si nu de niste popi care iti pot da duhuri puternice de alcool din cand in cand, cand se duc camioanele cu vin la Patriarhie. Nu faceti comentari ca toti vecinii din 11 Iunie cunosc situatia, daca nu credeti mai cercetati. Deci spovedaniaq este omeneasca iar pocainta vine de la Dumnezeu care indeamna constiinta omului catre SALVARE, mantuire.
SPOVEDI(în ritualul ortodox și catolic) = A mărturisi unui duhovnic greșelile făptuite spre a obține iertarea lor.
"POCĂIREA" = Schimbarea minții(în original). SAU Mărturisire a păcatelor săvârșite (făcută duhovnicului), pentru obținerea iertării prin post și rugăciune(în religie).
Asta e... religia a dat cu pocăința de pământ, dar ce să-i faci dacă oamenii nu o caută cu adevărat și cred primul lucru pe care îl aud fără să-l mai treacă prin filtrele rațiunii.
Spovedirea este un cuvânt care (din câte știu eu) nu apare în biblie. Pocăința înseamnă a îți schimba mentalitatea. De exemplu dacă fac un păcat și mă "pocăiesc" de el asta înseamnă nu doar că nu îl mai fac dar în mintea mea îl consider un lucru rău nu doar un privilegiu de la care trebuie să mă abțin
DeProfundis99 întreabă: